kategorie: A500, Sprzęt
[#31] Re: Software Failure w A500 po zmianie KS 1.3 na 3.1

@sq7bti, post #25

Znalazłem na jakimś pcb od dysku pc z lat 80 drabinki rezystorowe ale tylko jedna to 9+gnd

Są jeszcze dwie 7+gnd

Rozumiem że dosztukowanie brakujących pinów rezystorami to średni temat i druciarstwo?
[#32] Re: Software Failure w A500 po zmianie KS 1.3 na 3.1

@sq7bti, post #29

No właśnie trzeba by ustalić jaki u autora wątku jest procesor. U mnie jest nowoczesna pamięć 29F160 i nigdy nie miałem problemów a pullupów RP105, RP106 i RP107 nie mam. Tyle, że ja mam chyba procesory CMOS. Ale niektórzy projektanci dają na swoich projektach ROMów pullupy na wszystkich liniach adresowych.
1
[#33] Re: Software Failure w A500 po zmianie KS 1.3 na 3.1

@Zaki-Czan, post #31

Najlepiej sprawdzić dodatkowo miernikiem czy wyprowadzenia pasują.Ten drugi to chyba nie jest 4k7, tylko 10k.
1
[#34] Re: Software Failure w A500 po zmianie KS 1.3 na 3.1

@bfgmatik, post #32

Procesor mam 68k
1
[#35] Re: Software Failure w A500 po zmianie KS 1.3 na 3.1

@Zaki-Czan, post #34

Ale starsze wersje były w innej technologii.
1
[#36] Re: Software Failure w A500 po zmianie KS 1.3 na 3.1

@Zaki-Czan, post #34

po zobaczeniu zdjęć, po raz kolejny stawiam na

najprostsze co może być, czyli że któraś kostka RAMu jest uszkodzona,
[#37] Re: Software Failure w A500 po zmianie KS 1.3 na 3.1

@bfgmatik, post #35

Czyli coś konkretnie muszę z niego wyciągnąć jakimś programem diagnostycznym?

Pytanie o piny, bo przebiegłem z miernikiem po całym ROM i tak:
PIN 12 gdzie powinien mieć ciągłość?
PIN 9 j/w?
I o ile połączenia od D0 do D15 zgadzają się numerami pinów pomiędzy ROM a CPU o tyle połączenia od A1 do A17 są na procesorze przesunięte o 1 pozycję w górę (np. A17 zamiast na 45 nóżce, ma ciągłość na 46 w połączeniu z pierwszym pinem na ROM). Liczyłem dwa razy żeby sprawdzić czy się nie machnąłem.

edit: Pin 12 znazałem połączenie do R114 i połączenie pomiędzy R114 a GARY-m.

Ostatnia aktualizacja: 28.09.2024 16:12:05 przez Zaki-Czan
[#38] Re: Software Failure w A500 po zmianie KS 1.3 na 3.1

@Zaki-Czan, post #37

https://www.amigapcb.org/
[#39] Re: Software Failure w A500 po zmianie KS 1.3 na 3.1

@Cezarykl, post #38

Dzięki za linka, PIN 9 też ogarnięty, więc ciągłość mam na wszystkich pinach.
[#40] Re: Software Failure w A500 po zmianie KS 1.3 na 3.1

@Zaki-Czan, post #39

Gdy już dotrze diagrom to powinno się trochę wyjaśnić ile naprawdę RAMu widzi Amiga.
1
[#41] Re: Software Failure w A500 po zmianie KS 1.3 na 3.1

@pong777, post #40

Właśnie dlatego na razie staram się sprawdzić inne rzeczy a pamięć sprawdzę Diagromem. Ścieżki od KS są ok, zastanawiam się jeszcze nad tymi drabinkami rezystorowymi w międzyczasie, bo zaszkodzić nie zaszkodzą teoretycznie, więc zrobić można. Może faktycznie obliczyć i zbudować z pojedynczych rezystorów niż szukać gotowych drabinek gdzieś w świecie.
[#42] Re: Software Failure w A500 po zmianie KS 1.3 na 3.1

@pong777, post #40

Pong dzięki za diaga. Właśnie testy zrobiłem.
Cezarykl miał chyba intuicję od początku.

Ekran informacyjny:

Po puszczeniu Test detected chipmem jest wszystko ok

Po puszczeniu Extended chipmem test test się zawiesza przy adresie 001EC400 i ekran zaczyna migać na fioletowo

Wszedłem w Manual memoryedit i sobie przejrzałem adresy po kolei. Mam w adresacji j/w na końcu opisy CRAPCRAPCRAPCRAP

Aż do poniższego adresu

[#43] Re: Software Failure w A500 po zmianie KS 1.3 na 3.1

@Zaki-Czan, post #13

Jak patrze na te luty elementów pod pamięciami to widzę, że robił to jakiś totalny amator lutownicy niepotrafiący używać kalafonii...
[#44] Re: Software Failure w A500 po zmianie KS 1.3 na 3.1

@Madman, post #43

Szkoda że gość bez podstawek wlutował. Teraz będzie trochę zabawy z wyjmowaniem. Zamówiłem pamięć i podstawki.
[#45] Re: Software Failure w A500 po zmianie KS 1.3 na 3.1

@Zaki-Czan, post #44

w pierwszej kolejności spr te z opisem -10n, bo to są extra kości, których nie ma "firmowo"

spr też zwarcia, bo może ono być na którymś kondensatorze pod kostkami pamięci

Ostatnia aktualizacja: 01.10.2024 09:26:17 przez Cezarykl
1
[wyróżniony] [#46] Re: Software Failure w A500 po zmianie KS 1.3 na 3.1

@Zaki-Czan, post #44

Jak się da podstawki, to kości lekko kolidują z klawiaturą. Ja zawsze wlutowuję RAM bezpośrednio.
Moim zdaniem optymalnie jest zrobić tak jak to przewidział producent: wlutować brakujące kostki RAM, dodać 74F139, przestawić zworki i dodać rozszerzenie o 1 MB "pod klapkę". W końcu to retrosprzęt i dobrze jest trzymać się rozwiązań oryginalnych (przynajmniej w zakresie mobo, bo jak wiadomo jestem zdecydowanym zwolennikiem używania kart turbo w A500 :) ... ale one nie są wlutowane).
Kostki RAM do A500 rev 6/8 są szeroko dostępne, pasują praktycznie wszystkie o organizacji 256k x 4 i odpowiednim pinoucie. Ja używam tych:
https://www.micros.com.pl/produkt/pd02564060mb81c,8466.html (akurat w tym sklepie mają nówki sztuki, zostało im ostatnie 10, sam kupiłem pewnie ze setkę).
3
[#47] Re: Software Failure w A500 po zmianie KS 1.3 na 3.1

@wali7, post #46

Do Ciebie to miałem pisać priv po obejrzeniu Twoich filmów o właśnie jakieś turbo, tylko chciałem na początku ogarnąć ten bałagan :)

Moim zdaniem optymalnie jest zrobić tak jak to przewidział producent: wlutować brakujące kostki RAM, dodać 74F139, przestawić zworki i dodać rozszerzenie o 1 MB "pod klapkę".

Czyli w rev 6a można wlutować w wolne miejsca RAM, by mieć 1 MB chip na płycie i dołożyć jeszcze rozszerzenie pod klapkę? O 74F139 to widziałem wątki w rewizji ósmej ale w szóstej mi się nie rzuciły w oczy.

Cezarykl właśnie te wlutowane kości wylecą i wstawię nowe. Co do zwarć dzięki za trop, zweryfikuję.
[#48] Re: Software Failure w A500 po zmianie KS 1.3 na 3.1

@Zaki-Czan, post #47

W sprawie turbo pisz, gdy będziesz gotowy :)
Co do 74F139 to oczywiście występuje on (w roli demultiplexera RAM) jedynie w rev 8, bo tylko tu możesz mieć beż żadnych grubszych modyfikacji 2 MB chip RAM.
W rev 6 to w sumie chyba najlepiej zostawić te wolne miejsca puste, a drugie 0,5 MB mieć na karcie "pod klapką", bo bezproblemowo można sobie przełączać te drugie 0,5 MB slow/chip RAM i jest RTC, na które brak miejsca na mobo (bo w rev 8 jest). Agnus w rev 6 (8372A) obsługuje tylko 1 MB chip RAM. A wspomniałem o rev 6 tylko dlatego, że 6 i 8 używają tych samych kości RAM. Podobno się da zrobić w rev 6 1 MB chip RAM i mieć 0,5 MB slow pod klapką (rozwiązanie nazywa się reSlow), jednak większość ludzi próbujących to zrobić twierdzi, że nie działa. Ja nie próbowałem.
W rev 6 celem zrobienia 2 MB chip RAM najprościej zrobić adapter Agnusa 8375 (tylko taki obsługuje 2 MB chip RAM, ale ma on inny pinout niż 8372A w rev 6, więc włożony bezpośrednio w podstawkę na mobo nie będzie działać). Te adapterki mają zazwyczaj miejsce na dodatkowy RAM, więc odpada kombinowanie z ekstra RAMem na mobo i druciarstwem. Minusem jest wysoka cena 8375, co czyni zabawę celową wyłącznie aby pokazać że się da. Bo najrozsądniej jest po prostu kupić rev 8, która po rev 6 jest chyba najpospolitszą rewizją.

Ostatnia aktualizacja: 01.10.2024 13:22:56 przez wali7
1
[#49] Re: Software Failure w A500 po zmianie KS 1.3 na 3.1

@wali7, post #48

Jest właśnie na Alledrogo płyta rev 8A.1 w bardzo dobrym stanie bo z Amigi 500 bez baterii. Za 520 zł :). Nie mam z tą aukcją nic wspólnego ale sam obserwuję ten przedmiot od paru dni więc skoro tu o rev.8 mówicie to daję znać. Nie wiem czy drogo czy nie bo w tej cenie można dostać cały komputer ale to jednak rev.8 i bez korozji :).
1
[#50] Re: Software Failure w A500 po zmianie KS 1.3 na 3.1

@Cezarykl, post #45

Miałem wylutowywać te dodatkowe a jak odwróciłem płytę to i okazało się że oryginalne motorole były lutowane i to po pijaku chyba...

[#51] Re: Software Failure w A500 po zmianie KS 1.3 na 3.1

@Zaki-Czan, post #50

Masz rozlutownice? Bez rozlutownicy lepiej powycinać pamięci czyli ciąć nóżki przy samej obudowie i wylutowywać nóżki pojedynczo. Pamieć wtedy pójdzie na straty ale płyta zostaje nieuszkodzona. Nawet z rozlutownicą nie jest to łatwe przy dwustronnej metalizowanej płytce.
[#52] Re: Software Failure w A500 po zmianie KS 1.3 na 3.1

@bfgmatik, post #51

Dam to chyba do elektronika bo przy takim sajgonie który to jest to wolę nie pogorszyć sprawy.
[#53] Re: Software Failure w A500 po zmianie KS 1.3 na 3.1

@Zaki-Czan, post #52

Nie ma dramatu, jakby było umyte izopropanolem to by dużo lepiej wyglądało, chociaż luty koślawe.
[#54] Re: Software Failure w A500 po zmianie KS 1.3 na 3.1

@bfgmatik, post #53

Tak się bawi inpost:

Trzeba mieć szczęście. Reklamacja złożona.
[#55] Re: Software Failure w A500 po zmianie KS 1.3 na 3.1

@Zaki-Czan, post #54

Takie rzeczy tylko w twardych opakowaniach się wysyła. Naprawdę nie jest to aż taka duża różnica w cenie końcowej. Ja się już wyleczyłem z kopert bąbelkowych.
2
[#56] Re: Software Failure w A500 po zmianie KS 1.3 na 3.1

@pong777, post #55

Sprzedający chce mi wysłać jutro drugi raz właśnie porządnie zabezpieczone. Teoretycznie można spróbować ratować te kości, bo (nadal teoretycznie) to tylko skrzywione nóżki. Jedna z podstawek do wyrzucenia. Chyba, że w ramach reklamacji inpost zabiera to do siebie.
Generalnie kupię od sprzedającego jeszcze raz.
[#57] Re: Software Failure w A500 po zmianie KS 1.3 na 3.1

@Zaki-Czan, post #56

W gruncie rzeczy nadal nie widzę żadnego dowodu, że problemem jest pamięć. Na tych zdjęciach z diagroma chyba nie ma nic niepokojącego bo błędów nie pokazał, czy ja już jestem ślepy? To, że w podglądzie zawartości pisze CRAP to jeszcze nic nie znaczy bo nie wiadomo co autor diagroma miał na myśli. Moim zdaniem tą płytę powinien dostać ktoś kto będzie mógł testowo podmienić inne elementy jak np. procesor, rom, ewentualnie Agnusa i zobaczyć co się będzie działo.

Wylutowywanie tych pamięci nie będzie przyjemne i bez powodu należałoby tego uniknąć.
1
[#58] Re: Software Failure w A500 po zmianie KS 1.3 na 3.1

@bfgmatik, post #57

Wiesz co, ale przy testowaniu extended chipmem zawiesza się całość i ekran zaczyna migać, więc po tym wnioskuję, że faktycznie może być pamięć. I zawiesza się przy zbliżonym adresie do adresu, który jest opisany jako CRAP.
[#59] Re: Software Failure w A500 po zmianie KS 1.3 na 3.1

@Zaki-Czan, post #58

Ale jeżeli przed zmianą romu była sprawna to czemu nagle się zepsuła? :)
[#60] Re: Software Failure w A500 po zmianie KS 1.3 na 3.1

@Zaki-Czan, post #58

A ile chipu masz w tej A500? Bo jakos tego nie znalazlem.
Dla standardowej A500, 1MB chip to byl max.
Wiecej sie da, ale w niektorych przypadkach, nie bedzie dzialac.

Edycja.
O ile mnie pamiec nie myli to kick 1.3 obsluguje max 1MB chip.
A kick 3.1 max 2MB chip.

Ostatnia aktualizacja: 03.10.2024 15:34:22 przez Don_Adan
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem