kategoria: A500
[#31] Re: Jak przerobić rozszerzenie Elbox 2MB na 0,5 MB

@hawix, post #30

No niestety, zostaje Ci tylko szukać kogoś z tą wersją, albo tak jak Ci proponowałem podesłać do mnie swoją. Jeśli jest jeszcze jakieś życie w tym układzie to raczej da się go odczytać.
Można też zrobić replikę tego złotego PCB...
[#32] Re: Jak przerobić rozszerzenie Elbox 2MB na 0,5 MB

@Kilos, post #31

Powiedz, co jest rezultatem odczytania tego układu?
Czy to jest jakiś plik binarny, który można dalej "zdisassemblować", aby podejrzeć logikę ustawionych bramek?
[#33] Re: Jak przerobić rozszerzenie Elbox 2MB na 0,5 MB

@hawix, post #30

Nie wiem, może coś mi umyka, ale wydaje mi się że to jest to samo.
[#34] Re: Jak przerobić rozszerzenie Elbox 2MB na 0,5 MB

@hawix, post #32

Podejrzyj sobie jakikolwiek JEDEC, to jest skompilowany pod układ kod. Zera i jedynki, nic z tym nie zrobisz.

@nostrum666 No nie jest, wejścia/wyjścia układu w obydwu wersjach obsługują inne sygnały. Logika układu nie jest kompatybilna. Same podstawki natomiast będę działały wymiennie z tym samym rozszerzeniem pod klapką.

Ostatnia aktualizacja: 19.12.2022 12:21:00 przez Kilos
[#35] Re: Jak przerobić rozszerzenie Elbox 2MB na 0,5 MB

@nostrum666, post #33

Obie podstawki mogą realizować tą samą funkcję, ale implementując w inny sposób (pcb + wsad).
To racja i niewykluczone, że obie podstawki mogą poprawnie działać z moim rozszerzeniem.

To co też jest pewne, że rozkład wejść i wyjść oraz wsad w obu podstawkach się różni. Przenoszenie wsadu z jednego układu do drugiego nie ma sensu.

Ostatnia aktualizacja: 19.12.2022 12:26:57 przez hawix
[#36] Re: Jak przerobić rozszerzenie Elbox 2MB na 0,5 MB

@Kilos, post #34

Widzę, że ktoś już próbował odGALować logikę do formatu zrozumiałego dla człowieka.
Zobacz na te skrypty w Pythonie → https://github.com/psurply/ReGAL

Możesz podesłać mi swój wsad celem testu powyższych skryptów?

Ostatnia aktualizacja: 19.12.2022 12:25:18 przez hawix
[#37] Re: Jak przerobić rozszerzenie Elbox 2MB na 0,5 MB

@Kilos, post #34

Dobra, nie zagłębiałem się zbytnio, patrzyłem tylko pobieżnie. Faktycznie jest różnica.
[#38] Re: Jak przerobić rozszerzenie Elbox 2MB na 0,5 MB

@hawix, post #35

Przenoszenie wsadu z jednego układu do drugiego nie ma sensu.

Ma sens, jeśli twojego nie da się odczytać. Wtedy najlepiej sklonować PCB, albo zaprojektować nowe na podstawie tego od killosa. Nie jest skomplikowane, więc nie będzie dużo roboty. Problem polega na tym, że to raczej zajęcie dla hobbysty mającego czas.

Zastanawiam się też czy w tym GALu nie ma poprostu logiki Reslow i jakakolwiek inna płytka realizująca to zadanie by działała. Są nowe rozszerzenia z podstawką pod Gary i ktoś gdzieś chyba pisał, że działało mu to z innym rozszerzeniem z epoki. Jako, że projekt PCB i wszystko gotowe, to po co się męczyć z galami? Tylko czy Kilos ma takie w czeluściach szufladowych?
[#39] Re: Jak przerobić rozszerzenie Elbox 2MB na 0,5 MB

@hawix, post #36

Jeśli ogarniasz ABEL, Verilog czy inny HDL to nie ma problemu, ja Ci mogę podesłać i baw się do woli. Tylko z takim zastrzeżeniem, że nie będziesz tego upubliczniał. Elbox jako-taki nadal istnieje i ja bym nie chciał żeby ktoś miał potem do mnie jakieś pretensje...
Nie rozumiem dlaczego nie chcesz spróbować zdumpować swojego układu, IMHO to rokuje największe szanse na powodzenie całej tej akcji.
[#40] Re: Jak przerobić rozszerzenie Elbox 2MB na 0,5 MB

@Kilos, post #39

Wylutuje mój układ i prześlę do Ciebie.
Zgłoszę się na priv jak będę miał go w ręku i przetrwa ;)

Z góry dziękuje za pomoc!!!
[#41] Re: Jak przerobić rozszerzenie Elbox 2MB na 0,5 MB

@hawix, post #40

Jeśli nie czujesz się na siłach to podeślij cały adapter. Tak jak pisałem wyżej dość ciężko ten układ wydłubać bez uszkodzeń, bo ogólnie jakoś tam wydłubać da się wszystko.
[#42] Re: Jak przerobić rozszerzenie Elbox 2MB na 0,5 MB

@Kilos, post #41

Niech lepiej wyśle cały zestaw z pamięcią. Jak już sprawdzać, to lepiej całość.
1
[#43] Re: Jak przerobić rozszerzenie Elbox 2MB na 0,5 MB

@snifferman, post #42

No adapter jak najbardziej, bo można było by od razu sprawdzić. Pamięć na bank taka sama więc nie koniecznie.
[#44] Re: Jak przerobić rozszerzenie Elbox 2MB na 0,5 MB

@hawix, post #30

W tym temacie autor ma takie samo rozszerzenie, więc może u niego wsad jest dobry
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem