[#1] Dlaczego ciagle uzywacie Ami?
Pytanie pewnie 100 razy juz tu bylo ;).

Ale dlaczego to "cos" uzywacie? Za duzo kasy w domu? Lubicie sie katowac oszczedzajac ;) na 7 letni sprzet?

Ludzie co z Wami ;).

Podajcie mi powody tego "syndromu". Moze sie dowiem dlaczgo ja "to robie"... ;)

Kreciu

PS. Ja uwielbiam, skladac kompy, modyfikowac cus tam, przelutowac SIC!, lubie rzezbic mojego WB, zeby wygladal "cool" ;)... itd. lubie w Cannon Fodder grac, lepsze niz GRAW2 na moim PC ;). No sam nie wiem...

Piszcie przyjaciele, przyjaciolki ;)
[#2] Re: Dlaczego ciagle uzywacie Ami?

@Krecik, post #1

Krecik napisał(a):

>..... na 7 letni sprzet?
>
Witam.
Czyba na 17-sto letni sprzet.
Co do mnie to lubie zajmowac sie antykami.
Na takim sprzecie "sie katowalem" jak bylem mlody.
Pozdrawiam.

Ostatnia modyfikacja: 17.10.07 02:14

Ostatnia modyfikacja: 17.10.07 02:15
[#3] Re: Dlaczego ciagle uzywacie Ami?

@ted, post #2

Jeden lubi ogorki, drugi ogrodnika corki

[#4] Re: Dlaczego ciagle uzywacie Ami?

@ted, post #2

Dobrze napisalem :) 7 letni, np. taki cutting edge Voodoo 3 3000 ;) na PCI, albo SB128... kiedys jak powiedziales ze Amiga ma gorszy dzwiek niz Szumblaster to mogles "za drzwi" wyleciec ;).

Ale dla mnie to dobrze, bo moge sobie update zrobic sprzetu i oby mi moja A1200 nie padla... bo mi wszystko "siadzie"...
[#5] Re: Dlaczego ciagle uzywacie Ami?

@Krecik, post #4

w sumie w latach 90-tych - na ich poczatku a nawet w polowie amiga miala lepszy dzwiek od wielu kart z pro w nazwie :) Ale to bylo dawno, dzwiek w Amidze sie nie zmienil, ale zmienil sie dzwiek w kartach, bo projektowano coraz to nowsze.

[#6] Re: Dlaczego ciagle uzywacie Ami?

@Krecik, post #1

Zwyczajnie dlatego, że Ami mnie kręci a dostępne obecnie rozwiązania - nie. Trudno mi to racjonalnie argumentować, jako że gusta rzadko poddają się dyktatowi rozumu. Z tego powodu trudno dociec, dlaczego jednym podoba się Doda Elektroda a innym Kinda Preiss. Jeśli spojrzę na sprawę w szerszym aspekcie, zauważam, że generalnie nieszczególnie pociąga mnie nowoczesność made in China na raty 0%. Magnetofon szpulowy "Koncert" z 1978 roku, Radmor z 1980, bzykacz Simson z 1985 roku - to jest moja chemia i mój styl. Dochodzi do tego cecha mojego charakteru polegająca na nieakceptacji zmian. Amiga w tej sytuacji jest świetna, bo rozwija się bardzo powoli. To daje poczucie jakiejś stabilizacji i zwalnia od nieznośnej konieczności ciągłego zmieniania czegoś i przyzwyczajania się do tych zmian. Inna sprawa to komfort braku konieczności zastanawiania się nad kwestią kosztów i miejsca w mieszkaniu.

To chyba tyle.

Ostatnia modyfikacja: 17.10.07 11:06
[#7] Re: Dlaczego ciagle uzywacie Ami?

@Daclaw, post #6

cecha mojego charakteru polegająca na nieakceptacji zmian

Cecha? ;)
Zmiany bardzo często oznaczają rozwój. Ewentualnie są jego synonimem.

[#8] Re: Dlaczego ciagle uzywacie Ami?

@MinisterQ, post #7

Rozwoj saks, stagnacja rulez:). A co do tematu to ja amige mam bo to byl moj pierwszy komp i tak mi zostalo:).

[#9] Re: Dlaczego ciagle uzywacie Ami?

@Krecik, post #1

Równie dobrze mógłbyś zapytać, czemu ktoś kupuje sobie obraz do domu, czy zleca namalowanie własnego portretu. Odpowiedzi na to jest tysiące i każda inna. Najlepiej w takich sytuacjach przyjąć "Bo tak".

A wogóle to chyba raczej temat do hydeparku raczej...

[#10] Re: Dlaczego ciagle uzywacie Ami?

@Krecik, post #1

Ja po prostu lubię na tym pracować. Do pewnych narzędzi się po prostu przyzwyczajamy. I dobrze :).

[#11] Re: Dlaczego ciagle uzywacie Ami?

@Krecik, post #1

.... Kazdy ma swego pi.....lca ;D ... lepiej bawic sie na takim sprzecie niz pic piwo pod sklepem :P

[#12] Re: Dlaczego ciagle uzywacie Ami?

@Krecik, post #1

Problem w tym, że ja nienawidzę amigowego sprzętu. :) Odkąd pamiętam zawsze mnie w Amidze najbardziej denerwował właśnie sprzęt. Mnie kręci i bawi AmigaOS (i wszystkie pochodne), a nie Amiga jako złom. Zresztą dzisiaj i tak już nie ma czegoś takiego. Naklejają naklejki na jakies linuxboxy i świrują wielkie "Amigi". Ja nie mam nic przeciwko. To tylko dowodzi temu, że sprzęt nie ma znaczenia. Jednak dawno temu przestałem utożsamiać Amigę z jakimkolwiek sprzętem. Gdyby MorphOS czy AmigaOS były na x86 to na pewno kupiłbym do tego specjalnego osobnego peceta i też używał. Gdyby AROS był tak używalny jak MOS to bym sobie nie zawracał głowy Pegasosem. No ale za mojego życia to się nie stanie na pewno więc AROSa traktuję tylko jak ciekawostkę i to się na pewno nie zmieni.

A tak nawiasem mówiąc moja Amiga (bo mimo wszystko Pegasos jest dla mnie Amigą i to najlepszą jaką kiedykolwiek widziałem) zeszła z linii produkcyjnej jakieś 3 lata temu. Tak samo jak moje pecety więc nie jest tak tragicznie. :)

[#13] Re: Dlaczego ciagle uzywacie Ami?

@MinisterQ, post #7

Rozwój rozwojem, a jakiś azyl czy wentyl emocjonalny warto mieć.
[#14] Re: Dlaczego ciagle uzywacie Ami?

@MDW, post #12

Problem w tym, że ja nienawidzę amigowego sprzętu. usmiech Odkąd pamiętam zawsze mnie w Amidze najbardziej denerwował właśnie sprzęt. Mnie kręci i bawi AmigaOS (i wszystkie pochodne), a nie Amiga jako złom.

To nowomodne podejście, wymuszone sytuacją Amigi, którego pewnie nigdy nie załapię. Jestem skażony inną epoką, kiedy "AmigaOS" miał dla amigowców wartość dokładnie 2-6 dyskietek, które dostawało się jako bonus z komputerem i które można było czymś zagrać. Do dziś traktuję systemową część Amigi po macoszemu i kompletnie nie mam przyłożenia do urządzania systemu, tak chętnie uprawianego przez innych amigowców. Na mojej A4000 połowę ikonek mam typu MagicWB ze skaszanioną paletą i luźno mi to zwisa. Co innego grzebanie w sprzęcie.
[#15] Re: Dlaczego ciagle uzywacie Ami?

@Daclaw, post #14

Hmmm ja wlasna amige mam dopiero od 94 roku, ale zawsze dla mnie system byl istotniejszy niz sprzet... Sprzet mial po prostu starczac moim wymaganiom.... Pewnie dlatego zaraz po zakupie Amigi dokupilem do niej HDD.

[#16] Re: Dlaczego ciagle uzywacie Ami?

@Kaczus, post #15

Ja z kolei głaszczę swój sprzęt bo podoba mi się kanapkowanie, choć też wkurza czasem. Ale ucieszyło mnie dołączenie Fast-ATA, wymiana karty na Apollaka niedawno, podłączenie PARalyzera, który jednak mi nie działa, zrobienie własnej klawiatury, własne rozwiązanie włożenia płyty do towerki (poziomo), jakieś przełączniki audio/audio+amiga. Lubię takie zabawy, kręci mnie to. Z drugiej strony zaś system, jest bardzo porządny, uwielbiam go. Tak więc dla mnie Amiga to wypadkowa dwóch rzeczy: sprzętu i systemu. Mam większy sentyment do c64 ogólnie, ale bez Amigi bym w domu j38ca dostał.

Po prostu polecam Amigę classic każdemu, kto nie chce zrobić sobie z komputera odtwarzacza filmów, multimedii jednym słowem. Spokojna, stabilna praca, wygoda. Oczywiście najprawdopodobniej nikogo spoza świata Amigi nie przekonam, ale swoje wiem. Czuję po prostu, że Amiga jest właśnie taką maszyną, jaką potrzebuję.. zupełnie jak z kobietami :F.

[#17] Re: Dlaczego ciagle uzywacie Ami?

@Krecik, post #1

Chyba głównie z sentymentu i przyzwyczajenia :)

No i nie ma to jak pooglądać dema/pograć na prawdziwym sprzęcie. Emulacja saks.

[#18] Re: Dlaczego ciagle uzywacie Ami?

@AceMan, post #17

Po to żebyś sie pytał
Ale na serio to dlatego że mam sentyment i jest to mój pierwszy sprzęt.

[#19] Re: Dlaczego ciagle uzywacie Ami?

@BagoZonde, post #16

kto nie chce zrobić sobie z komputera odtwarzacza filmów, multimedii jednym słowem.

Zupełnie jakby w tym było coś złego...

[#20] Re: Dlaczego ciagle uzywacie Ami?

@Krecik, post #1

Dla kazdego cos dobrego... OK

[#21] Re: Dlaczego ciagle uzywacie Ami?

@MinisterQ, post #19

@MinisterQ
oczywiście, że nie ma w tym nic złego, ale od tego w sumie może być odtwarzacz dvd, a komputer z racji swego przeznaczenia to coś więcej niż odtwarzajka :). Jeżeli ktoś chce oglądać filmy na kompie to ok, ale można też zastosować ten sprzęt do programowania czy tworzenia grafiki, DTP, etc. etc.

[#22] Re: Dlaczego ciagle uzywacie Ami?

@Krecik, post #1

Witam, moja przygoda z Amigą była taka ze polubiłem ten komp z powodu takiego ze można było w nim coś zawsze pogrzebac ( w wczesniejszych latach bardzo lubiłem lutowac i budowac proste urządzonka). Jeśli chodzi o system to się wogóle nie znam ( no troche - tak mi sie zdaje). W obecnym czasie posiadam tez PC którego od czasu do czasu robie format i dalej działa ( nic nie mogę pogrzebac bo wszystko działa od złozenia ) a terazniejszosc jest taka ze brakuje czasu na ( jakby to powiedziec hobby- z tym grzebaniem) Na tyle myśle ze nie zanudzam Pozdrawiam Leszeksas
[#23] Re: Dlaczego ciagle uzywacie Ami?

@Krecik, post #1

Przez wspomnienia przywracam baaardzo pooowoli z powrotem do zycia moja A1200, na codzien PeCetuje ale do swojego pierwszego kompa czuje sentyment a AOS to dla mnie majstersztyk paczac na tamte czasy i mozliwosci konkurencji.
Sprzet to dla mnie dodatek do softu, zreszta amigowe hardware cos mnie nigdy nie lubilo

[#24] Re: Dlaczego ciagle uzywacie Ami?

@BagoZonde, post #21

Ale tym lepiej jeśli jedno urządzenie może spełniać więcej funkcji - po co mi DODATKOWE urządzenie w domu w postaci odtwarzacza DVD? Jeśli komputer tego nie potrafi, to oznacza to jego wadę, ograniczenie - a nie zaletę. W tym przypadku jest to mała, wręcz mikroskopijna moc obliczeniowa jak na dzisiejsze czasy, która ma de facto wpływ również na dziedziny które wymieniłeś - tworzenie grafiki, programowanie, czy DTP. Na amigowym hardware (klasycznym) nie jest to niemożliwe - ale na nowoczesnym (szybkim) - jest znaaacznie wygodniejsze. W moim przypadku, kwestia programowania - nie wyobrażam sobie kompilowania na klasyku np. AmiGG - na Pegazie z G3/600 cały projekt kompiluje się około 9 minut... I mnie już cholera przy czymś takim bierze. A co dopiero na np. 060, o 040 nie wspominając...

[#25] Re: Dlaczego ciagle uzywacie Ami?

@MinisterQ, post #24

Powoli dochodzę do wniosku, że uparłem się na tą Amigę.. i to całkiem niepotrzebnie :((. Ani pogadać a'la Skype, ani poskanować bo Paralyzer mi nie działa, ani se doka otworzyć.. ani USB. Dżizas.. Przynajmniej żeby skaner mi jakiś obsłużyło dobry i te rozmowy... CRY!!

P.S. Przepraszam za chwilową załamkę.

[#26] Re: Dlaczego ciagle uzywacie Ami?

@BagoZonde, post #25

Na 040 to Ty i tak zapomnij o wygodnych rozmowach głosowych w jakimkolwiek programie...

[#27] Re: Dlaczego ciagle uzywacie Ami?

@MinisterQ, post #24

Jeśli coś jest do wszystkiego, jest do niczego - pokutuje. Skoro coś nazywa się "odtwarzacz DVD" to zapewne będzie lepiej działać od urządzenia które odtwarza DVD "przy okazji". Podobna sytuacja jest w przypadku mniejszych urządzeń (to mnie zawsze bawi); zegarek, odtwarzacz mp3, jakaś przenośna konsola do grania (dla tych co lubią) i kupa innych śmieci które można z powodzeniem mieć w jednym i małym urządzeniu.

Efekt taki że upychamy elektronikę po kieszeniach i domu.

[#28] Re: Dlaczego ciagle uzywacie Ami?

@MinisterQ, post #26

Hmm dzięki za info, gdybym mógł to przetestować samemu to wiedziałbym, że tak jest :). Mam jakiś sound sampler ale chyba nie chodzi bo próbowałem, darowany był. No to ja idę się pociąć.

Ostatnia modyfikacja: 17.10.07 22:21
[#29] Re: Dlaczego ciagle uzywacie Ami?

@alpine, post #27

W tym przypadku akurat komputer ma znacznie więcej zalet niż wad. Pomijam sam fakt że można go podpiąć ostatecznie pod telewizor i uzyskać niemal dokładnie ten sam efekt co w przypadku odtwarzacza DVD. Ciężko to jednak porównać do tych zabawek które opisujesz... Nie ten poziom.

[#30] Re: Dlaczego ciagle uzywacie Ami?

@MinisterQ, post #29

Ale trudno zaprzeczyć że nazwa która związana jest z zastosowaniem urządzenia trafia do ludzi bardziej niż "multi-urządzenie".

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem