[#82]
Re: Największy monitor CRT do Amigi
@moulder,
post #61
gabaryty, ciężko je ustawić gdzieś.
Gabaryty CRT to jest dramat. W czasach gdy już zaczęły być popularne i osiągalne cenowo monitory LCD to na Allegro pojawiło się bardzo dużo bardzo tanich wielkich monitorów CRT SVGA. Wtedy LCD miały jeszcze więcej wad niż zalet, a te CRT w swoich czasach całkiem sporo kosztowały i nie były to bylejakie modele. Kupiliśmy sobie wtedy z kolegą chyba 4 sztuki (ja najpierw z myślą o AmidzePPC z BVision3D, a niedługo później dla Pegasosa I/G3 i II/G4).
Kurier przywiózł te "klocki" do mnie i dwa z nich chcieliśmy zawieźć do kolegi, który mieszkał dosłownie 6 domów dalej. Monitory były tak ciężkie, że nie było szans ich tam donieść ze względu na ciężar i nieporęczność, więc chcieliśmy przewieźć je samochodem. No i wyobraźcie sobie, że ten monitor nie wszedł do bagażnika Audi 100 (jakieś Quattro z końca lat 80).

Do samego bagażnika jeszcze by wszedł ale pod żadnym kątem nie chciał przejść przez otwór bagażnika. Chcieliśmy go wsadzić na tylne siedzenie i to samo - nie przeszedł przez otwór drzwi, brakowało dosłownie 2 cm. Wszedł tylko na przednie siedzenie ale tak się usadowił na siedzeniu, że prawie dotykał lewarka zmieny biegów i mogłem jechać tylko na jedynce i dwójce.

No ale to było blisko więc dało się obejść bez innych biegów.
Ciekawe, że kolega później kupił jeszcze jeden taki monitor i bez problemu przewiózł go w Renault Clio.
Monitory służyły całkiem długo i dotrwały do epoki w której monitory LCD pozbyły się większości wad pionierskich czasów. Ale, kupione w Biedronce biurko, trzeba było nieco wzmocnić, bo się kiwało pod ciężarem takiego CRT.
Ostatnia aktualizacja: 03.09.2024 15:33:00 przez MDW