[#31] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@Daclaw, post #30

Jak miałem kolorowego 14" elemisa to mnie wkurzało jego fabryczne ustawienie obrazu ale sam nic z tym zrobić nie mogłem, zazdrościłem kolegom co mają dedykowane monitory do swoich amig i regulację potencjometrami.
1
[#32] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@Madman, post #31

Oczywiście, że tak to jest z TV, z Sony CRT 14" też nie jest idealnie.
Ja czekam na przykład "wysokiej klasy TV CRT", który wyświetla tak wspaniale, że monitorowej regulacji nie potrzeba

Ostatnia aktualizacja: 27.08.2024 11:02:44 przez Jacques
[#33] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@Madman, post #31

Ja pamiętam reklamy w TVP TV Syriusz, który miał gniazdo komputerowe (jak dumnie głosili), ktoś miał ten wynalazek? Co tam siedziało w środku, na czyjej licencji i jak się sprawdzało komputerami z 8 i 16-bitowymi?

Ja zawsze myślałem o TV 100Hz do Amigi, Dreamcasta, Xboxa, Wii, ale gdy była już kasa na hobby, to pojawiły się dostępne cenowo LCD, więc CRT 100Hz nie miał za bardzo sensu. Dziś emulator załatwia sprawę.
[#34] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@KM_Ender, post #33

Pewnie miał SCART RGB (w najlepszym wypadku), albo SVideo, względnie Composite... mówimy przecież o czasach, gdy telewizory krajowej produkcji miały wyłącznie wejście RF. Dotyczy to również telewizorów radzieckich np. Elektronika, czy Rubin.
Do Elektroniki dorabiałem moduł PAL (najpierw), dzięki czemu obraz po RF z mojego Atari 65XE był kolorowy (bo wcześniej był Secam i obraz mono), a potem moduł RGB, dzięki czemu obraz z A500 też był całkiem fajny (TV był na półce, A500 była podpięta długim 2-3 m kablem i była cała nocka np. Civ).
Telewizory wyższej klasy, tak jak przytoczone Sony Trinitron, to zupełnie inna klasa. Zarówno pod względem elektroniki w środku, jak również kineskopu.
Ale powtarzam - każdy używa tego, co lubi :)
Ja np. lubię monitory LCD podpięte przez SD/FF.
3
[#35] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@wali7, post #34

Ale powtarzam - każdy używa tego, co lubi :)
Ja np. lubię monitory LCD podpięte przez SD/FF.

Nie chodzi tu o lcd czy crt, ponieważ 100 hercowy crt zrobi z obrazem
to samo, co lcd.

W unimorze jest duży wybór, brac, nie wybrzydzać.

1
[#36] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@wali7, post #34

Starsze Trinitrony wszechobecne u nas w kraju też miały tylko RF.
[#37] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@Madman, post #31

Elemisy miały pokrętła do wszystkiego tyle że w środku tak jak wspomniał moulder #26. Trzeba było zdjąć obudowę aby mieć do nich dostęp i drogą eksperymentów sprawdzić który co reguluje. A gdy pod koniec 90ych pojawiły sie TV które takich pokręteł w środku nie miały to trzeba było poczytać w instrukcji jaką kombinacją klawiszy wchodzi sie do menu kontekstowego i odkrywały sie opcje ustawiania wszystkiego do czego nie było guziczków na widoku. Takie rzeczy były ukryte aby laik który tylko umie zmieniać kanały i podgłaszać tam nie pomieszał. Ale nie było takich TV w których sie nie dało wszystkiego ustawić, ani takich których nie trzeba było poprawić. ;)
Ja zawsze zaczynałem zabawę od poprawienia fokusa, bo źle ustawiony z RGB dawał obraz nieostry jak z composite. Tzn mówię o tych z 90ych, bo wcześniejsze tak jak wspomniał Wali miały tylko wejście antenowe.
5
[#38] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@ZorrO, post #37

O Panie, OSD to już był powiew nowości, często TV miały zaledwie wyświetlacz z nr kanału, a jakieś ukryte menu z ustawieniami a la monitor to w ogóle brzmi niesamowicie
[#39] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@ZorrO, post #37

Telewizory z przyciskami to nawet Polskie początek lat 90` np TV Syriusz - właśnie od Elemis.
OSD zaczynało już być powszechne w okolicach połowy lat 90`.
[#40] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@Madman, post #31

Elemisy po euro dawały niezłą jakość. Pamiętam, że gdy zobaczyłem u kumpla A500 podłączona do 14" elemisa z przednią szybką dającą efekt płaskiego kineskopu, to poraziła mnie ostrość obrazu, sam miałem wtedy A600 podłączoną do 14" tv Sharp kablem composite.

Ostatnia aktualizacja: 27.08.2024 22:35:12 przez charliefrown
[#41] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@charliefrown, post #40

Plamka miała taki rozmiar, że mogła 1:1 pikslom odpowiadać w 640x512 ;)
W tamtych czasach człowiek inaczej na to patrzył. Gdy kupiłem pierwszy monitor VGA byłem zaskoczony, że potrzebowałem lupy aby zobaczyć poszczególne komórki ekranu. W przypadku Syriusza wystarczyło stać metr od ekranu.
1
[#42] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@bobycob, post #41

Na telewizorze Curtis 21 jak widziałem każdy piksel "wyraźnie" przy Agony -
A moi pytali kiedy mogą coś w TVP zapuścić, a ja - za chwilę, aż parę godzin minęło.
A do tego w sztereło muza z Agony, miód jak nic ;p
1
[#43] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@Jacques, post #36

Starsze Trinitrony wszechobecne u nas w kraju też miały tylko RF.

No to lepszy był nasz rodzimy Syriusz tc501/502 z 1989, który posiadał
moduł euro-złącza z możliwością wyświetlenia sygnału rgb.
1
[#44] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@Marcin27411, post #43

Pop, czyli idealny do Amigi.szeroki uśmiech
[#45] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@Marcin27411, post #43

No szacunek dla Syriusza OK
[#46] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@charliefrown, post #40

Elemisy po euro dawały niezłą jakość. Pamiętam, że gdy zobaczyłem u kumpla A500 podłączona do 14" elemisa z przednią szybką dającą efekt płaskiego kineskopu, to poraziła mnie ostrość obrazu, sam miałem wtedy A600 podłączoną do 14" tv Sharp kablem composite.

No powiem Ci, że ja akurat tego nie potwierdzam, owszem, jakość była niezła ale z tą ostrością to bym polemizował

@ZorrO
Elemisy miały pokrętła do wszystkiego tyle że w środku tak jak wspomniał moulder #26. Trzeba było zdjąć obudowę aby mieć do nich dostęp i drogą eksperymentów sprawdzić który co reguluje.

No miały takie metalowe potencjometry w środku ale jak zdjąłem raz obudowę i zacząłem się bawić nie wiedząc który jest od czego to stwierdziłem "chrzanię to, nie ruszam bo coś spieprzę tak, że później nie odkręcę", poza tym przy włączonym tv crt trzeba uważać jak się z tyłu coś w nim gmera Pamiętam, że jakiś spec elektronik coś mi w tym tv naprawiał i później zajumał schemat i go nie już nie oddał.

Ostatnia aktualizacja: 29.08.2024 14:18:32 przez Madman
[#47] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@Madman, post #46

Do takich zabaw przydaje sie duże lustro. Bo trzymasz mały śrubokręcik wewnątrz włączonych bebechów uważając by ci sie nie wyślizgnął z ręki bo jeszcze czegoś dotknie i bum, albo że twoja ręka czegoś dotknie i cie prądzik kopnie. I trudno utrzymać rękę w takim położeniu i przechylić głowę baa pół ciała odchylić tak daleko by spojrzeć na TV z przodu a przecież jesteśmy z tyłu, a z lustrem nie zmieniamy pozycji ciała tylko gałki oczne spoglądają na lustro zamiast na rękę w bebechach. A trzeba patrzeć na ekran by widzieć co sie zmienia gdy kręcimy. Trochę odwagi, z dala od zasilacza prąd w bebechach jest stały i niezbyt silny, ot tyle co z płaskiej baterii, czasem tyle co zasilacz od kolejki elektrycznej, a zabytkowe TV nie są tak drogie jak zabytkowe komputery. Jakby co to będzie co opowiadać wnukom. Choć na porażce nie należy kończyć tylko po zapłaceniu za naprawę lub kupnie kolejnego egzemplarza bawimy sie dalej, aż poczujemy dumę ze samodzielnie poprawionego obrazu. ;)
Z moich doświadczeń wynika że jedynie te dwa pokrętła na Trafopowielaczu są czułe, (fokus i jasność), tzn miciupici kącik przekręcisz a jest duża różnica w efekcie, a inne pokrętła trzeba o naście stopni kąta przekręcić by zauważyć różnicę. Większość już jest w optymalnych pozycjach więc wracamy do pozycji wyjściowej gdy skapniemy że to pokrętło robi nie to czego szukamy.
Ale fokus to pikuś w porównaniu z czułością pokrętła od czułości lasera w czytniku w PSX. Łudziłem sie że da sie to poprawić a po tym jak je dotknąłem to naście godzin mi zajęło przywrócenie tego ustawienia które niepotrzebnie ruszyłem. hahaha
Podobnie jest z ustawieniem zerowej ścieżki w stacji dysków. Regulacja obrazu w TV to przy tym łatwizna. :)
3
[#48] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@ZorrO, post #47

Z tym lustrem to wiem, ojciec nie raz się "bawił" w grzebanie w naszym tv Elektron Ten elektronik co mi elemisa naprawiał to też tego lustra używał.
[#49] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@Madman, post #48

W Apple Lisa zrobili to jeszcze ciekawiej. Sa pokretla regulacji crt, ale trzeba sciagnac obudowe. Ale sciagniecie obudowy ma prymitywny czujnik uniemozliwiajacy wlaczenie. Wiec aby wyregulowac obraz, trzeba oglupic.
1
[#50] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@koczis, post #21

Tak zaprojektowali i wykonali kineskop.
Uprościli konstrukcję podobnie jak wiele innych urządzeń z napisem „ сделано в СССР”.
Poszukaj sobie w necie.

Ostatnia aktualizacja: 31.08.2024 00:25:08 przez ted
[#51] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@ted, post #50

Przeczytałem właśnie o monitorach PVM. Jestem pod wrażeniem. Ktoś tutaj ma może?
[#52] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@ZorrO, post #47

Regulacja obrazu w TV to przy tym łatwizna.

Jaki telewizor miałeś okazję kalibrować, bo wg mej wiedzy
to dosyć profesjonalna robota wykonywana w fabryce.
2
[#53] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@_DiskDoctor_, post #51

A mam ok, racja
1
[#54] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@_DiskDoctor_, post #51

Przeczytałem właśnie o monitorach PVM. Jestem pod wrażeniem.

Podobny poziom do monitorów Commodore. Np. Philips CM8833-II, którego
recenzja jest na ppa tu: https://www.ppa.pl/sprzet/philips-cm8833-ii.html
1
[#55] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@Bartek2075, post #53

Napisz coś więcej. Czy różnica jest znacząca.
[#56] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@OSH, post #1

Oczywiste jest że pytasz o monitor VGA ale patrząc na odpowiedzi to chyba ludzie nie załapali tego.
Lepiej zawsze takie rzeczy doprecyzować, szczególnie że są też monitory 15KHz takie jak SONY PVM które działają tylko z sygnałem 15KHz.

Jeśli chodzi o monitory VGA łapiące 15KHz to niestety tylko kilka(-naście) modeli takie cuda potrafiły. Od wielu lat poluję na takie cudo ale trudno coś znaleźć a szczególnie że oprócz Amigowców to jeszcze teraz MISTer-owcy też takie monitory chcą mimo że zawsze sobie mogą użyć skalera na zwykłym monitorze VGA.

Są też jakieś monitory video które łapią większe rozdzielczości ale czy te się nadają do 1024x768 to nigdy nie widziałem takich testów - raczej one obsługują standardowe tryby video.

Przykładowa lista https://www.dosdays.co.uk/topics/15khz_monitors.php
Jak widać lista jest niby długa ale tam większość monitorów dopiero łapie od 31KHz w górę więc lypa.

Jeśli szczególnie masz jakiś dobry ulubiony VGA CRT to zawsze można by się wspomóc jakimś scan-doublerem. Zdaje się one potrafią zrobić zwykłe passthrough dla wyższych rozdzielczości - ale też jak to działa na jakim skalerze to trudno powiedzieć bo sam nigdy takim się nie bawiłem.

Jedynie co się bawiłem to skaler z MISTer FPGA i tam możliwości są wręcz niesamowite np. na tanim (50zł) 17 calowym monitoku VGA zasymulowałem praktycznie taki sam obraz jak drogi (1000zł) profesjonalny JVC, też 17 cali - to bez żadnego laga. Do tego mogłem sobie ustawić grubość linii. Pod względem jakości obrazu to akurat jestem nerdem i zwracałem uwagę nawet na takie rzeczy jak to czy jaśniejsze linie są grubsze i czy relatywna jasność różnych poziomów jest taka sama. Działa to jak się ustawi monitor w bardzo dużą rozdzielczość (najlepiej oczywiście jak mnożnik rozdzielczości jest liczbą naturalną) tak aby oryginalne odstępy pomiędzy scanlinesami nie były widoczne.

Ok ok ale co kupić i za ile do Amigi?
A tego to nie wiem ale zdaje się skalery RetroTink mają chyba wszystkie potrzebne funkcje wliczając passtrhough. Zdaje się też można też z trybów z przeplotem automatycznie usuwać migotanie a nawet obraz np. 50Hz na 100Hz wyświetlać - przydatne jak się akurat nie gra w grę tylko klika w jakimś programie. Co dokładnie da się ustawić i jak to wygląda w praktyce jeśli chodzi o użytkowanie to nie wiem bo mając profesjonalne monitory 15KHz po tysiąc złotych to mi to nie było specjalnie potrzebne a i też głównie retro gram/używam na MISTer FPGA gdzie mam świetny skaler.

Jeśli natomiast mocno zależy komuś na używaniu monitora VGA aby mieć też 15KHz to jest to jakaś opcja.
Też opcją jest jakiś chyba scandoubler który się wkłada do środka Amigi jak IndivisionAGA/ECS. Trzeba by tylko uważać na starsze wersje które miały stuttering i efekty skalowania są raczej słabe - tj. zdaje się można dublować linie bez bajerów jak emulacja wyglądu monitorów/telewizorów 15KHz. Może to jednak wystarczyć jeśli aż tak nie zależy komuś na wyglądzie jak na monitorach 15KHz i wygląd bardziej jak VGA czy w ogóle jak to scan-doublery zawsze wyglądały na Amidze komuś odpowiada.
[#57] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@_DiskDoctor_, post #55

W stosunku do zwykłego tv crt różnica jest spora. Na zdjęciach tego nie da się dobrze uchwycić. Jedynie na żywo ludzkie oko w pełni zobaczy magie tego obrazu. Przede wszystkim scanlines- obraz wygląda bajecznie. Kolory- nasycone. Z minusów to cena- zakup takiego monitora to nie jest wydatek 100 czy 200zł. Trzeba liczyć się z wycieczką po taki monitor bo sporo monitorów skończyło swój żywot przez złe zapakowanie/złe traktowanie podczas transportu. Mi udało się PVMa dorwać za 80zł- słynna akcja na forum retroage. Inny monitor- Barco Advm 14” ze skrzynią flycase dorwałem za ok 400zł.
Kolejną kwestią są gabaryty- no klocek jest, i swoje waży.
1
[#58] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@Bartek2075, post #57

Cena jedynym minusem to nie tragedia, chyba że prowadzisz hurtownię.

Ad Gabaryty: to nie telefon komórkowy (tudzież laptop).

Ostatnia aktualizacja: 01.09.2024 13:44:50 przez _DiskDoctor_
[#59] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@_DiskDoctor_, post #58

Zapomnij o pvm-ie. Szukaj bvm.
[#60] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@_DiskDoctor_, post #51

Tak, ja mam i użtkuje kilka różnych sztuk.
Przeczytałem właśnie o monitorach PVM. Jestem pod wrażeniem. Ktoś tutaj ma może?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem