[#1] Pasek start.
W skrócie, czy ktoś wie jaki to program, który tworzy pasek start jak na poniższym grabie:

AmiStart to to raczej nie jest.
[#2] Re: Pasek start.

@Ponki1986, post #1

WB2000

Ostatnia aktualizacja: 30.06.2022 11:41:48 przez AmiClassic
[#3] Re: Pasek start.

@Ponki1986, post #1

Jakie parametry musi mieć Ami, żeby to wyglądało tak zabójczo?
[#4] Re: Pasek start.

@wilkwcieniu, post #3

Cammy miała to na 030/50, ale żeby to wyglądało tak 'zabójczo' to trzeba mieć talent Rebela lub Cammy, którzy to 'graficznie ogarnęli'

Ostatnia aktualizacja: 30.06.2022 12:15:52 przez AmiClassic
[#5] Re: Pasek start.

@AmiClassic, post #2

Dziękuję. Tak sądziłem, że jest to WB2000, ale nie byłem pewien.
[#6] Re: Pasek start.

@wilkwcieniu, post #3

Bardziej zabójczo byłoby gdyby była jakaś normalniejsza rozdzielczość (np. 1680x1080), liczba kolorów (16 milionów kolorów zamiast 32 czy 64 kolorów). Wymagania to raczej standard sprzed ponad 20 lat, czyli dowolna karta graficzna z jakimś mizernym 040. Albo dowolny emulator, który można dzisiaj odpalić na czymkolwiek, choćby takim mini-sprzęcie jak RaspberryPi 3. Albo na tym z czego napisałeś ten post.

Ostatnia aktualizacja: 30.06.2022 14:58:31 przez MDW
2
[#7] Re: Pasek start.

@MDW, post #6

Jak nie pomarudzisz to dzień stracony? szeroki uśmiech
To jest 'zabójcze' biorąc pod uwagę, że to tylko 16 kolorów, więc 'używalne' na Amigach bez GFX i pokazuje, że jak się chce to WB nie musi wyglądać jak szarobury ClassicWB
1
[#8] Re: Pasek start.

@AmiClassic, post #7

Ja bym to chętnie odpalił na mojej 600cie, ale coś mi się wydaję, że mogę pomarzyć.
[#9] Re: Pasek start.

@wilkwcieniu, post #8

Dlaczego jesteś takim pesymistą? Ten skin oryginalnie powstał dla A600, a działa na każdej Amidze na której odpalisz VisualPrefs.

Cammy i jej przyjciólka:

(mam nadzieję, że snajper się tu nie zleci )

W poście #16 pokazałem filmik z przykładem jak to zrobić.
[#10] Re: Pasek start.

@AmiClassic, post #7

to tylko 16 kolorów

Aaa to faktycznie ładnie zremapowany jest ten obrazek w tle. Chociaż ja bym na AGAcie nie używał żadnego obrazka. Generalnie ustawiłbym najwyższą możliwą rozdzielczość w jakimś DblPAL (czy czymś tam jeszcze bardziej naciągniętym), ustawił właśnie jakieś 16 kolorów, zadbał żeby paleta MagicWB się nie sypała i byłbym zadowolony. W 16 kolorach prędkość tych okien jeszcze jest jakoś tam akceptowalna.

szarobury ClassicWB

Mi się taki akurat podoba. Jeżeli mam w tle jakiś obrazek (na dowolnej platformie) to taki bardzo mało kontrastowy żeby nie przeszkadzał. Na pewno nie powinien mieć elementów całkiem białych i całkiem szarych. Kolory też bym przygasił, zrobił jakieś pastelowe albo zostawił standardowe. Fonty chcę mieć cieniutkie ale czytelne, wyraźne (więc CRT+PAL odpada). Czasy pstrokacizny przejadły mi się na przełomie wieków. Kolorowe mają być wnętrza okien, to co w nich oglądam. A nie ramki. Trochę jak z obrazami.
Ale to oczywiście rzecz gustu. Każdemu może podobać się coś innego. Nie powinienem marudzić, bo to jest tutaj bardzo źle widziane.

Ostatnia aktualizacja: 30.06.2022 20:05:26 przez MDW
[#11] Re: Pasek start.

@AmiClassic, post #9

Nie wiem czy oryginalnie Silvergreen i Silverblue w VisualPrefs powstały na A600, ale w Hires bez Interlace i 16 kolorów wygląda biednie.

Do tego chyba jeszcze pasuje Birdie i motyw Veins (czy jakoś tak).

A zaciekawił mnie ten programik Workbench2000. Jak tam ustawić grafikę? W tooltype dopisałem PROGDIR, lecz nie mogę znaleźć opcji wczytywania brushy. Wgrałem MUI, oraz potrzebne pliki *.mcc.
[#12] Re: Pasek start.

@AmiClassic, post #9

Ale ona rzeczywiście potrafi się bić, czy tylko się tak przebrała?
[#13] Re: Pasek start.

@tukinem, post #11

Hires Laced to podstawa, tu piksele muszą być kwadratowe, a 16 kolorów naprawdę daje radę szeroki uśmiech
Tu jest świetny przykład dla CD32, tylko dodać VP i sztos: link

A Workbench2000 to...

@Cedrat:
Ale ona rzeczywiście potrafi się bić, czy tylko się tak przebrała?
Ona chyba jest fanką cosplay.

Ostatnia aktualizacja: 30.06.2022 21:12:53 przez AmiClassic
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem