[#1] AT
witam mam zasilacz AT i chce go uzyc do mojej przyjaciolki(amigi) ktore kabelki musze zewrzec zeby sam startnal z gory dziekuje

[#2] Re: AT

@cinekamigowiec, post #1

chyba chodziło Ci o zasilacz ATX?

[#3] Re: AT

@adater, post #2

nie!! mam troszke nowszy zasilacz AT ktory sam nie startuje

[#4] Re: AT

@cinekamigowiec, post #3

Z tego co mi wiadomo to zasilacze AT mają w sobie włącznik :). Często wystaje z nich przełącznik na kabelku :)

[#5] Re: AT

@arti4-92, post #4

wiem ale wszystki wlaczniki zostaly poodcinane

[#6] Re: AT

@cinekamigowiec, post #3

No to niestety nie potrafię pomóc

[#7] Re: AT

@adater, post #6

A czy da sie moze ktores kabelki styknac ze soba i siie sam wlaczy ? slyszalem o tym juz gdzies

[#8] Re: AT

@cinekamigowiec, post #3

nie!! mam troszke nowszy zasilacz AT ktory sam nie startuje

Według Ciebie zasilacz AT to nowsza technologia?

[#9] Re: AT

@mailman, post #8

wedlug mnie chcialbym sie dowiedziec jakie kable polaczyc zeby sie sam uruchomil a nie sluchac o technologiach...
I prosze o pomoc a jezeli ktos jej niechce udzielac to niech nie ppisze w tym temacie z gory dziekuje

[#10] Re: AT

@cinekamigowiec, post #9

wedlug mnie chcialbym sie dowiedziec jakie kable polaczyc zeby sie sam uruchomil a nie sluchac o technologiach...

Jeżeli masz właśnie takie pojęcie o technologiach, że nie rozróżniasz AT od ATX i w dodatku twierdzisz, że ten pierwszy jest nowszy, to ja na Twoim miejscu bym się w ogóle za jakiekolwiek łączenie kabli nie brał. Ale to już jest Twoja sprawa.

I prosze o pomoc a jezeli ktos jej niechce udzielac to niech nie ppisze w tym temacie z gory dziekuje

Gdybyś chociaż się pofatygował i posłużył wyszukiwarką, która jest na tym portalu, szybciutko znalazłbyś stosowny artykuł. Ale to chyba zbyt nowa dla Ciebie technologia.

[#11] Re: AT

@mailman, post #10

taa... ja to juz czytalem ale co mam zrobic jak niemam tego przycisku co wlacza zasilacz ,ktore kabelki polaczyc ze soba zeby sie po tym wlanczal ok, racja ??

[#12] Re: AT

@cinekamigowiec, post #11

niemam

nie mam

wlanczal

włączał

??

Jeden znak zapytania spokojnie wystarcza i bez spacji go poprzedzającej. Trochę interpunkcji w zdaniach także sprawiłoby, że byłyby czytelniejsze. Ale to chyba też niepotrzebna "technologia".

[#13] Re: AT

@mailman, post #12

A więc dobrze zapytam jeszcze raz...
Które kable trzeba ze sobą złączyć żeby sam się włączył ?

--
I przepraszam za wszystko mailman...

Ostatnia modyfikacja: 10.11.07 13:16

Ostatnia modyfikacja: 10.11.07 13:21
[#14] Re: AT

@cinekamigowiec, post #11

powinny byc 4 kabelki, poprostu popodlaczaj je ze soba, moze odpali... :)

[#15] Re: AT

@mailman, post #8

Może chodziło mu, że ma nowszy AT zasilacz w klasie AT.
[#16] Re: AT

@Dave, post #15

dave dokladnie :) ale to już historia

[#17] Re: AT

@Banderas, post #14

a nie spalę czegoś jak będe tak próbował

Ostatnia modyfikacja: 10.11.07 13:34
[#18] Re: AT

@cinekamigowiec, post #17

Zasilacz AT to zasilacz AT, nigdy nie rozkręcałem zasilacza AT, ale domyślam się ze tamten odcięty przełącznik po prostu doprowadza zasilanie do zasilacza:)

[#19] Re: AT

@cinekamigowiec, post #1

Rozbierz go i obejrzyj laminat. Zwykle na laminacie jest opis co który kabel znaczy. Poszukaj czegoś kojarzącego się z włącznikiem zasilania (PWR, PWR ON, POWER SWITCH itp.).
[#20] Re: AT

@cinekamigowiec, post #3

mam troszke nowszy zasilacz AT ktory sam nie startuje

To nie tak - wszystkie zasilacze AT miały wyciągnięty kabel z włącznikiem 230V (no, wtedy to raczej 220V ale nie czepiajmy się szczegółów), który powodował start zasilacza a co za tym idzie również komputera. Jeżeli te przewody od włącznika zostały odcięte to faktycznie zasilacz Ci nie wystartuje, ale nie świadczy to o tym, że to jest nowocześniejszy zasilacz AT. Po prostu: nie ma włącznika - nie ma startu. Przewody od włącznika były w grubszej izolacji (ostatecznie szło nim 220V a nie 12V), więc rozejrzyj się za dwoma kablami w grubej izolacji i to prawdopodobnie będzie to (przeważnie obydwa przewody były razem w czymś, w rodzaju igelitowej rurki). Jak rozbierzesz zasilacz to te przewody powinny być oddzielnie, tzn. kable do zasilania płyty głównej i napędów będą z jednej strony laminatu a kable włącznika z drugiej (przy gnieździe zasilania).

EDIT: @arti4-92 Mnie się też tak wydaje.

Ostatnia modyfikacja: 10.11.07 14:33
[#21] Re: AT

@APC74, post #19

nie wiem czy o to chodzi ale tu mam:
+5V / 20A RED...

I znaczenia kabli o to chodzi ?

[#22] Re: AT

@cinekamigowiec, post #21

No coś w tym stylu, aczkolwiek to co znalazłeś to raczej zasilanie napędu/płyty głównej a nie włącznik.
[#23] Re: AT

@APC74, post #22

Wiem...
Ja tylko dałem przykład :)
ale mógłbyś mi powiedzieć nazwy kabelków, które muszę połączyć

Ostatnia modyfikacja: 10.11.07 14:39
[#24] Re: AT

@cinekamigowiec, post #23

Nie potrafię - oznaczenia zależały od producenta. Poczytaj post #20 i spróbuj namierzyć w ten sposób.
Zajrzę do mojego zasilacza AT to Ci napiszę co w nim znalazłem, ale to chwilę potrwa.
[#25] Re: AT

zrob fote tego rozkreconego zasilacza i pokombinujemy.

edit: wlasnie rozebralem wtyczke zasilacza at i widzac ze kabelek brazowy jest polaczany z kabelkiem czarnym, a kablek niebieski z bialym.

opsinae sa:
bialy p1
niebieski 1
brazaowy p2
czarny 2

Ostatnia modyfikacja: 10.11.07 15:00
[#26] Re: AT

@APC74, post #24

Ok to ja Tobie powiem co u mnie jakie kable oznaczają:
+5V / 20A RED
+12V / 7A YELLOW
-55V / 0.5A WHITE
-12V / 0.5A BLUE
GND BLACK
POWER GOOD ORANGE

[#27] Re: AT

Człowieku. To zrób zdjęcie i je tu przedstaw, albo odczytaj wszystkie opisy z płytki, gdzie wychodzą kable. Nikt tu nie jest jasnowidzem. A ty nawet nie podałeś modelu tego zasilacza.
Żądasz odpowiedzi? Zadaj dokładne i konkretne pytanie.
[#28] Re: AT

@Banderas, post #25

http://www.imagic.pl/public/pview/86443/ATX.JPG
 http://www.imagic.pl/public/pview/86444/ATX1.JPG
 http://www.imagic.pl/public/pview/86445/ATX2.JPG
 http://www.imagic.pl/public/pview/86446/ATX3.JPG

A oto mój AT

---
Model CWT200

Ostatnia modyfikacja: 10.11.07 14:54
[#29] Re: AT

@cinekamigowiec, post #28

ATX3.JPG

Czemu "ATX", a nie AT?

P.S. Każde ze zdjęć zasilacza nic mi nie mówi, daj po prostu zdjęcie poglądowe całego rozkręconego zasilacza, a nie zdjęcia poszczególnych elementów, a i zainwestuj wa aparat, nawet taki najtańszy(bez przesady, od 100 zł w górę :P )(aby był cyfrowy :) )

Ostatnia modyfikacja: 10.11.07 14:56
[#30] Re: AT

@cinekamigowiec, post #28

Na zdjęciu ATX3.jpg masz wszystko co ci potrzeba. Jakbyś zrobił lepsze zdjęcie, to podałbym ci które kabelki połączyć. Jeśli chcesz aby działało wszystko tak jak trzeba (razem z gniazdkiem na monitor), to potrzeba połączyć zazwyczaj dwa kabelki z czterema. A jeśli nie interesuje ciebie gniazdko monitorowe, to wystarczy dwa z dwoma.
Zrób lepsze zdjęcie, to powiem co i jak.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem