[#31] Re: jaka przyszlosc amigi

@abcdef, post #30

Myślałem o czymś z dwoma prockami :)

[#32] Re: jaka przyszlosc amigi

@AS, post #26

A nie było tak, że układy te były projektowane do współpracy z VL-BUS (czasy pc486) ?
[#33] Re: jaka przyszlosc amigi

@zyga64, post #32

wydaje mi sie ze rynek jesli chodzi o amige jest dosc duzo,jest duzo ludzi ktorzy by chetnie kupili czy to z sentymentu czy dlatego zeby zobaczyc co to jest taki komputer na caly swiat bedzie z 100 000,wiec wydaje mi sie to oplacalnym zgadzam sie ze musi nowa ami byc kompatabilna z starymi modelami i jedynie mozna to osiagnac poprzez programowa emulacje.
[#34] Re: jaka przyszlosc amigi

@SzaryWilk, post #33

[#35] Re: jaka przyszlosc amigi

@SzaryWilk, post #33

ja mam taka amige wlasnie, jak dla mnie wyglada bardzo fajnie, jest oparta na p4 2.8GHz, plyta msi, 512 ram ddr 400 MHz itd. hulam sobie po necie z ibrowse, gram w stare gry amigowe-wszystko jak na starej amidze tylko duzo szybciej. dodatkowo mam na niej zainstalowane okna xp a nawet linuxa. czego wiecej chciec od amigi?

[#36] Re: jaka przyszlosc amigi

@SzaryWilk, post #33

Wiesz, ja mam amigę opartą na programowej emulacji. Siedzi tam sobie Celeron 1.7 GHz, 512 MB RAM, GF4MX i HD 40 GB, a na tym hula sobie radośnie amithlon i AmigaOS 3.9 :) I powiem tobie że czuje się tak jakbym miał swoją A1200 z 060 i voodoo3 :D

[#37] Re: jaka przyszlosc amigi

@Olo, post #24

>> Zaletą AMIGI był i jest jej system operacyjny, nie żadne kości graficzne
>> procesory czy inne duperele.

Nic specjalnego w polowie lat 80
Na poczatku XXI wieku, smiech. Jaki system operacyjny? Bez ochrony pamieci?
DOS z okienkami? Wez przestan. System Amigi nigdy nie byl dobry. Ile Amig sprzedano ze wzgledu na system? Ludzie kupowali Amigi dla gier. Znam dziesiatki osob ktore mialy Amige. 99% z nich nie widziala na oczy Workbencha. Amiga=joystick+telewizor.

Ostatnia modyfikacja: 09.11.07 20:05
[#38] Re: jaka przyszlosc amigi

@pjk, post #37

Dokladnie

Sam się przyznam iż moja pierwsza Amiga (pięcsetka) wyglądała właśnie tak, z tym, że zamiast telewizora miałem monitor :P

[#39] Re: jaka przyszlosc amigi

@pjk, post #37

Bez ochrony pamieci?DOS z okienkami?

Ten dos z okienkami i bez ochrony pamięci i tak był sto razy stabilniejszy i łatwiejszy w obsłudze od wiin95.O linuxach nie wspominając...

Znam dziesiatki osob ktore mialy Amige. 99% z nich nie widziala na oczy Workbencha.

Ja skolei znam dziesiątki osób u których po okresie fascynacji grami przychodził czas na "zabawy pod systemem".Grafika,muzyka,itp.Wielu moich znajomych którzy w tamtych czasach mieli pecety po zobaczeniu WB byli wręcz nim zafascynowani.

[#40] Re: jaka przyszlosc amigi

@piteq, post #39

>> Ten dos z okienkami i bez ochrony pamięci i tak był sto razy stabilniejszy i >> łatwiejszy w obsłudze od wiin95.O linuxach nie wspominając..

Stabilniejszy od Linuxa? Co ty palisz/pijesz?

[#41] Re: jaka przyszlosc amigi

@pjk, post #40

Piteq ma rację, w połowie lat 90-tych Linux był niestabilny, to były początki Linuxa. Nawet na Maka wtedy przygotowano implementację Unixa - A/UX. Linuxa wtedy nikt nie brał poważnie.

[#42] Re: jaka przyszlosc amigi

@AS, post #41

A co mnie obchodzi jakis UNIX na Maka? Gdzie on teraz jest? A w polowie lat 90 AOS to juz byl trup.

[#43] Re: jaka przyszlosc amigi

@pjk, post #40

Napisałem wyraźnie stabilniejszy i łatwiejszy w obsłudze.Załóźmy że masz racje.Linux w owych czasach był stabilniejszy AOS, ale co powiesz o łatwości obsługi?

[#44] Re: jaka przyszlosc amigi

@pjk, post #42

A co mnie obchodzi jakis UNIX na Maka? Gdzie on teraz jest? A w polowie lat 90 AOS to juz byl trup.

No nie przesadzajmy w pierwszej połowie lat 90-tych to trupem na pewno nie był. Który system był wtedy lepszy ?? Win 95 wyszedł dopiero w ..1996 ;) , zresztą win 95 potrafił tyle (w uproszczeniu) co... AmigaOS 3.0 :D , a Win 3.x do pięt systemowi amigowemu nie dorastał . Dopiero pod koniec drugiej połowy lat 90-tych amigaos zaczął dostawać czkawki i powoli acz nieuchronnie odchodził w niepamięć.

[#45] Re: jaka przyszlosc amigi

@MinisterQ, post #25

Łojezu, masz rację nawet gadać mi się nie chce.

[#46] Re: jaka przyszlosc amigi

@SzaryWilk, post #1

Przyszlosci Amigi to bedzie granie w gry w 2010 roku napisane w 1989 jesli nie zaczna ludzie kupowac tego softu cos jest (a cos tam jest... jeszcze...) i dac motywacje do pisania innych programow... Bez opragramowania ten komputer padnie i nie ma znaczenia czy bedzie mial 3D desktop ;) i odtwarzanie filmow w ikonie (przeciez nie po to kupilem 19" zeby film w ikonie ogladac ;) ).

Kreciu

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem