[#23]
Re: Kolejny temat o rozbudowie A1200 ;)
@Daclaw,
post #18
miękkie rentgenowskie promieniowanie synchrotronowe produkowane przez lampę kineskopową nie jest mitem :) , podobnie silna jonizacja powietrza, strumień syfu uwalniającego się z rozgrzanych uzwojeń (fenole i inne przyjemności) ...
dla mnie LCD ma zalety: mały, lekki, mniejszy pobór mocy, brak w/w uciążliwości CRT, wieksza bezwładność obrazu dzięki czemu mniej męczy przy niskich odświerzaniach
wady: znacznie gorsze odwzorowanie kolorów i widoczne pogorszenie jakości przy intych niż natywna rozdzielczościach (chociaż na współczesnych, dużych LCD wygląda to i tak o niebo lepiej niż na tych sprzed paru lat).
Skoro nie jestem plastykiem, komputera używam głównie do pracy (teksty, akusze kalkulacyjne), to dla mnie LCD jest bezkonkurencyjny.
Ale nie ukrywam - dobry CRT na pewno daje ładniejszy obraz niż LCD. Z tym że każdy musi wybrać co jest dla niego ważne :)
Podłączałem kiedyś jakiś stary LCD 15 cali do A1200 (AGA), i w łapanych trybach (nie pamiętam które - pewnie Multiscan, być może DoblePAL i DoubleNTSC) nie wyglądało tak źle, to znaczy widać było rozmycie (efekt skalowania), ale obraz wypełniał całość ekranu (w przypadku c1438 jest to chyba niemożliwe), a do tego obraz (subiektywnie) prawie nie migał.
Ostatnia modyfikacja: 30.01.08 15:06