kategoria: A500
[#31] Re: RGB2HDMI - latające pixele

@bobycob, post #30

Większość tych adapterów na których dzieją się dziwne rzeczy jest po prostu źle zaprojektowana. Rozjeżdżają się timingi między kolorami, synchronizacją i zegarem i dlatego są artefakty. Zastosowanie CPLD pozwala na uproszczenie schematu i layoutu płytki. Chociaż nie wiem dlaczego tak się dzieje biorąc pod uwagę względnie niskie częstotliwości tych sygnałów. Musi występować jakiś "race condition" (nie wiem jak to po Polskiemu :).
[#32] Re: RGB2HDMI - latające pixele

@bfgmatik, post #31

Właśnie ta względna prostota urządzenia i fakt odczytu wprost cyfrowego sygnału powodowała, że obierałem użycie CPLD jak zbędne udziwnienie. Zwłaszcza, że na filmach YT obraz wydawał się wręcz idealny.
BTW - tym bardziej nie rozumiem dlaczego nie ma analogicznego urządzenia dla A1200. 24 porty (+2) GPIO jest ich akurat 26 :).
[#33] Re: RGB2HDMI - latające pixele

@bobycob, post #32

Nie wiem, tam jest więcej kolorów i wyższe rozdzielczości, coś chyba autorzy robią w tym temacie. Bawiłem się rgb2hdmi kilka godzin na dużym telewizorze w salonie i wróciłem do GBS-8220 :). Ale może to dlatego, że mam monitor VGA przy biurku a nie chciałem kupować kolejnego klamota z HDMI.
[#34] Re: RGB2HDMI - latające pixele

@bfgmatik, post #33

Zastanawiam się nad wyborem i zaczynam się skłaniać do GBS-8220 jako bardziej uniwersalnego rozwiązania.
Względem RGB2HDMI jest znacząca różnica jakości?
[#35] Re: RGB2HDMI - latające pixele

@bobycob, post #34

Jest spora, technicznie RGB2HDMI nie konwertuje sygnału na analogowy. Tam gdzie się da mam rgb2hdmi (500 i 600). Do innych sprzętów - gbs, ale nie 8220 tylko control.
[#36] Re: RGB2HDMI - latające pixele

@Mirq, post #35

Jestem świadom różnic technicznych. Chodzi mi o porównanie wizualne. Jeśli nie widać znaczącej różnicy to czy jest sens robić kanapkę.
To i tak do gier, bo Workbench idzie po RTG (HDMI) z PIstorm.
[#37] Re: RGB2HDMI - latające pixele

@bobycob, post #34

Nie no jest podstawowa różnica pomiędzy tymi rozwiązaniami. A RGB2HDMI musi się wpinać bezpośrednio w wyjścia cyfrowe układu, dzięki temu mamy bezpośredni odczyt kolorów pikseli. Dlatego jest kanapka. Wszystkie inne rozwiązania wpinane w tylne wyjście RGB Amigi pobierają obraz w postaci analogowej i zamieniają ją z powrotem na cyfrową. Niby bez sensu bo mamy wtedy konwersję cyfra->analog->cyfra żeby uzyskać obraz na monitorze.

Problem w tym, że przy projektowaniu starych komputerów nikt nie przewidywał takiej jakości obrazu. Większość gier bez rozmycia charakterystycznego dla wyjścia analogowego wygląda moim zdaniem obrzydliwie, nie da się w to grać. A że na Amidze głównie gram to wybieram GBS :).
1
[#38] Re: RGB2HDMI - latające pixele

@bfgmatik, post #37

I tu trudno się nie zgodzić. Z drugiej strony prawie nikt nie chce się katować ekranami CRT. Też sądzę, że niewielkie rozmycie nie musi być problemem w przypadku gier. Pikseloza na 24 calowym ekranie jednak kluje w oczy - pamiętajmy, że oryginalnie wyświetlaliśmy obraz na 14" ekranie, a w praktyce pewnie 12''.
Rozmiar ekranu liczyło się jako pełną przekątną bańki wraz z obszarami nic nie wyświetlającymi.
[#39] Re: RGB2HDMI - latające pixele

@bfgmatik, post #37

Ja wręcz przeciwnie. Bawię się głównie Workbenchem więc obraz jak z emulatora mi odpowiada. Czasami też gram, ale wtedy zdejmuję okulary i obraz mam rozmyty jak za starych dobrych czasów.
[#40] Re: RGB2HDMI - latające pixele

@TomcioPaluszek, post #39

ja posiadam konfiguracie bo gościu mi dał mogę podełsać na emaila do 500, 500+ tez mam RGBtoHDMI
[#41] Re: RGB2HDMI - latające pixele

@Work1ench, post #40

Konfigurację czego ? Masz na myśli profil do rgb2hdmi ?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem