[#31] Re: Amiga 5000/6000

@ender, post #21

Tam gdzie była fotka z win95 to był żart prima aprilisowy. Przeczytaj sobie dokładnie ten artykuł
[#32] Re: Amiga 5000/6000

@ender, post #12

Nasz amigowy światek chyba stoi, no może próbuje się poruszyć.

Nastoletni "wizjonerzy", pragnący wykorzystać doświadczenia zdobyte na klockach Lego, nękają ten światek już od jakiegoś czasu. A on twardo stoi jak stał.

Ja nie mówię o serynej produkcji, tylko o unikatowym egzemplarzu.

A zbudowałeś już samodzielnie cokolwiek do Amigi, choćby sampler 8-bit, na podstawie schematu? Albo próbowałeś zlecić komukolwiek wykonanie jakiegokolwiek urządzenia w technologii SMD? Orientowałeś się jakie są tego koszty, terminy i chęci ze strony podwykonawców?

To tak jakbyś przebudował auto po to, by jeździło Ci się nim wygodniej i by było wyjątkowe.

Zła analogia. To o czym pisałeś przypomina raczej pomysł wskrzeszenia nigdy nie wyprodukowanego auta na podstawie materiałów dostępnych w sieci. Polskie Porsze, Syrena Sport, czeka na drugą szansę. Podejmiesz się?

Ostatnia modyfikacja: 27.12.07 11:17
[#33] Re: Amiga 5000/6000

@Daclaw, post #32

Może masz rację. Tylko proszę nie nazywaj mnie nastoletnim wizjonerem ok? Niepoprawnym optymistą, marzycielem zgoda. OK

[#34] Re: Amiga 5000/6000

@arti4-92, post #30

"Przyganiał kocioł garnkowi." Tyle chyba rozumiesz, po edukacji w szkole. :P

[#35] Re: Amiga 5000/6000

@Werner, post #29

Czy ty mnie znasz? Kto dał Ci prawo do sugerowania, że jestem wariatem? Pewnie mama i tata, bo Cię bezstresowo wychowywali? Jeżeli coś Ci nie pasuje w tym co piszę, to albo nie odpisuj, bo się z tym nie zgadzasz, albo nie obrażaj ludzi na forum, bo to kiepski sposób na podlizanie się innym i zaistnienie na forum.

[#36] Re: Amiga 5000/6000

@Daclaw, post #2

Pytałeś po co, cóż byłem szczery i odpisałem. Teraz widzę, że nie warto.
.

[#37] Re: Amiga 5000/6000

@Dorrr, post #25

Pewnie tak, tylko kiedy?

[#38] Re: Amiga 5000/6000

@ender, post #34

Czym se zasłużyłem na te słowa??

P.S. mogłeś wszystko napisać w jednym poscie:

"
W odpowiedzi na #30
"Przyganiał kocioł garnkowi." Tyle chyba rozumiesz, po edukacji w szkole.

W odpowiedzi na #29
Czy ty mnie znasz? Kto dał Ci prawo do sugerowania, że jestem wariatem? Pewnie mama i tata, bo Cię bezstresowo wychowywali? Jeżeli coś Ci nie pasuje w tym co piszę, to albo nie odpisuj, bo się z tym nie zgadzasz, albo nie obrażaj ludzi na forum, bo to kiepski sposób na podlizanie się innym i zaistnienie na forum.

W odpowiedzi na #2
Pytałeś po co, cóż byłem szczery i odpisałem. Teraz widzę, że nie warto.

W odpowiedzi na #25
Pewnie tak, tylko kiedy?
"
P.S. Następnym razem nie każ nam tyle przewijać :)

Ostatnia modyfikacja: 27.12.07 15:00
[#39] Re: Amiga 5000/6000

@arti4-92, post #38

Czym se zasłużyłem na te słowa??

Wizjonerskimi pomysłami na chałupnicze ulepszanie Amigi.
[#40] Re: Amiga 5000/6000

@arti4-92, post #38

Nie przypominam sobie (popraw mnie jeśli się mylę), żebym do spółki z innymi nabijał się z Ciebie i Twoich nie tak dawnych pomysłów dotyczących przeróbki amigi.
Staram się traktować każdego indywidualnie. (Moim zdaniem tak jest lepiej/kulturalniej). ok, racja

p.s Nikt nie musi się zgadzać z moim zdaniem i nie zamierzałem tym stwierdzeniem kogokolwiek obrażać.

Ostatnia modyfikacja: 27.12.07 15:30
[#41] Re: Amiga 5000/6000

@ender, post #40

Nie nabijam się z ciebie tylko Wernera ;/, ale ty to widzisz inaczej ;/ pomysł

[#42] Re: Amiga 5000/6000

@arti4-92, post #41

Wiesz, to co napisałeś w kontekście wypowiedzi Wernera może być różnie rozumiane, ale przyjmuję Twoje wyjaśnienie za dobrą kartę i jeżeli poczułeś się urażony moją wypowiedzią, to przepraszam. Pozdrawiam.

[#43] Re: Amiga 5000/6000

@ender, post #42

Źle to napisałem, ale zamiast emoty " pomysł ", mogłem dać znak zapytania, edytował bym to ale godzina minęła.

[#44] Re: Amiga 5000/6000

@Daclaw, post #39

Popieram cie ;].

Mi sie tez wydaje ze ktos tu ladne filmy lapie ;]

Tak na marginesie to moim zdaniem marzyc to i mozna ale warto tym marzeniem troszke ocierac o realizm ;]

( A3000 (060/50 128mb) ecs/CV64/3d , paula/delfina.)

Mialem kiedys A3000 ,nie wyobrazam jej sobie w lapsie ;]

a w dodatku z dopalka i cv ;] nie mowiac o karcie msx
[#45] Re: Amiga 5000/6000

@ender, post #5

Amiga klasyk jako laptop a po co
A1200/3000/4000 są za duże i do laptopa nie wejdą, A600 może i wejdzie, tylko po co, proc 030 i ECS do cudów techniki na pewno nie należą.

Powiedzmy, że uda ci się jakimś cudem złożyć Amige z procem 060-100 MHz i nawet dasz tam CV 64-3D to i tak demonem prędkości to nie będzie. Klasyk już dawno powinien zdechnąć ot co, a prawdę mówiąc to na laptopa bardziej nadaje się Efika bądź SAM, są małe, energooszczędne i zdecydowanie szybsze od każdego klasyka .

Swoją droga gdyby Amiga Inc wypuściła płyty głowne A4000/1200 pasujące do obudowy laptopa i z prockiem 060/ mogłaby zarobić nieco na koszty sądowe.

A NIC. nie wypuści NIC. To firma widmo która nic nie robi ... no może tylko krzyczą że Amiga to oni i basta ;). RPozatym po jaką cholere wypuszczać na rynek zmodyfikowaną płytę A1200/4000 , żeby zabić ludzi którzy padną ze śmiechu byle komórka za 400 zł ma większe możliwości niż jakikolwiek klasyk ;)

[#46] Re: Amiga 5000/6000

@Olo, post #45

Ja wiem jak zrobic sensownego amilaptopa, ale nie mam kasy

[#47] Re: Amiga 5000/6000

@arti4-92, post #46

Mnie ręce opadają. Kolejny raz widzę, że znów są tacy, którzy za wszelką cenę starają się ściągnąć do "poziomu" tych, którzy próbują się wychylić. Czytał ktoś z Was, Szanowni Krytykanci (bo nie napiszę "krytycy") "Lalkę" niejakiego B. Prusa? Proponuję przypomnieć sobie postać Wokulskiego i odświeżyć sobie definicję hasła "polskie piekło".
Ender, nie przejmuj się tymi komentarzami. Z grzeczności nie napiszę, co o nich myślę. Zwłaszcza komentarzu niejakiego Wernera. Rób swoje i może coś wymodzisz. Ja Ci szczerze życzę powodzenia. Chciałbym Ci jakoś pomóc, ale ni w ząb się na tym nie znam.

[#48] Re: Amiga 5000/6000

@OSH, post #47

Kolejny raz widzę, że znów są tacy, którzy za wszelką cenę starają się ściągnąć do "poziomu" tych, którzy próbują się wychylić.

Tak. Osobiście mam alergię na domorosłych "geniuszy". Pracuję w instytucji naukowo-badawczej, gdzie od czasu do czasu się tacy pętają. Każdy twierdzi, że właśnie odkrył perpetuum mobile. Rzecz nie wytrzymuje oczywiście konfrontacji z prawami fizyki, czego autor nie chce przyjąć do wiadomości, bo tych praw nie zna i się nimi nie przejmuje. Pluje się, walczy i łazi dalej. Spędza życie na walce z "systemem" w poczuciu niezrozumienia ze strony złego świata, zamiast zgłębić temat, dokształcić się i poświęcić swój zapał na zrobienie czegoś porządnie. Czegoś, co nie byłoby może spektakularne, ale przynajmniej komuś przydatne. Mam bić takim brawo?

Twoim zdaniem należy przyklasnąć wszelkim niedorzecznym pomysłom?

Czasy, kiedy dało się czynić spektakularne odkrycia siedząc w wannie albo pod drzewem, dawno minęły.

ni w ząb się na tym nie znam

Nie przeszkadza. Ci, których bierzesz tu w obronę, też ni w ząb.

Ostatnia modyfikacja: 28.12.07 11:23
[#49] Re: Amiga 5000/6000

@Daclaw, post #48

Co sie tu znać?? Nożówka, wiertarka, plexa i klej czynią cuda :)

[#50] Re: Amiga 5000/6000

@arti4-92, post #49

Co sie tu znać?? Nożówka, wiertarka, plexa i klej czynią cuda

W Twoich rękach uczyniły już jakieś?
[#51] Re: Amiga 5000/6000

@Daclaw, post #48

Rozumiem twoją frustracje wywołaną kontaktami z niedouczonymi ludźmi, ale ja NIGDY nie twierdziłem, że jestem geniuszem, który stworzy amigę NG. Po prostu spodobała mi się idea klasycznej amigi umieszczonej w obudowie laptopa. Nie twierdziłem, że dam radę. Zaczynam od strony teoretycznej, czyli chyba dobrze. Żeby poniekąd ułatwić sobie sprawę zadałem pytanie na forum, to też chyba nie grzech, a poza tym może ktoś robił coś już w tym kierunku i pomoże mi, a ja dzięki życzliwej radzie uniknę wpadki. (To też chyba dobrze). Na koniec zmartwię Cię jestem humanistą i na pewno wiem w dziedzinie elektroniki o 99% mniej niż Ty, ale za to wiem, że w Twojej firmie będą pojawiać się coraz gorsi "geniusze" i to na 99%, bo mam kontakt z niektórymi takimi osobnikami w mojej pracy.

p.s Dalej będę przeglądał sobie schematy, czytał na temat elektroniki i może kiedyś zrealizuję moje marzenie. Amiga Clasic jest naprawdę fajna.
OK Pozdrawiam i sukcesów w pracy.

Ostatnia modyfikacja: 28.12.07 13:29

Ostatnia modyfikacja: 28.12.07 13:30
[#52] Re: Amiga 5000/6000

@OSH, post #47

OSH napisał(a):

> Mnie ręce opadają. Kolejny raz widzę, że znów są tacy, którzy
> za wszelką cenę starają się ściągnąć do "poziomu" tych, którzy
> próbują się wychylić. Czytał ktoś z Was, Szanowni Krytykanci
> (bo nie napiszę "krytycy") "Lalkę" niejakiego B. Prusa?

Widzisz, jest jednak delikatna roznica miedzy tymi "wynalazcami". Niektorzy, tak jak ender, wpadaja nagle na pomysl jak za pomoca pily i mlotka wepchnac zwloki trupa do obudowy laptopa. Zastanawia mnie, czy ender sprobowal chociaz uzyskac jakikolwiek obraz na matrycy TFT, czy moze odlozyl sobie tez szczegol (malo ustandaryzowanego lacza) na przyszlosc. Tacy "wynalazcy" tworza sprzet ktory zamiast zadzialac skonczy raczej w kawalkach. W smietniku.

Inni Wynalazcy (przez duze "W") probuja za pomoca wspolczesnych srodkow wskrzesic sama idee (a nie ponad 10-letniego trupa wyrwanego z obudowy np. A1200). Tak powstaje np. MiniMig.

Dostrzegasz subtelna roznice?

[#53] Re: Amiga 5000/6000

@staiger, post #44

Nie wiem, czy doczytałeś mojego posta, ale zastanawiałem się nad realną możliwością "sklonowania " płyty głównej amigi, tyle że pomniejszonej do właściwych "laptopowych" rozmiarów. Rozważania te były/są czysto teoretyczne i nie są żadną prowokacją, choć jak czytam niektóre posty, to odnoszę wrażenie, że tak są odbierane. Czy to źle zapytać na forum innych użytkowników, niekiedy też i twórców/elektroników o realne szanse takie przedsięwzięcia? Jeżeli nie na forum PPA, to gdzie mam zweryfikować, swoje pomysły, w sklepie z PC, w którym sprzedajacy młodzieniec nigdy nie słyszał o Amidze? Zna jedynie PC, konsole i Neostradę. (Pewnie nie wszyscy są tacy, ale po kilku wizytach w takich sklepach, w celu zakupu akcesoriów do PC, można nabrać podejrzeń, czy oni wiedzą co sprzedają).
Tak mam PC, bo są na nim programy, które używam w pracy. Amiga to hobby i tak też traktuję mój pomysł na umieszczenie płyty amigi w laptopie!

p.s Kiedy pojawi sie wreszcie Amiga NG z aos 4.0 lub Pegasos/Efika z Mosem2.0 i nie będzie kosztować, tyle co nowy samochód to z pewnością ją kupię (na raty), ale nie przestanę marzyć o klasyku w obudowie laptopa.
Pozdrawiam OK

[#54] Re: Amiga 5000/6000

@szuler, post #52

Co do uzyskania obrazu na matrycy, to uzyskazłem potwierdzenie z jednego z serwisów amigowych, że są w stanie wykonać scandoublera za pomocą, którego uda się podłączyć amigę z matrycą laptopa. Nie zamierzałem niczego wykonywać w domowych warunkach (czyt. młotek i piłka), chciałem najpierw się dowiedzieć, czy coś takiego jest możliwe, a później jeśli okazałoby się, że tak, zlecić wykonanie takiej płytki w jakimś warsztacie elektroniczym, czy czymś podobnym (wiem, że to drogie).

[#55] Re: Amiga 5000/6000

@ender, post #54

http://www.tomshardware.pl/howto/20010810/index.html#pytka_drukowana_co_to_takiego

Przeczytaj to od początku do końca. Szczególnie wnikliwie przemyśl fragment:

"Każdy projekt musi trzymać się zestawu reguł określających minimalne odległości pomiędzy ścieżkami, minimalną szerokość ścieżki i podobne właściwości fizyczne. Reguły te zależą od takich czynników jak częstotliwość pracy obwodu, moc przesyłanych sygnałów, czułość obwodu na prądy upływowe i zakłócenia oraz jakość materiałów i sprzętu produkcyjnego."

wówczas powinno stać się dla Ciebie jasne, dlaczego zmniejszenie wymiarów płyty o stopniu skomplikowania A4000 nie jest taką prostą sprawą.
[#56] Re: Amiga 5000/6000

@ender, post #54

Ciekawostka z Gazety Amiga Magazyn 6/97

Tak przynajmniej wygląda nowy model amigi opracowany przez QuikPack a oznaczony A4060LE lub A4040LE w zależności od używanego procesora . Komputer zamiast monitora został zaopatrzony w kolorowy wyświetlacz LCD .W skład najskromniejszego zestawu wchodzi dysk 1 GB ,10 MB RAM oraz procesor 040/25 MHz . Producent reklamuje ten model jako przenośny zestaw do współpracy Video Toasterem .

[url] http://www.amigaland.de/index.php?option=content&task=view&id=178

Ostatnia modyfikacja: 28.12.07 14:25
[#57] Re: Amiga 5000/6000

@Dorian3d, post #56

http://www.amigaland.de/index.php?option=content&task=view&id=178

Na drugim zdjęciu słynna przenośna Amiga z ....windows 95
[#58] Re: Amiga 5000/6000

@Daclaw, post #50

TAK :), nie mówił bym tak gdybym nie miał doświadczeń z tym związanym :)

[#59] Re: Amiga 5000/6000

@ender, post #53

Zmodyfikuj to co już mamy :)

[#60] Re: Amiga 5000/6000

@Daclaw, post #55

Dziękuję, skorzystam. Artukuł naprawdę ciekawy i napisany dość przystępnie. Może umieścić link do niego w teleporcie? Moim zdaniem mógłby zainteresować niejednego amatora amigowych wynalazków.

Ostatnia modyfikacja: 28.12.07 15:19
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem