kategorie: A4000, Prometeusz, Sprzęt
[#31] Re: TF4060

@Ralpheeck, post #30

OK. No to tak:
- karta dotarła, włożyłem 060 rev6
- porobiłem trochę testów z tą kartą i w sumie ogólnie to działa - tzn A3000 z TF4060 się uruchamia i działa.
ale...
- jak robię cpuspeed nieważne jaka wartoś speed to zawiesza się od razu
- odpalone na 50MHz działa sobie przez jakieś 3-5 minut potem się zawiesza i nie jakoś szczególnie obciążone. ot tak na "biegu jałowym" z odpalonym tylko blankerem - tym z wb3.1
- sysinfo się odpala i pokazuje co trzeba przy 50MHz
- system odpalony z Buddy, karta rtg wyjęta.

Na procku nie mam radioatora (jeszcze), ale ta sama karta włożona do A4000 (bez radiatora) działa bez zwiech i spokojnie przechodzi do 100MHz (cpuspeed). Przetestowałem Dema MaWi i TBLi - działają bez problemu na 100MHz

Więc jest ciekawie.
Od czego zacząć diagnozowanie na A3000? Powycjągałem wszystko. Przeczyściłem i przedmuchałem styki w gniazdach kart i cpu. Zworkologia na płycie głównej dobra wg strony TF4060 i wg opisu na odwrocie karty.
[#32] Re: TF4060

@c64portal, post #31

Pewnie już próbowałeś, ale sprawdziłes tym programem do sdmaca czy wszystko ok?
No to po koleji:
- napięcia na zasilaczu
- pełna rozpiska zworek na płycie
- rewizja płyty, i rewizja układów, zwłaszcza układu SCSI. No i napisz jak sytuacja pod baterią.
[#33] Re: TF4060

@Ralpheeck, post #32

napięcia do sprawdzenia - dzięki za podpowiedź
ale zworki na pewno są dobrze bo jak z nimi eksperymentowałem to tylko w tkaim configu jak mam teraz amiga wstaje. zresztą opis zworek jest na stronie TF4060 i na odwrocie karty i tutaj nie da się w sumie pomylić.
ciekawe że amiga działa przez jakieś kilka minut. po tej zwisce albo już nie wstaje albo wstaje i zaraz się wiesza.
póki co obstawiam nadal brak chłodzenia, choć z drugiej strony w A4000 działa bez radiatora normalnie...

tutaj zdjęcie płyty link

[edit]
mam jeszcze kartę (dwie) A3660 ale muszę do nich chybam mieć kick 3.1.4 conajmniej więc jeszcze ich nie testowałem. Ale sprawdzę jak się te karty zachowują.

Ostatnia aktualizacja: 14.02.2026 09:16:13 przez c64portal
[#34] Re: TF4060

@c64portal, post #33

Sprobuj zwiekszyc stos, sa czasami bledne programy/procedury, ktore w jakiejs sytuacji tylko odkladaja na stos, a nigdy z niego nie pobieraja odlozonych wartosci lub nie wyrownuja stosu.
Wiec po pewnym czasie stos sie przepelnia.
Takim programem bylo bodaj intro do gry Perihelion.
Mozesz poprobowac z innym kickiem tez, moze tym od A4k?
Pewnie nie wszystko bedzie dzialalo wtedy, ale moze nie bedzie sie wieszalo.
Jesli to kwestia programowa to za pomoca LoadModule mozesz znalezc przyczyne.
[#35] Re: TF4060

@Don_Adan, post #34

Kwestie softwareowe czy kickstartowe raczej wykluczam bo
- to jest goły wb3.1 z dodatkiem BoingBall
- nie odpalam nic oprócz wygaszacza ekranu (ten z latającymi liniami z wb3.1)
czekam na kick 3.2.3. który wczoraj już kupiłem więc sprawdzę wtedy karty A3660 czy zachowanie będzie takie samo.
dodam jeszcze tylko że mam biblioteki mmu i 68060 dodane do libs:
[#36] Re: TF4060

@c64portal, post #35

Ale stosu nie powiekszyles, via np. stack 50000
Byc moze wtedy dluzej by dzialala.
Mozesz tez sprobowac wpisac "CPU nocache".
Niektore programy maja opcjonalny kod, i moze on byc blednie wykonany, jesli rozpoznanie zawiedzie.
I np. twoj konfig jest rozpoznawany jako AGA.
Ja np. jakies 20 lat temu nie myslalem, ze bedzie 68000 50 MHz w Amidze 500, i przez to na takim konfigu, beda gorsze osiagi, bo zle rozpoznanie konfigu zrobilem.
Sprawdzic stos i cache jest dosc prosto, choc oczywiscie mozesz zaczekac na A3660.
Mozesz jeszcze wylaczyc mmu.library i uzyc wersji 68060.library od Phase V.
[#37] Re: TF4060

@c64portal, post #31

obstawiam na zła wersje cpu speed dla tego firmware karty, bawilem co prawda tylko 1260 ale to byl najczesty problem, kazdy nowy firmware mial nowy soft i biblioteki
1
[#38] Re: TF4060

@fibi, post #37

No ale to by wtedy nie działało w miarę stabilnie na a4000.
Przyczyna jest a3000. Int2 fix? WD chip?
2
[#39] Re: TF4060

@Ralpheeck, post #38

no właśnie nie mam Int2 fix ale zakładałem że bez tego zadziała ale bez ehide.device
a WD chip widzę po raz pierwszy?
na razie nie mam pomysłów co dalej może dla spokoju spróbuje to co don_adan napisał.
kickstart 3.2.3 już idzie. powinien być w poniedziałek - dam znać.
[#40] Re: TF4060

@c64portal, post #39

TF4060 wymaga mmulib, upewnij sie, że masz zainstalowane, ja zawsze instaluje najnowsża wersje z Aminetu. W wątkach o TF, które czytałem zawsze polecają na nowo postawić system po zmianie karty (chociaż moim zdaniem to nie jest konieczne, tylko trzeba usunąć dodatki do poprzedniej karty).
W sumie mierzę się z podobnym problemem, też TF, który w mojej A4000 działa bez problemów chodzi niestabilnie w A3000, ale objawia się to inaczej niż u Ciebie, bo nie raz działa normalnie przez dłuższy czas, a czasami (szczególnie jak nie jest przez dłuższy czas Amiga włączana) wiesza się znacznie szybciej. Ja z uwagi na ten problem przymierzam się do wymiany kondensatorów, ale jak zwykle sprawa z uwagi na brak czasu chwilowo zawisła w próżni :).
Na pewno to nie problem braku chłodzenia, bo rev 6 przy 50MHz to spokojnie może chodzić bez, u mnie na wyższych częstotliwościach chodzi z samym radiatorem i nie zauważyłem, żeby to jakoś specjalnie pogarszało problem.
Jak nie robiłeś recapu zasilacza to też może być przyczyna, one sa liche w A3000. Kolega robił mi gruntowny remont mojego po tym jak zasilacz dosłownie wybuchł... Na szczęscie ani mi, ani co ważniejsza Amidze nic sie nie stało :).
1
[#41] Re: TF4060

@jargo, post #40

Dzięki za komentarz. Wygląda że mamy podobne objawy. Małe pocieszenie ale może faktycznie coś jest z tymi zasilaczami. Zobaczę czy znajdę kogoś do pomocy z naprawą.
mmu lib mam i system jest świeży. wcześniej nie miałem żadnej karty 060 w tej Ami więc nic nie wpływa na stabilność soft.
Myślałem może żeby jeszcze wyciągnąć 4 mb Fastu w zip'ach i pewnie to sprawdzę.
Na razie rozkręcona A3000 leży w "warsztacie" i pewnie w tym tygodniu coś jeszcze wieczorami podłubię.
[#42] Re: TF4060

@c64portal, post #41

Życzę powodzenia OK. Moim zdaniem w obu przypadkach przyczyna jest w A3000, ale to co mi przychodzi jeszcze do głowy z samą kartą to pamiętam, że firmware w wersji z 2024-07-30 był mniej problematyczny w mojej konfiguracji z Firebird'em, za to był mniej stabilny przy zmianie taktowania. Aktualnie mam fw z 2025-02-11, na nim sie pojawiły pewne problemy w A4000, ale go na razie zostawiłem by i tak do A4000 wróciło BFG.
1
[#43] Re: TF4060

@c64portal, post #33

Napięcia sprawdź na samej karcie, możesz mieć spory spadek pomiędzy złączem zasilania na płycie a kartą. Jeżeli na karcie napięcie +5V spadnie poniżej 4.75V zaczną się problemy. W tej sytuacji można dociągnąć dodatkowe zasilanie do karty.
1
[#44] Re: TF4060

@alt_, post #43

Krótki update i chyba zmienię wątek żeby tutaj nie śmiecić, ale:
Przyszły nowe Kicki 3.2.3 i na nich TF4060 tak samo po około 5 minutach się wiesza.

Ale na A3660 z 060 rev.1 działa stabilnie przez kilkadziesiąt minut, bez problemu.

Jeszcze się trochę pobawię ale jak będzie bez większych sukcesów to pewnie pojedzie do przeglądu do kogoś kumatego. Gdzieś doczytałem że kondensatory w PSU to też jeden z głównych podejrzanych.
[#45] Re: TF4060

@c64portal, post #44

to nie wina tfa raczej stawiam na ta plyte 3k
ps
3k to syf
3
[#46] Re: TF4060

@c64portal, post #44

Wrzucam mały update bo może komuś się przyda.
Zgodnie z sugestiami zasilacz został zrecapowany ale problem pozostawał, więc to nie było to. Napięcia też pomierzone i nie było problemów.

Temat, jak na razie załatwia chyba, po prostu chłodzenie.
W filmiku pokazuję jak mam je zamontowane.

Amiga chodzi. Na 50, 82, 94. Na 100MHz nie idzie.
Na filmiku nie widać ale Buddha IDE nieco przyspieszyła z tą kartą TF. Od ~2 do około 3,5 Mb co jest albo błędnym odczytem albo faktycznie jest aż taki skok. Nie umiem tutaj sam powiedzieć. Czasami nadal potrafi pokazać 2,1 a czasami 3,5...
[#47] Re: TF4060

@c64portal, post #46

TF4060 ma własny kontroler IDE, nie warto wykożystać szybszy kontroler?
1
[#48] Re: TF4060

@BULI, post #47

docelowo pewnie tak zrobię. w A4000 w poprzednim filmiku testowałem i jest faktycznie dużo szybszy.
Tutaj na razie ogranicza mnie brak miejsca w A3000 - muszę wykombinować aby jakoś adapter CF się zmieścił. Poza tym Buddhę niedawno kupiłem więc niech se chwilę podziała w tej A3000 ;)
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem