kategoria: Programy
[#1] multiview
Cześć,
chciałbym zainstalować program muliview. Niestety nigdzie nie mogę znaleźć instrukcji jak to zrobić. Czy ma ktoś jakąś instrukcję jak to zainstalować? Z góry dzięki za pomoc.
[#2] Re: multiview

@pmizer, post #1

Multiview masz domyślnie zainstalowane w Workbenchu.
Jaka masz wersję u siebie ?
Do czego chcesz używać tego programu lub co go wymaga ?
[#3] Re: multiview

@Norbert, post #2

mam WB 2.1. Niestety kiedy chcę odpalić np. instrukcję od gry z WHD Load to wyskakuje mi komunikat "nie można otworzyć "multiview"" myślałem że jest to spowodowane tym, że nie mam tego programu.
[#4] Re: multiview

@pmizer, post #3

Sprawdź w informacji ikony czy masz dobrą ścieżkę dostępu do multiviev ustawioną.
[#5] Re: multiview

@nostrum666, post #4

a gdzie oryginalnie zainstalowany jest miltiview? i jaka powinna być poprawna ścieżka?
[#6] Re: multiview

@pmizer, post #5

MultiView wymaga systemu 3.0, ponieważ używa on nowej biblioteki (datatypes.library) dostępnej w tej wersji systemu.

Jeżeli chcesz przeczytać tę dokumentację to możesz na przykład uruchomić program More w szufladzie Utilities i wskazać plik z tym dokumentem.
[#7] Re: multiview

@pmizer, post #3

Tu masz Multiview'a dla WB2: link. Skrypt instalujący jest w archiwum.
Niemniej jak napisał nostrum666 być może będziesz musiał zmienić w Tooltypach ikony ścieżkę dostępu do MV jeśli będzie inna.

Ostatnia aktualizacja: 11.04.2023 14:00:15 przez AmiClassic
[#8] Re: multiview

@AmiClassic, post #7

a jaką najlepiej dać ścieżkę instalacji aby nie musieć zmieniać za każdym razem ścieżki w inkonkach?
[#9] Re: multiview

@pmizer, post #5

Gdzieś w Tools albo Utilities. Nie jestem pewien jak to wygląda w WB2.0. Poszperaj po szufladach systemowych to znajdziesz.
[#10] Re: multiview

@nostrum666, post #9

instalator wymaga ode mnie wolumenu help. Gdzie on powinien być utworzony?
[#11] Re: multiview

@pmizer, post #8

Ja bym ustawił UTILITIES tak jak w WB3.x
[#12] Re: multiview

@AmiClassic, post #11

Dobrze, tak zrobię
[#13] Re: multiview

@pmizer, post #10

Przegrają .library do katalogu LIBS, a Multiview do UTILITIES.
Ot cała instalacja.
Ten Multiview potrzebuje też programu do preferencji 2b_mv_prefs.lha (jest na aminecie)

ps.
Oba programy napisane przez Polaka - Marcina Juszkiewicza (Szczepan/BlaBla)

Ostatnia aktualizacja: 11.04.2023 14:23:11 przez Norbert
[#14] Re: multiview

@AmiClassic, post #11

problem jest taki, że non stop żąda woluminu "help". Gdzie on powinien się znajdować? Przez to nie mogę kompletnie zainstalować programu
[#15] Re: multiview

@pmizer, post #14

Utwórz Sobie na dysku systemowym szufladę Help i po sprawie. Ewentualnie jeszcze Assign w razie potrzeby.
[#16] Re: multiview

@nostrum666, post #15

zrobiłem tak i lipa
[#17] Re: multiview

@Norbert, post #13

gdzie trzeb wrzucić foldery z tego archiwum?
[#18] Re: multiview

@pmizer, post #16

Ale zrobiłeś jak Stworzyłeś szufladę HELP, tak? A zrobiłeś assign?
Otwórz CLI i wpisz "assign HELP: SYS:HELP"
[#19] Re: multiview

@nostrum666, post #18

udało się. Jestem krok dalej :D teraz kolejny problem wyskakuje mi napis "Canot open AmigaGuide.library! Using DEFAULT instead "
[#20] Re: multiview

@pmizer, post #19

A jest ta biblioteka w LIBS?
[#21] Re: multiview

@nostrum666, post #20

nie widzę tego u siebie niestety. Trzeba to pobrać z aminetu i wrzucić w libs?
[#22] Re: multiview

@pmizer, post #21

dodałem amigaguide.libris ale dalej nic
[#23] Re: multiview

@pmizer, post #19

Na końcu pewnie i tak się okaże, że ten program wymaga co najmniej systemu 3.0 i stąd te wszystkie kłopoty. Bo w 3.0 to wszystko, o co się potykasz, jest domyślnie.
[#24] Re: multiview

@Krashan, post #23

udało się to ogarnąć. Znalazłem gdzieś w czeluściach zagranicznego forum informacje, że trzeba wpisać w Tool types ikonki MultiView "DEFAULT=SYS:Utilities/AmigaGuide" Wszystko już śmiga. Bardzo wszystkim dziękuję za pomoc!
1
[#25] Re: multiview

@pmizer, post #3

Pierwsze co robisz w takim przypadku to otwarcie Shella.
Wprowadzasz polecenie path, które pokaże Ci ścieżki przeszukiwania.
Dla domyślnej konfiguracji Workbench 2.1 te ścieżki są następujące:
5.WB21:> path
Current_directory
Ram Disk:
WB21:C
WB21:Utilities
WB21:Rexxc
WB21:System
WB21:S
WB21:Prefs
WB21:WBStartup
WB21:Tools
WB21:Tools/Commodities
C:

Jeśli w którejś z tych ścieżek wrzucisz program (MultiView) to nie musisz podawać do niego pełnej ścieżki.
Wtedy to w ikonce w polu Default tool podajesz tylko MultiView a nie SYS:Utilities/MultiView. Dzięki temu trikowi można daną apkę przenieść w inne miejsce dysku, ewentualnie dodać ścieżkę przeszukiwania i stare ikony będą działać.

Aby dodać do listy inne ścieżki - wydaj polecenie:
path add "sys:inne programy/"

Uwaga - lista ścieżek przeszukiwana jest od góry do dołu. Jeśli więc masz kilka wersji jakiegoś programiku w różnych miejscach to zawsze się wykona ten, który jest we wcześniejszej ścieżce.

Jeśli chodzi o Default tool to jest trik, którym można załatać braki. Dla przykładu często w Default tool widnieje PPMore. Jeśli nie masz tej apki to możesz zrobić podmiankę wydając polecenie:
makelink from c:ppmore to sys:utilities/more

Uwaga - będzie to działać dla Default tool w następujących wariantach:
ppmore
c:ppmore
sys:c/ppmore

Nie zadziała np. z
sys:c/utilities/ppmore

Uwaga - powyższe polecenia wprowadzają do systemu zmiany, które po resecie "znikają" i takie, które są trwałe. Jeśli polecenie path ma przeżyć reset to musi być wstawione w sekwencji startowej - najlepiej w s:user-startup. Polecenie makelink wprowadza trwałą zmianę. Aby tą zmianę cofnąć - dla wyżej pokazanego przykładu - wydaj polecenie: delete c:ppmore.

W ogarnięciu różnych Default tool-ów pomocny może być MCP lub inny commodity/hack, który pozwala podmieniać te pozycje w locie wg wzorców. Np. wstawiasz sobie #?more i zamieniasz na MultiView. Załatwiasz ty wszelkie ppmore, c:ppmore, multimore, c:more itp.
[#26] Re: multiview

@pmizer, post #1

hej, odgrzewam temat bo... mam A500 z kickstartem 2.04 i systemem 2.1 (1 mb chip, 8 mb fast), zainstalowałem multiview z
b2_mv_os2.lha i b2_mv_pref.lha. Gdy odpalam konfigurator i naciskam przycisk Add program leci po typach i na koncu zamiast wyswietlic okienko wywala blad 800000003.
Użyłem już SnoopDos do sprawdzenia czy laduje bibliotki popranie i nie zauwazylem zadnych nieprawidlowosci, zweryfikowalem tez wersje bibliotek ktore mam w LIBS.
Najlepsze jest to ze jak w emulatorze zmienie procek na 68020 to sie nie wywala!!! Ale przeciez ta wersja multiview powinna dzialac z 68000, o co więc tu chodzi ???

Ostatnia aktualizacja: 28.07.2026 20:52:25 przez zbrożo

Ostatnia aktualizacja: 28.07.2026 20:53:05 przez zbrożo
[#27] Re: multiview

@zbrożo, post #26

A może masz jakąś bibliotekę, o którą woła Multiview, a która wymaga 68020.

A co to jest ten "konfigurator"? Masz na myśli program Installer?

Ostatnia aktualizacja: 28.07.2026 21:11:50 przez mailman
[#28] Re: multiview

@mailman, post #27

konfigurator to mam na mysli prefs/multiview, bo jeszcze jest utilities/multiview

tak jak pisalem staralem sie zweryfikowac te biblioteki, ale moze cos tu jest na rzeczy, ogolnie multiview korzysta z biblioteki ktora sam dostarcza: fileid.library
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem