[#31] Re: Tom - mouse wheel

@wali7, post #1

Z aminetu tankmouse.lha, pobierz i zainstaluj
[#32] Re: Tom - mouse wheel

@QUAD, post #31

Rozumiem że to działa z jednymi myszami a innymi nie.
[#33] Re: Tom - mouse wheel

@_DiskDoctor_, post #32

Sterownik Tankmouse obsługuje protokół cocolino. To z jaką myszką działa, a z jaką nie, decyduje przejściówka USB-D9.
1
[#34] Re: Tom - mouse wheel

@wali7, post #1

Wygląda na to, że Tom po prostu nie obsługuje rolki. Być może na Amiparty spotkam (jak w zeszłym roku) twórcę Toma - to zapytam.
Trochę o tym ostatnio poczytałem, wygląda na to, że zrobienie urządzonka opartego na mikrokontrolerze z wbudowaną obsługą USB nie jest trudne, można wtedy zaimplementować sobie tam obsługę rolki.
Z innej beczki, to ostatnio zainstalowałem sobie w moich dwóch dużych Ami (A4000TX i A2000EATX) kontrolery USB, i zauważyłem, że myszy USB obsługiwane Poseidonem mają działającą rolkę - pod AmigaOS3.2 (pod innymi nie sprawdzałem). Kręcisz rolką i po prostu przewija się zawartość okna, czy zaznaczenie ikony pod WB. Wygodne.

Na sam koniec pochwalę się najnowszym nabytkiem - kontroler USB Freeway Triton Lite - w trybie Zorro III wyciąga 6,5 MB/s!

Ostatnia aktualizacja: 14.09.2024 21:03:44 przez wali7
1
[#35] Re: Tom - mouse wheel

@wali7, post #34

Nie musisz czekać na AP :) Odpowiedź masz w poście numer 20.
[#36] Re: Tom - mouse wheel

@sordan, post #35

Czyli, jeśli mam Toma (rev3) w niedrukowanej obudowie, kupionego od Elektonic4you (czy jakoś tak) na Allegro, to żeby mieć obsługę rolki muszę sobie kupić nowy interfejs?
Czy jednak mogę wgrać nowy firmware (za darmo, za opłatą)?

Ostatnia aktualizacja: 16.09.2024 09:56:01 przez BULI
1
[#37] Re: Tom - mouse wheel

@BULI, post #36

Chyba nowy interfejs musisz kupić.
Chociaż ja już się trochę gubię. Myślałem że jest tylko jeden tom rev3 ten w srebrnej niedrukowanej obudowie
[#38] Re: Tom - mouse wheel

@BULI, post #36

Firmware można zaktualizować. Gadałem o tym z jednym z twórców Toma na ostatnim AmiParty (sorry, ale zapomniałem ksywy).
Niestety nie pamiętam szczegółów procesu, tym bardziej, że wtedy jeszcze nie miałem z Tomem żadnych doświadczeń i nie byłem w stanie ocenić które ficzery są ważne i co warto zapamiętać ;)
Zdaje się, że nie trzeba było żadnych programatorów, że wkładało się go do portu USB w PC (chyba!!! Nie biorę odpowiedzialności za ewentualne zniszczenia!). Ale mogłem też coś pokręcić.... warunki na Amiparty są hmmmmm... specyficzne. Zresztą sam dobrze o tym wiesz :)

Ostatnia aktualizacja: 17.09.2024 00:48:58 przez wali7
1
[#39] Re: Tom - mouse wheel

@wali7, post #38

Tak mniej więcej wygląda to w przypadku Ryśka:
Podłączasz się pod PC kablem USB (A-A) i robisz update programikiem napisanym przez Spidiego- szybko, łatwo i przyjemnie OK

EDIT
Znalazłem dokumentację do Toma2 i tam opis update wygląda bliźniaczo z tą różnicą, że link prowadzący do programu nie działa:
http://electronica4u.com/files/e4you_Updater.exe
[#40] Re: Tom - mouse wheel

@BULI, post #39

[#41] Re: Tom - mouse wheel

@Norbert, post #40

Programik już mam - dzięki OK
Teraz już "tylko" brakuje nowego "wsadu".
Ktoś coś?
[#42] Re: Tom - mouse wheel

@BULI, post #41

A to przypadkiem programik nie zaciąga wsadu z "kwatery głównej"?
[#43] Re: Tom - mouse wheel

@Jacques, post #42

Ok, sprawa się wyjaśniła.
Dostałem informację od życzliwej osoby i wychodzi na to, że te nowe TOMy w "drukowanych obudowach", różnią się elektroniką, więc po prostu wgranie nowego wsadu nie wystarczy ok, racja
1
[#44] Re: Tom - mouse wheel

@BULI, post #43

Ta "życzliwa" osoba mogłaby się odezwać skoro produkuje te adaptery... Nie rozumiem, wstydzi się swojego produktu czy boi się odpowiadać na pytania?
[#45] Re: Tom - mouse wheel

@Madman, post #44

Ha, ha
Tą informację dostałem od użytkownika, nie od producenta ok, racja
2
[#46] Re: Tom - mouse wheel

@BULI, post #45

A gdzie w takim razie można nabyć tego toma rev3 w drukowanej obudowie?? tego co ponić z rolką działa
[#47] Re: Tom - mouse wheel

@jaster, post #46

Nie lepiej kupić sobie jakiś interfejs który jest nadal wspierany przez autora?
[#48] Re: Tom - mouse wheel

@Madman, post #47

A nie jest wspierany? Ja kupiłem Toma w drukowanej obudowie od autora rok temu (na Amiparty), dlaczego miałby tego nie wspierać?

Ostatnia aktualizacja: 18.09.2024 11:55:12 przez wali7
[#49] Re: Tom - mouse wheel

@wali7, post #48

A wychodzi na to nowy fw z poprawkami lub obsługą nowych urządzeń? Updater działa i ściąga update'y? Sprawdziłem sobie na stronie autora i w folderze produktowym nie ma plików z fw choć kiedyś były, jest tylko konfigurator i updater ale jak wyżej kolega wspominał, nie łączy się z serwerem, mi też nigdy się nie połączył, na EAB kiedyś też czytałem posty, że nie ściąga.
[#50] Re: Tom - mouse wheel

@Madman, post #49

Będę pytał. O ile będę miał kogo :)
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem