kategoria: A600
[#1] Amiga 600 "Garażowana"
Witam serdeczną społeczność Amigowców i nie tylko, jako że to mój pierwszy post na tym forum to chciałbym się przywitać WIELKIM CZEŚĆ, mam na imię Łukasz i chciałbym dołączyć do społeczności "Amigowców" , a to za sprawą pewnej 600ki którą otrzymałem od kumpla który skrywał ją w garażu i dopiero podczas przeprowadzki okazało się że nadal ją ma, po 15 latach przeleżanych w wilgotnym miejscu nie wygląda to za ciekawie lecz zrobię wszystko aby ten kultowy sprzęt odzyskał dawny blask, zależy mi na tym ponieważ w latach 90tych sam posiadałem taki sprzęt i od pewnego czasu myślałem nad zakupem a tu nadarzył się "farcik", chciałbym w tym poście umieszczać progres z renowacji jeżeli to możliwe, proszę o wyrozumiałość jeżeli będą babole popełnione z mojej strony ale będzie to moja pierwsza renowacja komputera, zazwyczaj jest to sprzęt audio.

Dodaje fotki środka, płyta nie oberwała, lekka korozja na obrzeżach PCB.

Ostatnia aktualizacja: 25.09.2024 19:11:23 przez Lukas_82

Ostatnia aktualizacja: 25.09.2024 19:14:04 przez Lukas_82

To ilu z Was by sie już poddało???szeroki uśmiech

Sprężynki klawiatury skorodowane, do wymiany rozsypują się, zapomniałem fotki zrobić.

Membrana do wymiany, widać popękane ścieżki na taśmie, nie do uratowania, nie polutuje, jak by ktoś miał nową to odkupieok, racja

Ostatnia aktualizacja: 25.09.2024 20:05:45 przez Lukas_82

Obudowa, oraz klawiatura dostała porządne szorowanie, ciepła woda oraz płyn do naczyń, jak widać nie wszystko puściło, rdza wżarta w dolną obudowę nie chciała zejść, ogólnie gdzie była korozja na plastikach i PCB udało się usunąć pewnym preparatem do czyszczenia toalety szeroki uśmiech

Płyta główna również została umyta płynem do naczyń oraz wydmuchana dużym ciśnieniem i wysuszona, nie ma żadnych śladów korozji na nóżkach, wylanych kondów, wygląda dobrze, usunąłem korozje na obrzeżach, usunąłem korozje z powierzchni złączy, o usunięciu ze środka będę musiał pomyśleć, lecz z czasem będzie w planach wymienić wszystkie gniazda na nowe o ile takowe można kupić.

Przed myciem usunąłem moduł TV

Ostatnia aktualizacja: 26.09.2024 14:23:02 przez Lukas_82

Pierwsze uruchomienie z zasilacza ATX bo nie miałem oryginalnego, na starych kondach, brak dyskietek, HDD nie zadziałał, wczytywał ale po chwili się zapętlał w błędzie, teraz jak juz wiem że płyta hula to działam dalej.

Wyczyszczony ekran dolny, w niektórych miejscach ruda wżarła się głęboko, myślałem żeby pomalować i zostawić miejsca stykowe ale zostawiam tak jak jest z czasem będę kontrolował czy ruda powraca.

Obudowa dolna po czyszczeniu, szorowania było dużo

Ostatnia aktualizacja: 27.09.2024 18:36:38 przez Lukas_82

Zakupiłem kilka dyskietek dla testów, stacja przeszła gruntowne czyszczenie oraz smarowanie lecz nie chciała czytać dyskietek HD, nie wiem czy w ogóle czyta jakiekolwiek bo nie mam innych.

Ostatnia aktualizacja: 28.09.2024 19:52:53 przez Lukas_82

Ostatnia aktualizacja: 28.09.2024 19:55:56 przez Lukas_82
Udało mi się uruchomić HDD, okazało się że na talerzu był jakiś osad(plamka), wyczyściłem ipą ile się dało i dysk ruszył

Ostatnia aktualizacja: 28.09.2024 20:00:32 przez Lukas_82
Pokazuje tylko takie coś i dalej nie wczytuje nic więcej, nie wiem może tak ma być nie znam się na Amigowym sofcie

Ostatnia aktualizacja: 28.09.2024 20:02:04 przez Lukas_82

Wymiana kondów poszła nawet spoko, bałem się najbardziej wylutowania konektora taśmy klawiatury

Ostatnia aktualizacja: 29.09.2024 19:24:16 przez Lukas_82

Pierwsze testy po wymianie kondensatorów, zakupiłem też kabel video z alledrogo o którego jakości nawet nie wspomnę.

Ostatnia aktualizacja: 29.09.2024 19:38:58 przez Lukas_82

Zakupiłem uszkodzony zasilacz w ładnym stanie z uszkodzoną linią 5V, po szybkiej diagnozie okazała się uszkodzona dioda schottkiego. OK

Ostatnia aktualizacja: 30.09.2024 22:57:52 przez Lukas_82

Zakupione joye w slepo okazaly sie szrotem, musialem poprzerabiac na taktswicheszeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 01.10.2024 17:52:02 przez Lukas_82

Ostatnia aktualizacja: 01.10.2024 17:59:12 przez Lukas_82

Przerobilem stację dyskietek z PC firmy Sony, w końcu coś ruszyłoszeroki uśmiech

Od razu zostaly przeprowadzone testy

Ostatnia aktualizacja: 03.10.2024 18:13:05 przez Lukas_82

Czas na wybielanie.

Ostatnia aktualizacja: 06.10.2024 12:04:51 przez Lukas_82

Ostatnia aktualizacja: 06.10.2024 12:08:40 przez Lukas_82

Ostatnia aktualizacja: 06.10.2024 12:12:53 przez Lukas_82

Zaczynamy składać, jakoś już to wygląda, musiałem jeszcze przerobić przycisk wysuwania dyskietki bo ten ze stacji PC nie pasował, przydatna tu była stara uszkodzona stacja z której uciąłem sobie kawałek

Ostatnia aktualizacja: 07.10.2024 18:38:07 przez Lukas_82

Wyszło nawet spoko, klawisze mogły się moczyć jeszcze z godzinę ale nie miałem czasu, najwyżej w przyszłe lato poprawieOK

Ostatnia aktualizacja: 09.10.2024 11:36:23 przez Lukas_82

Ostatnia aktualizacja: 09.10.2024 11:41:22 przez Lukas_82

Jak już poskładane to trzeba przetestowac, jak dobrze miec testera pod ręką

Ostatnia aktualizacja: 09.10.2024 16:51:53 przez Lukas_82
Jest dana nowa membrana klawiatury, dodany 1MB ramu, zakupilem czytnik SD na IDE, karte 4Gb, na chwile obecna zabawa w Workbencha i WHDLoad, juz wiem że nie będzie łatwo, do poprawy mam kabel video bo zakupiony dzieli mase video z audio, bede jeszcze cos wrzucal jak bede robiłOK

Ostatnia aktualizacja: 09.10.2024 16:58:36 przez Lukas_82

Ostatnia aktualizacja: 09.10.2024 16:59:31 przez Lukas_82

Po zabawie z oprogramowaniem mialem dość już wyciagania i wkladania karty przez otwieranie obudowy, postanowilem coś z tym zrobić i wyszło coś takiego, tasma zostala skrócona bo miala pół metraŚpioch

Ostatnia aktualizacja: 16.10.2024 11:16:58 przez Lukas_82
11
[#2] Re: Amiga 600 "Garażowana"

@Lukas_82, post #1

Witaj. Nie wygląda za dobrze. Pokaż wnętrze kompa.
[wyróżniony] [#3] Re: Amiga 600 "Garażowana"

@Lukas_82, post #1

To raczej materiał na pogrzeb niż renowację ale powodzenia życzę!
[wyróżniony] [#4] Re: Amiga 600 "Garażowana"

@majster, post #3

I can’t lie to you about your chances, but… you have my sympathies.

1
[#5] Re: Amiga 600 "Garażowana"

@Lukas_82, post #1

Poka w srodku :)

Jesli skorodowaly chipy - mozesz sobie dac spokoj.
Wyczysc plastiki i wsadziaj malinke.
[#6] Re: Amiga 600 "Garażowana"

@majster, post #3

To raczej materiał na pogrzeb niż renowację ale powodzenia życzę!

Bez paniki, to tylko tak wygląda. Ekrany wyrzucić, modulator video wylutować i też wyrzucić. Kondensatory elektrolityczne wylutować od razu (nie ma co liczyć na farta, jak leżało w nieogrzewanym garażu 15 lat bez napięcia). Potem płyta do myjki ultradźwiękowej (nie za długo, ja bym na początek minutę), przedmuchać sprężonym powietrzem, wsadzić do izopropanolu na parę minut, żeby resztki wody wyparło i wysuszyć starannie i cierpliwie. Gniazda DB być może będą do wymiany, przy serialu, parallelu i mysz/joystick to bym się nawet nie zastanawiał za długo, bo są typowe i łatwe do kupienia. Uwagi wymagają brzegi płyty, trzeba sprawdzić, czy to tylko zabrudzenie rdzą z ekranu, czy jest tu coś więcej. Potem zamontować nowe kondensatory. Jest duża szansa, że ruszy i będzie śmigać.

Aha, ból może być z klawiaturą, być może okaże się niezbędna nowa folia (odradzam "zamienniki folii z cienkiej PCB"), na pewno dużo zabawy przy jej rozkręcaniu, czyszczeniu gumek i klawiszy.

Ostatnia aktualizacja: 25.09.2024 19:29:55 przez Krashan
10
[#7] Re: Amiga 600 "Garażowana"

@Krashan, post #6

Tutaj Krashan ma rację, ruszy.
Wszystkie porty do wywalenia, można się tej rdzy pozbyć ale to mega duży zachód, szybciej będzie je wymienić, ekrany do wywalenia.
Co ważne zanim zaczniesz ją myć. Wysusz ją porządnie, musisz najpierw wilgoć odciągnąć bo jest jej w pytę.
Tutaj najlepszy byłby piec kwarcowy i wygrzewać płytę stopniowo co 10 stopni w górę max do 90 stopni co parę godzin na przynajmniej 12h.

Daj jej potem odparować i spróbuj oczyścić nie za twardą szczoteczką + izopropanol te największe zabrudzenia, potem do myjki w izopropanolu lub preparacie do usuwania korozji z elementów elektronicznych, możesz nawet spryskać najgorsze miejsca wd40 i potem do myjki.
Jak już umyjesz to znowu porządnie suszysz. Następnie będziesz musiał pozbyć się kondów , jak będziesz potrzebował to ci dobry zestaw panasonica przygotuję, no i niestety na 90% będziesz miał dużo układów do podniesienia i ponownego wlutu. Jak nie miałeś doświadczenia z takimi sprawami a chcesz ją ratować to proponuję do mnie podesłać do firmy lub szukać odpowiedniej osoby na miejscu.

Jest co robić i bez odpowiedniego sprzętu nie masz co podchodzić.

Co do klawiatury to da się ją uratować ale trzeba to ocenić, przede wszystkim musisz się zastanowić nad kosztami bo one nie będą najniższe, tutaj jest sporo pracy i nie wiadomo czy nie będą układy do wymiany .

Ujmę to tak nie wygląda to źle i jest spora szansa że będzie działać, większość elementów SMD mam u siebie w firmie ale nigdy nie wiadomo ...

Ostatnia aktualizacja: 25.09.2024 19:55:02 przez rootspk
2
[#8] Re: Amiga 600 "Garażowana"

@rootspk, post #7

Nie ma większego sensu używać myjki ultradźwiękowej z izopropanolem, bo w nim słabo zachodzi zjawisko mikrokawitacji. A to podstawa działania myjki. Nie bez powodu w gotowych płynach do ultradźwiękowego mycia PCB głównym składnikiem jest... woda.

Z tego samego powodu wylutowałbym stare kondensatory przed myciem. Woda z detergentami z płynu dobrze zmyje wycieknięty elektrolit z wszelakich zakamarków (elektrolit jest związkiem jonowym i dobrze rozpuszcza się w wodzie).
2
[#9] Re: Amiga 600 "Garażowana"

@Lukas_82, post #1

Witam.
Amiga poważnie nadgryziona przez rudą ale jak nóżki w układach specjalizowanych nie są uszkodzone to jest do odratowania.
Płytę główną można umyć alkoholem IPA.
Kondensatory elektrolityczne do wymiany - także w zasilaczu.
Modulator do usunięcia a gniazda D-sub do wymiany.
Ekran albo do wyrzucenia ale można go też spróbować odratować
Do klawiatury można kupić nową folię - są 2 rodzaje: "niebieska" i "zielona".
Sprężynki też da się kupić.
Jakie masz doświadczenie w lutowaniu?
Pozdrawiam.
2
[#10] Re: Amiga 600 "Garażowana"

@Lukas_82, post #1

Kibicuję :) Odszczurzanie i przywracanie do życia takiego sprzętu z ekonomicznego i czasochłonnego punktu widzenia jest bez sensu ale to najbardziej smakuje, gdy sprzęt się uruchomi i będzie wyglądał ładnie :)
1
[#11] Re: Amiga 600 "Garażowana"

@Krashan, post #8

Dlatego wspomniałem o preparacie do czyszczenia elektroniki do myjek.
Kondów bym nie lutował tylko usunął je mechanicznie zamiast niepotrzebnie grzać laminat, skoro płyta ma sporo wilgoci .
Dlatego też wspomniałem o izopropanolu aby pomógł dodatkowo związać ze sobą wilgoć, więc w takim przypadku ja sens widzę.

Ostatnia aktualizacja: 25.09.2024 21:49:35 przez rootspk
[#12] Re: Amiga 600 "Garażowana"

@Zaki-Czan, post #10

Tak to co do tego nie ma nawet cienia wątpliwości ale wiesz czasami jest tak że przychodzi taki moment gdzie zaczynają się wątpliwości ok, racja
[#13] Re: Amiga 600 "Garażowana"

@rootspk, post #7

Jak układy są do podniesienia to rozważyłbym przekładke na nowe pcb. Laminat który przeleżał tyle lat w niesprzyjających warunkach może się odkształcać przy grzaniu. Jest tutaj na forum kilku magików lutownicy co ogarną temat na przekładki OK
2
[#14] Re: Amiga 600 "Garażowana"

@Bartek2075, post #13

To na pewno ale nie wszystko będzie do podniesienia bo płyta nie wygląda źle, myślę że newralgiczne układy tam gdzie jest elektrolit, czyli enkoder czy też wzmacniacz operacyjny, itp

To nie są skomplikowane płyty to tylko 2 warstwy ścieżek, to się da zrobić. Przy płytach nowego typu gdzie masz wiele warstw i elementy bga to już jest inna bajka.
Oczywiście że grzanie takiej płyty jaką ma kolega gdyby ją grzać na bga to by się origami porobiło ale tutaj nie ma sensu na stację tego wrzucać a po drugie wygrzewanie nie powinno przekroczyć 90 stopni by nie dopuścić do wrzenia wilgoci o czym wspomniałem pisząc o sukcesywnym podnoszeniu temp np w piecu kwarcowym.

Ostatnia aktualizacja: 25.09.2024 22:05:45 przez rootspk
[#15] Re: Amiga 600 "Garażowana"

@Zaki-Czan, post #10

przywracanie do życia takiego sprzętu z ekonomicznego i czasochłonnego punktu widzenia jest bez sensu

oj tam oj tam,
po renowacji będzie mega AMIGOWA satysfakcja.
1
[#16] Re: Amiga 600 "Garażowana"

@Cezarykl, post #15

Ależ oczywiście że tak :)
[wyróżniony] [#17] Re: Amiga 600 "Garażowana"

@Lukas_82, post #1

Co to za dysk tam jest? Wygląda na oryginalny, montowany przez Commodore, ciekawe czy działa. Warto spróbować odczytać dane, zawsze jest szansa na jakieś ciekawe wykopalisko.
Stosunkowo rzadka A600HD z kickstart'em 37.350, QWERTY (brytyjska), prawdopodobnie nowa ze sklepu w Polsce.
Bardzo fajne znalezisko, mam nadzieję że uda Ci się ją odratować!
[#18] Re: Amiga 600 "Garażowana"

@vojo, post #17

I jaka taśma budżetowa do HDD :)

Nie sądzę, że dysk ruszy... Mam taki sam i trup.

Ostatnia aktualizacja: 26.09.2024 06:47:57 przez Hubez
[#19] Re: Amiga 600 "Garażowana"

@Hubez, post #18

no właśnie, coś jest na rzeczy, też mam dysk 2.5" 120 MB w zestawie z A1200, jeszcze kilka lat temu działał ok, wymieniony na kartę CF. Gdy testowałem ostatnio, to jest kompletnie martwy, nie kręci, co mogło pójść nie tak? Ktoś ma jeszcze takie dyski na chodzie?
[#20] Re: Amiga 600 "Garażowana"

@charliefrown, post #19

Gdy testowałem ostatnio, to jest kompletnie martwy, nie kręci, co mogło pójść nie tak?

Zasilanie dochodzi do dysku 2.5cala ?
Masz adapter ide44-usb ? Łatwo wtedy zweryfikować tasme ide44.
[#21] Re: Amiga 600 "Garażowana"

@charliefrown, post #19

Miałem taki przypadek, ale okazało się, że to nie dysk był problemem, a kondensatory. Miałem wówczas 2 szt. A1200. Dysk chodził w 1 szt. Po przełożeniu dysku 2,5" do drugiej Amigi dysk nie działał. W tym egz. działała bez problemu karta CF. Zleciłem wymianę kondensatorów (wówczas były jeszcze fabryczne), a po tym zabiegu, dysk w 2giej sztuce ożył i działał bez problemu.

Również uważam, że trzeba zwrócić uwagę na zasilanie. Dysk można sprawdzić poza Amigą choćby z Winuae, ale do tego trzeba mieć odpowiednią kieszeń bądź adapter.

Ostatnia aktualizacja: 26.09.2024 12:28:03 przez misiek2
[#22] Re: Amiga 600 "Garażowana"

@Lukas_82, post #1

Nie spotkałem jeszcze A600, w której przynajmniej część kondensatorow juz nie wylala mimo pozornego dobrego ich stanu. Po zdjęciu pod spodem sytuacja wyglądała zupełnie inaczej. Ja bym je wszystkie zdjął (kondy) i wymył jeszcze raz płytę.
1
[#23] Re: Amiga 600 "Garażowana"

@moulder, post #22

Chodziło mi o to że nie ma widocznych wylanych, korozji i zżartych padów, oczywiście kondensatory będą wymienione oraz płyta wyczyszczona Ipą.
1
[#24] Re: Amiga 600 "Garażowana"

@vojo, post #17

Dysk jest oryginalny, komp był kupowany w PL.

Ostatnia aktualizacja: 26.09.2024 15:07:47 przez Lukas_82
[#25] Re: Amiga 600 "Garażowana"

@moulder, post #22

Dokładnie. Kupiłem A600 z boxem i mimo to trza było ją ratować, pomógł superbonio, polecam do takich sytuacji. Gość zna się na robocie.

Ostatnia aktualizacja: 26.09.2024 17:34:02 przez Jacenty
1
[#26] Re: Amiga 600 "Garażowana"

@Lukas_82, post #1

Wow. Ze Tobie cos takiego odpalilo po takim lezakowaniu, to serio rzadkosc.
Widzialem w takie w nieco lepszym stanie i nie wstawaly. Czyli czipsy sa ok.
Jak wyczysciles te porty? Przeciez to sie nadawalo tylko na przelutowanie?
1
[#27] Re: Amiga 600 "Garażowana"

@Ralpheeck, post #26

Porty małym dremelem ze szczotką drucianą, środki jeszcze zostały, ale nie wiem czy nie będę wymieniał na nowe, jeszcze nie szukałem.
[#28] Re: Amiga 600 "Garażowana"

@Krashan, post #6

Jaki ram kupić, widzę że mam różne propozycje, jakieś z zegarem jeszcze jakieś inne o co chodzi z tymi ramami?
[#29] Re: Amiga 600 "Garażowana"

@Lukas_82, post #28

Zegar czasy rzeczywistego (RTC) aby Amiga wiedziała która godzina. Przy zapisie plików będzie też poprawna data. Ogólnie mało przydatne i możesz przyoszczędzić jak różnica w cenie jest duża. Jak PCB ma miejsce na zegar to możesz sobie to później dolutować. Układ zegara dostaniesz na ali, ale jak to bywa nie zawsze przysyłają sprawne.

Porty też kupisz na ali i poza DB23 reszta jest łatwo dostępna i tania. Szeregowego i równoległego i tak pewnie nie będziesz dużo używał, no ale żeby ładnie wyglądało to można zmienić.
[#30] Re: Amiga 600 "Garażowana"

@snifferman, post #29

Porty też kupisz na ali
Wciąż się z tym AliExpresem rozpędzasz, żeby zaoszczędzić 2 złote. Kiedyś kupiłem na AliExpress wtyki DB25 (tak, te najzwyklejsze, do seriala). Na szczęście tylko 10. I co? I były po prostu krzywe. Normalnie nie trzymały wymiarów (potem sprawdziłem suwmiarką) i do gniazda wchodziły z najwyższym trudem. Pewnie jakieś odrzuty z produkcji. A później w Polsce w sklepie internetowym znalazłem taniej i były dobre. I miałem nauczkę, a tamte cóż, trafiły do kontenera z elektrośmieciami.

Mój krótki poradnik, kiedy warto kupować elementy elektroniczne na AliExpress:
  • Jeżeli nie da się tego w ogóle kupić w UE. Wtedy trudno, wariant desperado.
  • Jeżeli da się to kupić w UE, ale sprzedający jest drobnym ebayowym/allegrowym pośrednikiem, który sam to kupuje na Ali i nie sprawdza jakości, tylko pcha dalej. Wtedy ryzykujemy tak samo, a jeszcze płacimy marżę pośrednikowi.
  • Jeżeli da się to kupić w UE od dobrego dystrybutora, ale różnica w cenie między źródłem w UE a AliExpresem jest na tyle duża, że wynagradza ryzyko i ewentualnie stracony czas.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem