[#48]
Re: Software Failure w A500 po zmianie KS 1.3 na 3.1
@Zaki-Czan,
post #47
W sprawie turbo pisz, gdy będziesz gotowy :)
Co do 74F139 to oczywiście występuje on (w roli demultiplexera RAM) jedynie w rev 8, bo tylko tu możesz mieć beż żadnych grubszych modyfikacji 2 MB chip RAM.
W rev 6 to w sumie chyba najlepiej zostawić te wolne miejsca puste, a drugie 0,5 MB mieć na karcie "pod klapką", bo bezproblemowo można sobie przełączać te drugie 0,5 MB slow/chip RAM i jest RTC, na które brak miejsca na mobo (bo w rev 8 jest). Agnus w rev 6 (8372A) obsługuje tylko 1 MB chip RAM. A wspomniałem o rev 6 tylko dlatego, że 6 i 8 używają tych samych kości RAM. Podobno się da zrobić w rev 6 1 MB chip RAM i mieć 0,5 MB slow pod klapką (rozwiązanie nazywa się reSlow), jednak większość ludzi próbujących to zrobić twierdzi, że nie działa. Ja nie próbowałem.
W rev 6 celem zrobienia 2 MB chip RAM najprościej zrobić adapter Agnusa 8375 (tylko taki obsługuje 2 MB chip RAM, ale ma on inny pinout niż 8372A w rev 6, więc włożony bezpośrednio w podstawkę na mobo nie będzie działać). Te adapterki mają zazwyczaj miejsce na dodatkowy RAM, więc odpada kombinowanie z ekstra RAMem na mobo i druciarstwem. Minusem jest wysoka cena 8375, co czyni zabawę celową wyłącznie aby pokazać że się da. Bo najrozsądniej jest po prostu kupić rev 8, która po rev 6 jest chyba najpospolitszą rewizją.
Ostatnia aktualizacja: 01.10.2024 13:22:56 przez wali7