[#841] Re: PiStorm32 Amiga 1200

@Kitech, post #840

Nie miałem zbyt dużo czasu żeby potestować nowy CaffeineOS, ale póki co zauważyłem, że:
- karta microSD 32GB jest już zbyt mała, potrzebna jest karta 64GB,
- bardzo łatwo się system polonizuje, m.in. jest sporo polskich czcionek.
[#842] Re: PiStorm32 Amiga 1200

@Kitech, post #841

No i nie ma problemu z konfiguracją bo wszystko śmiga od strzała, nic nie musiałem w konfigu zmieniać ani dogrywać romów, no i w końcu Wifi działa. Jakby coś to link do torrenta wrzucam link
[#843] Re: PiStorm32 Amiga 1200

@delaRobal, post #842

Jak duży pojemnik jest potrzebny na załadunek? 64GB wystarczy?
[#844] Re: PiStorm32 Amiga 1200

@koczis, post #843

nie każda karta 64gb się nada, więc
z zapasem lepiej mieć 128gb
1
[#845] Re: PiStorm32 Amiga 1200

@delaRobal, post #842

Dzięki wielkie OK teraz tylko karcioszkę zdobyć i można zaczynać zabawę
[#846] Re: PiStorm32 Amiga 1200

@betonumysłowy, post #845

Cześć.

Ostatnio trafiłem na ciekawe narzędzie Emu68 Imager który pozwala w łatwy sposób przygotować kartę SD z emu 68 z wstępnie skonfigurowana instalacja Amiga OS. Przy okazji w łatwy sposób jest rozwiązana konfiguracja wfi.
Sam wczoraj testowałem i jest super polecam

Link do projektu
link

Przykładowy film z działania
link
[#847] Re: PiStorm32 Amiga 1200

@koczis, post #843

akurat 64gb na styk starczyło
1
[#848] Re: PiStorm32 Amiga 1200

@delaRobal, post #842

Opowiadaj w skrócie :)
Pobieram paczkę, win32diskimagerem zapisuje kopie na kartę sd

I ta kartę sd wkładam do rpi w pistormie? Czy prosto do Amigi?
[#849] Re: PiStorm32 Amiga 1200

@sajdor, post #848

do rpi który jest podłączony do pistorma, który jest podłączony do wejścia rozszerzeń w amidze :) ja akurat używałem do wypalenia BalenaEtcher, ale to raczej nie ma znaczenia. Nic nie zmieniasz w configu, powinno pójść od razu po wypaleniu. Jedyne co trzeba zrobić to skonfigurować WirelessMenagera, czyli wpisać SSID oraz hasło. Męczyłem się z tym od maja na wersji 9275, która obsługiwała tylko otwarte sieci, a tutaj poszło od strzała, czyli sieci szyfrowane są obsługiwane. Ogólnie porównując z tamtą wersją to wszystko pięknie śmiga, klikasz i masz, wcześniej strasznie emu było zamulone. Banan po uruchomieniu neta bezcenny, a jeszcze jak netsurf odpaliłem to ogólnie radocha nie z tej ziemiszeroki uśmiech 30 letni komputer którego można używać do współczesnych zadań.
[#850] Re: PiStorm32 Amiga 1200

@Cezarykl, post #844

Zakupiona 128GB A2. Podobno te A2 lepiej obsługują małe pliki.
[#851] Re: PiStorm32 Amiga 1200

@delaRobal, post #849

a jeszcze jak netsurf odpaliłem to ogólnie radocha nie z tej ziemi

Ja już prosiłem Artura Jarosika o wersję 11 Netsurfa. Może się doczekamy.
[#852] Re: PiStorm32 Amiga 1200

@Kitech, post #851

Gdyby komuś się chciało zapodać linka, gdzie mogę kupić taki krótki, króciutki adapter hdmi męsko - żeński, wkręcany w ten czerwony wydruk? Dokupiłem do pistorma taśmę hdmi, żeby w końcu jakoś tę sprawę załatwić, tzn móc prosto odłączać kabel z A1200 bez rozkręcania ustrojstwa. Jakiś czas temu widziałem to na jakimś forum, głowy nie dam, może nawet tutaj ale za diabła nie mogę tego odnaleźć :)
Pomoże ktoś? Z góry dziękuję.

[#853] Re: PiStorm32 Amiga 1200

@gorg66, post #852

Ja kupiłem u Chińczyków z Ali. Przykręcany do obudowy na dwie śrubki
[#854] Re: PiStorm32 Amiga 1200

@amigachelm, post #853

[#855] Re: PiStorm32 Amiga 1200

@amigachelm, post #854

Dzięki, wprawdzie to nie to, co widziałem ale od przybytku głowa nie boli, zamawiam :)
[#856] Re: PiStorm32 Amiga 1200

@gorg66, post #852

kup zensko zenski i zamien wtyczke na meskana tasmie
[#857] Re: PiStorm32 Amiga 1200

@Kitech, post #851

Ooo tak!!!
[#858] Re: PiStorm32 Amiga 1200

@don_rafito, post #857

Cześć, mam Problem z Pistorm32Lite RB4B i FastATA MK1.
FastATA działa Poprawnie botuje itd do momentu gdy włożę kartę sd do pistorm, wtedy
zaczynają dyski wywalać błędami.
Próbowałem różnych kikstartów w Emu np. 40,068 taki jak w amidze, lub 3.2
i na każdym to samo.
Emu działa poprawnie tylko ma konflikt z FastATA.
Miał ktoś podobny problem?
[#859] Re: PiStorm32 Amiga 1200

@Viger82, post #858

Jakie błędy ?

Problemem mogą być te same nazwy partycji na sd i fastata.
Mimo że Amiga powinna sobie z tym poradzić dodając .1 (kropke i jeden) do nazwy, ale nie zawsze to działa poprawnie.
[#860] Re: PiStorm32 Amiga 1200

@Viger82, post #858

Tako rzecze mschulz: jezeli sterownik od FastATA nie radzi sobie z rozwiązywaniem konfliktów w nazwach partycji to problem będzie występował. Sterowniki do microSD rozwiązują problem z konfliktem nazw już od ponad roku chyba

Komentarz do odpowiedzi pod tym postem: nie, to nie Amiga rozwiązuje problem dodając .1 do nazwy partycji. To każdy sterownik do dysków z osobna musi sobie z tym problemem radzić. Jeżeli jakiś sterownik tego nie potrafi to zaczynają się kłopoty
[#861] Re: PiStorm32 Amiga 1200

@teh_KaiN, post #860

Ok. Sterownik musi sobie z tym radzić.
Z tego wynika że pierwszy "wstaje" sterownik do karty SD, a dopiero potem fastata.
Gdyby było odwrotnie, to sterownik SD dodałby .1 do nazwy i nie byłyby błędów.

Najprościej zmienić nazwy partycji aby się nie powstarzały.
Do czasu jak sterownik fastata nie zostanie poprawiony.
[#862] Re: PiStorm32 Amiga 1200

@betonumysłowy, post #845

Karta kupiona, uruchomiona, Caffeine OS śmiga aż miło.
Mam pytanie dotyczące zainstalowanego emu Maca (Shapeshifter) wraz z pakietem gier. Czy istnieje możliwość w miarę prostego doinstalowania innych gier na tę platformę ? Nie ukrywam że moim marzeniem było i jest pograć w Civilization II która, wiadomo, na Amigę nigdy nie została wydana w przeciwieństwie do "japka"
[#863] Re: PiStorm32 Amiga 1200

@betonumysłowy, post #862

Kopiowanie między systemami możesz zrobić za pomocą dodatkowej partycji, która montuje się pod Amigą. Odpowiednia mounlista jest w pakiecie z Shapesfterem.
Dodatkowej dlatego że może, ale nie musi, się zepsuć pod emulowanym makiem. Gdy taka rzecz się stanie, nie stracimy systemowej partycji MacOS.
Po uruchomieniu emulatora i podpięciu tymczasowej partycji , montujemy ją pod AmigaOs ( mountlista). Gry pliki przegrywamy już pod dowolnym file managerem.
Ewentualnie możesz użyć sieci i klienta FTP po stronie MacOS, a serwer na AOS.
[#864] Re: PiStorm32 Amiga 1200

@Norbert, post #863

Dzięki za odpowiedź, na weekend podziałam OK
[#865] Re: PiStorm32 Amiga 1200

@betonumysłowy, post #864

Hej, mam problemy z wifi na pistorm32lite pi4 rev. B 1.5 nie uruchamia się internet poprzez wifi, próbowałem na swoim routerze i na hotspot z telefonu. Kilkukrotnie udało się nawiązać połączenie. wifi menager widzi sieci
[#866] Re: PiStorm32 Amiga 1200

@dcebula, post #865

A sieć bez hasła działa ?
[#867] Re: PiStorm32 Amiga 1200

@dcebula, post #865

U mnie pistorm nie działał z moim routerem (w nowych routerach są pomiksowane pasma i to może być problemem). Postawiłem dedykowany router pod amigę - stary huawei B593, ustawiłem na nim na sztywno tylko pasmo 802.11n i wszystko działa. To samo się działo jak korzystałem z wifi na karcie pcmcia tylko tam trzeba było wymusić pasmo b.
[#868] Re: PiStorm32 Amiga 1200

@ramire74, post #867

Tak, dokładnie podmiana routera pomogła, wcześniej na xe1500 6 gen. łączności nie było. Próbowałem bez hasła i również nie połączył się. Podobno może być problem z pi 4, czy ktoś z pi 3 miał problem z łącznością Wifi ?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem