[#1] MegaRAM HD Pomoc
Witam!

Zaopatrzyłem się ostatnio w MegaRAM HD do 500tki, ale niestety bez softu. Nigdzie na sieci nie udało mi się go namierzyć, a chcę postawić na nim system od podstaw. Jeżeli ktoś dysponuje DMS/ADFem lub dodatkowo skanami instrukcji bardzo proszę o poratowanie i podesłanie.

Mogę odwdzięczyć się softem i skanami manuala do Promodule (też niedostępne na Sieci).

Z góry dzięki!!!

[#2] Re: MegaRAM HD Pomoc

@Reborn, post #1

O ile mnie pamięć nie myli, to może tu pomóc Ci w/w oprogramowanie do Promodule (w kwestii obsługi kontrolera HDD), gdyż kontroler w Promodule jest pochodną w/w, posiadanego przez Ciebie kontrolera.
[#3] Re: MegaRAM HD Pomoc

@C2H5OH, post #2

MegaRAMHD obsługiwał dyski w sposób niezgodny z RDB, nie wydaje mi się, aby Promodule też był niezgodny z RDB
Ale soft od Promodule można sprawdzić, czemu nie :)
[#4] Re: MegaRAM HD Pomoc

@Reborn, post #1

a sprawdzał ktoś może jak zachowuje się cdrom podłączony do MEGARAM'u HD? pod kontroler ATBUS w Mega ramie da się podłączyć więcej niż dwa urządzenia?
[#5] Re: MegaRAM HD Pomoc

@zangief, post #4

Standardowo - nie. Można podłączyć tylko jeden dysk, nie jest nawet obsługiwany amigowy standard RDB. Podobno istnieje jakiś patch, ale co jest wart - nie wiem.

Polecam zapolować na jakiś kontroler SCSI do A500 - rozwiązuje większość tego typu problemów.
[#6] Re: MegaRAM HD Pomoc

@Daclaw, post #5

kurde a akurat upolowałem MEGA RAMa do mojej 500etki, zdawało mi się że jest możliwość podłaczenia CD ROM'u normalną taśmą rozgałęziającą jak np w A600 czy A1200 tyle że czy Amiga go zobaczy zależeć będzie od Kickstartu - właściwie to MEGA RAM HD chodzi na 1.3 ?
[#7] Re: MegaRAM HD Pomoc

@zangief, post #6

MegaRAM HD na pewno chodzi pod kickiem 1.3. Na pewno nie obsługuje 2 urządzeń, zarówno CD jak i drugiego HDD, wynika to z błędu w ROMie urządzenia. W MA był dokładny opis, jak naprawić to w domowych warunkach, możliwe że znajdziesz gdzieś na sieci ten opis, czy sam patch w postaci binarki.
... dodane później...
Jest na Aminecie: http://aminet.net/util/sys/MegaRamfix.lha

Ostatnia modyfikacja: 03.03.08 16:45
[#8] Re: MegaRAM HD Pomoc

@zangief, post #6

właściwie to MEGA RAM HD chodzi na 1.3

Oczywiście, przecież to sprzęt z tej epoki.

zdawało mi się że jest możliwość podłaczenia CD ROM'u normalną taśmą rozgałęziającą jak np w A600 czy A1200

Cedeki jakie znamy, standardu atapi, pojawiły się w 1994-95 roku. Kombinowanie z kontrolerami IDE sprzed tego okresu to loteria ze wskazaniem na "nie". Mamy szczęście, że z A600/1200/4000 działają.
[#9] Re: MegaRAM HD Pomoc

@zangief, post #6

Witam ponownie

Zostałem już poratowany softem :). Ogromnie dzięki dla kolegi Bogdana!!

Moje komentarze:

nie wydaje mi się, aby Promodule też był niezgodny z RDB

Z tego co mi wiadomo to Promodule też nie jest zgodny z RDB (jeden z wątków na tym forum) i bardzo możliwe, że soft od niego zadziała.

zdawało mi się że jest możliwość podłaczenia CD ROM'u
Jest na Aminecie: http://aminet.net/util/sys/MegaRamfix.lha

Niedługo przetestuje to w praktyce i napiszę na forum. Problemem z tego co się orientuje może być wersja ROMu MegaRAMu. Na jednym z wątków wyczytałem, że wersja 1.1 ma ogólne problemy z większością twardych dysków (co dopiero CD-ROmy). Z wersją 1.2 jest już lepiej. Na moich kościach niestety nic nie pisze.

[#10] Re: MegaRAM HD Pomoc

@Reborn, post #9

O wersjach ROMów do MegaAMHD nic nie wiem, w tamtych czasach [circa 1992] twardy dysk do Ami był luksusem, o CD ROMach można sobie było jedynie poczytać w prasie, a posiadanie drugiego twardego dysku uchodziło za ekstrawagancję - więc chyba Elsat nie miał zbyt wielkiego ciśnienia na naprawianie tego bugu [jesli wogóle ktoś to raportował]. Podejrzewam, że spokojnie można by spatchować ten ROM samemu [to tylko zmiana kilku bajtów w elsat.device] bazując na dokumentacji tego patcha, wgrać to do Eproma i mieć na stałe.
A MegaRAMHD znam dosyć dobrze, gdyż miał go wtedy mój przyszły szwagier, pamiętam moje nieudane próby podpięcia do tego mojego dysku z A1200 [cóż, nie słyszałem o tym bugu wtedy, a RDB mogłoby mi się skojarzyć z czymkolwiek, ale na pewno nie z twardzielem w Ami ;) ]. W każdym razie sam kontrolerek był całkiem udana zabawką, w miarę stabilną, ogólnie ok.
Co do Promodule to nie będę się sprzeczał, bo ani CD32, ani przystawek do niego nie widziałem na oczy. Jednak wydawało mi się, że w komputerze będącym w zasadzie A1200, do tego z systemem 3.1, dysk powinien być obsługiwany zgodnie z RDB.
[#11] Re: MegaRAM HD Pomoc

@wali7, post #7

no to będzie ten patch w wolnej chwili musze go sprawdzić, dzięki
[#12] Re: MegaRAM HD Pomoc

@Daclaw, post #5

chciałbym pomordowac tego MEGA RAMA - zdobyć teraz do A500 jakiś kontroller to naperawdę polowanie
[#13] Re: MegaRAM HD Pomoc

@Reborn, post #9

u mnie też na kościach nie pisze ale pisze w prawym dolnym rogu na płycie MEGARAM HD ver1.1 1993r. Ciekawe niedługo się przekonam jak to jest z tym 1.1 pozdro :)
[#14] Re: MegaRAM HD Pomoc

@zangief, post #12

na Aminecie jest opis banalnej przejściówki ze złącza Expansion A500 na jeden slot ZorroII, możesz podpiąć wtedy dowolny kontroler do A2000, jest tego spory wybór i ceny znośniejsze [ja kupiłem niedawno kontroler GVP SCSI z 8 MB FastRAM za około 100 zł - bez problemu chodzi pod tym dysk 2 GB i CD-ROM - pod systemem 1.3 !]
[#15] Re: MegaRAM HD Pomoc

@wali7, post #14

spoko a amiga bootuje się z twardego?

Ostatnia modyfikacja: 03.03.08 23:35
[#16] Re: MegaRAM HD Pomoc

@zangief, post #15

nie wiem, jak zrobię te przejściówkę to sprawdzę :) [póki co kontrolerek siedzi w A2000]
ale na 99,9% powinien w A500 zachowywać się tak samo jak w A2000 [czyli jeżeli jest autobootowalny to powienien sie bootować]
[#17] Re: MegaRAM HD Pomoc

@wali7, post #16

Też myślałem o zrobieniu takiej przejściówki, ale trudno znaleźć odpowiednie gniazda na kartę Zorro i złącze 500tki (ISA są za krótkie). Pozostają dziwne kombinacje (złączenie 2 ISA) lub lutowanie po złączach co jest, moim zdaniem lekką profanacją.

Kontroler nie mniej jednak powinien z takiej przejściówki bootować automatycznie.

Ostatnia modyfikacja: 03.03.08 23:52
[#18] Re: MegaRAM HD Pomoc

@Reborn, post #17

Dokładnie, z fotek na sieci wynika, że goście sklejają te złącza z kawałków złącz ISA. Pewnie jedynym sposobem znalezienia oryginalnych złącz jest jakiś amigowy szrot.
Ja raczej poeksperymentuję ze złączami ISA.
[#19] Re: MegaRAM HD Pomoc

@Reborn, post #17

albo użyć coś takiego:

http://amigakit.leamancomputing.com/catalog/product_info.php?cPath=42&products_id=572&osCsid=60ea15a0a59a55b3f69826313e183ed6

- złącze krawędziowe w A500 jest dokładnie tekie samo jak ZORRO???
[#20] Re: MegaRAM HD Pomoc

@zangief, post #19

No ale cena jest powalająca - taniej wyjdzie kupić na Allegro Busboard ZorroII Micronika do A1200 i wylutować od razu cały komplet
[#21] Re: MegaRAM HD Pomoc

@wali7, post #18

Najlepszym rozwiązaniem jest uszkodzona płyta główna od Amigi 2000 - ma gniazda Zorro, a gniazdo CPU pasuje do złącza krawędziowego 500tki. Mam taką płytę, ale trochę mi szkoda ją masakrować - może da się jeszcze naprawić.

- złącze krawędziowe w A500 jest dokładnie tekie samo jak ZORRO???

Złącze Zorro jest dłuższe od krawędziowego 500tki.

[#22] Re: MegaRAM HD Pomoc

@Reborn, post #21

Nie mordujcie Amig !!! Takie złącza krawędziowe są do kupienia w Krakowie - sklep "ELES" to jedno miejsce, drugie to sklep przy rondzie Mateczny ... dajcie znać jak nie wiecie gdzie to - pomogę w dotarciu i/albo zdobyciu - jak ktoś ma sloty zorro do Ami1200 a chce rozlutowywać to niech się ze mną zamieni za taką samą liczbę złącz fabrycznie nowych albo "wylutów" bo mam takie fajne z bardzo długimi końcówkami lutowniczymi i złoconymi stykami (stara dobra robota bodajże z KFAPu jeszcze )
[#23] Re: MegaRAM HD Pomoc

@_luk, post #22

no nie wiedziałem, że w Elesie mogą to mieć... swoja droga, to czego w Elesie nie mają OK
[#24] Re: MegaRAM HD Pomoc

@_luk, post #22

mozesz zalatwic takie zlacza ? Ja bym sie pisal na to :)

[#25] Re: MegaRAM HD Pomoc

@PrzemasIII, post #24

Mogę żaden problem - albo sklepowe, albo z tych moich wylutów (to są resztki jakiegoś kompa polskiej produkcji) z tego co pamiętam to złącze Amigi 500 ma 86 pinów a zorro jest 100 pinowe. W sklepie widziałem 100 pinowe złącza, ale być może mają też i 86 pinowe. Te moje są 100 pinowe ze złoconymi stykami
[#26] Re: MegaRAM HD Pomoc

@wali7, post #23

Jesteś z Krakowa ? pytam bo ja dopiero od niedawna tutaj mieszkam, a jak dobrze pójdzie to raczej bym tu został :D a szukam kogoś kto ma Amigę z aktywnym slotem video typu AGA i jest chętny na testy pewnej karty
[#27] Re: MegaRAM HD Pomoc

@_luk, post #26

Jestem niestety z warszawy... dane do kontaktu znajdziesz w moim profilu.

[#28] Re: MegaRAM HD Pomoc

@PrzemasIII, post #27

Namieszałem ... ten post był @Wali7, natomiast poprzedni do Ciebie. Kojarzyłem że jesteś z Warszawy bo zdaje się że w którymś wątku na ppa już kiedyś o tym pisałeś (jest tego trochę ). Dla mnie to żaden problem sprawdzę tylko w sklepie czy są jeszcze te złącza i dam znać jaka jest ich cena (jeżeli interesują Cię sklepowe).
[#29] Re: MegaRAM HD Pomoc

@_luk, post #26

tak, jestem z Krakowa i mieszkam w Krakowie
póki co ze sprzętu wyposażonego w Zorro mam jedynie A2000, jesli wystarczy, to możesz to sprawdzić u mnie
mam tez A1200, ale bez żadnego busboardu

Ostatnia modyfikacja: 04.03.08 13:04
[#30] Re: MegaRAM HD Pomoc

@wali7, post #29

Konkretnie chodzi o kartę "Peggy Plus", muszę jeszcze "rzucić na nią okiem" (póki co nie mam jej w Krakowie) i wtedy dam znać co i jak. Z góry dzięki za pomoc !!!! Odezwę się za jakąś godzinę i będę już wiedział co i jak z tymi złączami krawędziowymi :D
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem