kategoria: Sprzęt
[#31] Re: Jaka karta dla 68k

@waldiamiga, post #21

Przyznam sie szczerze ze wiekszosc z tej listy jest mi nieznana.
Ale sam dopisalbym jeszcze Intro 4k:

ReBirth
2
[wyróżniony] [#32] Re: Jaka karta dla 68k

@KM_Ender, post #1

Jak już brać coś na PCI to tylko Voodoo3 - 3000, Voodo5 to i tak będzie działać tylko jeden rdzeń a reszta się tylko nudzić i grzać w obudowie, ATI to nie ma wsparcia 3D wcale, że nie wspomnę o ATI 9600 którego nie udało mi się w żadem sposób odpalić bo nie dorwałem nigdzie wersji PCI. Reasumując aby na PCI było bez problemowo to Voodo3-2000 lub Voodo3-3000, chodzą oba podobnie ten drugi minimalnie szybszy jest, ale w sumie to ta sama karta.
[wyróżniony] [#33] Re: Jaka karta dla 68k

@_arti, post #26

Działa ale przez powolność 68k, na nic więcej niż 400x300 raczej nie licz

Dla procesora nie robi żadnej różnicy jaka jest rozdzielczość przy akceleracji 3d.

Rozdzielczość mogłaby robić gdyby procesor był zaangażowany w rendering np. dodawał jakieś efekty ale gry od zawsze były tak pisane aby procesor w ogóle potrzebował dostępu do pamięci karty. Procesor jest zaangażowany w przygotowaniu drawcalli a potem procesor graficzny już sobie z tego przygotowuje klatkę obrazu i ją wyświetla.

Mając powolny procesor wręcz lepiej jest ustawiać wysoką rozdzielczość bo i tak się nie wyrabia z wysyłaniem komend do akceleratora i ten się nudzi w niskiej rozdzielczości.
[wyróżniony] [#34] Re: Jaka karta dla 68k

@XoR, post #33

Przy tak wolnym procesorze jak 68060 rozdzielczość ma znaczenie, uwierz mi. Przerabiałem temat chyba na wszystkich Amigach/akceleratorach i kartach graficznych z obsługą 3D
2
[wyróżniony] [#35] Re: Jaka karta dla 68k

@KM_Ender, post #22

Morał z tego, że na 68k to wybić sobie z głowy karty 3d. Ok. Szkoda.

Ale czemu? Voodoo3 to tylko dwa kliknięcia cool
2
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem