[#31] Re: Głośniki do Amigi 1200.

@_DiskDoctor_, post #30

Ale kombinujecie... Autor wątku pytał czy te głośniki będą się nadawać do Amigi. Będą. Paula to szumiące 8-bitowe sample i piach zamiast górnego pasma, więc do słuchania muzyki z Amigi nada się praktycznie każdy domowy sprzęt. Ewentualne problemy to pomieszczenie (jak puste to zawsze będzie dudnić) i Amigowe "stereo", ale oba można bardzo łatwo rozwiązać.
5
[#32] Re: Głośniki do Amigi 1200.

@Jazzcat, post #31

Poniewaz ostatnio modne sa ankiety to proponuje taka:

Jakiego sprzetu audio uzywasz w polaczeniu z Amiga:
a) Dzwiek idzie przez monitor
b) Proste glosniczki od walkmana typu "Pitu-Pitu"
c) Poszedlem do sklepu za rogiem i wzialem to co mieli za 2.50
d) Mam po wujku/dziadku radio Amator plus Tonsile 50W
e) Cos z pulki sredniej, byle gralo. Koniecznie klasy D.
f) Tylko Hi-End z kablami po 1K za meter.
g) Napisze w komentarzu

Ostatnia aktualizacja: 11.09.2024 16:26:20 przez Phibrizzo
2
[#33] Re: Głośniki do Amigi 1200.

@Jazzcat, post #31

W latach świetności Amigę miałem podłączoną do 1084S i byłem szczęśliwy. Dziś, po ponad 30 latach od wyprodukowania A1200 badamy na jakich głośnikach będzie najlepszy efekt
1
[#34] Re: Głośniki do Amigi 1200.

@Phibrizzo, post #32

Odpowiedź g): w ogóle nie mam nigdzie podpiętego audio z Amigi, bo szkoda uszu.
1
[#35] Re: Głośniki do Amigi 1200.

@Phibrizzo, post #32

Odpowiedz d) i sobie chwalę.OK
[#36] Re: Głośniki do Amigi 1200.

@Phibrizzo, post #32

f)

Ostatnia aktualizacja: 11.09.2024 18:36:04 przez deez

Ostatnia aktualizacja: 11.09.2024 18:36:23 przez deez
[#37] Re: Głośniki do Amigi 1200.

@tukinem, post #8

Posłuchaj sobie muzyki z lat 80-tych na subwooferze, gdzie w jednych utworach będziesz mieć bardzo dudniący bas, a w innych lekki lub wcale. Nie słuchałem porządnych nowoczesnych sprzętów z subwooferem, ale z tego co moje uszy słyszały, to subwoofer uwydatnia bardzo niskie częstotliwości. Dałem przykład, co jest dobre i w stylu retro i czego ja używam. A miałem różne wzmacniacze stereo i amplitunery (nie mylić z amplitunerami kina domowego).

Nieprawda
Każdy porządny sub ma regulację i wcale nic nie musi dudnić. Przykładowo u mnie w Jamo mam ustawione na ok. 1/10 "mocy" i jest bardzo dobrze, nic nie łomocze...
Siedzę w latach 80-tych, leci przez subwoofer również muzyka z winyli (Technics SL-D3 z wkładką AT-95).

Subwoofer jest idealnym rozwiązaniem, bo inaczej ciężko byłoby dobrać głośniki z odpowiednią ilością basu. Nie ma co bać się tego wynalazku.

Ostatnia aktualizacja: 11.09.2024 18:46:16 przez Motyl
2
[#38] Re: Głośniki do Amigi 1200.

@Phibrizzo, post #32

Ja tam mam podłączone do zestawu EDIFIER R1700BTS + EDIFIER T5 i dźwięk jest taki jaki powinien być, dobry jak na Amigę. Miałem wcześniej różne rozwiązania, małe byle jakie głośniczki, zestaw 2+1 Creative a nawet UNITRA AT9100 i do tego kolumny JAMO 70W i z tego wszystkiego to obecny zestaw wypada najlepiej ale nie oszukujmy się, Amiga to nie jest hi-end jeżeli chodzi o dźwięki więc, jak już tutaj napisano, brzmi w zasadzie dobrze na wszystkim.
Muszę jeszcze zaznaczyć że według mnie to zestawy 2+1 wypadają nieco lepiej ze względu właśnie na obecność subwoofera, który to nieco balansuje kanały amigowe. Ale to tylko moja opinia.

Ostatnia aktualizacja: 11.09.2024 19:17:55 przez nostrum666
[#39] Re: Głośniki do Amigi 1200.

@Motyl, post #37

Każdy porządny sub ma regulację i wcale nic nie musi dudnić.
Dodatkowo, w pomieszczeniach w naszych mieszkaniach o powierzchniach kilkunastu czy kilkudziesięciu metrów kwadratowych, brzmienie suba zależy w sposób zasadniczy od rezonansów pomieszczenia i ich wytłumienia, pozycji suba względem ścian itp. Ludzie pakują nieraz setki tysięcy złotych w głośniki i aparaturę, a nie mają chwili czasu i kilkuset złotych na poprawienie właściwości odsłuchowych pokoju.
4
[#40] Re: Głośniki do Amigi 1200.

@Krashan, post #34

[#41] Re: Głośniki do Amigi 1200.

@Krashan, post #39

Otóż to!
Mój kolega np. ma identyczne głośniki Jamo jak moje, i niestety ale u niego gra to TRAGICZNIE (u mnie świetnie)...
Dlaczego ?
Bo ma tak fatalną akustykę w tym miejscu (salon w domu) , że tam nic nie pomoże.
Jest straszny pogłos oraz dziwne wytłumienia, nigdy w życiu czegoś takiego nie słyszałem...masakryczny dźwięk.
Najlepsza była sytuacja, jak jego żona zapytała, dlaczego u mnie to tak wszyskto fajnie gra, a u nich beznadziejnie - skoro mamy takie same głośniki
[#42] Re: Głośniki do Amigi 1200.

@Phibrizzo, post #32

g) słuchawki na kabel. Duże, zakrywające w pełni uszy.
Wpięte do TV. Jak pracuję z dala od Amigi to słuchawki
"fm" (zasięg do 100m). Na tych bezprzewodowych są
takie szumy własne, że ma się wrażenie jakby słuchało
się muzyki z magnetofonu, z kasety ma się rozumieć.
[#43] Re: Głośniki do Amigi 1200.

@Motyl, post #41

Pomoże tylko wtedy mógłby Twój kolega już żonę stracić (mało która niewiasta pozwoli na różnorakie panele akustyczne itp. w salonie)
[#44] Re: Głośniki do Amigi 1200.

@Phibrizzo, post #32

Kiedyś wariant D z tym, że radio Zodiak i Tonsile 30W przerobione na 60W Obecnie przez głośniki od tv (bo idzie przez hdmi z mk3).
[#45] Re: Głośniki do Amigi 1200.

@Motyl, post #41

To proste - jeden ma żonę a drugi nie, żony potrafią dużo gadać (czyt. zagłuszać)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem