kategoria: A500
[#31] Re: Obudowa A500+

@wali7, post #26

Bo od 85 do 91 praktycznie nic nowego nie zaoferowala a paula trzaskana od narodzin po smierc to juz w ogole porazka
[#32] Re: Obudowa A500+

@mmarcin2741, post #22

Takie kwiatki to były najczęściej przypadki działalności naszych rodzimych
przedsiębiorców. Najprzeróżniejsze składaki, ulepy,
komputery po naprawie, bez pełnego oyginalnego wyposażenia.
Było to sprzedawane jako nowe.

Potwierdzam. Jak pracowałem w serwisie, to dział sprzedaży potrafił sprzedać komputery aktualnie pracujące w biurze jako nowe
[#33] Re: Obudowa A500+

@nekroskop, post #32

Człowiek się cieszył, że cokolwiek było i można było dostać.
[#34] Re: Obudowa A500+

@nekroskop, post #32

A teraz poszło w drugą stronę i można kupić w internecie, po czym zwrócić
nowy produkt lub część do sklepu właściwie bez podawania przyczyny.
Absurd. Co potem niby ma się dziać z takim produktem?
Sklepy dają jakiś mały rabat i sprzeda się w outlecie jako po zwrocie, ale
na pewno kusi, żeby to sprzedac jako zupełnie nowe.
Gdybym pracował w handlu, to bym był mocno zasmucony takimi prze-
pisami.

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2022 18:17:10 przez mmarcin2741
[#35] Re: Obudowa A500+

@mmarcin2741, post #34

Łatwo możesz obejść te przepisy o zwrocie: po prostu nie sprzedawaj przez internet.
Dziękuję za radę :)
[#36] Re: Obudowa A500+

@wali7, post #35

Może to i dobra rada. Ale może masz jakiś pomysł, jak obejść przepisy
o zwrocie, będąc konsumentem. Nie kupuj przez internet brzmi mało
zachęcająco, bo nie wszystko jest na straganie, takie czasy szeroki uśmiech
Co zrobić.
[#37] Re: Obudowa A500+

@mmarcin2741, post #36

Wiesz, to jest po prostu ochrona praw konsumenta. Kupując przez internet nie masz niestety możliwości sprawdzenia towaru, stąd cała masa cwaniaków to wykorzystywała.
I jak napisałem - jeżeli przedsiębiorcy się to nie podoba, to może nie sprzedawać przez internet. Jeżeli inni też zrezygnują, to wyjdzie na swoje i biznes będzie się dalej kręcił. Jeśli inni przedsiębiorcy będą w stanie prowadzić sprzedaż przez internet przy zachowaniu praw konsumenta, to jeszcze lepiej, a upadek Janusza biznesu będzie z korzyścią dla konsumenta, rynku, a może i samego Janusza, bo widać nie był stworzony do prowadzenia własnej działalności.
4
[#38] Re: Obudowa A500+

@wali7, post #37

Tyle ze jest sporo nie uczciwych konsumentów , sprzedawca znac sie nie musi , wystarczy ze z takiej amigi np 1200 potrzebujesz cia , kupujesz komputer bez plomby robisz podmianke cia niesprawne na nowe sprawne po czym odsylasz do sprzedawcy Amige bo masz takie prawo
[#39] Re: Obudowa A500+

@StaszkoZbogdańca, post #38

To zadziała tylko w przypadku sprzedawcy oferującego Amigi w ramach działalności gospodarczej. Przy sprzedaży przez osobę prywatną prawo do zwrotu nie obowiązuje.
A który przedsiębiorca oferuje obecnie Amigi?
[#40] Re: Obudowa A500+

@wali7, post #39

To był przykład tylko , takie przewały można robić prawie z każdym sprzętem elektronicznym
[#41] Re: Obudowa A500+

@StaszkoZbogdańca, post #40

Można też użyć noża do krojenia chleba albo w jakiś niecny sposób. Nie rozumiem co taka argumentacja ma na celu. Ogół jest uczciwy, szczególne przypadki mogą zdarzyć się wszędzie - ryzyko wkalkulowane w działalność.

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2022 05:50:27 przez Jacques
[#42] Re: Obudowa A500+

@Hubez, post #33

Cóż, moja A4000, kupiona w 1995 roku, to był ulep na bazie jakiejś ponaprawczej płyty głównej. Wiernie służy do dziś, nigdy nie było z nią żadnych problemów. Nawet kondensatory, choć profilaktycznie wymienione w zeszłym roku, jeszcze przyzwoicie wyglądały.

Mam też dysk 3,2GB, kupiony jako ponaprawczy w latach 90. W ciągłej eksploatacji do dziś. Przeżył niejeden nowoczesny. OK

Czasem trzba było iść na zgniły kompromis i nie zawsze wychodziło się na tym źle. ok, racja
1
[#43] Re: Obudowa A500+

@StaszkoZbogdańca, post #40

To działa w obie strony, przy nadmiarze praw sprzedającego przewały może robić sprzedawca.
Tak się składa, że funkcjonowanie społeczeństwa zależy od pewnej elementarnej uczciwości i zaufania do drugiej strony. Bez tego niestety, nic nie będzie działać.
1
[#44] Re: Obudowa A500+

@mmarcin2741, post #34

Co potem niby ma się dziać z takim produktem?
Sklepy dają jakiś mały rabat i sprzeda się w outlecie jako po zwrocie, ale
na pewno kusi, żeby to sprzedac jako zupełnie nowe.

Jeśli nie nosi oznak używanego, to jest sprzedawane jako nowe. I nie jest to jakieś "kusi", tylko normalna praktyka. Gdzie np.? Amazon i dział zwrotów, polecam się zatrudnić i zobaczyć na żywo
[#45] Re: Obudowa A500+

@Jacques, post #41

Powiem więcej - myślę, że w takim małym, specyficznym środowisku, gdzie niemal wszyscy znają się jak łyse konie i, generalnie, znają się też na sprzęcie, pomysł ewidentnego oszustwa zakrawa na szaleństwo.

Oczywiście, wszędzie znajdą się tzw. nieogary, ale i tak jest tu z pewnością o rząd wielkości bezpieczniej, niż gdzie indziej.
[#46] Re: Obudowa A500+

@Daclaw, post #42

Nie chce mi się wierzyć, ze miałeś a4000 w 95 roku. Ja w tamtych latach widziałem 3000, 3000t, nawet na jednym Rush Hours ktoś miał 4000T. Ale 4000 tylko w snach i gazetach :(
[#47] Re: Obudowa A500+

@Ralpheeck, post #46

w takim małym, specyficznym środowisku, gdzie niemal wszyscy znają się jak łyse konie

Chłopie. Ja nie jestem łysy szeroki uśmiech

Nie chce mi się wierzyć, ze miałeś a4000 w 95 roku.

Taki jeden kolesiu w szkole, w 1994, mówił, że ma a5000.
Nie kupiłem tego wtedy i dziś też nie do końca
kupuję, jakie to konfigi ludzie mieli po domach
w tych epokowych czasach.

A4000 na biurku, Atari Falcon pod zlewem a gdzieś
w kącie czai się dopiero co wypuszczony na rynek
pentium60. Tak to było.

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2022 20:37:28 przez mmarcin2741
[#48] Re: Obudowa A500+

@Ralpheeck, post #46

A o bananowej młodzieży słyszał?
Choć w skali mojej ulicy i dzielnicy i tak byłem bananem raczej z niższej półki. Wiesz, Polska to mimo wszystko nie była jakaś Somalia.
[#49] Re: Obudowa A500+

@Daclaw, post #48

No to co poszło nie tak, że od takiego banana, bogacza który kupował najdroższy wtedy sprzęt, zszedłeś na kolesia który stalkuje ludzi na Allegro, bo wystawiają przepłacone graty?
[#50] Re: Obudowa A500+

@Ralpheeck, post #49

Co Ty bredzisz, nieszczęsny? Kiedy i w którym miejscu?
[#51] Re: Obudowa A500+

@Daclaw, post #50

Czekaj, przepraszam. Pomyliłem Cie z Selurem.
1
[#52] Re: Obudowa A500+

@Ralpheeck, post #49

kupował najdroższy wtedy sprzęt

Masz na myśli zestaw obowiązkowy, to znaczy Atari65xe z magnetofonem
i zielonym montorem marki neptun?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem