[#56]
Re: Największy monitor CRT do Amigi
@OSH,
post #1
Oczywiste jest że pytasz o monitor VGA ale patrząc na odpowiedzi to chyba ludzie nie załapali tego.
Lepiej zawsze takie rzeczy doprecyzować, szczególnie że są też monitory 15KHz takie jak SONY PVM które działają tylko z sygnałem 15KHz.
Jeśli chodzi o monitory VGA łapiące 15KHz to niestety tylko kilka(-naście) modeli takie cuda potrafiły. Od wielu lat poluję na takie cudo ale trudno coś znaleźć a szczególnie że oprócz Amigowców to jeszcze teraz MISTer-owcy też takie monitory chcą mimo że zawsze sobie mogą użyć skalera na zwykłym monitorze VGA.
Są też jakieś monitory video które łapią większe rozdzielczości ale czy te się nadają do 1024x768 to nigdy nie widziałem takich testów - raczej one obsługują standardowe tryby video.
Przykładowa lista
https://www.dosdays.co.uk/topics/15khz_monitors.php
Jak widać lista jest niby długa ale tam większość monitorów dopiero łapie od 31KHz w górę więc lypa.
Jeśli szczególnie masz jakiś dobry ulubiony VGA CRT to zawsze można by się wspomóc jakimś scan-doublerem. Zdaje się one potrafią zrobić zwykłe passthrough dla wyższych rozdzielczości - ale też jak to działa na jakim skalerze to trudno powiedzieć bo sam nigdy takim się nie bawiłem.
Jedynie co się bawiłem to skaler z MISTer FPGA i tam możliwości są wręcz niesamowite np. na tanim (50zł) 17 calowym monitoku VGA zasymulowałem praktycznie taki sam obraz jak drogi (1000zł) profesjonalny JVC, też 17 cali - to bez żadnego laga. Do tego mogłem sobie ustawić grubość linii. Pod względem jakości obrazu to akurat jestem nerdem i zwracałem uwagę nawet na takie rzeczy jak to czy jaśniejsze linie są grubsze i czy relatywna jasność różnych poziomów jest taka sama. Działa to jak się ustawi monitor w bardzo dużą rozdzielczość (najlepiej oczywiście jak mnożnik rozdzielczości jest liczbą naturalną) tak aby oryginalne odstępy pomiędzy scanlinesami nie były widoczne.
Ok ok ale co kupić i za ile do Amigi?
A tego to nie wiem ale zdaje się skalery RetroTink mają chyba wszystkie potrzebne funkcje wliczając passtrhough. Zdaje się też można też z trybów z przeplotem automatycznie usuwać migotanie a nawet obraz np. 50Hz na 100Hz wyświetlać - przydatne jak się akurat nie gra w grę tylko klika w jakimś programie. Co dokładnie da się ustawić i jak to wygląda w praktyce jeśli chodzi o użytkowanie to nie wiem bo mając profesjonalne monitory 15KHz po tysiąc złotych to mi to nie było specjalnie potrzebne a i też głównie retro gram/używam na MISTer FPGA gdzie mam świetny skaler.
Jeśli natomiast mocno zależy komuś na używaniu monitora VGA aby mieć też 15KHz to jest to jakaś opcja.
Też opcją jest jakiś chyba scandoubler który się wkłada do środka Amigi jak IndivisionAGA/ECS. Trzeba by tylko uważać na starsze wersje które miały stuttering i efekty skalowania są raczej słabe - tj. zdaje się można dublować linie bez bajerów jak emulacja wyglądu monitorów/telewizorów 15KHz. Może to jednak wystarczyć jeśli aż tak nie zależy komuś na wyglądzie jak na monitorach 15KHz i wygląd bardziej jak VGA czy w ogóle jak to scan-doublery zawsze wyglądały na Amidze komuś odpowiada.