kategorie: A4000, Prometeusz, Sprzęt
[#1] TF4060
Cześć,
Chciałem zapytać czy ktoś ma i jakie wrażenia?? Szczególnie interesuje mnie konfig z Firebirdem lub A4091, a najlepiej oboma..
[#2] Re: TF4060

@jargo, post #1

Mam. Działa znakomicie, najnowszy firmware ma już poprawione błędy, które powodowały zwiechy IDE i nie działania ze SCSI w A4000T. Używam na 100MHz z Firebirdem w AA3000+ i działa bez problemu.
1
[#3] Re: TF4060

@alt_, post #2

a jak w porównaniu z BFG? Szybsze? Jeśli tak to o ile? Co można wyciągnąć z IDE? Zastanawiam się czy czekać na Warpa czy brać 4060.
[#4] Re: TF4060

@alt_, post #2

To dobre wiadomości przynosisz ;). A jak jest z taktowaniami, wszystkie działają z rev 6 czy jest jak w 1260, że jak trafisz jedna działa, inna nie. No i czy zmiany taktowania nie powodują zwiech?
Dawno temu miałem tf1260 i pamiętam, że różne jaja były z różnymi taktowaniami i co zmiana fw to inne działały. Ogarnął to już TF?
[#5] Re: TF4060

@jargo, post #4

Co do wyboru zegara to raczej działa wszystko co powinno, nie testowałem dogłębnie.

Nie robiłem dokładnego porównania BFG kontra TF, ale na korzyść TF przemawia szybkie lokalne IDE i 256MB Fastu na pokładzie.
1
[#6] Re: TF4060

@alt_, post #5

Szybkie tzn? jakie osiągi da się ? Bootowalne to jest?
[#7] Re: TF4060

@sand, post #6

Bootowalne. Co do osiągów nie pamiętam dokładnie a z braku miejsca AA3000+ stoi na półce i nie mam jak na szybko sprawdzić. Ale coś pod 10MB/s z dysku 2.5" jeśli dobrze pamiętam.
2
[#8] Re: TF4060

@sand, post #6

W wątku sprzedażowym na AmiBay'u jest screen i tam wyciąga 5,9 Mb/s w SysInfo.

Ostatnia aktualizacja: 30.10.2024 23:33:02 przez jargo

Ostatnia aktualizacja: 30.10.2024 23:33:32 przez jargo
[#9] Re: TF4060

@jargo, post #8

Jak sysinfo 5,9MB/s to sysspeed pewnie 3-4MB a realistyczynie raczej 3MB/s. Ale to podobnie jak w TF1260.
Osobiscie mam nadzieje ze uda im sie im zrobic IDE DMA tak jak planuja, to ladnie proca odciazy.
[#10] Re: TF4060

@neoCDTV, post #9

IDE DMA to nie jest prosta sprawa, bo w IDE (inaczej niż SCSI) cały kontroler sieci w elektronice dysku, a magistrala IDE to po prostu kawałek magistrali x86 ze wszystkimi wymaganymi sygnałami i protokołami transmisji. Przestawienie tego na inną rodzinę CPU, gdzie transfery DMA odbywają się zupełnie inaczej, to nie jest taka prosta sprawa.
3
[#11] Re: TF4060

@wali7, post #10

Dzisiaj sprawdziłem w sysinfo prędkość ehide.device na klasycznym talerzowcu...jest ponad 8mb calkuem nieźle
2
[#12] Re: TF4060

@jaster, post #11

Mozesz sprawdzic sysspeed? unter main->drive czy jakos tak.
[#13] Re: TF4060

@neoCDTV, post #12

2
[#14] Re: TF4060

@jaster, post #13

Fajnie, żadnych kłopotów z współpracą z Mediatorem i kartami PPC?
[#15] Re: TF4060

@BULI, post #14

Z mediatorem jeszcze nie sprawdzałem. Na firebirdzie smiga wszystko świetnie ppc ragnarok i apocalypse też🙂

Jedyny mankament karty był wizualny...widać że Chucky troche się śpieszy z lutowaniem bo narobił pełno takich kalafiorów cynowych które musiałem sobie poprawić🙂

Ostatnia aktualizacja: 17.11.2024 23:09:31 przez jaster
[#16] Re: TF4060

@jaster, post #15

A może zrobić testy szybkości pamięci na 50mhz i na 100mhz SysSpeedem lub BusTest?
[#17] Re: TF4060

@BULI, post #16

Postaram sie sysspeedem po robocie. Jestem dość świeżo po przeprowadzce gdzie skurczył mi się Amipokój do rozmiarów pudełka zapałek:(
2
[#18] Re: TF4060

@BULI, post #16

50mhz

100mhz

2
[#19] Re: TF4060

@jaster, post #18

Dzięki wielkie za testy OK
Czekam na twoją relację z użytkowania z kartami PPC ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 18.11.2024 20:10:11 przez BULI
[#20] Re: TF4060

@BULI, post #19

Robiliście może update firmware'u do wersji z 2025-02-11??
Ja zrobiłem ostatnio i z zalet widzę, że stabilniej działa zmiana taktowania procka, jeszcze ani razu od aktualizacji mi się nie zwiesiła, ale za to cpuspeed źle pokazuje taktowanie np. przy 50MHz pokazuje 82MHz.
A najgorsze jest to, że przestały mi działać niektóre dema, np. Starstruck uruchamia się, i jest albo czarny ekran albo restart. Przy prędkościach powyżej 50MHz tylko wypisuje test w konsoli i myszka przylepia się do ekranu, ale tak też było w poprzednim firmwarze i liczyłem, że ten to poprawi, a jest jeszcze gorzej.
1
[#21] Re: TF4060

@jargo, post #20

Dostałem od Chuckiego kartę z firmware sprzed 1,5 roku, ale założyłem, że jak kupiłem kilka tygodni temu to musi być w miarę nowy Tydzień temu zorientowałem się, że jest wiekowy i wrzuciłem najnowszy. Przede wszystkim ehide zaczęło widzieć dysk sata (z przejściówką), którego wcześniej nie wykrywało. Poza tym cpuspeed (naj)częściej pokazuje mi prawidłową częstotliwość cpu.
Demka działają. W Starstruck na starym firmware rwały mi się początkowe scrolle na dalszych planach - skakały po kilka pikseli. Teraz jest równo. Generalnie wszystko działa. Z moją A4000cr jedyny dziwny efekt mam taki, że w Amiga Test Kit 1.21 CIA B nie przechodzi pomyślnoe testu. Ale komputer działa OK

Ostatnia aktualizacja: 01.03.2025 23:51:09 przez misha
2
[#22] Re: TF4060

@misha, post #21

Dzięki za info
[#23] Re: TF4060

@BULI, post #22

W Starstruck płynność początkowego scrolla na 2 planie zależy od częstotliwości CPU - praktycznie nigdy nie jest idealnie Porównałem na Falconie i też nie jest idealnie płynnie, więc ta obserwacja to jednak nieprawda. Anyway - demka działają, udało Ci się ogarnąć swoją kartę? NA pewno sflashowałeś cpld i fpga?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem