[#40]
Re: Amiga 3000 - poradnik.
@Retroamiga1980,
post #37
Moją wypowiedź opieram na własnym doświadczeniu z A3000, którą miałem i chciałem doprowadzić do stanu użyteczności. Popatrz ile jest tematów w sieci o niedziałającym Scandoublerze w A3000, są całe poradniki co sprawdzać i jakie elementy wymieniać w zależności od usterki, nawet u nas na forum kilku osobom poza mną nie działa Scandoubler.
Jeśli chodzi o pamięci, to są różne czasy dostępu i różne firmy je produkowały i nie wszystkie działają z Amigą lub razem ze sobą (jakbyś pomieszał) prawidłowo.
Zasilacz w takim wieku zawsze wymaga generalnego remontu, jeśli się łudzisz że wymienisz jeden kondensator i wszystko będzie ok, to niestety nie. Głównym problemem jest dostępność zamiennika, którego po prostu nie ma.
Co do kruchości podstawek, domyślam się, że chodzi o sposób w jaki komputer był przechowywany, jeśli warunki były złe plastik traci swoje właściwości i pęka. Tak było u mnie, pierwsza próba wyjęcia układu z podstawki i zamieniła się ona w proch.
Jeśli nie miałeś tych problemów to tylko się cieszyć, co nie zmienia faktu że moje doświadczenia są zupełnie inne.