kategorie: A500, Sklepy, Sprzęt
[#1] Stacja dysków do Amigi 500 - kupię
Nie potrafię naprawić stacji do swojej "nowej" Amigi. Chcę kupić działającą oryginalną albo, chyba taniej, zamiennik z pełną funkcjonalnością (podłączyłem zamiennik stacji od Atari ST i dyskietki czyta ale nie wykrywa włożenia dyskietki do stacji a chciałbym aby to jednak działało). Może ktoś ma do sprzedania albo możecie polecić jakiegoś "etatowego" sprzedawcę takich stacji na allegro albo olx?
[#2] Re: Stacja dysków do Amigi 500 - kupię

@JacekM3, post #1

Mamy tu taki specjalny dział, zwie się GIEŁDA.
https://www.ppa.pl/gielda/
4
[#3] Re: Stacja dysków do Amigi 500 - kupię

@Sounder, post #2

Przepraszam nie zauważyłem, ślepy jestem. Przeszukałem kategorie w Forum ale kup/sprzedaj nie znalazłem. Nie pomyślałem, że jest oddzielny dział. Zaraz tam napiszę. Dzięki

ps. czy ten post mam usunąć tutaj? A nie chyba nie mam takiej możliwości :)

Ostatnia aktualizacja: 23.07.2024 10:21:52 przez JacekM3

Ostatnia aktualizacja: 23.07.2024 10:22:16 przez JacekM3
[#4] Re: Stacja dysków do Amigi 500 - kupię

@JacekM3, post #3

Ja od lat kupuję stacje do moich/naprawianych Amig stacje u gościa z Allegro który przerabia stacje PC, dorabia pasujące przyciski, wszystko w dobrych cenach (nie tak jak gość, który obecnie sprzedaje niesprawne amigowe flopy za prawie stówkę). Jestem zadowolony. Nie wiem czy teraz ma coś w sprzedaży, w razie czego mam na niego namiar.
2
[#5] Re: Stacja dysków do Amigi 500 - kupię

@wali7, post #4

Dziękuję za odpowiedź, napisałem wiadomość :)
[#6] Re: Stacja dysków do Amigi 500 - kupię

@wali7, post #4

Marek C?
Jeśli tak, to kilka rzeczy od niego kupiłem i było OK, choć jednemu Chinonowi z A600 się padło na kondensator po roku czy jakoś tak, w sumie mogło się zdarzyć

Ostatnia aktualizacja: 23.07.2024 10:57:03 przez Jacques
2
[#7] Re: Stacja dysków do Amigi 500 - kupię

@Jacques, post #6

Tak, dokładnie on :)
2
[#8] Re: Stacja dysków do Amigi 500 - kupię

@Jacques, post #6

Marek C. To jedyny gość który zawija blaszki na przerabianych DB25 pod kable RGB. Ogromny szacun za robotę
3
[#9] Re: Stacja dysków do Amigi 500 - kupię

@JacekM3, post #1

Dziękuję za pomoc, nowa stacja już jest w drodze do mnie :)
[#10] Re: Stacja dysków do Amigi 500 - kupię

@Stoopi, post #8

W przynajmniej dwóch polskich sklepach wtyki żeńskie DB23 są dostępne od ręki, a ludzie kupują rzeźbę, bo szkoda parunastu zł
[#11] Re: Stacja dysków do Amigi 500 - kupię

@_tBn_, post #10

Może rzeźbiący nie są świadomi dostępności...
2
[#12] Re: Stacja dysków do Amigi 500 - kupię

@Jacques, post #11

Albo chcą to zrobić taniej, bo kupujący chcą mieć taniej...
3
[#13] Re: Stacja dysków do Amigi 500 - kupię

@AD99, post #12

Hipotetycznie jeżeli będzie np o 10 zł taniej, więc zarobek manufakturzysty to z 5 zł za kwadrans (?) dziubania. Nie wiem czy chciałoby mi się to robić za 20 zł / h. No, ale każdy sam wycenia swój czas.
[#14] Re: Stacja dysków do Amigi 500 - kupię

@_tBn_, post #13

Wtyki db25 docinane na db23(zawijane blaszki) p.Marian zaczął robić dobrych kilka lat temu jak dostępność orginalnych db23 była ciężka a nowych wtyków nikt nie robił ok, racja
[#15] Re: Stacja dysków do Amigi 500 - kupię

@Bartek2075, post #14

Z tamtych lat widziałem też patent polegający na przecięciu blaszki gdzieś mniej więcej w połowie wtyku, skrócenie jej i wkładu z pinami (tu już nie w połowie) i zlutowaniu blaszki na cięciu. Moim zdaniem bardziej estetyczne niż zawijanie na boku.
[#16] Re: Stacja dysków do Amigi 500 - kupię

@Jacques, post #11

Wtyk db25 w hurcie kosztuje złotówkę a wtyk db23 kosztuje chyba kilkanaście. Na dobrej minipiłce tarczowej jestem w stanie przyciąć ze 60 złącz na godzinę. Sprzedałem parenaście adapterów RGB to wiem. Różnice w koszcie można sobie wyliczyć. Wychodzi niezła dniówka w godzinę przycinania.

Jako konstruktor elektronik jestem dosyć wymagający ale akurat złącza db25 ładnie przycięte wcale mi nie przeszkadzają :) siedzą w gnieździe jak trzeba i robią co maja robić.
1
[#17] Re: Stacja dysków do Amigi 500 - kupię

@bfgmatik, post #16

Być może jednak klient końcowy chciałby mieć wybór: samoróbka albo dedykowane złącze? pomysł
[#18] Re: Stacja dysków do Amigi 500 - kupię

@bfgmatik, post #16

Pełna zgoda. Jeśli potrzebujesz ich dziesiątki.ok, racja

Jeśli jednak potrzebujesz 4 sztuki na rok, to raczej kupno DB23 nie stanowi obciążenia budżetu.
Takie rzeźby były potrzebne, gdy faktyczie zakup graniczył z cudem, no ale każdy obcina koszty jak mu to pasuje.
1
[#19] Re: Stacja dysków do Amigi 500 - kupię

@Gandalf, post #18

To tylko moje spostrzeżenie - jakiś czas temu jak ponownie pojawiły się złącza DB23 i cena wynosiła 25zł za sztukę - dla mnie ta cena to przesada kiedy złącza DB25 mam za 2-3zł. Rozumiem to, że ktoś to gdzieś zlecił i to "musi" więcej kosztować niż DB25. 12-15zł to jest do przyjęcia z powodu mniejszego rynku zbytu.

Takie docięte w połowie wtyki widziałem i wyglądało to bardzo fajnie.
1
[#20] Re: Stacja dysków do Amigi 500 - kupię

@_tBn_, post #15

O to to. Chodziło mi właśnie o przecięcie w połowie- takie wtyki widziałem od p. Mariana.
2
[#21] Re: Stacja dysków do Amigi 500 - kupię

@Bartek2075, post #20

Ja na przykład nie kupuje wtyków DB do kabli video raz na tydzień. Dlatego szarpnąłem się na wtyki dedykowane DB23 za kilkanascie złotych, zrobiłem trzy solidne kable i tyle...

Dziwi mnie jak ktoś wola prawie 100zeta za przewód video, a żałuję dołożyć 10-15zl przy produkcji na wtyk dedykowany
3
[#22] Re: Stacja dysków do Amigi 500 - kupię

@miki1406, post #21

Zwyczajnie, wewnętrzny Janusz nie pozwala
[#23] Re: Stacja dysków do Amigi 500 - kupię

@miki1406, post #21

Bo jak się policzy ile ostatecznie leci do producenta po odliczeniu VATu, dochodowego, ZUSU, ewentualnie kosztów aukcji, to wychodzi na to, że te 10-15 zł to jest połowa zarobku :). Lutowanie kabli to niewdzięczna robota. Zrobiłem ich setki w innej branży, nie polecam :).

Ostatnia aktualizacja: 27.07.2024 00:20:07 przez bfgmatik
1
[#24] Re: Stacja dysków do Amigi 500 - kupię

@bfgmatik, post #23

No gdybyś nie robił tego jako firma to nie musiałbyś tych wszystkich kosztów płacić tylko, że alledrogo woli zarabiać a skarbówka też potrafi się przywalić do takich sprzedawców na alledrogo jak za dużo sprzedają prywatnie. Z tym nic nie zrobimy. Dłubanie w kabelkach to też żmudna robota jak się tego robi mnóstwo i często, jak mam zlutować 20 kabli RS232 to już w połowie mi się odechciewa Jak kupiłem raz od pewnego bardzo znanego jegomościa w świecie sprzętu retro kabelek video opisywany przez niego jako kabel wysokiej jakości to się okazało, że to g...o prawda bo kabelek w środku nie był ekranowany, to jakaś tania chińszczyzna sprowadzana z chin a tylko jedna z wtyczek była dolutowywana i ta była bardzo dobrej jakości. Ale gość nadal sprzedaje go jako HQ ekranowany, itd.

Ostatnia aktualizacja: 27.07.2024 12:43:48 przez Madman
[#25] Re: Stacja dysków do Amigi 500 - kupię

@miki1406, post #21

Niedawno ktoś oferował kable rgb>euro z prawilną wtyczką i zeszły na pniu. Niewiele droższe a naprawdę niezłej jakości bo jeden udało mi się kupić. Zapotrzebowanie jest.
[#26] Re: Stacja dysków do Amigi 500 - kupię

@ppill, post #25

ktoś oferował kable rgb>euro z prawilną wtyczką i zeszły na pniu. Niewiele droższe a naprawdę niezłej jakości bo jeden udało mi się kupić. Zapotrzebowanie jest.

a jaki jest najlepszy kabel do zastosowania w takim kablu ?
[#27] Re: Stacja dysków do Amigi 500 - kupię

@Cezarykl, post #26

Chyba każdy z kolorów powinien mieć swój ekran dobrej jakości. No i impedancja przewodu chyba 75 ohm a to się uzyskuje przez odpowiednie wymiary żył i ekranu.
[#28] Re: Stacja dysków do Amigi 500 - kupię

@Cezarykl, post #26

Najlepszy jest dobrej klasy "pełny" kabel SCART-SCART, w którym jest 6 przewodów koncentrycznych o impedancji 75 omów, oddzielnie ekranowana wiązka audio i ekran zewnętrzny.

Dla jakości gotowego kabla RGB-SCART krytyczne jest oddzielne poprowadzenie mas. Gniazdo RGB Amigi ma 6 pinów masy, gniazdo SCART ma 8 pinów masy (7 + obudowa wtyku) , nie jest to przypadek. Najcięższym błędem popełnianym przez niektórych wytwórców "tanich kabli HQ" jest puszczenie masy audio i video tym samym przewodem, co skutkuje słyszalnymi "pierdami" w audio zmieniającymi się wraz ze zmianą treści obrazu.

Ostatnia aktualizacja: 27.07.2024 15:49:43 przez Krashan
3
[#29] Re: Stacja dysków do Amigi 500 - kupię

@Krashan, post #28

czy ten się "nada" ??

PRZEWÓD KABEL koncentryczny 8 ŻYŁ ŻYŁOWY 8C+1 2909

https://allegro.pl/oferta/przewod-kabel-koncentryczny-8-zyl-zylowy-8c-1-2909-9506861864

ma ktoś dobry schemat wtyczek ?
[#30] Re: Stacja dysków do Amigi 500 - kupię

@Cezarykl, post #29

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem