kategorie: A500, Sprzęt
[#61] Re: Software Failure w A500 po zmianie KS 1.3 na 3.1

@Don_Adan, post #60

kiedyś miałem w swojej a500 podłączony adapter pod GARym
i wtedy programy testujące "pokazywały" mi, że mam 1,8mb slow ram,
mimo, że nic nie było podłączone "pod klapką"

i wiadomo, że testy pamięci wtedy się wywalały.
[#62] Re: Software Failure w A500 po zmianie KS 1.3 na 3.1

@Don_Adan, post #60

1 MB na płycie jest chipu. Przyjdzie nowa paczka w przyszłym tygodniu to jak wyeliminuję że to pamięć, to będę szukał dalej przyczyny.
[#63] Re: Software Failure w A500 po zmianie KS 1.3 na 3.1

@Zaki-Czan, post #62

To po co testujesz Extended Chipmem jak masz tylko 1MB chip?
Przeciez po adresach widac, ze testowana jest pamiec powyzej obszaru 1MB chip.
A co ty tam masz to zagadka.
Ale w obszarze $00100000 - $00200000 nie powinno byc niczego, zadnej pamieci w twoim przypadku.
Chyba, ze masz jakas bardzo dziwna pamiec lub hardware zainstalowany.
O ile dobrze pamietam, to exec z kicka 1.3 sprawdza chip do max 1MB, a exec z kicka 3.1 sprawdza chip do max 2MB.
Wiec to pewnie jest przyczyna, ze tam cos jest a nie powinno byc.
Pewnie masz jakies kiepskie rozszerzenie pamieci lub zla pamiec w tym rozszerzeniu.
[#64] Re: Software Failure w A500 po zmianie KS 1.3 na 3.1

@Don_Adan, post #63

No ale jeżeli diagrom każe czytać procesorowi pamięć w zakresie adresów w którym nie ma pamięci to przecież procesor coś tam odczyta. Albo FFy albo jakieś śmieci albo mirror jakiegoś innego obszaru pamięci, zależy chyba jak to jest zrobione w Agnusie który jest odpowiedzialny za dostęp do DRAMu.

Poza tym on ma kostki pamięci wlutowane w płytę, trudno to spieprzyć :)
[#65] Re: Software Failure w A500 po zmianie KS 1.3 na 3.1

@bfgmatik, post #64

Tylko, ze tam nie powinno byc zadnej pamieci zapisywalnej w obszarze powyzej 1MB chip.
A widac, ze jest, skoro jest "CRAP" widoczne.
Wiec albo ma jakies dziwne kosci na plyte wrzucone, albo jakies rozszerzenie pamieci lub karta turbo miesza.
Ten obszar nie moze byc zapisywalny, skoro ma max 1MB chip.
Wykrycie ilosci chipu przez kick odbywa sie wlasnie na zasadzie zapisywania i odczytywania.
Jesli to samo co zapisano pod danym adresem zostalo potem odczytane, to kick uwaza ze tam jest pamiec chip.
Nie pamietam co ile KB to jest sprawdzane.
[#66] Re: Software Failure w A500 po zmianie KS 1.3 na 3.1

@Don_Adan, post #65

No tak, nie wiadomo skąd ten CRAP. Nigdy nie sprawdzałem też co robi Agnus 1mb jak mu się próbuje czytać drugi megabajt.
[#67] Re: Software Failure w A500 po zmianie KS 1.3 na 3.1

@Zaki-Czan, post #42

Przyłączę się do wątpliwości kolegów. Po co testujesz obszar extended chipmem (powyżej 1MB), skoro go fizycznie nie ma? Test od $00100000 nie ma sensu, stąd zapewne dziwny wynik.
Na ekranie informacyjnym chipmem kończy się na adresie $000FFFFF, czyli 1MB i tak powinno być.
[#68] Re: Software Failure w A500 po zmianie KS 1.3 na 3.1

@heman70, post #67

To błędnie wychodziłem w takim razie z założenia, że chipmem to fabryczne 0,5 MB, a wszystko co powyżej to extended chipmem niezależnie od tego, czy jest to pamięć wlutowana, czy pod klapką.
Generalnie to powinno być No detecting exdended chipmem jako komunikat i wtedy nie byłoby wątpliwości. A tutaj pod tymi adresami coś jest wykrywane i można edytować.
Ale tak czy inaczej Autotest Amiga Analyser 2 z jakiegoś powodu wykrywa 765136 bajtów pamięci.
[#69] Re: Software Failure w A500 po zmianie KS 1.3 na 3.1

@Zaki-Czan, post #68

Oczywiste, ze cos tam (powyzej obszaru 1MB chip) jest czego nie powinno tam byc.
Przez to moga glupiec programy, wszystko zalezy w jaki sposob wykrywaja one chip np. moga sprawdzac co 256 KB, bo tak jest najbardziej logicznie.
Zdaje sie ze kick sprawdza chip (ile go jest) co 16KB, tak bodaj napisal ktos w innym watku o Amigach z 1.5MB chip.
Nie masz zadnego innego sprzetu podlaczonego do tej A500?
Jesli tak, to uzyte pamieci na plycie sa niewlasciwe lub uszkodzone.
Ewentualnie jakis jumper jest tak ustawiony, ze jakis mirror sie wytworzyl powyzej obszaru 1MB chip.
1
[#70] Re: Software Failure w A500 po zmianie KS 1.3 na 3.1

@bfgmatik, post #66

Zawsze dla 68000 mozna na rympal zapisac do 2 plikow obszar od 1MB do 2MB na dyskietki.
I zobaczyc co tam jest pod FileMasterem.
O ile dobrze pamietam, to Action Replay 3 pokazywal tam same $ffffffff.
[#71] Re: Software Failure w A500 po zmianie KS 1.3 na 3.1

@Don_Adan, post #69

Oczywiste, ze cos tam (powyzej obszaru 1MB chip) jest czego nie powinno tam byc.

No tak tylko to chyba nie jest wina pamięci. Nie jestem specem ale trochę się interesowałem reverse-engineeringiem chipsetów Amigi i wydaje mi się, że to Gary i Agnus decydują co robić w zależności od tego do jakiego zakresu pamięci jest żądany przez procesor dostęp. W tym przypadku Agnus w ogóle nie powinien próbować pisać/czytać DRAMu (aktywować RAS/CAS).
[#72] Re: Software Failure w A500 po zmianie KS 1.3 na 3.1

@Zaki-Czan, post #68

Spróbuj jeszcze dokładnie przeciąć, wyczyścić i sprawdzić miernikiem JP7A. Na fotce wygląda tak... średnio.
Powinien być nie podłączony (floating) przy 1MB chip, szczególnie na KS 3.1.
1
[#73] Re: Software Failure w A500 po zmianie KS 1.3 na 3.1

@heman70, post #72

Płyta poszła dzisiaj do elektronika na przelutowanie pamięci. Odbiorę to dam znać w wątku czy jest poprawa.
Zworkę sprawdzę po odbiorze.
[#74] Re: Software Failure w A500 po zmianie KS 1.3 na 3.1

@Zaki-Czan, post #73

Zworka jest ok, sprawdziłem. Pamięć która mi przyszła jest uszkodzona. Po wlutowaniu zielony ekran. Mam to za przeproszeniem już w dupie.
Pong dzięki wielkie za wypożyczenie diaga, na tygodniu Ci odeślę razem z drugim KS-em.
[#75] Re: Software Failure w A500 po zmianie KS 1.3 na 3.1

@Zaki-Czan, post #74

Właśnie mam na stole płytę od Zaki-Chan. Winowajcą greenscreena okazał się wąs cyny pomiędzy liniami adresowymi na jednej z pamięci. W tej chwili działa chociaż raz przy włączaniu AmigaTestKita wyskoczył czerwony ekran. Gram teraz w CannonFoddera który chyba wymaga 1MB chip, więc wlutowana pamięć wydaje się być sprawna. Workbench też pokazuje 1MB.

Czy ja dobrze widzę, że oryginalne pamięci MCM514256A ktoś przeniósł z pozycji U16-U19 na U20-U23? U mnie U20-U23 normalnie było puste jak było 512KB.

No i dwie pamięci TMS44C256-10N po umyciu rozpuszczalnikiem Nitro okazały się być TMS44C256-80N (czyli szybszymi). Po co Chynczyki to robią? :)
1
[#76] Re: Software Failure w A500 po zmianie KS 1.3 na 3.1

@bfgmatik, post #75

Cannon Fodder nie wymaga 1MB chip.
Ta gra dziala na A500, z 0.5MB slowfast tez.
[#77] Re: Software Failure w A500 po zmianie KS 1.3 na 3.1

@Don_Adan, post #76

Na 0,5 MB Chip plus 300MB Fast nie ruszała.
[#78] Re: Software Failure w A500 po zmianie KS 1.3 na 3.1

@bobycob, post #77

Gry odpalane pod WHDLoad miewają wyższe wymagania co do chip RAM niż te same odpalane z dyskietki.
[#79] Re: Software Failure w A500 po zmianie KS 1.3 na 3.1

@bfgmatik, post #75

Tubular Worlds na 1MB chip rusza z dźwiękiem, na 512/512 działa bez dźwięku.
[#80] Re: Software Failure w A500 po zmianie KS 1.3 na 3.1

@bobycob, post #77

Jak ty miales 300MB fast?
0.5MB chip i 0.5MB slowfast wystarczy dla Cannon Fodder, na takim konfigu skonczylem ta gre.
1
[#81] Re: Software Failure w A500 po zmianie KS 1.3 na 3.1

@Don_Adan, post #80

Pi Storm
[#82] Re: Software Failure w A500 po zmianie KS 1.3 na 3.1

@Don_Adan, post #80

0.5MB chip i 0.5MB slowfast wystarczy dla Cannon Fodder,

I do tego jest z pełnym udźwiękowieniem.
[#83] Re: Software Failure w A500 po zmianie KS 1.3 na 3.1

@Don_Adan, post #80

No właśnie wydaje mi się, że wersja WHDLOAD (a taką używałem) mi wcześniej nie szła na 0.5MB CHIP, ale będę jeszcze sprawdzał. Dlatego jej użyłem do testu. Wczoraj testowałem na szybko, była druga w nocy :).
[#84] Re: Software Failure w A500 po zmianie KS 1.3 na 3.1

@amikoksu, post #82

Tubular Worlds na 1MB chip rusza z dźwiękiem, na 512/512 działa bez dźwięku.

0.5MB chip i 0.5MB slowfast wystarczy dla Cannon Fodder,
I do tego jest z pełnym udźwiękowieniem.

The Settlers też była bez dźwięku na 0.5MB chip i 0.5MB slowfast
:) dźwięk był dopiero na 1mb chip
[#85] Re: Software Failure w A500 po zmianie KS 1.3 na 3.1

@Cezarykl, post #84

No, ale mowa zdaje się była o Cannon Fodder.
[#86] Re: Software Failure w A500 po zmianie KS 1.3 na 3.1

@Cezarykl, post #84

A na 2MB była jeszcze muzyka :)
[#87] Re: Software Failure w A500 po zmianie KS 1.3 na 3.1

@bobycob, post #81

Ale PiStorm to 68040 a nie 68000.
Do tego pewnie fast ma w jakims dziwnym obszarze.
Takie gry jak CF potrzebuja do dzialania z dyskietki extra 0.5MB slow lub 0,5MB chip lub 0.5MB fast w obszarze Zorro 2.
Do dzialania z WHDload, potrzebne jest 1MB chip plus fast.
[#88] Re: Software Failure w A500 po zmianie KS 1.3 na 3.1

@Don_Adan, post #87

Albo zamiast whdload użyć JST
[#89] Re: Software Failure w A500 po zmianie KS 1.3 na 3.1

@Don_Adan, post #87

Naprawdę sądzisz, że dla gry która wcale nie używa FAST (sama z siebie), ma znaczenie adresacja tej pamięci?
[#90] Re: Software Failure w A500 po zmianie KS 1.3 na 3.1

@Norbert, post #88

O ile jest wersja JST tej gry, ktora dziala na 0.5MB chip.
W co watpie. Bo JST uzywa w wiekszosci tych samych slave'ow.
Podstawowa roznica dla gier jest taka, ze JST nie przywraca systemu, dlatego potrzebuje mniej pamieci fast.
Byc moze WHDLoadCD32 dziala tak samo, ale nigdy tego nie sprawdzalem.
Bo byc moze dziala tylko na CD32.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem