[#1] Moja A 500 Plus - rozbudowa, przebudowa i renowacja
No więc tak zakupiłem Amige 500 + w calach hobbystyczno rekreacyjnych ale chciałbym wyciągnąć z niej ile się da ponieważ jak zauważyłem na allegro dyski te podpinane z boku coraz częściej się pojawiają a nawet CD do podpięcia widziałem. No i ogólenie już chyba ze dwa lata zabierałem się za zakup A500 i próbe jej przerobienia dokupienie rozszerzeń itp. Może łatwe to nie jest ale taki cel sobie postawiłem. Wiem wiem zaraz ktoś stwierdzi że powinienem zakupić A1200 że łatwiej i w ogóle ale jeśli iść w kierunku łatwizny to lepiej w ogóle klasyka nie kupować tylko drugiego IBM PC dokupić a na nim emulator jakiś ;) Nazywajcie to jak chcecie idiotyzm – kaprys ale zdecydowałem się na A500+ i już :P

Mam w każdym razie następujące pytania.

Jest na allegro takie coś http://www.allegro.pl/item304366499_twardy_dysk_do_amigi.html wiadomo można tam mieć dysk 3,5 albo 2,5 i do tego 8 mega pamięci ale nie mam pojęcia co znaczy ten komunikat widoczny na zdjęciu w aukcji czy znaczy on że dysk uszkodzony (wtedy pół biedy można dokupić nowy) czy może sam kontroler jest uszkodzony?? Poza tym mam dysk 4 GB który można po odpowiednim ustawieniu zworki zmniejszyć do 2 giga czy będzie on współpracował z tym kontrolerem? Czy w ogóle z jakimkolwiek innym kontrolerem?

Drugie pytanie. Pzełącznik Kickstartów wiadomo że A 500 + ma ten 2.0 (chyba) ale chciałbym móc też przełączyć ją na 1.3 (gdyby zaszła tak potrzeba) jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o elektronikę choć lutować potrafię jakby co ;) Więc mało co rozumiem z opisu wykonania takiego przełącznika do CDTV który jest na tym serwisie. Dlatego może ktoś z was by mógł odstąpić mi taki przełącznik za drobną opłatą. Posiadam Kickstart ten co jest w A500+ jak i zarówno mam ten 1.3 więc chodzi mi tylko o taka płytkę i jakiś fikuśny pstryczek ;)

Kolejna sprawa to odnawianie plastików. A 500 + jest w świetnym stanie ale za to zasilacz i mycha już nie tak sobie pomyślałem że jakby przy pomocy bardzo drobnego papieru ściernego zetrzeć wierzchnią warstwę brudnego przebarwionego plastiku to ukazałaby się nam czysta powierzchnia ale jestem ciekaw czy ktoś kiedyś tak robił i z jakim skutkiem.

I jeszcze sprawa tego kontrolera dysku podpinanego z boku czy mógłbym podłączyć go przy pomocy jakiejś taśmy scsi? Tak aby potem móc jeszcze jedno urządzenie podłączyć na przykład CD? Czy może taka zwykła taśma nie wystarczy i potrzebne jest coś bardziej specjalistycznego.

Ostatnia modyfikacja: 03.02.08 20:00
[#2] Re: Moja A 500 + rozbudowa, przebudowa i renowacja

@KeniG, post #1

1. Heh, robisz cos na co ja nie mam jeszcze pieniedzy i czasu. Podziwiam i zazdroszcze

2. Owy komunikat wskazuje, ze wszystko jest tam raczej w porzadku. Jesli to tylko to, to zarowno urzadzenie jaki i dysk jest w 100% sprawne.

3. Dysk ma ok. 210MB pojemnosci.

[#3] Re: Moja A 500 + rozbudowa, przebudowa i renowacja

@_arti, post #2

Czyli że do tych kontrolerów można podłączyć tylko takie dyski jakie zostały przez producenta przewidziane no cóż szkoda ale z drugiej strony po co w A500+ Gigabajty :) Z kontrolera dysku na razie zrezygnuje poszukam czegoś poza Alledrogo.pl

Tu zdjęcie mojej A500+ co prawda jeszcze do mnie nie dotarła ale zdjęcie już mam ;)

Czy taki kabel http://www.allegro.pl/item299060841_kabel_null_modem_9pin_i_25pin_7347.html nadaje się do Amigi? Aby ją z PC połączyć i coś z działu rodzynki zgrać?
[#4] Re: Moja A 500 + rozbudowa, przebudowa i renowacja

@KeniG, post #3

Generalnie jest to zwykly 3.5 dysk, wiec teoretycznie mozesz podlaczyc kazdy, ktory pasuje.

> Czy taki kabel
Nie wiem. Ja czegos takiego (+ program TwinExpress) uzywalem miedzy moja A1200 i CDTV kiedy jeszcze nie mialem CD-ROMu

...jeszcze cos takiego i mozna sie bawic:
http://www.amiga-hardware.com/showhardware.cgi?HARDID=67

Ostatnia modyfikacja: 03.02.08 19:55
[#5] Re: Moja A 500 + rozbudowa, przebudowa i renowacja

@KeniG, post #3

Do kontrolera można podłączyć inne dyski, niż te przewidziane przez producenta. No chyba, że jest tam jakiś przedpotopowy sterownik, to dysku już się nie kupi. Najlepiej jak jest tam kontroler SCSI, to problemów nie powinieneś mieć w ogóle i można podłączyć tam dysk 4 GB.
Na tej aukcji jest kontroler AtBus, więc też nie powinno być problemów, chyba, że rom karty jest stary. Dysk wchodzi 3,5". No i można tam mieć rozszerzenie pamięci do 8 MB.

[#6] Re: Moja A 500 + rozbudowa, przebudowa i renowacja

@AS, post #5

No ale to jest wersja gdzie trzeba włożyć pamięc Zip (chyba tak się nazywa) Można takie kości jeszcze gdzieś kupić albo wymontować z czegoś?
[#7] Re: Moja A 500 + rozbudowa, przebudowa i renowacja

@_arti, post #4

No tak, z takim czymś to można nawet CD-roma slim do a500 wsadzić+plus HDD, ale clock portu tam nie widać :(.

[#8] Re: Moja A 500 + rozbudowa, przebudowa i renowacja

@arti4-92, post #7

Dobra załatwiłem już sobie przełącznik kickstartów. Ale potrzebuje jeszcze kości Zip wie ktoś skąd to wziąć? Chodzi mi o taka pamięć Zip do kontrolera dysków.
[#9] Re: Moja A 500 + rozbudowa, przebudowa i renowacja

@KeniG, post #8

kości zip?? do stacji dysków?? po co :D

[#10] Re: Moja A 500 + rozbudowa, przebudowa i renowacja

@arti4-92, post #9

Arti
Nie do stacji tylko kontrolera...jak zresztą wyraźnie pisze
A ZIP dlatego że większość starszych rozszerzeń wykorzystywała takie kostki ZIP o zygzakowatym ustawieniu nóżek - cholernie trudne do dostania obecnie.
[#11] Re: Moja A 500 + rozbudowa, przebudowa i renowacja

@KeniG, post #8

kosci zip sa trudno dostepne, wiec jesli masz na to pieniadze to bym polowal na jakies turbo do a500 tez trudno dostepne, a kopa by wiekszego dostalo, bo standardowy procesor w a500 nie pozwala na wiele

[#12] Re: Moja A 500 + rozbudowa, przebudowa i renowacja

@abcdef, post #10

Na początku zrozumiałem że chce kostki zip do kontrolera stacji dyskietek xDD, ale to chba chodzi o kontroler ide podłączany z boku obudowy.

P.S. Mam kości zip na jakiejś starej karcie graficznej na EISA, ale wątpię żeby te kości pasowały do amigi....

P.S.2. Karta graficzna jest sprawna w 100%, jak będziesz chciał ją kupić to na priv :), najlepiej gg :)

Ostatnia modyfikacja: 06.02.08 14:12
[#13] Re: Moja A 500 + rozbudowa, przebudowa i renowacja

@arti4-92, post #12

No ale to tylko jakby ktos potwierdził ze takie kości z karty graficznej na cos się w A500+ z kotrolerem Alfa Power przydadzą ewentualnie mógłbym wtedy w zamian dać Voodoo 3 16 MB. A być może ktoś chce Voodoo 3 16 MB w zamian za coś do Amigi 500?
[#14] Re: Moja A 500 + rozbudowa, przebudowa i renowacja

@KeniG, post #13

z voodoo 3000 robię se breloczki do kluczy(jak by ktoś nie zrozumiał, to oznacza że dużo ich mam )

[#15] Re: Moja A 500 + rozbudowa, przebudowa i renowacja

@arti4-92, post #14

A na pci? jak masz i tak dużo to sie podziel ;)

Ale wracając do tematu, są przejściówki z SOJ na ZIP, ale w praktyce tak samo dostępne jak i same ZIP ;) Można się pokusić o zrobienie czegoś takiego samemu...ale to troszkę zabawy lutownicą.
[#16] Re: Moja A 500 + rozbudowa, przebudowa i renowacja

@abcdef, post #15

parę kabelków

[#17] Re: Moja A 500 + rozbudowa, przebudowa i renowacja

@Banderas, post #11

Kosci zip sa dostepne w sklepie:

http://www.softhut.com/cgi-bin/test/Web_store/web_store.cgi?page=catalog/hardware/memory/memory_index.html&cart_id=2225223_74573

Mozna placic karta :)

[#18] Re: Moja A 500 + rozbudowa, przebudowa i renowacja

@PrzemasIII, post #17

Dzięki za adres sklepu w przyszłym miesiącu coś tam kupie. A czy ktoś już z was tam kupował i wie jakie są koszta wysyłki nad Wisłe?

"A na pci? jak masz i tak dużo to sie podziel"

Moja jest na PCI moge oddać za symboliczną opłate manipulacyjną albo w zamian za jakąś pierdółke amigową :D Mam też karte Sound Blaster nie pamiętam modelu ale do amig ze slotami pci chyba jest wykorzystywana i mam na oddanie jeszcze jakąś karte sieciową troche pamięci itp pierdoły jak ktoś chce się zamienić na inne pierdoły to na mejl proszę ;)

"Ale wracając do tematu, są przejściówki z SOJ na ZIP, ale w praktyce tak samo dostępne jak i same ZIP Można się pokusić o zrobienie czegoś takiego samemu...ale to troszkę zabawy lutownicą."

No fakt na alledrogo raczej tego nie dostane :( No skoro tak samo trudne do znalezienia to lepiej już Zipa załatwić. A czy ta "modifikacja" jest naprawdę bardzo trudna do wykonania? Sa na necie jakieś schematy czy poradnik? A może ktoś z was sam robił. Jakie są koszta tego?

Ostatnia modyfikacja: 07.02.08 01:25

Ostatnia modyfikacja: 07.02.08 01:26
[#19] Re: Moja A 500 + rozbudowa, przebudowa i renowacja

@KeniG, post #18

Koszty wysylki nie sa spore (przy zamowieniu kosci ZIP) bo to zwykly list. Dochodzi w ciagu tygodnia i kosztuje cos kolo 4 USD . Ja tam zamawialem dwa miesiace temu i jestem zadowolony, przyslali mi nawet kupon rabatowy na nastepne zakupy w wysokosci 6 USD :) . Pytalem takze o turbo do A4000 i mial gosciu Apollo 4060 za 350 USD wiec teraz przy tak niskim kursie ktos moglby sobie rozbudowac swojego klasyka.

PS

Mam wolne dwa mega w ZIP-ach (8 kostek 70ns), wiec jak ktos by chcial to prosze walic na priv

Ostatnia modyfikacja: 07.02.08 08:51
[#20] Re: Moja A 500 + rozbudowa, przebudowa i renowacja

@arti4-92, post #14

wlasnie podziel sie, przydalby mi sie do mojego laptopa (stacja dokujaca ze slotami PCI)...

[#21] Re: Moja A 500 + rozbudowa, przebudowa i renowacja

@PrzemasIII, post #19

A jaki jest twój mejl? To mój jakby ktoś miał te zipy albo coś do A 500 lub by chciał te kart co mam kenig.mg@gmail.com

Ostatnia modyfikacja: 07.02.08 09:11
[#22] Re: Moja A 500 + rozbudowa, przebudowa i renowacja

@PrzemasIII, post #20

6200 na pci nie jest droga...

SubWay za 99$ 230 zł a w efunzine chcą 400 xDD

Ostatnia modyfikacja: 07.02.08 09:57
[#23] Re: Moja A 500 + rozbudowa, przebudowa i renowacja

@KeniG, post #21

Czy pod ten kontroler http://www.amiga-hardware.com/showhardware.cgi?HARDID=522 pod taśme z HDD mógłbym podłączyć jeszcze napęd DVD Samsunga? Nie chce go używać jako DVD ale tylko do odczytu CD. Pewnie wtedy bym mysiał do sytemu doinstalować sterowniki ale jakie dokładnie i czy w ogóle to zadziała na WB 2.1 i Kickstartcie Amigi 500 + czyli 2.0 Taki CD by był wygodniejszy to wymiany danych niz kabel nullmodem. A w Amidze 500 + mam 1 MB Chip i 0,512 MB fast pod klapką plus ten fast co w kontrolerze będzie ale jeszcze go nie dostałem to nie wiem ile dokładnie.

Ostatnia modyfikacja: 08.02.08 10:31
[#24] Re: Moja A 500 + rozbudowa, przebudowa i renowacja

@KeniG, post #23

To jest zwykły kontroler IDE, więc nie powinno być problemów z podłączeniem CD/DVD. Trzeba tylko zainstalować odpowiedni filesystem.
Ciekawi mnie czemu nie masz w Amidze 500+ 2 MB Chip. Będzie Ci bardziej potrzebne, gdyż Fast będziesz miał z kontrolera. Pewnie masz włożone pod klapkę rozszerzenie pamięci od Amigi 500.

[#25] Re: Moja A 500 + rozbudowa, przebudowa i renowacja

@KeniG, post #23

Na tym zdjęciu widać dwa port ide. jeden 2,5' a drugi 3,5', ten pierwszy służy do podłączenia laptopowego hdd domyślnie ustawionego na master, a de drugie złącze ide służy żeby podpiąć cdroma slave Nawet widać wyraźnie że jest po to żeby podłączyć zewnętrzne urządzenie ide(widzę to na TYM ZDJĘCIU) Jest dziura przy tym ide

P.S. Mogłem coś namieszać, ale mam nadzieję że zrozumiesz ;).

P.S. Jak masz taśmę ide, po śrotku taśmy masz gniazdo ide, podłącz je do kontrolera, gniazdko które się znajduje na krutszej cześci taśmy podłącz do hdd, a drugą połówkę wyprowadź na zewnątrz przez szparę którą widać na TYM TYM ZDJĘCIU)

Ostatnia modyfikacja: 08.02.08 11:28
P.S.3. Chciałbyś może rom 3.1 dla swojej amigi??

Ostatnia modyfikacja: 08.02.08 11:29
[#26] Re: Moja A 500 + rozbudowa, przebudowa i renowacja

@arti4-92, post #25

Nie raczej nie. Może kiedyś w przyszłości jak będe chciał jeszcze dłużej coś z A500 + robić.

A roszerzenia mam właśnie takie http://www.amiga-hardware.com/showhardware.cgi?HARDID=995 Wiadomo że chciałbym mieć to http://www.amiga-hardware.com/showhardware.cgi?HARDID=1545 ale jak sprzęt stary się kupuje to pełnej możliwości koinfiguracji nie ma :) Mam jeszcze jedno roszerzenie 0.512 MB (ale nie wiem czy też Elbox) od A 500 może ktoś chce się na coś innego wymienić? Choć może powinienem sobie zostawić na wypadek awarii tej co mam zamontowaną. No chyba że ktoś za dwa roszerzenia po 0,512 MB do A 500 dałby mi roszerzenie do A 500 + co daje w sumie 2 MB Chipu ;) czyli to z 1 MB.

PS:
A i jeszcze jedno ten CD to zasilić z zasilacza od kopa mam taki stary czy może do kabla zasilającego HDD przez kontroler mogę dołożyć jeszcze jedną wtyczkę która zasili CD? Czy zasilacz od A 500 taki ten stary duży zasili jeszcze CD? Kotrolorer się nie spali? On w ogóle jest przystosowany żeby przez niego szedł prąd do zasilenia dwóch napędów? Nie wiem ile mocy ten DVD pobiera.

Ostatnia modyfikacja: 08.02.08 11:56
[#27] Re: Moja A 500 + rozbudowa, przebudowa i renowacja

@KeniG, post #26

Wygląda na to, że to urządzenie ma własne zaslanie. Na płytce są dwa gniazda zasilania, więc pewnie jedno jest do zasilenia urządzenia zewnętrznego, np. CD.
Jeśli ten sterownik ma własne zasilanie, to nie powinno być problemu z prądem, a jeśli nie, to nawet standartowy zasilacz Amigi powinien poradzić sobie z Amigą, HD i CD bez problemu.
Pamięć do Amigi 500+ dającą drugi 1 MB Chip ram można kupić w Elboxie.

[#28] Re: Moja A 500 + rozbudowa, przebudowa i renowacja

@AS, post #27

zdaje się ze jest nawet rozszerzenie 8mb pod klapkę dla a500 :D

[#29] Re: Moja A 500 + rozbudowa, przebudowa i renowacja

@arti4-92, post #28

Tak i pewnie kosztuje tyle ile 20 Amig 500.
[#30] Re: Moja A 500 + rozbudowa, przebudowa i renowacja

@KeniG, post #29

ostatnio poszło na allego za bodajże 80 zł

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem