[#42]
Re: Kolejny temat o rozbudowie A1200 ;)
@Daclaw,
post #41
Masz 90% racji... też nie jestem zwolennikiem radiofobii.
Zdaje się, że nikt nie dowiódł jakiegolwiek wpływu (czy to negatywnego, czy pozytywnego) niskozmiennych pól em emitowanych przez instalacje energetyczne, więc Twój znajomy może spać spokojnie. Jednak wpływ promieniowania rentgena na organizmy żywe jest znany już conajmniej od 100 lat.
Wiem o słynnej hipotezie pozytywnego wpływu niewielkich dawek promieniowania jonizującego na zdrowie, powiem więcej - wydaje mi się ona słuszna.
Jednak tak naprawdę nikt nie zmierzył progowych dawek od których promieniowanie zaczyna pomagać zamiast szkodzić (przy założeniu że hipoteza jest słuszna). Co do dawek generowanych przez lampy CRT bywa różnie - znana jest sprawa serii uszkodzonych TV w USA w latach 70, które zamieniały pokoik maniaka TV w przydomowy gabinecik radiograficzny ;)
Teza jest taka - używając LCD mam 100% pewności że ŻADNE promieniowanie rentgenowskie (niezależnie od tego czy jest go tak mało, że pomaga, czy tak dużo, że szkodzi) nie jest przez to urządzenie produkowane. A ze źródeł promieniowania jonizującego wolałbym poprzestać na słońcu, naturalnej promieniotwórczości matki Ziemi i radonie