[#1] indivision ecs v3
Witam poszukuję gotowego configu do indivision ecs v3 żeby uzyskać obraz jak na kablu rgb czyli 15khz oraz 50hz w pal high res
[#2] Re: indivision ecs v3

@Amaru, post #1

że co????
a to nie jest tak, że tego typu urządzenia ( scandoublery ) zostały wymyślone, zaprojektowane i złożone po to żeby właśnie podnosić tą częstotliwość wyjściową do 31 kHz aby umożliwić podłączenie do aktualnych wyświetlaczy obrazu... i chyba nie mogą uzyskać fizycznie na wyjściu tak niskiego odświezania...
jak chcesz się podłączyć pod TV czy monitor 15 kHz to wystarczy kabel RGB - SCART ( EURO ) badź RGB-VGA - oba rozwiazania dostępne są np na alle...
poprawcie mnie jeśli się mylę
[#3] Re: indivision ecs v3

@RokiS, post #2

a ja chcę uzyskać pal high res w 15khz przez indivision czy to jest problem dla tego urządzenia?
[#4] Re: indivision ecs v3

@Amaru, post #3

Ale czemu chcesz mieć na wyjściu 15kHz? Chcesz to podłączyć do TV przez złącze euro?
Taki tryb możesz sobie ustawić w Amidze, a zadaniem scandoublera jest podbicie do 31kHz, żeby monitory z VGA były w stanie wyświetlić ten obraz, więc może takiej funkcjonalności nie być.

Ostatnia aktualizacja: 06.07.2022 21:28:43 przez san_u
[#5] Re: indivision ecs v3

@Amaru, post #3

urządzenie potrafi wyświetlić i low-res i high-res i high-res laced ale przy 31 kHz na wyjściu...
i z tego co wiem to indivision powstało do wyświetlania obrazu z odchyleniem poziomym 31 kHz a nie 15kHz
[#6] Re: indivision ecs v3

@RokiS, post #5

bardzo lubię mój obraz przez kabel rgb scart niestety pionowe linie na lcd wszystko psują...postanowiłem zakupić indivision i uzyskać taki sam obraz tylko bez linii oczywiście...dlatego mnie to interesuje jak to zrobić...

Ostatnia aktualizacja: 06.07.2022 21:51:18 przez Amaru
[#7] Re: indivision ecs v3

@Amaru, post #6

pionowe linie na monitorze lcd to wina ustawień telewizora/monitora. W niektorych przypadkach niemożna się tego pozbć
[#8] Re: indivision ecs v3

@Stoopi, post #7

próbowałem na kilku lcd i niestety zawsze w mniejszym lub większym stopniu są a mi zależy na czystym obrazie w pal high res

Ostatnia aktualizacja: 06.07.2022 22:03:17 przez Amaru
[#9] Re: indivision ecs v3

@Amaru, post #8

podaj model lcd / bądź sprawdź sam jakie ma parametry sygnałów wejściowych :)
a ogólnie to nie kojarzę żeby jakiś lcd nie odbierał na wejściu 31 kHz :)
[#10] Re: indivision ecs v3

@Amaru, post #8

To co obserwujesz na ekranie LCD to prążki moire https://pl.wikipedia.org/wiki/Pr%C4%85%C5%BCki_moir%C3%A9. To nie jest wina częstotliwości synchronizacji (ani poziomej, ani pionowej), tylko rozdzielczości obrazu generowanego przez Amigę i natywnej rozdzielczości matrycy LCD.
Możesz eksperymentować z różnymi rodzajami LCD, o różnej rozdzielczości, pomaga też rozmycie obrazu (być może Scandoubler potrafi to zrobić sprzętowo, niektóre monitory też to potrafią).

Ostatnia aktualizacja: 06.07.2022 22:30:26 przez wali7
1
[#11] Re: indivision ecs v3

@Amaru, post #8

Jaką rozdzielczość natywną ma twój monitor, a w jakiej pracuje Indivision? Ten efekt był i w starszych Indivisionach i za bardzo nie było jak tego zwalczyć (co dziwne na obrazie z złącza euro tego nie było).

Jeśli PAL hi-res, to 640x256, to tutaj jedynym rozwiązaniem będzie rgb2hdmi (wyższych niż PAL nie obsługuje). Indivision ECS jest tak naprawdę najlepsze do monitorów CRT.

Ostatnia aktualizacja: 06.07.2022 22:51:15 przez san_u
[#12] Re: indivision ecs v3

@Amaru, post #6

To źle wybrałeś. Trzeba było iść w rgb2hdmi.
[#13] Re: indivision ecs v3

@no1, post #12

To źle wybrałeś. Trzeba było iść w rgb2hdmi.
a dlaczego źle wybrał??

Jeśli PAL hi-res, to 640x256, to tutaj jedynym rozwiązaniem będzie rgb2hdmi
- Indi też obsługuje high-res i low-res i super...

Czytając powoli i ze zrozumieniem:
bardzo lubię mój obraz przez kabel rgb scart niestety pionowe linie na lcd wszystko psują.
- to artefakty na lcd pojawiają się przy podłączeniu przez kabel RGB-SCART , nie mają nic wspólngo z Indi...

Tutaj filmiki na którym pokazywałem komuś jak ustawić ekran 640x480 - może coś to pomoże ...
[#14] Re: indivision ecs v3

@RokiS, post #13

ten filmik to coś na co czekałem od dawna. Dzięki.
[#15] Re: indivision ecs v3

@Bociek78, post #14

ja tak samo tylko teraz nie sprawdzę bo mam podstawkę piggyback uszkodzoną i muszę czekać na naprawę....
[#16] Re: indivision ecs v3

@Amaru, post #6

Trudno sobie wyobrazić sytuację że jakikolwiek LCD może lepiej działać z sygnałem 15KHz niż 31KHz

Możesz zapodać zdjęcia jak wygląda workbench na 15KHz na RGB i 31KHz przez Indivision ?
[#17] Re: indivision ecs v3

@XoR, post #16

jak naprawię podstawkę
[#18] Re: indivision ecs v3

@RokiS, post #13

Bo raz, że taniej. Dwa, że nie ma ghostingu, z którym Jens sobie poradzić nie potrafi. Trzy, że obraz jest perfekcyjnie ostry (1px Ami to 4px matrycy 1280x1024).
[#19] Re: indivision ecs v3

@no1, post #18

Może i tak ale ja wybrałem indivision i je próbuję ustawić do swoich potrzeb...krótko testowałem ale widzę że grafika w grach lepsza niż przez rgb2hdmi które testowałem wcześniej...w wersji v3 ghosting u mnie nie istnieje też jest ważna jakość kabla vga...szkoda tylko że nie działa np przez przelotki vga to hdmi...ale np przez ossc obraz wyświetla.

Ostatnia aktualizacja: 07.07.2022 15:08:55 przez Amaru

Ostatnia aktualizacja: 07.07.2022 15:10:00 przez Amaru

Ostatnia aktualizacja: 07.07.2022 15:13:43 przez Amaru
[#20] Re: indivision ecs v3

@Amaru, post #19

działa przez przelotki hdmi

Trzy, że obraz jest perfekcyjnie ostry (1px Ami to 4px matrycy 1280x1024).
w Indi też możesz wyświetlić obraz przekonwertowany na 1280x1024 i na inne rozdzielczości :) w filmiku pokazałem co i jak. i jak byś zwrócił uwagę to u siebie pracuje właśnie na takiej rozdzielczości ( 640x512 na 1280x1024).
i tak rgb2hdmi jest tańsze ale jak się chce mieć kartę turbo to trzeba szukać tej wersji na przewodzie...( sam szukam takiej wersji bo chcę sobie sprawdzić w realnie jak działa to rgb2hdmi...a nie wierzyć w jakieś tam testy i opowiadania)
a ghostingu w wersji 3-cie już nie ma...
[#21] Re: indivision ecs v3

@RokiS, post #13

- Indi też obsługuje high-res i low-res i super...

A gdzie napisałem, że nie obsługuje? Problemem użytkownika nie są obsługiwane tryby, a pionowe pasy na Indivision, których na rgb2hdmi nie ma.

rgb2hdmi jest tańsze ale jak się chce mieć kartę turbo to trzeba szukać tej wersji na przewodzie...( sam szukam takiej wersji bo chcę sobie sprawdzić w realnie jak działa to rgb2hdmi...a nie wierzyć w jakieś tam testy i opowiadania)

Pogadaj z Archi-TECH.

Ostatnia aktualizacja: 07.07.2022 15:45:49 przez san_u
[#22] Re: indivision ecs v3

@Amaru, post #19

W jakim sensie lepsza, na RGB2HDMI masz taki sam obraz jak na emulatorze. Pamiętam, że kolory na indivision mi się bardzo podobały względem złącza RGB jakby były lepiej nasycone, ale nie wiem, czy to nie był efekt spotęgowany ustawieniami monitora i lekkiego rozmycia spowodowanego różnicą rozdzielczość.

Do Indivision ECS trzeba dobrać odpowiedni monitor z natywną rozdzielczością, która jest podzielna przez Amigowe rozdzielczości, tak jak ma kolega Rokis, indi V3 nie mam, ale pamiętam, że na V1 rozdzielczości 1920x1080 nie dało rady uzyskać i bezpośrednio nie dało rady jej zmieniać (zmieniała się w zależności od ustawień).

Ostatnia aktualizacja: 07.07.2022 15:52:25 przez san_u
[#23] Re: indivision ecs v3

@san_u, post #21

bardzo lubię mój obraz przez kabel rgb scart niestety pionowe linie na lcd wszystko psują...postanowiłem zakupić indivision i uzyskać taki sam obraz tylko bez linii oczywiście...dlatego mnie to interesuje jak to zrobić...

ale pasy nie są przy podłączeniu przez Indi a przy podłączeniu przez kabel RGB-EURO (SCART).

Ostatnia aktualizacja: 07.07.2022 15:53:20 przez RokiS
[#24] Re: indivision ecs v3

@RokiS, post #23

No to jeżeli na indi nie ma pasów, to co jest problemem założyciela wątku?
[#25] Re: indivision ecs v3

@san_u, post #24

1. uzyskanie na wyjściu Indi częstotliwości 15 kHz przy odchyleniu poziomym - co jest niemożliwe do uzyskania - i co już zostało wytłumaczone
2. ustawienie wymarzonego trybu wyświetlenia - częściowa odpowiedź jest zawarta w filmiku który udostępniłem

teraz czekamy aż komp autora wątku ruszy, żeby mógł pobawić się ustawieniami Indi

Ostatnia aktualizacja: 07.07.2022 16:04:19 przez RokiS
[#26] Re: indivision ecs v3

@RokiS, post #25

Tutaj kolega napisał dlaczego chce uzyskać 15kHz:
postanowiłem zakupić indivision i uzyskać taki sam obraz tylko bez linii oczywiście

Więc pytanie brzmi, jeśli nie ma pasów na indi, to co mu się nie podoba w obrazie na 31kHz, że chce uzyskać 15kHz i co to by rozwiązało, gdyby taka możliwość była.

Mogę się tylko domyślać, że jest rozmyty, albo mu szarpie, ale prócz tych pasów, autor nie wspomniał i niczym innym.

Ostatnia aktualizacja: 07.07.2022 16:18:27 przez san_u
[#27] Re: indivision ecs v3

@san_u, post #26

obraz przez rgb scart jest ostry ale wystepuje efekt smużenia i wszystko było by ok gdzyby nie pionowe linie w 50hz a ciekawostka taka że w trybie ntsc high res 60hz opisane linie znikają!
Niestety gry działają sztywno w 15khz i 50 hz więc nic to mi nie daje tylko w workbenchu jest ok
Po zainstalowaniu indivision linii NIE MA ale chcę złapać obraz tak żeby po prostu używać komputera jak przez rgb scart a nie grzebać ciągle w ustawieniach...

Ostatnia aktualizacja: 07.07.2022 17:41:54 przez Amaru
[#28] Re: indivision ecs v3

@Amaru, post #27

No to wyjaśniło się, że pasków nie ma, ale dalej nie wiadomo co jest z twoim obrazem nie tak, że musisz grzebać w ustawieniach, czy jest przesunięty, rozmyty, rozciągnięty, ściśnięty, w WB obraz jest w innym miejscu niż w grach?
[#29] Re: indivision ecs v3

@san_u, post #28

Nie wiecie czy retrotink 5x pozamiata problem z tymi pionowymi liniami?
dobrze by było bo to jest zewnętrzny scandoubler a takie sobie cenię.

Ostatnia aktualizacja: 07.07.2022 19:17:43 przez Amaru

Ostatnia aktualizacja: 07.07.2022 19:18:36 przez Amaru
[#30] Re: indivision ecs v3

@RokiS, post #20

Podaj proszę namiar na tę przelotke z wejściem audio in

Ostatnia aktualizacja: 07.07.2022 19:27:43 przez Bartek2075
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem