[#841] Re: PiStorm32 Amiga 1200

@Kitech, post #840

Nie miałem zbyt dużo czasu żeby potestować nowy CaffeineOS, ale póki co zauważyłem, że:
- karta microSD 32GB jest już zbyt mała, potrzebna jest karta 64GB,
- bardzo łatwo się system polonizuje, m.in. jest sporo polskich czcionek.
[#842] Re: PiStorm32 Amiga 1200

@Kitech, post #841

No i nie ma problemu z konfiguracją bo wszystko śmiga od strzała, nic nie musiałem w konfigu zmieniać ani dogrywać romów, no i w końcu Wifi działa. Jakby coś to link do torrenta wrzucam link
[#843] Re: PiStorm32 Amiga 1200

@delaRobal, post #842

Jak duży pojemnik jest potrzebny na załadunek? 64GB wystarczy?
[#844] Re: PiStorm32 Amiga 1200

@koczis, post #843

nie każda karta 64gb się nada, więc
z zapasem lepiej mieć 128gb
1
[#845] Re: PiStorm32 Amiga 1200

@delaRobal, post #842

Dzięki wielkie OK teraz tylko karcioszkę zdobyć i można zaczynać zabawę
[#846] Re: PiStorm32 Amiga 1200

@betonumysłowy, post #845

Cześć.

Ostatnio trafiłem na ciekawe narzędzie Emu68 Imager który pozwala w łatwy sposób przygotować kartę SD z emu 68 z wstępnie skonfigurowana instalacja Amiga OS. Przy okazji w łatwy sposób jest rozwiązana konfiguracja wfi.
Sam wczoraj testowałem i jest super polecam

Link do projektu
link

Przykładowy film z działania
link
[#847] Re: PiStorm32 Amiga 1200

@koczis, post #843

akurat 64gb na styk starczyło
1
[#848] Re: PiStorm32 Amiga 1200

@delaRobal, post #842

Opowiadaj w skrócie :)
Pobieram paczkę, win32diskimagerem zapisuje kopie na kartę sd

I ta kartę sd wkładam do rpi w pistormie? Czy prosto do Amigi?
[#849] Re: PiStorm32 Amiga 1200

@sajdor, post #848

do rpi który jest podłączony do pistorma, który jest podłączony do wejścia rozszerzeń w amidze :) ja akurat używałem do wypalenia BalenaEtcher, ale to raczej nie ma znaczenia. Nic nie zmieniasz w configu, powinno pójść od razu po wypaleniu. Jedyne co trzeba zrobić to skonfigurować WirelessMenagera, czyli wpisać SSID oraz hasło. Męczyłem się z tym od maja na wersji 9275, która obsługiwała tylko otwarte sieci, a tutaj poszło od strzała, czyli sieci szyfrowane są obsługiwane. Ogólnie porównując z tamtą wersją to wszystko pięknie śmiga, klikasz i masz, wcześniej strasznie emu było zamulone. Banan po uruchomieniu neta bezcenny, a jeszcze jak netsurf odpaliłem to ogólnie radocha nie z tej ziemiszeroki uśmiech 30 letni komputer którego można używać do współczesnych zadań.
[#850] Re: PiStorm32 Amiga 1200

@Cezarykl, post #844

Zakupiona 128GB A2. Podobno te A2 lepiej obsługują małe pliki.
[#851] Re: PiStorm32 Amiga 1200

@delaRobal, post #849

a jeszcze jak netsurf odpaliłem to ogólnie radocha nie z tej ziemi

Ja już prosiłem Artura Jarosika o wersję 11 Netsurfa. Może się doczekamy.
[#852] Re: PiStorm32 Amiga 1200

@Kitech, post #851

Gdyby komuś się chciało zapodać linka, gdzie mogę kupić taki krótki, króciutki adapter hdmi męsko - żeński, wkręcany w ten czerwony wydruk? Dokupiłem do pistorma taśmę hdmi, żeby w końcu jakoś tę sprawę załatwić, tzn móc prosto odłączać kabel z A1200 bez rozkręcania ustrojstwa. Jakiś czas temu widziałem to na jakimś forum, głowy nie dam, może nawet tutaj ale za diabła nie mogę tego odnaleźć :)
Pomoże ktoś? Z góry dziękuję.

[#853] Re: PiStorm32 Amiga 1200

@gorg66, post #852

Ja kupiłem u Chińczyków z Ali. Przykręcany do obudowy na dwie śrubki
[#854] Re: PiStorm32 Amiga 1200

@amigachelm, post #853

[#855] Re: PiStorm32 Amiga 1200

@amigachelm, post #854

Dzięki, wprawdzie to nie to, co widziałem ale od przybytku głowa nie boli, zamawiam :)
[#856] Re: PiStorm32 Amiga 1200

@gorg66, post #852

kup zensko zenski i zamien wtyczke na meskana tasmie
[#857] Re: PiStorm32 Amiga 1200

@Kitech, post #851

Ooo tak!!!
[#858] Re: PiStorm32 Amiga 1200

@don_rafito, post #857

Cześć, mam Problem z Pistorm32Lite RB4B i FastATA MK1.
FastATA działa Poprawnie botuje itd do momentu gdy włożę kartę sd do pistorm, wtedy
zaczynają dyski wywalać błędami.
Próbowałem różnych kikstartów w Emu np. 40,068 taki jak w amidze, lub 3.2
i na każdym to samo.
Emu działa poprawnie tylko ma konflikt z FastATA.
Miał ktoś podobny problem?
[#859] Re: PiStorm32 Amiga 1200

@Viger82, post #858

Jakie błędy ?

Problemem mogą być te same nazwy partycji na sd i fastata.
Mimo że Amiga powinna sobie z tym poradzić dodając .1 (kropke i jeden) do nazwy, ale nie zawsze to działa poprawnie.
[#860] Re: PiStorm32 Amiga 1200

@Viger82, post #858

Tako rzecze mschulz: jezeli sterownik od FastATA nie radzi sobie z rozwiązywaniem konfliktów w nazwach partycji to problem będzie występował. Sterowniki do microSD rozwiązują problem z konfliktem nazw już od ponad roku chyba

Komentarz do odpowiedzi pod tym postem: nie, to nie Amiga rozwiązuje problem dodając .1 do nazwy partycji. To każdy sterownik do dysków z osobna musi sobie z tym problemem radzić. Jeżeli jakiś sterownik tego nie potrafi to zaczynają się kłopoty
[#861] Re: PiStorm32 Amiga 1200

@teh_KaiN, post #860

Ok. Sterownik musi sobie z tym radzić.
Z tego wynika że pierwszy "wstaje" sterownik do karty SD, a dopiero potem fastata.
Gdyby było odwrotnie, to sterownik SD dodałby .1 do nazwy i nie byłyby błędów.

Najprościej zmienić nazwy partycji aby się nie powstarzały.
Do czasu jak sterownik fastata nie zostanie poprawiony.
[#862] Re: PiStorm32 Amiga 1200

@betonumysłowy, post #845

Karta kupiona, uruchomiona, Caffeine OS śmiga aż miło.
Mam pytanie dotyczące zainstalowanego emu Maca (Shapeshifter) wraz z pakietem gier. Czy istnieje możliwość w miarę prostego doinstalowania innych gier na tę platformę ? Nie ukrywam że moim marzeniem było i jest pograć w Civilization II która, wiadomo, na Amigę nigdy nie została wydana w przeciwieństwie do "japka"
[#863] Re: PiStorm32 Amiga 1200

@betonumysłowy, post #862

Kopiowanie między systemami możesz zrobić za pomocą dodatkowej partycji, która montuje się pod Amigą. Odpowiednia mounlista jest w pakiecie z Shapesfterem.
Dodatkowej dlatego że może, ale nie musi, się zepsuć pod emulowanym makiem. Gdy taka rzecz się stanie, nie stracimy systemowej partycji MacOS.
Po uruchomieniu emulatora i podpięciu tymczasowej partycji , montujemy ją pod AmigaOs ( mountlista). Gry pliki przegrywamy już pod dowolnym file managerem.
Ewentualnie możesz użyć sieci i klienta FTP po stronie MacOS, a serwer na AOS.
[#864] Re: PiStorm32 Amiga 1200

@Norbert, post #863

Dzięki za odpowiedź, na weekend podziałam OK
[#865] Re: PiStorm32 Amiga 1200

@betonumysłowy, post #864

Hej, mam problemy z wifi na pistorm32lite pi4 rev. B 1.5 nie uruchamia się internet poprzez wifi, próbowałem na swoim routerze i na hotspot z telefonu. Kilkukrotnie udało się nawiązać połączenie. wifi menager widzi sieci
[#866] Re: PiStorm32 Amiga 1200

@dcebula, post #865

A sieć bez hasła działa ?
[#867] Re: PiStorm32 Amiga 1200

@dcebula, post #865

U mnie pistorm nie działał z moim routerem (w nowych routerach są pomiksowane pasma i to może być problemem). Postawiłem dedykowany router pod amigę - stary huawei B593, ustawiłem na nim na sztywno tylko pasmo 802.11n i wszystko działa. To samo się działo jak korzystałem z wifi na karcie pcmcia tylko tam trzeba było wymusić pasmo b.
[#868] Re: PiStorm32 Amiga 1200

@ramire74, post #867

Tak, dokładnie podmiana routera pomogła, wcześniej na xe1500 6 gen. łączności nie było. Próbowałem bez hasła i również nie połączył się. Podobno może być problem z pi 4, czy ktoś z pi 3 miał problem z łącznością Wifi ?
[#869] Re: PiStorm32 Amiga 1200

@dcebula, post #868

Takie coś zacząłem dłubać... sterownik do Ethernetu na Raspberry Pi 4B:
https://github.com/rondoval/emu68-genet-driver/releases/tag/v1.0.0

Taka wersja powiedzmy bardzo wstępna, ale u mnie działa.
Jeszcze nie ma multicastów, promiscuous mode, statystyk, i pewnie paru innych rzeczy. Wydajnościowo też spore pole do poprawy.

Uwaga - potrzebuje poprawki w Emu68.. coby piny MDIO działały. https://github.com/rondoval/Emu68/releases/tag/v1.0.4-genet
Albo inaczej - ten PR: https://github.com/michalsc/Emu68/pull/295

Ostatnia aktualizacja: 26.05.2025 01:57:15 przez rondoval
2
[#870] Re: PiStorm32 Amiga 1200

@rondoval, post #869

Pistorm zacznie wspierać emulację PowerPC.

https://www.patreon.com/posts/one-more-thing-141985279

W sumie nie wiem co o tym sądzę, muszę przetrawić wieści
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem