[#1] Kolejny temat o rozbudowie A1200 ;)
Hi ho :)

Dzisiaj mnie znowu naszło na myślenie o mojej Amidze ( ;) ) i sobie wymyśliłem, że trzeba by z niej zrobić coś zdatnego do codziennego użytku na miarę dzisiejszych czasów.

Jako że nie siedzę głęboko w sprawach sprzętowych, chciałbym poznać waszą opinię dot. poniższego konfigu, tzn. czy wszystko będzie ze sobą współpracować itp i czy będę w końcu mógł pograć przyjemnie w Exodusa i posurfować po sieci ;)

- A1200 ROM 3.1
- Blizzard 040/40
- 32 MB RAM na Blizzardzie
- Fast ATA 1200
- Mediator PCI 1200
- Spider USB II
- Voodoo 3 2000 lub 3000
- Soundblaster jakiś ale niekoniecznie
- Karta ethernet jakaś
- Microvitek M1538S

i do tego AmigaOS 3.9

Dyski/Napędy/Taśmy/Przelotki/Myszki/Klawiatury i inne duperele oczywiście mam ;)

[#2] Re: Kolejny temat o rozbudowie A1200 ;)

@AceMan, post #1

na miare dzisiejszych czasow to to nie jest. Jezeli chodzi o proc to jest odpowiednik predkosci pecetowego 486... Exodus na tym konfigu bedzie smigal. Jednakze przy takiej kanapce polecalbym przesiasc sie na A4000 .

[#3] Re: Kolejny temat o rozbudowie A1200 ;)

@AceMan, post #1

Kup jakiś normalny monitor (lcd) bo to wypali ci ślepia ;).
[#4] Re: Kolejny temat o rozbudowie A1200 ;)

@AceMan, post #1

Gdzie dorwiesz taki monitor ?

Chyba, że masz takowy ;)

[#5] Re: Kolejny temat o rozbudowie A1200 ;)

@Malin, post #3

Ja tam nie polecam LCD do Amigi. Nie wszystko da się na Amidze robić w macierzystej rozdzielczości a inne przeważnie wyglądają nieciekawie. Na CRT-ku wszystkie będą ostre, a im niższa tym z tym lepiej. Świetne jakościowo CRT-ki, lecz "niemodne" CRT-ki można dostać za grosze, albo za darmo zabrać sobie ze śmietnika. Ja właśnie siedzę przy 19" Flatronie 915FT+, którego ktoś wystawił przy osiedlowym śmietniku. Jest w nienagannym stanie technicznym (nawet czyścić go nie musiałem) i już 3 miesiące działa u mnie bez zarzutu. Ostatnio znalazłem kolejny monitor, niestety tylko 14". Ale też się przyda, na stanowisku pomiarowym na przykład.
[#6] Re: Kolejny temat o rozbudowie A1200 ;)

@Hubez, post #4

Microvitka już mam od dawna i jestem z niego zadowolony, pytanie tylko jak wysoką roździelczość potrafi maksymalnie wyciągnąć i czy będzie ładnie działał z Voodoo?

[#7] Re: Kolejny temat o rozbudowie A1200 ;)

@Daclaw, post #5

Daclaw, popieram twoje zdanie nt. Flatrona. Sam od kilku lat (4-5) uzywam Flatrona F700B, co prawda 17", ale jestem naprawde zadowolony z niego. Z Amiga i BVision naprawde zdal rezultat, a obecnie podobny mozna kupica za naprawde niewielkie pieniadze.

[#8] Re: Kolejny temat o rozbudowie A1200 ;)

@AceMan, post #6

15" diagonal Black Matrix
0.28 mm dot pitch
Short persistance (P22) tube
Anti-static AR faceplate finish
ˇ DISPLAY TIMINGS
Horizontal: 15 - 38 kHz
Vertical: 45 - 90 Hz
Bandwidth: 40 MHz
ˇ MAXIMUM RESOLUTIONS
1024 x 768 (interlaced)
800 x 600 (non-interlaced)
All AMIGA resolutions and frequencies !!!

A więc tylko 800x600
[#9] Re: Kolejny temat o rozbudowie A1200 ;)

@Daclaw, post #5

Voodoo pociągnie 1280x1024 w 16 bitach, więc po co się męczyć? U mnie DBLPal wygląda dobrze (może kwestia przyzwyczajenia) czego o Euro72 czy Multiscanie powiedzieć nie można ;).

Ostatnia modyfikacja: 30.01.08 11:12
[#10] Re: Kolejny temat o rozbudowie A1200 ;)

@AceMan, post #6

Jeżeli Microvitek to to samo co C1438S (podobno tak), to 800x600 przy kiepskim odświeżaniu (nie pamiętam czy 65, czy 70 Hz, w każdym razie b. mało) to wszystko... wiem, bo używałem kiedyś mojego amigowego C1438S z pecetem

zakładając podany wyżej przez Waldiamiga bandwitch 40 MHz wychodzi przy 800x600 83 Hz.. zdaje mi się, że to tylko teoria (niestety).

ogólnie - amigowe multiscany tylko do AGA, przy GFX warto pomysleć o lepszym monitorze (jak pisał Dacław - świetne monitory za grosze, lub całkowicie za darmo, chociaż przy GFX warto pomyśleć o LCD, bo tu możemy pracować w natywnej rozdzielczości)

Ostatnia modyfikacja: 30.01.08 11:19
[#11] Re: Kolejny temat o rozbudowie A1200 ;)

@Malin, post #9

Voodoo pociągnie 1280x1024 w 16 bitach, więc po co się męczyć?

19" CRT nie męczy w takiej rozdzielczości.

Męczę to ja się przy megawyczes zajesuper LCD-ku podobno 20,5" moich teściów, który oni nabyli w ramach tzw. zestawu komputerowego w Makro Cash&Carry. Trzeba patrzeć nań przez lupę, bo macierzysta rozdzielczość jest absurdalnie wysoka. Nie wiadomo jak się ustawić, aby widzieć cały ekran w równomiernej jasności. Na domiar złego moje gitne czarno-białe zdjęcia, które wrzuciłem na naszą-klasę wyglądają na tym ohydnie, jakby miały obciętą połowę palety.
[#12] Re: Kolejny temat o rozbudowie A1200 ;)

@wali7, post #10

chociaż przy GFX warto pomyśleć o LCD, bo tu możemy pracować w natywnej rozdzielczości

Wytłumaczcie mi co, poza modą i swoistą estetyką, powoduje obecny owczy pęd ku LCD? Bo ja mam na bieżąco porównanie jednego i drugiego typu monitorów i nijak nie potrafię się do LCD przekonać. Waga i rozmiary obudowy są mi obojętne - nigdzie się ze sprzętem nie przemieszczam.
[#13] Re: Kolejny temat o rozbudowie A1200 ;)

@Daclaw, post #11

Jak się kupuje jakieś produkty uboczne z Vobisów czy innych Tesco to tak jest. CRT mnie męczy, w każdej rozdzielczości. Poniżej 85hz płaczę, a każdy polski pokemon ma ustawione 60hz, w każdym trybie. Przecież oglądanie DBLPal (50hz) na CRT to jakaś głupota jest.
[#14] Re: Kolejny temat o rozbudowie A1200 ;)

@Daclaw, post #12

Może zacznij porównywać te flatrony do czegoś normalnego, a nie do odpadów z makro? ;).
[#15] Re: Kolejny temat o rozbudowie A1200 ;)

@wali7, post #10

Pytanie strategiczne - jak podłączę LCDka to wyświetli zarówno powiedzmy 1024x768 jak i PAL 320x256? Wiadomo, o stare gry i dema chodzi :)

[#16] Re: Kolejny temat o rozbudowie A1200 ;)

@Daclaw, post #12

Wytłumaczcie mi co, poza modą i swoistą estetyką, powoduje obecny owczy pęd ku LCD?

Chyba tylko brak promieniowania i "migania", co jest zdrowsze dla wzroku.
Dla grafiki/video, LCD sie raczej nie nadaja. To chyba typowe, biurowe monitory, dla maklera lub pisarza/teksciarza, ktory nie liczy na jakosc (wiernosc) obrazu, tylko na komfort zdrowotny.

Hehe. Ale o tym musza wypowiedziec sie fachowcy. :)
[#17] Re: Kolejny temat o rozbudowie A1200 ;)

@Andrzej Drozd, post #16

Jak mówimy o monitorach LCD w cenie do 2000 zł, to nie ma co się oszukiwać, faktycznie do grafiki się nie nadają. Wtedy najlepiej kupić jakiś CRT z kineskopem Sony Trynitron, gdzie za 21" w stanie idealnym zapłacić trzeba ok. 400 zł. Obraz idealny, rozdzielczość bardzo dobra. Jeśli chodzi o monitory LCD dobre do garfiki, to są takie, ale ich cena jest dość wysoka.
Warto poszukać wątku na PPA na temat monitorów, niedawno był poruszany.

[#18] Re: Kolejny temat o rozbudowie A1200 ;)

@Andrzej Drozd, post #16

Realną szkodliwość owego mitycznego już PROMIENIOWANIA można między bajki włożyć. Problem "migania" rozwiązuje się odświeżaniem. Choć faktem jest, że 90% użytkowników pecetów pracuje w defaultowym windowsowym 60Hz i tacy faktycznie mogą odczuć różnicę po przesiadce na LCD. Jednak w tym przypadku trudno za ich niski dotychczasowy komfort winić monitor.
[#19] Re: Kolejny temat o rozbudowie A1200 ;)

@AceMan, post #15

1024x768 wyświetli, choć jakość nie będzie optymalna, jako że nie jest to natywna rozdzielczość chyba żadnego produkowanego obecnie monitora LCD. W zależności od modelu możesz się spodziewać większego lub mniejszego "bluru" albo zniekształceń. PAL można wyświetlać na monitorach LCD wyposażonych w wejście composite, s-video lub scart. Jakość obrazu będzie jednak mocno rozczarowująca, przede wszystkim z uwagi na znaczne rozmycie. Chcesz zobaczyć jak to wygląda? Weź obrazek 320x256 pikseli i przeskaluj go z wygładzaniem do 1280x1024 w dowolnym programie, który na to pozwala, po czym zapisz w jpeg-u na, powiedzmy, 30% jakości.
[#20] Re: Kolejny temat o rozbudowie A1200 ;)

@AceMan, post #15

Gateway 2185W Klik do sklepu

Świetny monitor, możesz podłączyć Amige przez VGA(voodoo system) i przez s-video lub composit-a(AGA w grach). Ekran jasny, duży kontrast i kont widzenia, obraz wygląda świetnie w 1280x1024(pasy po bokach :P), ale w panoramicznym odpowiedniku tej rozdziałki także wygląda dobrze. Przez DVI możesz podłączyć PC-ta, a do component-a ps3 :P.
Naprawdę polecam :)

[#21] Re: Kolejny temat o rozbudowie A1200 ;)

@Daclaw, post #19

Jakość obrazu będzie jednak mocno rozczarowująca, przede wszystkim z uwagi na znaczne rozmycie.

Ja jakoś nie zarejestrowałem tego problemu, monitora ojciec używa też jako telewizora, ma podłączony tuner przez composite i wszystko pięknie działa(tak jak na telewizorze xDD)

[#22] Re: Kolejny temat o rozbudowie A1200 ;)

@arti4-92, post #21

Kwestia indywidualnych uwarunkowań. Do oglądania telewizji z mojego punktu widzenia najkorzystniejszy jest klasyczny 50-hercowy telewizor CRT. Taki sobie zresztą kupiłem niedawno, spiesząc się, nim znikną one zupełnie ze sklepów.
[#23] Re: Kolejny temat o rozbudowie A1200 ;)

@Daclaw, post #18

miękkie rentgenowskie promieniowanie synchrotronowe produkowane przez lampę kineskopową nie jest mitem :) , podobnie silna jonizacja powietrza, strumień syfu uwalniającego się z rozgrzanych uzwojeń (fenole i inne przyjemności) ...
dla mnie LCD ma zalety: mały, lekki, mniejszy pobór mocy, brak w/w uciążliwości CRT, wieksza bezwładność obrazu dzięki czemu mniej męczy przy niskich odświerzaniach
wady: znacznie gorsze odwzorowanie kolorów i widoczne pogorszenie jakości przy intych niż natywna rozdzielczościach (chociaż na współczesnych, dużych LCD wygląda to i tak o niebo lepiej niż na tych sprzed paru lat).
Skoro nie jestem plastykiem, komputera używam głównie do pracy (teksty, akusze kalkulacyjne), to dla mnie LCD jest bezkonkurencyjny.

Ale nie ukrywam - dobry CRT na pewno daje ładniejszy obraz niż LCD. Z tym że każdy musi wybrać co jest dla niego ważne :)

Podłączałem kiedyś jakiś stary LCD 15 cali do A1200 (AGA), i w łapanych trybach (nie pamiętam które - pewnie Multiscan, być może DoblePAL i DoubleNTSC) nie wyglądało tak źle, to znaczy widać było rozmycie (efekt skalowania), ale obraz wypełniał całość ekranu (w przypadku c1438 jest to chyba niemożliwe), a do tego obraz (subiektywnie) prawie nie migał.

Ostatnia modyfikacja: 30.01.08 15:06
[#24] Re: Kolejny temat o rozbudowie A1200 ;)

@Daclaw, post #22

Racja, telewizja na LCD to głupota (rozmazane wszystko).
[#25] Re: Kolejny temat o rozbudowie A1200 ;)

@AceMan, post #15

Np. poprzez Scandoubler

[#26] Re: Kolejny temat o rozbudowie A1200 ;)

@arti4-92, post #20

Ok, dzięki za odpowiedzi :)

Anyway, monitor to najmniejszy problem, zawsze coś tam się wykombinuje.
Przeglądałem sobie właśnie skrinszoty na amiga.org i na Voodoo i OS3.9 niesamowicie ładne blaty można poskładać :)

No to chyba zbieram kasę i kompletuję ten sprzęt :]

[#27] Re: Kolejny temat o rozbudowie A1200 ;)

@AceMan, post #6

Microvitec wyciągnie i 1600x1200. Jeśli karta nie potrafi interlace'u, to połowę tego w pionie. Do niczego, poza przeglądaniem dużych obrazków, się taki tryb na tym monitorze nie nadaje, ale obiektywnie jest możliwy do uzyskania. Podobnie jak 2048x1536 z CV64/4MB na 15" Soniaczu.

Tyle o ekstremach. Ergonomiczna rozdzielczość dla 14" monitora CRT to 640x480. Dla 15" - 800x600. A1536 nie ma parametrów typowej 15-tki, ale jest szansa, że 800x600 pociągnie przy 85Hz (będzie to jednak dlań lekki overclocking).
[#28] Re: Kolejny temat o rozbudowie A1200 ;)

@Malin, post #24

Chyba przesadzasz, wlasnie ogladam NATIONAL GEOGRAFIK

w wersji HD. Obraz jest ostry niema smuzenia i nic nie jest rozmazane.

Moze masz pech z LCD.
[#29] Re: Kolejny temat o rozbudowie A1200 ;)

@snigger, post #28

Jeszcze jedna sprawa - czy zakup Spidera USB jest konieczny czy wystarczy pierwsza lepsza karta USB na PCI?

[#30] Re: Kolejny temat o rozbudowie A1200 ;)

@wali7, post #23

Tak, przecież bańka telewizora działa na tej samej zasadzie co bańka rentgena, tyle że tv ma jakieś filtry, zdaje się jakiś europ??

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem