[#1] Zmieniłem nazwę folderu systemowego ...
... z "System" na "OS3.9" i amiga zaczęła przy uruchamianiu pyskować, że chce "System". Po "Anuluj" odpaliła się w PALu. Nie wiecie co tam w Prefsach ma ścieżkę do folderu systemowego? Normalnie prawie wszystko ciągnie ścieżki z uniwersalnej nazwy "Sys". AmigaOS 3.9, sprzęt Amiga 4000 jak w stopce.
[#2] Re: Zmieniłem nazwę folderu systemowego ...

@Kitech, post #1

Przejrzyj user-startup - zapewne jakieś przypisanie się zrobiło oryginalnie do "OS3.9:" i teraz leci lawina.
1
[#3] Re: Zmieniłem nazwę folderu systemowego ...

@Kitech, post #1

A nie masz robionych ASSIGNOW w s-s, np
Assign SYS: System:
Assign DEVS: System:devs
.
.

Sprawdź, to dokładnie jak @arti napisał.
[wyróżniony] [#4] Re: Zmieniłem nazwę folderu systemowego ...

@Kitech, post #1

Normalnie prawie wszystko ciągnie ścieżki z uniwersalnej nazwy "Sys"

Prawie robi wielką różnica. szeroki uśmiech
Ustaw na początku s-s
assign system: os3.9: add

Jak nie będzie błędu o którym piszesz , przestaw tą linijke za IPREFS, jak nie będzie błędu nadal, przestaw to do user-startup.
Łatwiej będzie znaleźć jaki program domaga się dysku SYSTEM.
[#5] Re: Zmieniłem nazwę folderu systemowego ...

@Norbert, post #4

Każde odwołanie do systemu w s-s powinno mieć postać

SYS:

Ja tak wszystko pozmieniałem i mam problem z głowy.
[#6] Re: Zmieniłem nazwę folderu systemowego ...

@_DiskDoctor_, post #5

Jak powinno być to ja wiem, ale podałem sposób jak znaleźć złą ścieżkę dostepu
[#7] Re: Zmieniłem nazwę folderu systemowego ...

@Norbert, post #4

Ustaw na początku s-s
assign system: os3.9: add

Zrobiłem tak, potem przesuwałem wpis w różne miejsca i jest winowajca, wpis w s-s o treści:
C:LoadMonDrvs

Wie ktoś, o co może chodzić?
[#8] Re: Zmieniłem nazwę folderu systemowego ...

@Kitech, post #7

Może jakaś ikonka w Sys:Devs/Monitors ma w parametrach odwołanie do "System:"?
1
[#9] Re: Zmieniłem nazwę folderu systemowego ...

@karolb, post #8

Może jakaś ikonka w Sys:Devs/Monitors ma w parametrach odwołanie do "System:"?

Wielkie Dzięki! To było właśnie to.
Dobrze kombinowałem na początku, że jak się system nie odpala z karty graficznej, to musi być coś związane z Picasso.
2
[#10] Re: Zmieniłem nazwę folderu systemowego ...

@karolb, post #8

Myślę że bardziej chodzi o to ,że C: nie jest podlinkowany jako SYS:C
[#11] Re: Zmieniłem nazwę folderu systemowego ...

@Kitech, post #9

Tak na przyszłość jakby komuś było potrzebne: ja wiem, że problem dotyczył 3.9, ale w 3.2 w bootmenu można włączyć interaktywny boot. Wtedy łatwo namierzyć, które polecenie w S-S powoduje problem.
[#12] Re: Zmieniłem nazwę folderu systemowego ...

@QkiZ, post #11

Dobrze wiedzieć. W mojej ami siedzi akurat rom 3.2. Z ciekawości sprawdzę jak to działa.
[#13] Re: Zmieniłem nazwę folderu systemowego ...

@Kitech, post #12

Opcja się nazywa Trace Startup-Sequence i w trakcie uruchamiania wyświetla kolejne polecenia z S-S i zadaje Ci pytania czy chcesz to polecenie wykonać czy pominąć.
2
[#14] Re: Zmieniłem nazwę folderu systemowego ...

@QkiZ, post #13

Dzięki QkiZ, fajna opcja.

Ostatnia aktualizacja: 18.06.2024 01:20:40 przez Kitech
[#15] Re: Zmieniłem nazwę folderu systemowego ...

@QkiZ, post #13

Tak na przyszłość jakby komuś było potrzebne: ja wiem, że problem dotyczył 3.9, ale w 3.2 w bootmenu można włączyć interaktywny boot. Wtedy łatwo namierzyć, które polecenie w S-S powoduje problem.

Warto przypomnieć, że jest coś takiego w Amiga DOS jak:
set ECHO on

Kolega pojaśnia w tym wątku ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 03.07.2024 08:17:29 przez BULI
[#16] Re: Zmieniłem nazwę folderu systemowego ...

@BULI, post #15

Niby tak, ale trochę nie do końca. W wersji z tego wątku aby to włączyć musisz edytować S-S dopisując set echo on. W 3.2 masz przełącznik w bootmenu, który ustawia Ci interaktywny start tylko na jedną sesje systemu. Moim zdaniem wygodniejsze rozwiązanie.
[#17] Re: Zmieniłem nazwę folderu systemowego ...

@QkiZ, post #16

W 3.2 masz przełącznik w bootmenu, który ustawia Ci interaktywny start tylko na jedną sesje systemu. Moim zdaniem wygodniejsze rozwiązanie.

Też tak uważam. Co prawda nie przypominam sobie żebym w ciągu ostatnich 15 lat analizował startup-sequence, ale dawniej (przed czasami MorphOS) taką opcję przyjąłbym z wielką radością. To jest naprawdę bardzo fajny pomysł i świetnie, że coś takiego dodali w AmigaOS 3.2.
[#18] Re: Zmieniłem nazwę folderu systemowego ...

@QkiZ, post #16

Jasne, że jest to wygodniejsze rozwiązanie OK
Warto jednak wiedzieć, że już 3.0 daje spore możliwości, a niektórych "nowych" rzeczy można się dowiedzieć nawet po kilkudziesięciu latach użytkowania tego systemu ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 04.07.2024 10:22:27 przez BULI
2
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem