[#1] Sieciowka WLAN na PCMCIA - jaka?
Witam,
planuje zakup do swojej A1200 desktop karty sieciowej WLAN. Po lekturze tematu na necie nadal nie jestem pewny co i jak. Manula dolaczony do http://de4.aminet.net/driver/net/prism2.lha podaje 100% dzialajace sprzety. Tylko nie sa one juz nigdzie dostepne.

To zrodlo znacznie rozszerza ten spis:
http://www.amigaturk.com/modules.php?file=viewtopic&name=Forums&p=22411
ale na ile jest wiarygodne?

Genralnie, z tego co wyczytalem, kazda karta z chipem Prism2/2.5/3 powinna dzialac, o ile bedzie odpowiednie napiecie. Jakie jest odpowiednie: 3.3V, 5V (jakie jest na amigowym PCMCIA?)?

Prosze o porady, jaka karte (dostepna obecnie w Polsce) kupic. Moze ktos z Was chce sprzedac?
[#2] Re: Sieciowka WLAN na PCMCIA - jaka?

@prart, post #1

Nówka za 168zł(o ile mają na stanie)

http://www.wirelesslan.com.pl/urzadz.php?gr=5&kat=33&idx=386

Ta sama karta na allegro za 100zł(potrzebna będzie jeszcze antenka)

http://allegro.pl/item312800140_karta_z_com_xi_325_chipset_prism_2_5_wardriving_.html

Z rok temu upolowałem jakiegoś OEMa za małe pieniądze(chyba 20zł) właśnie na allegro, ale trzeba mieć sporo szczęścia. W sumie fajna sprawa ale brak wsparcia dla nowszych protokołów szyfrujących jednak przeszkadza :(

Ta też chyba pasuje:
http://allegro.pl/item312551807_t_com_111_card_100mw_fvat_prism3_zlaczeantenowe_.html

Ostatnia modyfikacja: 14.02.08 14:59
[#3] Re: Sieciowka WLAN na PCMCIA - jaka?

@prart, post #1

Lepiej uważaj, miałem karte WLAN Orinoco Gold+Prism2. Wyłożyłem kupe kasy na karte i przejściówke do zewnętrznej anteny. A efekt był taki, że każda próba połączenia sie z siecią kończyła sie zawieszeniem komputera.
W Amidze jest 5V.

Ostatnia modyfikacja: 14.02.08 15:19
[#4] Re: Sieciowka WLAN na PCMCIA - jaka?

@Olek, post #3

Ja kupiłem Lucent Orinoco Silver (oznaczenie: PC24E-H-ET) 2 sztuki za 25 zeta na Allegro i chodzą obie jedna w Ami 1k2, druga w PB3400C. Karta musi być 16bit 5V. I nie kupujcie przypadkiem karty Agere Systems 0110-PC lub jak co niektórzy na allegro piszą Agere Orinoco Gold, bo ma inny układ (Hermes II) i nie chodzi na Ami.

[#5] Re: Sieciowka WLAN na PCMCIA - jaka?

@Thaddeus, post #4

Witam.
Czy możesz dać namiary na sposób uruchomienia i sterowniki
do tej orinoco? Akurat mam do lapka identyczną.

[#6] Re: Sieciowka WLAN na PCMCIA - jaka?

@sebar27, post #5

Standartowe sterowniki Prism2 z aminetu http://aminet.net/driver/net/prism2.lha

[#7] Re: Sieciowka WLAN na PCMCIA - jaka?

@prart, post #1

Ja mam SureCom. Zagladnij na www.efunzine.com
[#8] Re: Sieciowka WLAN na PCMCIA - jaka?

@Andrzej Drozd, post #7

rozumiem, ze da rade na tym odpalic neostrade z liveboxa?

[#9] Re: Sieciowka WLAN na PCMCIA - jaka?

@mccnex, post #8

Czy to da sie zmusic do wspolpracy z Amiga?

http://www.allegro.pl/item427637714_t_com_111_card_100mw_fvat_prism3_zlaczeantenowe.html

Jest Prism 3, 16bitowy port PCIMCIA...

Co wy na to?

[#10] Re: Sieciowka WLAN na PCMCIA - jaka?

@prart, post #1

prart napisał(a):

> napiecie. Jakie jest odpowiednie: 3.3V, 5V (jakie jest na
> amigowym PCMCIA?)?

amiga ma 5V. karty 3.3V mechanicznie nie pasuja. mozna je zmodyfikowac nozem i sie modlic zeby byla z takich co potrafia tez na 5V dzialac, albo przerobic port pcimcia zeby mial 3.3V. mniemniej, szkoda zachodu jak sie na bank nie wie ze karta pojdzie

> Prosze o porady, jaka karte (dostepna obecnie w Polsce) kupic.

netgear ma401 - bywaja na ebayu. uzywam w a1200 i a600 bez problemu
[#11] Re: Sieciowka WLAN na PCMCIA - jaka?

@prart, post #1

A nie lepiej kupić jakąś pcmcię ethernetową? Ami laptopem nie jest, więc przenosić jej też nie będziesz. Koszt sporo mnijeszy. Jak nie masz miejsca w ruterze na podpięcie kabla, to hub 10/100 używany kupisz z 5 portami i będzie git. Na kablu będziesz miał pewność, że sieci nie zgubisz, póki ci domowy chomik kabla nie przegryzie. Ja mam 3com Etherlink III i działa ślicznie z AmiTCP.

[#12] Re: Sieciowka WLAN na PCMCIA - jaka?

@Bagheera, post #11

do kupienia za 19.99 zl .. obsluigiwany przez Amige 600/1200

http://www.allegro.pl/item801849717_speed_touch_thomson_wireless_lan_16bit.html

[#13] Re: Sieciowka WLAN na PCMCIA - jaka?

@HOŁDYS, post #12

Czy możesz podać link do sterowników na Amigę dla tej karty? Czy to może są te sterowniki podane wcześniej w tym wątku?

Ostatnia modyfikacja: 10.11.2009 15:23:21
[#14] Re: Sieciowka WLAN na PCMCIA - jaka?

@Tomski, post #13

standartowe sterowniki z aminetu obsluguja ta karte...blyskawiczna wysylka :) kupilem wieczorem a dostalem juz rano paczke :-]

[#15] Re: Sieciowka WLAN na PCMCIA - jaka?

@prart, post #1

netgear ma401 - bywaja za <30$ na ebayu. dziala w 1200 i 600 ze standardowym sterownikiem

http://shop.ebay.com/i.html?_nkw=netgear+ma401 o prosze, jest kika

Ostatnia modyfikacja: 10.11.2009 21:21:21
[#16] Re: Sieciowka WLAN na PCMCIA - jaka?

@HOŁDYS, post #14

I jak dziala karta wifi ?
[#17] Re: Sieciowka WLAN na PCMCIA - jaka?

@Norbert, post #16

Swego czasu Sir_Lucas sprzedawał sieciówki WIFI, polecam - działa wyśmienicie.

[#18] Re: Sieciowka WLAN na PCMCIA - jaka?

@pampers, post #17

witam, mam karte jak z postu nr 12. a1200 + 4 fast, system i kick 3.0, zainstalowalem miamidx i nijak nie jestem w stanie wlaczyc tego szitu, za kazdym razem miamiinit pokazuje ze karta moze byc zajeta. zainstalowalem oczywiscie prism2.device, mam mui i mcp i w sumie to wszystko, co dalej?

[#19] Re: Sieciowka WLAN na PCMCIA - jaka?

@dritt, post #18

Kartę wyjmij, włóż i sprawdź czy ruszy.

Pozdrawiam
[#20] Re: Sieciowka WLAN na PCMCIA - jaka?

@RadoslawF, post #19

ech nic nie pomaga. czy dioda power na tej karcie ma sie swiecic po wlozeniu do slotu amigi? moja niet

[#21] Re: Sieciowka WLAN na PCMCIA - jaka?

@dritt, post #20

Dioda nie wiem, mam inną kartę na niej dwie diody, jedna zapala się z chwilą nawiązania połączenia a druga miga tylko w czasie transferu danych.

Skoro to nie problem resetu to może kartu lub gniazdo PCMCIA jest niesprawne ?
Masz możliwość sprawdzenia karty w innym kompie a gniazda inną kartą ?

Pozdrawiam
[#22] Re: Sieciowka WLAN na PCMCIA - jaka?

@RadoslawF, post #21

karta sprawna sprawdzona pod winda, prepcard wykrywa jakas karte, podaje jej nazwe. miami init podaje: unable to open prism2.device. niestety nie mam nic innego zeby sprawdzic port w amidze. moze znajdzie sie ktos kto ma taka karte: thomson speedtouch 110

[#23] Re: Sieciowka WLAN na PCMCIA - jaka?

@dritt, post #22

Ten tekst "unable to open prism2.device" oznacza że brak tego devica tam gdzie podajesz że powinien być.
Poszukaj opisu jak skonfigurować MiamiDX + kartę WiFi i zrób to z reki a nie ze skryptu.
Ewentualnie podaj skąd jesteś, może w okolicy znajdzie się jakaś dobra dusza która to potrafi.

Pozdrawiam
[#24] Re: Sieciowka WLAN na PCMCIA - jaka?

@dritt, post #18

A inicjujesz kartę/podajesz SSID i klucz komendą SetPrism2Defaults w user-startup? Masz cardpatch i cardreset (z Aminetu) wrzucony do user-startup (przed SetPrism2Defaults)? Co podaje card_info z pakietu prism2.device?

P.S. U mnie pod MiamiDX coś nie chciało chodzić, działało za to pod 3.0. Ale przynajmniej próbowało się połączyć :)

[#25] Re: Sieciowka WLAN na PCMCIA - jaka?

@RadoslawF, post #23

problem w tym ze wlasnie mam prism2.device w devs:networks, zreszta wskazuje je dokladnie w miami init za pomoca requestera. jestem z wroclawia, konfig robie dokladnie wg manuala. "unable to open prism2.device. "device might be in use. error 0" nie podaje ssid bo po co, defaultowo ma szukac sieci wiec przynajmiej powinno cos sie tam zaswiecic

hmm nie ma tam nic takiego jak card_info

dobra poszperam jeszcze na aminecie moze cos przeoczylem, dzieki za wskazowki

Ostatnia modyfikacja: 08.12.2009 22:32:15
[#26] Re: Sieciowka WLAN na PCMCIA - jaka?

@recedent, post #24

Na razie to jak rozumiem Miami jeszcze tej karty nie zauważyło z powodu nieznalezienia właściwego devica.

Pozdrawiam
[#27] Re: Sieciowka WLAN na PCMCIA - jaka?

@dritt, post #25

Dritt: u mnie dopiero zadziałała jak ustawiłem to o czym pisze Recedent. Z tym że ja próbowałem tylko pod MorphOS 1.4.5, na AmigaOS3 jeszcze nie.

[#28] Re: Sieciowka WLAN na PCMCIA - jaka?

@pampers, post #27

dopisalem w user startup:

cardpatch
cardreset
setprism2defaults

i nic nadal to samo, nie mam pomyslu co moge robic zle

jak by sie dalo prosze o przeslanie prism2device i card info na adres: mx33 at interia.pl

Ostatnia modyfikacja: 08.12.2009 23:11:24
[#29] Re: Sieciowka WLAN na PCMCIA - jaka?

@dritt, post #28

dritt: no a gdzie parametry dla setprism2defaults? Przecież musisz wskazać karcie jaką sieć ma szukać i jakie jest hasło do tej sieci?

Przejrzyj jeszcze raz readme od pakietu prism2..

[#30] Re: Sieciowka WLAN na PCMCIA - jaka?

@pampers, post #29

ha no wlasnie czytalem, podalem tam SSID nazwasieci, ale nie chce otworzyc sterownika do tej karty nadal, moze amiga rabnieta?

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem