[#1] Tom - mouse wheel
Cześć,
pytanko: czy do interface myszki Tom (mam taką małą wersję, w małej drukowanej białej obudowie) istnieje oprogramowanie obsługujące kółko myszki? Nie chodzi o używanie kółka w charakterze trzeciego przycisku, tylko do przewijania zawartości okien.
Używam AmigaOS3.2.2, zaznaczanie opcji "mouse wheel" (czy jak się ona tam nazywa) w prefsach systemowych nic nie daje.
[#2] Re: Tom - mouse wheel

@wali7, post #1

Może ci pomoże.
[#3] Re: Tom - mouse wheel

@wali7, post #1

Mam ten sam problem. Rolka jest widziana jako trzeci przycisk, ale jako rolka już nie. Mam przeczucie, że problem leży w firmware Tom'a... Ja mam Jerry i także nie śmiga
[#4] Re: Tom - mouse wheel

@Stoopi, post #2

Chyba nie:
"The latter project provided the wheel movement information over the second port (Joystick) from the adapter into the Amiga."
1
[#5] Re: Tom - mouse wheel

@wali7, post #1

Tom i działające kółko myszki? Zapomnij.
[#6] Re: Tom - mouse wheel

@wali7, post #1

Na karcie WARP po USB i zaznaczeniu jednej opcji w OS3.2, niektóre kółka myszy działają (moja nie).
[#7] Re: Tom - mouse wheel

@_DiskDoctor_, post #6

Pod WinUA z 3.2 kółko myszy jest obsługiwane przez AmigaOS. Więc pewnie jakiś "oficjalny" protokół istnieje, ale wygląda na to, że Tom go nie obsługuje... więc miałem nadzieję, że może inny obsługuje. Chociaż wg instrukcji na stronie producenta nie ma informacji o kółku. Z drugiej strony producent był rok temu na AmiParty, może teraz też będzie, to zapytam :)

PS. tak ogólnie, to Tom bardzo mi się podoba, super się używa bezprzewodowych myszek (mam jakiegoś Logitecha) pod Ami.

Ostatnia aktualizacja: 02.08.2024 15:29:07 przez wali7
[#8] Re: Tom - mouse wheel

@wali7, post #7

A czym to się różni od Suma A1200?

Miałem wcześniej.
[#9] Re: Tom - mouse wheel

@_DiskDoctor_, post #8

Nie wiem, nigdy wcześniej nie miałem interface myszki PC... kiedyś zrobiłem sobie PS2Ami wg opisu na Aminecie, ale to było dawno temu.
[#10] Re: Tom - mouse wheel

@_DiskDoctor_, post #6

Na karcie WARP po USB i zaznaczeniu jednej opcji w OS3.2, niektóre kółka myszy działają (moja nie).

Owszem i nie trzeba do tego 3.2, tylko np. FreeWheel z Aminetu ppd 3.x.
U mnie działa z myszą Gembird podłączoną do Warpa.
Natomiast Tom nie daje obsługi kółka.
[#11] Re: Tom - mouse wheel

@Jacques, post #10

A czy jest jakiś standard obsługi kółka/rolki? Parę miesięcy temu zrobiłem prototypową wersję adaptera myszki USB która po prostu udawała Cocolino Elboxu i działała na niej rolka. Problem w tym, że Elbox mógłby mieć o to pretensje więc jestem ciekaw czy jest jakiś standard, czy też trzeba pisać własny sterownik i wymyślać własny protokół? :)
1
[#12] Re: Tom - mouse wheel

@bfgmatik, post #11

W AmigaOS3.2 można sobie włączyć obsługę kółka myszy, na pewno działa to z WinUAE... więc pewnie jakiś standard istnieje
[#13] Re: Tom - mouse wheel

@wali7, post #12

Jakiś czas temu też szukałem interfejsu z obsługą rolki i z tego co znalazłem to rolka działa w TIKUS-USB w specyfikacji jest taki wpis (Amiga with scroll (Coccolino driver and freewheel app)), a ja kupiłem Micromys V5 ale to PS2 też ma swój sterownik i działa bardzo fajnie. Ogólnie to obsługa rolki w amidze to jest jakaś magia i żaden popularny interfejs tego nie obsługuje typu jerry/tom i podobne :)
[#14] Re: Tom - mouse wheel

@Alex, post #13

Mam Tikusa od Lotharka. Rolka działa pięknie, ale nie z każdą myszą. Ja używam jakiegoś starego Logitecha, ale mysz Microsoftu chyba nie lubi Amigi.
Nie spodziewałem się, że rolka podniesie wygodę obsługi Amigi o kilka poziomów wyżej!
[#15] Re: Tom - mouse wheel

@prz, post #14

A do czego używasz rolki? Ja robiłem tylko krótkie testy na gołym systemie ze sterownikiem Cocolino+FreeWheel ale to rozumiem, że rolką można przewijać zawartość okna górą/dół, ewentualnie lewo/prawo co w sumie jest dosyć przydatne na małej rozdzielczości. Coś jeszcze przydatnego można robić? :)
[#16] Re: Tom - mouse wheel

@prz, post #14

Dokładnie jak człowiek się przyzwyczai do rolki to jak usiądzie do Amigi to jest odczucie że czegoś brakuje :)
2
[#17] Re: Tom - mouse wheel

@bfgmatik, post #15

A do czego używasz rolki?

Działa praktycznie jak w Windowsie. Np. przewijanie zawartości praktycznie wszystkich okien, stron w iBrowse, lisy plików w DOpusue i tak dalej. Nie spodziewałem się, że system, który nie był projektowany pod rolkę tak łatwo da się do niej dostosować.
[#18] Re: Tom - mouse wheel

@Jacques, post #10

A czy możesz opisać jak to się instaluje?
[#19] Re: Tom - mouse wheel

@wali7, post #7

tak ogólnie, to Tom bardzo mi się podoba, super się używa bezprzewodowych myszek (mam jakiegoś Logitecha) pod Ami.

Ja używam TOM+, kupowałem go kiedyś z myślą o możliwości grania gamepadem od x360 ale niestety rozczarowałem się bo interfejs ten obsługuje wiele gamepadów ale tych microsoftowych nie i autor nie zamierzał dodać ich obsługi. Myszki obsługuje bardzo dobrze ale oczywiście kółka nie obsługuje. Dużym minusem tego adaptera jest to, że nie sposób go dokręcić do portu więc dosyć luźno w nim siedzi i trzeba pod niego coś podkładać i uważać aby go nie wpinać przy podłączonym doń urządzeniu bo autor pisze, że to może go uszkodzić. O instrukcji też powiem kilka gorzkich słów albo.. może ograniczę się do tego, że za cholerę nie jestem w stanie zrozumieć tego w jaki sposób przełączać tryb myszki z ST/Amiga i na odwrót, ni cholery nie czaję w którym momencie mam naciskać przyciski bo to co miga dioda nijak się ma do opisu z instrukcji, żeby ten adapter przestawić, muszę podłączać go do pc i konfiguratorem przełączać. W dodatku instrukcja jest napisana taką czcionką, że trzeba mieć niezłe okulary, strony z tego co pamiętam, nawet nie są numerowane co przy składanej instrukcji (nie jest w formie książeczki) jest irytujące. Dobrze, że są inne rozwiązania typu mouSTer. TOM+ sprawdza się u mnie tylko z myszkami i do tego celu go używam.
Co do kółka... dobrze, że przynajmniej te suwaki w AmigaOS/Workbenchu nie zwężają się jak w Windows gdzie czasem trudno w tej suwak trafić.
[#20] Re: Tom - mouse wheel

@Madman, post #19

Suport pod obsługę rolki został dodany jakieś pół roku temu więc i jedni i drudzy wypowiadający się tutaj mają rację , do obsługi adaptera potrzebny jest sterownik od Tankmouse dostępny na aminecie wszystkie „nowe” adaptery posiadają już wsparcie dla obsługi kółka (te adaptery z drukowaną obudową w technice 3D). Nie gwarantuję że oferowane na Allegro będą posiadać wsparcie – te w dużych obudowach.
[#21] Re: Tom - mouse wheel

@Alex, post #13

Rolkę od pewnego czasu obsługuje Ryś MKII ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 03.08.2024 11:15:49 przez BULI
2
[#22] Re: Tom - mouse wheel

@BULI, post #21

I robi to dobrze.OK
1
[#23] Re: Tom - mouse wheel

@_DiskDoctor_, post #18

A czy możesz opisać jak to się instaluje?

Ściągnij, zajrzyj do guide i będziesz wiedział.
[#24] Re: Tom - mouse wheel

@Gandalf, post #22

Raczej na Tom-a nikt nie narzekał w tej materii
1
[#25] Re: Tom - mouse wheel

@Jacques, post #23

Ściągnij, zajrzyj do guide i będziesz wiedział.

Już to zrobiłem.

Nic to nie wyjaśniło.

Próbowałem wszystkich modes i nic.

Próbowałem też to Tankmouse.

Chyba skapituluję z tym tematem...
[#26] Re: Tom - mouse wheel

@BULI, post #21

Dobrze że coś ruszyło w temacie i jest teraz wybór bo jak ja szukałem to tylko micromys działał, tikus był zapowiedziany że lada moment pojawi się w sprzedaży a reszta nie obsługiwała rolki.
[#27] Re: Tom - mouse wheel

@_DiskDoctor_, post #25

Tzn. może moja mysz nie jest obsługiwana.

Szkoda że nie ma nigdzie listy obsługiwanych myszy.
[#28] Re: Tom - mouse wheel

@_DiskDoctor_, post #27

Podejrzewam, że przy takim produkcie jak budżetowa mysz, to producenci walą do środka akurat to co mają pod ręką. Dzisiaj taki kontroler, jutro inny.
Przecież użytkownik i tak nie wie co jest w środku. A nazwa ta sama.
Działa, to działa.
A jak się zepsuje, to 10 zł i następna.

Może myszy gamingowe są robione inaczej.
[#29] Re: Tom - mouse wheel

@stachu100, post #28

Ja mam mysz marki DELL.
[#30] Re: Tom - mouse wheel

@eldream, post #20

Wiesz, kiedy ja kupiłem ten adapter to może raz program do update'ów zadziałał (czyt. połączył się z serwerem) a potem bezskutecznie próbowałem sprawdzać update'y i nie tylko ja narzekałem na to, ludzie na zagranicznych forach także. Po jakimś czasie sprzedawca zniknął z allegro a pojawił się inny tj. pod nazwą electronica4u ale na ich stronie jakoś nie było nowszych fw więc przestałem tam nawet zaglądać. Czy jesteś może osobą która ma coś wspólnego z tym produktem?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem