kategoria: A500
[#1] AMIGA 500 nie startuje ,pomocy!!!!
Witam
kupilem Amige 500 ale nie odpala gier ,testowałem nawet z inna stacja dyskietek na sekundę wskakuje biały ekran stacja brzęczy raz krótko i obraz workbench wraca na ekran. czyściłem cala chipy tez ściągałem czyściłem i nie ma różnicy, czy ktoś miał podobny problem ?
[#2] Re: AMIGA 500 nie startuje ,pomocy!!!!

@Joyrazor, post #1

Na początku upewnij się,że obydwie stacje dyskietek są sprawne.Dyskietki pewnie też ponad 20-sto letnie,gwarancji nie ma,że działają.
Najlepiej byłoby podpiąć Twoje stacje do innej Amigi i wtedy zobaczyć czy dzialaja.Taśma sygnałowa też może mieć przerwę,ale to szybko można sprawdzić multimetrem.
1
[#3] Re: AMIGA 500 nie startuje ,pomocy!!!!

@Joyrazor, post #1

czy ktoś miał podobny problem ?

Tak.
2
[#4] Re: AMIGA 500 nie startuje ,pomocy!!!!

@Joyrazor, post #1

To trochę mało informacji. Czy amiga jest uruchamiana pierwszy raz od dłuższego czasu? Kiedy ostatnio chodziła?Czy ma wpięte rozszerzenie pamięci? Coś było przy niej dłubane? Podpięcie do tv czy monitora?
[#5] Re: AMIGA 500 nie startuje ,pomocy!!!!

@Ralpheeck, post #4

nic nie dłubanie, niby dzailala wcześniej , mam druga Amigę stacja dyskietek działa , rozszerzenie pamięci tez wymieniałem i wyciągałem wypróbowałem wszystkie opcje jakie mi do głowy przyszły, podpięta pod tv obraz jest
[#6] Re: AMIGA 500 nie startuje ,pomocy!!!!

@Joyrazor, post #5

No to podmień CIA, albo zamień
1
[#7] Re: AMIGA 500 nie startuje ,pomocy!!!!

@Joyrazor, post #5

Może drugie cia jest trzepnięte w tej amidze. Skoro masz 2 amigi to przełóż cia między amigami i sprawdź. Ja miałem coś takiego i sprawna stacja nie czytała mi dyskietek.

Ostatnia aktualizacja: 29.09.2022 18:17:22 przez misiek2
1
[#8] Re: AMIGA 500 nie startuje ,pomocy!!!!

@misiek2, post #7

CIA ?? nie wiem niestety co to gdzie to znaleść ?
[#9] Re: AMIGA 500 nie startuje ,pomocy!!!!

@Joyrazor, post #8

Na płycie masz je opisane jako ODD CIA oraz EVEN CIA. Zamień je miejscami.
[#10] Re: AMIGA 500 nie startuje ,pomocy!!!!

@Stoopi, post #9

zamieniłem stacja buczy dłużej trochę ale dalej to samo
[#11] Re: AMIGA 500 nie startuje ,pomocy!!!!

@Joyrazor, post #10

Lekko dociśnij oba układy palcami i trzymając je cały czas uruchom komputer z dyskietką. Zobacz czy cos się zmieniło.

Prócz tego z swojej drugiej Amigi wyciągnij przewód sygnałowy stacji dyskietek oraz zasilający i je podmień.
[#12] Re: AMIGA 500 nie startuje ,pomocy!!!!

@Wankowicz, post #11

przewody tez zamienione dalej to samo dociskając chipy tez bez zmian
[#13] Re: AMIGA 500 nie startuje ,pomocy!!!!

@Joyrazor, post #12

Miernikiem sprawdź czy masz prawidłowo 5v i 12V na przewodach zasilających.
[#14] Re: AMIGA 500 nie startuje ,pomocy!!!!

@Wankowicz, post #13

sprawdzone jest , nawet zasilacz zamieniałem
[#15] Re: AMIGA 500 nie startuje ,pomocy!!!!

@Joyrazor, post #14

Więc pozostaje Ci schemat, miernik i sprawdzasz połączenia z CIA do gniazda fdd.
[#16] Re: AMIGA 500 nie startuje ,pomocy!!!!

@Joyrazor, post #10

Wsadź do sprawnej Amigi i sprawdź
2
[#17] Re: AMIGA 500 nie startuje ,pomocy!!!!

@nekroskop, post #16

Amige do sprawnej amigi wsadzic i sprawdzic ? Przeczytaj thread nim cos napiszesz albo nie pisz wcale
[#18] Re: AMIGA 500 nie startuje ,pomocy!!!!

@Joyrazor, post #17

Wsadź stacje dyskietek z nie działającej Amigi do działającej. Chyba o to chodziło.
1
[#19] Re: AMIGA 500 nie startuje ,pomocy!!!!

@Joyrazor, post #17

Poradziłem ci zamienić miejscami CIA. Zrobiłeś to i niema efektu. Stąd rada Nekroskopa byś te układy wsadził w podstawki w sprawnej Amidze. Będzie łatwiej zlokalizować gdzie leży problem. Śmieszkow sobie nie rób bo dużo ludzi w tym i ja rezygnuje z pomoca. Oczywiście nie bierz tego do siebie, tak już jest.
3
[#20] Re: AMIGA 500 nie startuje ,pomocy!!!!

@Stoopi, post #19

dokładnie tak jak napisał Stoopi, skoro zamiana układów nie pomogła, to naturalne wydaje się sprawdzenie ich w sprawnej Amidze wszyscy czekają jaki będzie efekt, a tu mija drugi dzień i masz.
2
[#21] Re: AMIGA 500 nie startuje ,pomocy!!!!

@Stoopi, post #19

Wszystko Juz sprawdzałem działającej amidze i pisałem to wyżej już, niestety nic nie pomaga a teraz znalazłem mała kuleczkę od łożyska w środku , dowiedziałem się ze może być ze stacji dyskietek ale niestety żadna z moich stacji nie posiada takiej mechaniki w której by była taka kulka , ( w jednej głowica chodzi na zębatkach a w drugiej na osi ale bez kulki i dalej nie wiem gdzie błąd , teraz przypuszczam ze kulka zrobiła zwarcie gdzieś
[#22] Re: AMIGA 500 nie startuje ,pomocy!!!!

@Joyrazor, post #21

Lipa trochę....mogła wszystko do wszystkiego zewrzeć.
[#23] Re: AMIGA 500 nie startuje ,pomocy!!!!

@Stoopi, post #22

Ale dziwne amiga odpala workbench v1.2 stoi na ekranie
[#24] Re: AMIGA 500 nie startuje ,pomocy!!!!

@Joyrazor, post #23

Kick 1.2 może nie mieć wszystkich testów.

Przetestowałeś wszystkie wyciągane układy na sprawnej Amidze?
Przetestowałeś niedziałającą stację na sprawnej Amidze?
Do Agnusa potrzebujesz narzędzie do wyjęcia układu z podstawki. Jak nie masz to nie wyciągaj domowymi sposobami bo uszkodzisz podstawkę
[#25] Re: AMIGA 500 nie startuje ,pomocy!!!!

@snifferman, post #24

Wyciągałem wszystkie oprócz mos 8371 068821
[#26] Re: AMIGA 500 nie startuje ,pomocy!!!!

@Joyrazor, post #21

No to jak wszystko wymieniłeś i sprawdziłeś no to schemat i przedzwoń sobie ścieżki od internal floppy do układów

Ostatnia aktualizacja: 06.10.2022 19:36:29 przez nekroskop
[#27] Re: AMIGA 500 nie startuje ,pomocy!!!!

@Joyrazor, post #25

I włożyłeś je do sprawnej Amigi i działała?
Sprawdziłeś też niedziałającą stację w sprawnej Amidze?
[#28] Re: AMIGA 500 nie startuje ,pomocy!!!!

@snifferman, post #27

Działa w sprawnej amidze , ścieżki tez ok
[#29] Re: AMIGA 500 nie startuje ,pomocy!!!!

@Joyrazor, post #28

Zastanawiam się czy może ktoś układy miejscami pozamieniał , czy to można jakoś sprawdzić ? A500 rev 5 b52/rock lobster grr/jsp/guay/fish
Rvw/vfa/dca/
Hjm/cjw/tc/smk
Get/llk
[#30] Re: AMIGA 500 nie startuje ,pomocy!!!!

@Joyrazor, post #29

Jak by nie było tak skomplikowane dorzucił bym zdjęcia i Video nawet
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem