[#31] Re: Moja A 500 + rozbudowa, przebudowa i renowacja

@arti4-92, post #30

Dobra mam taki problem AMiga nie chce wystartować sama z dysku. Znaczy jak mam podłączony dysk to sytem jaki na nim jest się nie uruchamia. Jak załaduje sytem z dyskietki to mam dostęp do dysku. Sytem z dysku startuje tylko wtedy jak w stacji dyskietek jest dyskietka z programem pro tracker żadna inna tylko akurat ta z tym programem. System który jest na dysku nie był przezemnie instalowany dysk taki kupiłem już z tym sytemem sa tam jakies programy demka itp pisane chyba przez poprzedniego właściciela pewnie niemca bo sa tam też gry cRPG po niemiecku.
[#32] Re: Moja A 500 + rozbudowa, przebudowa i renowacja

@KeniG, post #31

Sprawdź, czy masz taki sam rom jak system zainstalowany na dysku. Na dyskietce z której uruchamiasz system i jest widoczny dysk, jest zapewne odpowiedni filesystem do tego dysku, stąd jest widoczny. Proponuję na nowo postawić system na dysku używając odpowiedniego oprogramowania dołączonego do sterownika. Jak nie chcesz tracić danych z tego dysku, to zmień na jakiś nowy. Wtedy powinien system startować z dysku twardego.

[#33] Re: Moja A 500 + rozbudowa, przebudowa i renowacja

@AS, post #27

Co do CD, to niekoniecznie musi działać. Stare kontrolery IDE miewały różne śmieszne problemy z mniej standardowymi (niż HDD) urządzeniami.

Jednak mam nadzięję, że pójdzie... a gdyby poszedł, to pod systemem 1.3 można używać filesystemu CD BabelCDROMfs z tej http://babel.de/amiga.html strony. W kazdym razie u mnie na kontrolerze GVP SCSI i pod systemem 1.3 CD chodzi.
[#34] Re: Moja A 500 + rozbudowa, przebudowa i renowacja

@wali7, post #33

Dzięki wam za odpowiedzi. Ale narazie musze dać sobie spokój z dyskiem bo mam tylko jedną dyskietke z sytemem (Workbench 1.3) nie mam tej dyskietki instal. Może za miesiąc kupie w Efunzine Workbencha 2.1 ze wszystkimi dyskietkami i wtedy coś pokombinuje w kwestii sytemu. Ale ważne że komputer i kontroler działają. A i w kontrolerze są 2 MB Fast.

Ostatnia modyfikacja: 19.02.08 18:24
[#35] Re: Moja A 500 + rozbudowa, przebudowa i renowacja

@KeniG, post #34

Na tej stronie: http://amiga.resource.cx/exp/alfapower znajdziesz oprogramowanie do kontrolera AlfaPower (który masz). Do instalacji systemu 1.3 nie potrzebujesz nic innego poza dyskietką od producenta i dyskietką Workbench. Drugą dyskietką systemową OS1.3 jest Extras, jest tam m.in. Basic, natomiast żadnych narzędzi do twardego dysku nie ma, w gruncie rzeczy nie jest ona tak bardzo potrzebna (do mojej A2000 z OS1.3 i HDD też nie mam tej dyskietki).
[#36] Re: Moja A 500 + rozbudowa, przebudowa i renowacja

@wali7, post #35

Czyli mam ze składaka przez kabel nullmodem przerzucić na dyskietke w Amidze ten plik AlfaPower_AT-Bus_ROM-610 i potem ta dyskietka sama się uruchomi czy może najpierw załadować sytem i uruchomić ten program klikając na ikonke dyskietki?
[#37] Re: Moja A 500 + rozbudowa, przebudowa i renowacja

@KeniG, post #36

Oczywiście musisz ją nagrać na dyskietkę amigową (w archiwum pewnie będzie dyskietka zapisana w adf lub dms), po czym spróbowac z niej odpalić Ami.
Jeśli ta dyskietka się nie uruchomi sama (bo to zalezy od tego czy ktoś nagrał tam bootblock poleceniem Install), to odpal Ami z dyskietki Workbencha, a jak się uruchomi, to włóż dyskietkę i tam powinien być program do partycjonowania/formatowania twardziela.

Piszą, że ten kontroler jest zgodny z RDB, więc powinien działać dowolny amigowy, uniwersalny soft do partycjonowania np. HDToolBox, z tym że większość z nich pójdzie min. na OS2.0 (zdaje się że HDTB też). Jednak na wspomnianej dyskietce od producenta powinien być program chodzący także pod OS1.3, skoro kontroler działa również pod OS1.3.

Aha, na podanej stronie jednak nie ma do niego softu ;) , ale jak piszą, będzie działał ten od: http://amiga.resource.cx/exp/p=atbus ... chyba że go juz znalazłeś :)

Ostatnia modyfikacja: 20.02.08 00:29
[#38] Re: Moja A 500 Plus - rozbudowa, przebudowa i renowacja

@KeniG, post #1

Mi sie udalo skompletowac A500 z 68030/68882, HDD, CD, ROM 1.3/2.0/31 i kilkoma innymi p******kami i nie kosztowalo wcale tak drogo tylko trzeba bylo poszukac:) A fajnie to chodzilo:)

[#39] Re: Moja A 500 Plus - rozbudowa, przebudowa i renowacja

@MrT, post #38

Z CD coś kiepawo mi idzie podłączyłem napęd pod tą samą taśme co HDD i wyskakuje mi ekranz jakimś błędem sprzętowym więc narazie sobie CD daruje. Sytemu tez nie instalowałem na nowo jeszcze bo jakoś czasu nie miałem. Ale jak tylko to wszystko podłącze dam znać.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem