[#61] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@Marcin27411, post #54

Podobny poziom do monitorów Commodore. Np. Philips CM8833-II, którego
recenzja jest na ppa tu: https://www.ppa.pl/sprzet/philips-cm8833-ii.html

Nic nie ujmujac monitorom Commodore, ktore tez uzytkuje, monitory PVM/BVM to zupełnie inna liga (wyższa). Rysuja znacznie wiecej linii TVL (ja akurat mam egzemplarze, 600, 750, 800 i 1000 linii), scanlines są piękne i wyraziste, obsługa w zasadzie każdego sygnału: composite, component, rgb, svideo i wiele innych zalet, bardzo dobra geometria, zbieżność, ostrość na całym obszarze kineskopu (jeśli sobie dobrze wyregulujesz). Mam również 1 PVMa, który obsługuje rozdziałkę 480p więc przy okazji gry np z Dreamcasta, Gamecube'a, Xboxa Classic, PS2 (niektóre) wyglądają świetnie. Z Minusów PVMów - gabaryty, ciężko je ustawić gdzieś.

Ostatnia aktualizacja: 02.09.2024 09:14:55 przez moulder

Ostatnia aktualizacja: 02.09.2024 09:15:31 przez moulder

Ostatnia aktualizacja: 02.09.2024 09:17:03 przez moulder
1
[#62] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@moulder, post #61

Scanlines - nigdy nie lubiłem, teraz jest moda
4
[#63] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@Jacques, post #62

Scanlines - nigdy nie lubiłem, teraz jest moda

To fakt, niektórzy lubią, inni nie - kwetia gustu. Ja od zawsze je lubiłem w retro sprzętach powiedzmy do ery PS2
[#64] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@moulder, post #61

Rysuja znacznie wiecej linii TVL (ja akurat mam egzemplarze, 600, 750, 800 i 1000 linii)

Commodore 1084s ma bodajże 640 linii tvl i to jest optymalna liczba.
Pvm z 900 - 1000 linii wykazuje znacznie wyższy poziom migotania
obrazu przy sygnale interlaced, 480i.

A jak ktoś ma C= 1702, to jest to tak naprawdę pro monitor JVC,
tylko że ma nalepkę C=. Szkoda, że tylko s-video.

Ostatnia aktualizacja: 02.09.2024 09:58:47 przez Marcin27411
1
[#65] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@Marcin27411, post #64

Commodore 1084s ma bodajże 640 linii tvl i to jest optymalna liczba.
Pvm z 900 - 1000 linii wykazuje znacznie wyższy poziom migotania
obrazu przy sygnale interlaced, 480i.

Tak 1084 ma 640 linii i to jest ok do jego rozmiaru. Przy wiekszej ilosci linii migotwanie przy 480i nie jest wieksze (moze to zalezy od konkretnego egzeplarza). Przerobilem juz kilkadziesiat roznych modeli PVMow. Przy ekranie 19 cali 800 czy 1000 linii robi robote. 1084 jest bardzo dobrym monitorem do Amigi, natomiast PVMy i BVMy sa lepsze nie ma co sie oszukwiac - jak wspominalem po serwisie i kalibracji, zbieznosc, geometria, ostrosc na calym obszarze kineskopu jest zblizona do idealu (jak na crt, nigdy nie osiagnie sie poziomu lcd). W srodku PVMow elektronika jest znacznie bardziej rozbudowana niz w komercyjnym crtku. Mam i uzytkuje jak pisalem kilka PVMow i kilka monitor Commodore wiec wiem co pisze

Ostatnia aktualizacja: 02.09.2024 10:04:42 przez moulder
1
[#66] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@XoR, post #56

Tak, ale myślałem, że ludzie zorientowani i będą wiedzieć, że chodzi o VGA. U mnie sprawa jest o tyle skomplikowana, że chcę na tym monitorze wyświetlić jednocześnie obraz z układów AGA i RTG. Kupiłem sobie Ratte AutoSwitch i będę kombinował. Najwyższa rozdzielczość, jaka mnie interesuje to 1024 × 768, może 1280 × 1024, bo w wyższych topaz 8 staje się już nieczytelny, a nie znam sposobu, by całkowicie wywalić go z amigowego systemu (taki np. Dopus 4.x uzywa go do wyświetlania okna konfiguracji i nie da się go zmusić, żeby używał innej czcionki), poza tym po cholerę na Amidze wyższa rozdzielczość? Myślę, że 17 cali byłoby ok.
[#67] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@Madman, post #31

zazdrościłem kolegom co mają dedykowane monitory
.
W tamtych czasach „dedykować” można było wiersz, piosenkę. 😅 Tak jak ceny nie były „regularne”, tylko zwykłe. Latało się do celu, a nie na destynację. Komputer obsługiwał oprogramowanie, a wspierać można było dziecko w rozwoju. 🥰
Wszystko się zmieniło..,
7
[#68] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@Commodore128D, post #67

...nie wspominając o feminatywach...
1
[#69] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@_DiskDoctor_, post #68

wiesz, z feminatywami to trochę inna historia... były popularne przed 2WŚ, ale po wojnie przyszła komuna i w ramach ujednolicania wszystkiego, w tym płci (Kobiety na traktory!), feminatywy zaorała.
3
[#70] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@wali7, post #69

Ale nie było tylu co są teraz.

Może były ale mniej i nie do wszystkich możliwych zawodów.
1
[#71] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@_DiskDoctor_, post #70

Za naszej pamięci na pewno było mniej, bo i ślady komuny były bardziej powszechne :)
Ja tam nie pamiętam jak było przed wojną ;)

Ostatnia aktualizacja: 03.09.2024 11:07:34 przez wali7
1
[#72] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@_DiskDoctor_, post #70

najgorsza „chirurdżka” 🤪
3
[#73] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@Commodore128D, post #72

CHyba chirurżka.
1
[#74] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@_DiskDoctor_, post #73

Przed wojną nie było problemów z chirurżką, bo kobiety zajmowały się w szpitalach innymi sprawami... cóż, świat idzie do przodu
1
[#75] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@wali7, post #74

Przed wojną nie było problemów z chirurżką

Przed wojną to był powszechny analfabetyzm, chociaż zakładano, że do 2004 roku
bedzie zlikwidowany.
Ale nie doszukiwałbym się żadnych paralelli pomiędzy najwiekszym monitorem
a słowotwórstwem.

chirurżka

Wg mnie poprawniej by było chirurożka.

Ostatnia aktualizacja: 03.09.2024 12:19:09 przez Marcin27411
[#76] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@Marcin27411, post #75

To już pytanie do Bralczyka. Ew. Miodka.
1
[#77] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@wali7, post #76

Bralczyk na cenzurowanym... nie jest wystarczająco nowoczesny ;D.
2
[#78] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@Commodore128D, post #72

Skoro może być "ministra", to może i "premiera"?
A taka Suchocka, która pełniła tę funkcję już bardzo dawno temu, jest "prapremierą"?
1
[#79] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@Jacques, post #78

W drukarni pracuje pani drukarka, a zona marynarza, to marynarka.
4
[#80] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@Ralpheeck, post #79

W drukarni pracuje pani drukarka, a zona marynarza, to marynarka.

Nie przesadzajmy, nikt nie powie pani drukarka, bo stosuje się formę żeńską
"drukarka" właśnie żeby nie było tego pani. A żona marynarza to
marynarzowa.

Ostatnia aktualizacja: 03.09.2024 15:19:20 przez Marcin27411
[#81] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@Ralpheeck, post #79

[#82] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@moulder, post #61

gabaryty, ciężko je ustawić gdzieś.

Gabaryty CRT to jest dramat. W czasach gdy już zaczęły być popularne i osiągalne cenowo monitory LCD to na Allegro pojawiło się bardzo dużo bardzo tanich wielkich monitorów CRT SVGA. Wtedy LCD miały jeszcze więcej wad niż zalet, a te CRT w swoich czasach całkiem sporo kosztowały i nie były to bylejakie modele. Kupiliśmy sobie wtedy z kolegą chyba 4 sztuki (ja najpierw z myślą o AmidzePPC z BVision3D, a niedługo później dla Pegasosa I/G3 i II/G4).
Kurier przywiózł te "klocki" do mnie i dwa z nich chcieliśmy zawieźć do kolegi, który mieszkał dosłownie 6 domów dalej. Monitory były tak ciężkie, że nie było szans ich tam donieść ze względu na ciężar i nieporęczność, więc chcieliśmy przewieźć je samochodem. No i wyobraźcie sobie, że ten monitor nie wszedł do bagażnika Audi 100 (jakieś Quattro z końca lat 80). szeroki uśmiech Do samego bagażnika jeszcze by wszedł ale pod żadnym kątem nie chciał przejść przez otwór bagażnika. Chcieliśmy go wsadzić na tylne siedzenie i to samo - nie przeszedł przez otwór drzwi, brakowało dosłownie 2 cm. Wszedł tylko na przednie siedzenie ale tak się usadowił na siedzeniu, że prawie dotykał lewarka zmieny biegów i mogłem jechać tylko na jedynce i dwójce. No ale to było blisko więc dało się obejść bez innych biegów.
Ciekawe, że kolega później kupił jeszcze jeden taki monitor i bez problemu przewiózł go w Renault Clio. szeroki uśmiech

Monitory służyły całkiem długo i dotrwały do epoki w której monitory LCD pozbyły się większości wad pionierskich czasów. Ale, kupione w Biedronce biurko, trzeba było nieco wzmocnić, bo się kiwało pod ciężarem takiego CRT.

Ostatnia aktualizacja: 03.09.2024 15:33:00 przez MDW
5
[#83] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@MDW, post #82

Wszystko zgoda, ale proszę wziąć pod uwagę, że te monitory dawały całkiem niezły obraz.
2
[#84] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@MDW, post #82

Do starego sedana nie wszedł, ale do starego hatchbacka by wszedł
[#85] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@Commodore128D, post #67

Czepiasz się detali.. wiadomo, że pisząc "dedykowany" chodziło mi o monitor komputerowy do takiego sprzętu a nie telewizor.
1
[#86] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@Commodore128D, post #67

„dedykować” można było wiersz

Ktoś miał monitor Commodore z dedykacją od samego Petro Tyszczenki.
2
[#87] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@Marcin27411, post #86

Czyli monitor z dedykacją, a nie dedykowany
3
[#88] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@Jacques, post #87

dedykowany

Znalazłem monitor godny tego miana.

Ostatnia aktualizacja: 04.09.2024 19:39:06 przez Marcin27411
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem