kategoria: A2000/A3000
Wątek zamknięty
[#31] Re: Cena Amigi 3000

@Adachomacek, post #1

Blendor, witaj po latach!
Zdaje się, że masz dożywotniego bana tutaj.
Ciągnie wilka do lasu, co nie?
1
[#32] Re: Cena Amigi 3000

@stachu100, post #30

Oczywiście że nic złego, ale grajmy wtedy w otwarte karty. Po co ściemniać.
1
[#33] Re: Cena Amigi 3000

@moulder, post #32

Blendor (i jego kilkanaście innych kont tutaj) to znany troll.
Lubuje się w robieniu w ch*ja nieświadomych forumowiczów.

Konto założone 2024-07-06 19:57:47 - tak dla weekendowego trollowania.
4
[#34] Re: Cena Amigi 3000

@stachu100, post #33

Ok, kumam. Nie znam jego historii (w sensie Blendora), ale wątek wydał mi.sie podejrzany.
[#35] Re: Cena Amigi 3000

@moulder, post #34

Prezentowana Amiga (jak i inne Amigi które tutaj prezentował oraz które będzie prezentował w przyszłości z innych kont założonych jedynie do trollowania) są jego własnością.

Może facet ma problem z erekcją i każdy wątek który założy powoduje u niego wzwód - ciężko powiedzieć...
5
[#36] Re: Cena Amigi 3000

@moulder, post #29

Po odpowiedziach tutaj dzisiaj ją kupiłem i dziękuję wszystkim za pomoc 👌
[#37] Re: Cena Amigi 3000

@moulder, post #29

Zastanawiałem się nad Amiga już dłuższy czas , nigdy nie miałem . Kiedyś koledzy mieli ale to lata 90 ;) znajomy sprzedaje i to nie w Polsce . Jestem za granicą.
[#38] Re: Cena Amigi 3000

@stachu100, post #35

I nie jestem żaden blendor , założyłem konto bo stwierdziłem że się czegoś dowiem o Amigach . To jest moja pierwsza . I chyba dobrze trafiłem na A3000
Pozdrawiam
[#39] Re: Cena Amigi 3000

@Adachomacek, post #38

Nie bardzo trafiłeś. Lepsza A1200 - ma AGA.
1
[#40] Re: Cena Amigi 3000

@Adachomacek, post #37

Śmierdzi ściema na kilometr. Następnym razem proponuje założyć konto o.nazwie Atencjusz
[#41] Re: Cena Amigi 3000

@Adachomacek, post #37

Zastanawiałem się nad Amiga już dłuższy czas , nigdy nie miałem .

My to doskonale rozumiemy, każdy tutaj zaczynał od A3000. Na początek może być, ale pomyśl o A4000. Praktycznie każdy tutaj ma co najmniej jedną.
7
[#42] Re: Cena Amigi 3000

@Kilos, post #41

No śmieszne śmieszne, czyżbym słyszał trzask pękających du…k?
Mam też atari Mega st2 i dwa Macintoshe .
To też źle ?

Ostatnia aktualizacja: 08.07.2024 05:45:22 przez Adachomacek
[#43] Re: Cena Amigi 3000

@Adachomacek, post #36

Po odpowiedziach tutaj dzisiaj ją kupiłem i dziękuję wszystkim za pomoc 👌

To pochwal się za ile „w końcu”kupiłeś? szeroki uśmiech
[#44] Re: Cena Amigi 3000

@Ralpheeck, post #43

I gdzie i skąd ;)
[#45] Re: Cena Amigi 3000

@karolb, post #44

Że Szwajcarii , nie powiem za ile bo i tak nikt nie uwierzy ;)
[#46] Re: Cena Amigi 3000

@Adachomacek, post #45

To szybko przyszła, 9 rano pytałeś ile warta, o 19tej już zrobiłeś fotkę klawiatury OK
3
[#47] Re: Cena Amigi 3000

@Adachomacek, post #38

I nie jestem żaden blendor , założyłem konto bo stwierdziłem że się czegoś dowiem o Amigach . To jest moja pierwsza . I chyba dobrze trafiłem na A3000

Tak, np. ile są warte Kończ Waść i jak chcesz, to sobie doczytaj o Amigach, wiedzy ogólnodostępnej nie brakuje...
[#48] Re: Cena Amigi 3000

@Adachomacek, post #45

Nie rozumiem. Poprosiłeś wszystkich o pomoc a gdy w końcu kupiłeś nie chcesz napisać za ile? Wybacz ale to bezczelne.
Są swie opcje, jesteś po prostu trolem albo zwykłym ignorantem, który wykorzystał pomoc tego forum, ale od siebie już nic nie powiesz.
[#49] Re: Cena Amigi 3000

@karolb, post #46

Mieszkam w Szwajcarii , amiga do mnie nie przyszła .
[#50] Re: Cena Amigi 3000

@Adachomacek, post #38

Kolego, nieważne czy jesteś blendor, czy nie, nieważne czy kupiłeś naprawdę A3000, czy trollujesz...
Kupno A3000 jako pierwszej Amigi jest kompletnie pozbawione sensu z kilku powodów. Po pierwsze A3000 nie ma układów AGA, więc gry wykorzystujące ten chipset działać nie będą. Po drugie A3000 ma w defaultowej postaci SuperBuster 7, czyli najgorszą, pozbawioną wielu funkcjonalności wersję tego układu, przez to będą nieoczekiwane problemy z częścią kart rozszerzeń. Po trzecie chip RAM w A3000 chociaż szybszy niż w A500 i A600 (z uwagi na ciekawą, 16/32 bit architekturę) to jednak znacznie ustępuje chociażby A1200. Po czwarte napędy SCSI 50 pin dla A3000 to są stare jednostki, drogie, hałaśliwe, o niewielkiej pojemności i zazwyczaj mocno przechodzone, zaś ich osiągi z kontrolerem w A3000 są kiepskie. Do tego jeszcze rozbudowa pamięci fast na płycie dosyć egzotycznymi modułami. To wszystko czyni A3000 maszyną bardzo kłopotliwą dla początkującego, nie oferującą właściwie nic unikalnego z punktu widzenia użytkowego, a nade wszystko nieracjonalnie drogą. Co więcej taka podstawowa A3000 wymaga jeszcze sporo inwestycji. I wiedzy.
O wiele lepszą opcją dla początkującego byłaby A4000, bo z nią jest łatwiej. A skoro poruszamy się pośród różnych modeli Amig bez zastanawiania się nad kwestią wydatków, to dla początkującego chyba najlepszym modelem byłaby A1200 (ze zrobionym recapem koniecznie) i z Blizzardem IV, do tego Indivision AGA. Dla ułatwienia przenoszenia danych dodałbym moduł USB na clockport. I to byłby fajny, przyjemny w użytkowaniu sprzęt dla początkującego. Tańszy niż A3000 i o dużo większych walorach użytkowych z punktu widzenia gracza.
To dla kogo jest A3000? Dla kolekcjonera. Albo elektronika... ja na ten przykład bardzo chętnie kupiłbym mocno zniszczoną A3000, w stanie nienaprawialnym, tak abym mógł z niej bez żalu pozyskać chipy Amber, SuperDMAC i odpowiadającą mu wersję Ramsey. SuperBustera nie liczę... chyba że byłaby tam v 11, lub minimum 9 (ale taka A3000 musiałaby być kiedyś wcześniej modernizowana). No i z takiej A3000 pozyskałbym obudowę. Obudowa, SuperDMAC i Ramsey poszłyby do projektu AA3000++, zaś Amber do GBA1000. Do tego właśnie przydałaby mi się A3000. Oczywiście uszkodzona, bo działającego zabytku bym nie niszczył, tylko ustawił w gablotce. Na pewno bym nie używał, bo mam kilka lepszych Amig...
PS. Na tym forum jest kilka osób posiadających A3000, w tym wątku co najmniej dwóch... Więc A3000 to nie jest jakiś tam kamień filozoficzny amigowców.

Ostatnia aktualizacja: 08.07.2024 09:06:53 przez wali7
[#51] Re: Cena Amigi 3000

@Biegu86, post #48

Bezczelne jest że zapytałem o pomoc bo się kompletnie nie znam ?
Ja dziękuję wszystkim którzy się wypowiedzieli bardzo mi to pomogło przy kupowaniu tej amigi .
A bezczelne jest raczej wymaganie ode mnie informacji za ile ją kupiłem bo to już moja prywatna sprawa oraz sprzedawcy .
Pozdrawiam
[#52] Re: Cena Amigi 3000

@wali7, post #50

Wow ale litania 👌
Stary ja sobie chciałem
Tylko pograć w gierki na Amidze dlatego ją kupiłem bo Nostalgia mnie cofa do czasów malolackich kiedy chodziłem do kolegi grać
bo moich rodziców nie było stać na taki sprzęt .
Ale dziękuję za Twoją wypowiedź.
Pozdrawiam
[#53] Re: Cena Amigi 3000

@Adachomacek, post #45

Straszna bida w tej Szwajcarii. Biurko obgryzione i wyliniałe z farby, tynk na ścianie kiepski i "modny" z 15 lat temu..., ale cóż zrobić. Gratuluję zakupu.
1
[#54] Re: Cena Amigi 3000

@Adachomacek, post #52

OK, no to właśnie wyliczyłem Ci dlaczego zakup A3000 nie ma kompletnie sensu.
A właściwie ma: sprzedać drogo (jeśli naprawdę kupiłeś) i kupić choćby wspomnianą A1200 w konfiguracji którą opisałem. Bo używanie tego to ból głowy...
Napisałem, bo się trochę orientuję. Chciałeś poradę, to dostałeś. Przeczytaj ze zrozumieniem.

Ostatnia aktualizacja: 08.07.2024 09:14:01 przez wali7
[#55] Re: Cena Amigi 3000

@Gandalf, post #53

Biurko obgryzione? To jest stół barowy wysoki specjalnie tak podniszczony . A ściany tak , takie mam ponieważ wynajmuje to mieszkanie . Jeszcze jakieś pytania ? Potrzebujesz dowodu że jestem w Szwajcarii ? Bo nie rozumiem skąd te docinki
[#56] Re: Cena Amigi 3000

@Adachomacek, post #55

To co napisałeś naprawdę budzi wątpliwości. Opisałeś się jako kompletnie początkującego, a (rzekomo) kupiłeś Amigę może nie super rzadką, ale zdecydowanie trudną do prawidłowego skonfigurowania.
To taka sytuacja jakby ktoś napisał, "słuchajcie chłopaki, kupiłem sobie właśnie starą Mazdę z silnikiem Wankla bo kiedyś kolega miał Toyotę i bardzo mi się podobała... mam młotek i dwie pary szczypiec, będę sobie w tym dłubał bo jestem zupełnie zielony w te sprawy"

Ostatnia aktualizacja: 08.07.2024 09:18:58 przez wali7
2
[#57] Re: Cena Amigi 3000

@wali7, post #56

Budzi wątpliwości co do czego ?
W jakim sensie ? Nie wierzysz mi że kupiłem
Amigę czy co ?
[#58] Re: Cena Amigi 3000

@Adachomacek, post #57

Ależ wierzę, znam mnóstwo ludzi robiących bezsensowne rzeczy... nie wyłączając siebie
Szczegółowo opisałem Ci dlaczego, moim zdaniem jest to zakup pozbawiony sensu. Jeszcze powinienem dodać, że do grania w "stare gierki" jest to kiepski wybór, bo A3000 w podstawowej wersji jest niezbyt kompatybilna z A500, a to jest konfiguracja docelowa dla gier napisanych pod chipset OCS/ECS. Aby kompatybilność była, to trzeba sobie to ogarnąć pod WHDLoad. A gry AGA na A3000 się nie odpalą.
A co do wątpliwości, to zawsze się pojawiają gdy "poziom dziwności" przekracza określony poziom. Bo o ile dwóch, czy trzech kolegów którzy kupowali niedawno A3000 wiedzieli co robią, dlaczego i zdawali sobie sprawę z plusów i minusów, to żaden z nich nie kupił aby "grać w stare gierki"... bo to bez sensu.
No chyba, że jesteś naprawdę tak zielony, że o tym nie wiesz. To właśnie zostałeś wyprowadzony z błędu.
I nie dziękuj, naprawdę zawsze chętnie pomagam.

Ostatnia aktualizacja: 08.07.2024 09:30:52 przez wali7
1
[#59] Re: Cena Amigi 3000

@wali7, post #58

Jak pooglądam jakieś tutoriale na YouTube to się pewnie douczę co można na niej robić . Ale razem z Amiga dostałem około 50 dyskietek i listę z grami i programami , póki co włączyłem tylko szachy i test drive chyba ale nie mogłem ruszyć samochodem 😅

A swoją drogą dziwne to forum 😁 pytam o Amigę a ktoś mi ocenia stół i ściany 😂 i że bieda w Szwajcarii 👍

Ostatnia aktualizacja: 08.07.2024 09:33:53 przez Adachomacek

Ostatnia aktualizacja: 08.07.2024 09:36:50 przez Adachomacek
[#60] Re: Cena Amigi 3000

@Adachomacek, post #55

Bo to się kupy nie trzyma.

Rano zadajesz pytanie, wieczorem piszesz, że kupiłeś, choć podobno nie było ofert. W niedzielę. I już ją masz u siebie, przed 20 wstawiasz fotkę klawiatury.

Dziwnym zbiegiem okoliczności zakupu dokonałeś stosunkowo niedaleko miejsca, gdzie obecnie mieszkasz.
Wynajmujesz mieszkanie i w zasadzie bez zastanowienia kupiłeś sprzęt warty kilka tysi złotych nie zbierając konkretnej ilości informacji o tym sprzęcie. Nikt rozsądny nie wydaje tak kasy, nawet jak ma jej sporo. No chyba, że sprzęt był za 10 franków.

Gratuluję profesjonalnego "podniszczenia" stołu barowego. Ścinanie rantu, jak w szkolnej ławce scycorykiem na nudnej lekcji raczej nie zasługuje na takie określenie. "Postarzenie" powłoki lakierniczej też zaiste działa na wyobraźnię.

Jeśli uważasz, że to mało, to pewnie jestem/jesteśmy (na podstawie wypowiedzi doświadczonego użytkownika) za bardzo uprzedzeni no "nowych" użytkowników forum, ale ostatnio pojawiło się kilku asów z ciekawym podejściem. Nie wiem, czy to wysoka temperatura, czy też "sezon ogórkowy" powoduje wysyp takowych.

Ale zaraz ktoś napisze, że znowu się czepiam, zamiast głaskać po głowie i życzyć szczęścia w użytkowaniu kompa.
Może po prostu wyłazi ze mnie złośliwa natura, którą uważam za zaletę, a nie wadę.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem