kategorie: A2000/A3000, Sprzęt
[#31] Re: Indivision

@Jacques, post #29

Skalowanie w monitorze nie zniweluje Ci ucinania obrazu w super frogu, poprawne ustawienie Indi owszem, skalowanie do 4:3 też.
[#32] Re: Indivision

@Madman, post #31

No tak, w tym przypadku mowa była tylko o aspect ratio, a nie overscan.
Bo brzmiałeś tak jakby ustawieniami Indivision to aspect ratio miało być skorygowane.

Ostatnia aktualizacja: 11.12.2023 09:51:00 przez Jacques
[#33] Re: Indivision

@luzik, post #26

Dziękuję za dobrą radę. W przyszłości zastanowię się dwa razy czy komuś odpisywać na zadane pytanie, by potem nie czytać podobnych złotych myśli, czy innych smuceń o malkontentach OK
[#34] Re: Indivision

@Jacques, post #32

Jak się konfiguruje indi a chce się mieć 4:3 i prawidłowe skalowanie to się ustawia (a przynajmniej powinno) również overscan (patrz link do poradnika w drugim wątku o którym wspominałem).
[#35] Re: Indivision

@readwrite, post #33

Witam i pozdrawiam bo wróciłem do żywych.Piszę do tych co mają Indi MK2 i nadal nie mogą sobie poradzić. Apel taki żebyście nie słuchali mędrców których jedyną radą jest "poczytaj instrukcję" Ci ludzie w niczym wam nie pomogą. Jeżeli ktoś chce mogę napisać jak ja to zrobiłem. Wyślę całą konfiguracje i krok po kroku jak to zrobić.Wybór prosty. Czarne ramki czy cały ekran bez kilku pikseli u góry.

1
[#36] Re: Indivision

@Madman, post #28

obejrzałem ale do MK2 naprawdę trzeba się napracować. Namiar naprawdę dobry i wielkie dzięki. Tylko różnice są...
[#37] Re: Indivision

@luzik, post #36

Panowie mędrcy co nie mają amigi tylko emulki proszę się nie wymądrzać. To jest jeszcze forum amigowe czy piecowe?
1
[#38] Re: Indivision

@readwrite, post #33

Jeżeli komuś odpowiada mój konfig to powiem krok po kroku jak to robiłem i nie odeśle do instrukcji. poprowadzę "za rączkę".
1
[#39] Re: Indivision

@luzik, post #38

zapisz ustawienia i wsykaj ludzią
ja do dziś nie ustawiłem
[#40] Re: Indivision

@luzik, post #35

Ciekawym pomysłem byłoby nagranie poradnika i wrzucenie np na youtube OK
1
[#41] Re: Indivision

@Dorian3d, post #39

No jest jazda z tym MK i mądrych wielu. Ja poustawiałem i jak powiedziałem jestem prostym amigowcem ale zawziętymszeroki uśmiech. Mogę wszystko napisać co i jak zrobiłem gdyby ktoś chciał. Moja konfiguracja jest dla każdego i nie są to jakieś czary mary że komuś odmówię i skrytykuje i wyśle do instrukcji.
[#42] Re: Indivision

@luzik, post #41

No ja też posiadam te scandoubler-y, i poustawiałem sobie poprawnie wyświetlanie obrazu - ale zawsze warto podejrzeć jak ktoś inny coś robi. Można się czegoś nauczę, może coś prościej i szybciej robisz . Także jak możesz to wrzucaj tą instrukcję
[#43] Re: Indivision

@RokiS, post #42

Zaczynam od podstawowej rzeczy czyli od sprzętu jaki mam. Monitor Benq model Q20WS, 50-60Hz,2A z 2007 roku, rev A0-111. Mam system 3.9 z boingbagami. System jak mi się wydaje ma mniejsze znaczenie. Następna ważna rzecz to jak łączę moją Amigę z monitorem. U mnie jest to złącze DVI, takie też posiada MK2. Bez żadnych przejściówek. Idziemy dalej - najpierw wchodzimy w Prefs-ScreenMode, wybieramy HIGHGFX:Super-High Res Laced. Ten tryb można sobie ściągnąć z Aminetu i skopiować do Devs:Monitors.Temat Indivision jak czytam i z moich obserwacji wynika, że nie do końca ktokolwiek to ogarnął. Są tacy którzy piszą "poczytaj sobie instrukcje", g...o prawda. Tak napisać może każdy ale nigdzie nie napotkałem mądrego który idealnie poradziłby sobie z ustawieniami i się tym podzielił. Widziałem za to tych którzy się chwalili że maja super "aspect ratio" tylko problem w tym że demo czy gra nie była wyświetlana na pełnym ekranie i dookoła czarna paskudna rama albo obraz przesunięty w prawo.Moje ustawienia mi odpowiadają ale też są dobrą bazą do dalszych eksperymentów jeżeli ktoś oczekuje ideału. Może taki znajdzie...Ja wrzucam screeny z tego co mam i cztery ucięte piksele od góry wcale mi nie przeszkadzają. Jednak jeżeli ktoś znalazł idealne ustawienie też będę wdzięczny żeby się tym pochwalił.

1
[#44] Re: Indivision

@luzik, post #43

Idealne ustawienie Indi AGA Mk2 zależy od modelu (a czasem nawet wersji firmware) monitora. No i od tego co kto uważa za ideał. Dlatego nie ma uniwersalnego sposobu i dlatego jest tyle ludzi fałszywie przekonanych o tym, że skoro działa u nich, to zadziała każdemu, a reszta się nie zna.

Podam tylko drobny przykład tego, z czym się zetknąłem z niektórymi monitorami u siebie, a także pomagając ludziom ustawić Indivision na AmiParty. Są monitory 17/19 cali, które po otrzymaniu z Indivision trybu Xtreme Super High Res Laced (1280x1024) wyświetlają rozmyty obraz, mimo posiadania matrycy o dokładnie takiej samej rozdzielczości. Co się okazało, monitor wykrywa tylko 1023 linie i skaluje. Trzeba w edytorze trybu w Indi ustawić 1025 linii, monitor wyświetla wtedy 1024 z doskonałym efektem.

Tego rodzaju kruczków jest parę. Dochodzi jeszcze kwestia skonfigurowania trybu PAL pod gry, każdy ma inny zestaw gier otwierających ekran PAL w różnych położeniach na rastrze i z różnym overscanem... Nie bez powodu w Indi Mk3 jest możliwość regulacji położenia obrazu „na żywo” z klawiatury. Nie ustawisz tak, żeby każda gra wyświetlała się idealnie.
1
[#45] Re: Indivision

@Krashan, post #44

No właśnie. Jak napisałem temat INDI jest trudny i nie tak prosty do ogarnięcia i nie ma się co wymądrzać. Ja wrzuciłem to co u mnie działa. Każda gra jest u mnie na pełnym ekranie z wyjątkiem m.in. Super Frog, Banshee które tez są na pełnym ekranie ale ucięte 4? piksele od góry. Są to wyjątki i ile testowałem gier i dem wszystko wygląda tak samo. Jak ktoś chce skorzysta z tego co napisałem,a dla zainteresowanych mogę podesłać gotowy conf.

Ostatnia aktualizacja: 04.06.2025 20:17:05 przez luzik
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem