kategoria: A4000
[#151] Re: Obudowa do amigi 4000t na znanym portalu.

@Ralpheeck, post #149

to jest tylko mała część za elementy metalowe obudów 3 modeli ( jest wyprodukowanych razem 150 szt) to już jest ponad 60 tys. a gdzie reszta
[#152] Re: Obudowa do amigi 4000t na znanym portalu.

@Ralpheeck, post #149

Ty, a tak serio. 30 tys, to co ty robiłeś. kość (rosyjskiego uczonego) Słoniowa? Złoto? Turecka porcelana?

Witamy w Polsce AD 2026: protezy szkieletowe, górna i dolna szczęka po 5,5 tysi, skanowanie 3D pod protezy 3,3 tysi, szlifowanie pod protezy kolejne 3,3 tysi, do tego leczenie, usuwanie ósemek itp.
1
[#153] Re: Obudowa do amigi 4000t na znanym portalu.

@Ralpheeck, post #149

Leczenie kanałowe dochodzi do 2 tys za zeba a kolega zrobił chyba polowe nowych i dał 20 tys.
1
[#154] Re: Obudowa do amigi 4000t na znanym portalu.

@Markzyg, post #153

W Poznaniu implant pojedynczego zęba, gdzie pozostałe są OK (czyli nie, że się wszystko sypie), kosztuje prawie 10 tysięcy. Żona powiedziała, że pierdzieli, nie robi, bo za tyle to lecimy w 4 osoby na dwa tygodnie do Włoch :).

Zawsze jej powtarzam: po cholerę ja po nocach jakieś płytki projektuję, w assemblerze piszę, duszę się w oparach topnika, jak wystarczyło iść na dentystę.
3
[#155] Re: Obudowa do amigi 4000t na znanym portalu.

@bfgmatik, post #154

Pytam, bo zawsze w porównaniu do zachodu, w Polsce były takie rzeczy dużo taniej, i sam kilkansacie lat temu leczyłem zęba w Polsce, co kosztowało mnie 20% ceny tego co za granicą. No ale po tym co wymieniliście, to chyba wychodzi znacznie drożej :(
[#156] Re: Obudowa do amigi 4000t na znanym portalu.

@OSH, post #152

protezy szkieletowe, górna i dolna szczęka po 5,5 tysi, skanowanie 3D pod protezy 3,3 tysi, szlifowanie pod protezy kolejne 3,3 tysi

Zabranie sąsiadowi szczęki, bezcenne.
4
[#157] Re: Obudowa do amigi 4000t na znanym portalu.

@OSH, post #152

Wow, niezła destrukcja... Jak to tego doszło? Niechcący nagryzłeś granat? ;)

A żeby nie było tak całkiem OT. 25+ lat temu przełożyłem desktopa do Escomowskiego towera. Nie pamiętam już dokładnie jaka była motywacja, pewnie coś tam się nie mieściło. Teraz trochę żałuję, bo ten tower wielki, ciężki i nieporęczny. No i przy okazji dowiedziałem się, że płyta desktopowa jest nieco inna niż ta montowana w modelach T...
3
[#158] Re: Obudowa do amigi 4000t na znanym portalu.

@Jazzcat, post #157

Lepiej nie pytaj. Za błędy młodości się płaci.
1
[#159] Re: Obudowa do amigi 4000t na znanym portalu.

@Ralpheeck, post #155

Nie, w Polsce nadal jest taniej niż na Zachodzie, a zwłaszcza w USA. Po prostu wymienione kwoty są podane są podane za usługi stomatologiczne wysokiej jakości. Przysłowiowy konował zrobi prostą kanałówkę za kilka stówek... ale po prostu Polacy obecnie więcej zarabiają i większość wybierze usługi droższe.
1
[#160] Re: Obudowa do amigi 4000t na znanym portalu.

@wali7, post #159

no to zeszliśmy w temacie na zęby szeroki uśmiech
1
[#161] Re: Obudowa do amigi 4000t na znanym portalu.

@zeno65, post #160

Ale co by nie mówić, to zjadłeś zęby na zrobieniu replik amigowych obudów.
5
[#162] Re: Obudowa do amigi 4000t na znanym portalu.

@zeno65, post #140

Obudowa A4000T Escom przekazana do zwymiarowania.

Ostatnia aktualizacja: 20.05.2026 16:03:14 przez lord_spider
3
[#163] Re: Obudowa do amigi 4000t na znanym portalu.

@lord_spider, post #162

WoW !
1
[#164] Re: Obudowa do amigi 4000t na znanym portalu.

@lord_spider, post #162

Jeżeli macherzy będa rewersować a3000T i A4000T, to niech ich ręka boska broni robić identyczne stelarze do napędów. Wystarczy poprowadzić je odwrotnie aby zwiększyc dystans od płyty i zrobic miejsce na turbiacze. Commodore zrobiło je na płaski radiator i nawet prostopadłe sloty ramu sie nie mieszcza. Bardzo prosze - zróbcie pasujące do originalnych ale z porządnym odstępem!
4
[#165] Re: Obudowa do amigi 4000t na znanym portalu.

@Ralpheeck, post #164

bardzo słuszna uwaga , poprawimy to , przed produkcją pokażemy projekt aby można było nanieść poprawki
3
[#166] Re: Obudowa do amigi 4000t na znanym portalu.

@Ralpheeck, post #164

Oj racja, wystarczyłoby żeby ten stelaż obrócony był o 180 stopni wzdłuż długiej osi i od razu mnóstwo miejsca na turbo się robi.

Ostatnia aktualizacja: 20.05.2026 20:37:59 przez lord_spider
4
[#167] Re: Obudowa do amigi 4000t na znanym portalu.

@lord_spider, post #166

W a 4000T/3000T moznabyloby tez zrobic mocowanie na większy głośniczek. Ja mam w mojej założony większy ze płytka wzmacniacza z molexa, i teraz nie wyobrażam soebie żeby wracać do speakera lecącego na karoserię :(
Ten kluczyk w obu tez jest overengineered. To powinien byc po prostu włącznik odcinający power lub klawiaturę. W a3000t troche z tym polecieli. Najlepiej wogole tego nie wprowadzać, albo ewentualnie podłączyc to pod włączanie wyłączanie ewentualnego wzmacniacza. Just saying.
1
[#168] Re: Obudowa do amigi 4000t na znanym portalu.

@zeno65, post #144

Patrzę na te fotki A4000D i widzę wentylatorki 40mm... Które (z moich doświadczeń) są albo głośne i w miarę wydajne, albo są cichą atrapą wentylatora.

Nie dałoby się wsadzić tu 80mm jakiegoś? Chociaż tu pewnie problemem jest ilość miejsca za przednim panelem, bo o ile 40mm wentylator o grubości 5mm to nie problem to przy 80mm już trudne o cienkie.

Ale do A3000T/4000T warto by dać te 120-140mm wentylatory przód tył...

Przesunąć zasilacz na samą górę, dać pod nim wentylator wyciągający (140/120/92/80mm - jaki się zmieści między zasilaczem a portami), z przodu na dole zamiast 80 znów 120-140 i rozważyć opcję wentylatora zamiast koszyka na napędy - wtedy przewiew w rejonie karty procesorowej by był konkretny.

A czemu 120-140mm? Bo tego na rynku PC jest szeroki wybór - szerszy niż 80/92mm. I można wsadzić coś co jest i ciche i wydajne.

Ostatnia aktualizacja: 30.05.2026 13:04:30 przez hrw
1
[#169] Re: Obudowa do amigi 4000t na znanym portalu.

@zeno65, post #165

Witam.
Czy można by blachę zewnętrzna zrobić jak w nowszych konstrukcjach?
Oryginalna jest w kształcie odwróconej litery U.
Bardziej praktyczne były by aby każdy z boków miał osobna osłonę.
Czy była by możliwa opcja zakupu samego frontu obudowy?
Pozdrawiam.

Ostatnia aktualizacja: 30.05.2026 16:18:24 przez ted
[#170] Re: Obudowa do amigi 4000t na znanym portalu.

@zeno65, post #144

Khm. Biję się z myślami czy brać kremową, czy czarną. Bo M1438S ma kremową obudowę i czarna by nie pasowała. Nie myśleliście o zrobieniu replik obudów monitorów w czarnym kolorze? :D

Patrzę na te fotki A4000D i widzę wentylatorki 40mm... Które (z moich doświadczeń) są albo głośne i w miarę wydajne, albo są cichą atrapą wentylatora.

Nie dałoby się wsadzić tu 80mm jakiegoś? Chociaż tu pewnie problemem jest ilość miejsca za przednim panelem, bo o ile 40mm wentylator o grubości 5mm to nie problem to przy 80mm już trudne o cienkie.

Ale do A3000T/4000T warto by dać te 120-140mm wentylatory przód tył...

Przesunąć zasilacz na samą górę, dać pod nim wentylator wyciągający (140/120/92/80mm - jaki się zmieści między zasilaczem a portami), z przodu na dole zamiast 80 znów 120-140 i rozważyć opcję wentylatora zamiast koszyka na napędy - wtedy przewiew w rejonie karty procesorowej by był konkretny.

A czemu 120-140mm? Bo tego na rynku PC jest szeroki wybór - szerszy niż 80/92mm. I można wsadzić coś co jest i ciche i wydajne.

Popieram w całej rozciągłości - te wentylatorki mogą być za małe do chłodzenia np. Voodoo
1
[#171] Re: Obudowa do amigi 4000t na znanym portalu.

@OSH, post #170

Te wentylatorki dają radę zwłaszcza gdy się zmieni ich kierunek ale dźwięk jaki produkują zwłaszcza gdy się założy obudowę jest porażką , nawet gdy się zostawi tylko jeden. Tak że ja je wywaliłem ale ja w AA3000 + mam Radeona a on tyle ciepła nie produkuje co Voodoo 3 3000
[#172] Re: Obudowa do amigi 4000t na znanym portalu.

@ted, post #169

obudowa będzie całkowicie przeprojektowana ( oryginalna to totalna masakra - przeróbka starej obudowy firmy elite-one PC z początku lat 80) . Wymiar i front pozostanie niezmieniony , front dany do skanowania , boki beda zdejmowane - od strony spodu płyty będzie przestrzeń kablowa - jak w nowoczesnych obudowach , bok od strony góry płyty szkło hartowane dymne bez ramowe , dwa wentylatory 120mm , Duza wolna przestrzeń nad karta turbo ,to na razie tyle , po prototypie na pewno będą jeszcze poprawki
1
[#173] Re: Obudowa do amigi 4000t na znanym portalu.

@OSH, post #170

Zaden problem , mam juz gotowe pliki
[#174] Re: Obudowa do amigi 4000t na znanym portalu.

@zeno65, post #172

Witam.
Czy miejsca na napędy 5,25” będą poziome czy pionowe?
Czy będzie z przodu klapka osłaniająca napędy?
Pozdrawiam.
[#175] Re: Obudowa do amigi 4000t na znanym portalu.

@zeno65, post #173

Zainteresowały mnie oferty obudów do A600 na stronie. To są obudowy z form czy druk 3d?
[#176] Re: Obudowa do amigi 4000t na znanym portalu.

@-tbn-, post #175

Dobrze ze napisałeś. Widzę ze tam sa zamowienia i ze beda z końcem czerwca wysyłane. Czy tylko mi sie wydaje ale retrozen troche nie umie w reklamę ;) I o takich akcjach dowiaduje sie calkowicie przypadkiem. Też prosiłbym wiecej info na temat obudowy. jak wygląda srubki(czy ma wtopione metalowe gwinty) itp moze jakies zdjecie?
[#177] Re: Obudowa do amigi 4000t na znanym portalu.

@ted, post #174

tylko poziome 3 x 5.25 ,w miejscu 2 pionowych bedą 2 adaptery CF , front pozostaje niezmieniony ( coś w tym stylu )
1
[#178] Re: Obudowa do amigi 4000t na znanym portalu.

@marggines, post #176

to jest projekt - śruby z gwintem M3 , materiał Druk ABS - LITE , naklejka A600 , naklejka informacyjna od spodu , czas wysyłki zależy od ilości zamówień na razie "0" , w Polsce nawet Mega reklama nie pomoże , przewaga to świat .
1
[#179] Re: Obudowa do amigi 4000t na znanym portalu.

@-tbn-, post #175

Druk ABS - LITE ( bardzo zbliżony do tego z wtryskarki , gwinty metalowe M3
1
[#180] Re: Obudowa do amigi 4000t na znanym portalu.

@zeno65, post #173

Zaden problem , mam juz gotowe pliki

Do M1438S też? Bo w takim razie chciałbym przełożyć do czarnej. :D

A tak na marginesie - rozumiem, że te obudowy do A4000D już są gotowe i nie ma szansy, by można tam było założyć jakieś cichutkie wentylatorki, np. 80/120 mm?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem