kategorie: A4000, Prometeusz, Sprzęt
[#31] Re: TF4060

@Ralpheeck, post #30

OK. No to tak:
- karta dotarła, włożyłem 060 rev6
- porobiłem trochę testów z tą kartą i w sumie ogólnie to działa - tzn A3000 z TF4060 się uruchamia i działa.
ale...
- jak robię cpuspeed nieważne jaka wartoś speed to zawiesza się od razu
- odpalone na 50MHz działa sobie przez jakieś 3-5 minut potem się zawiesza i nie jakoś szczególnie obciążone. ot tak na "biegu jałowym" z odpalonym tylko blankerem - tym z wb3.1
- sysinfo się odpala i pokazuje co trzeba przy 50MHz
- system odpalony z Buddy, karta rtg wyjęta.

Na procku nie mam radioatora (jeszcze), ale ta sama karta włożona do A4000 (bez radiatora) działa bez zwiech i spokojnie przechodzi do 100MHz (cpuspeed). Przetestowałem Dema MaWi i TBLi - działają bez problemu na 100MHz

Więc jest ciekawie.
Od czego zacząć diagnozowanie na A3000? Powycjągałem wszystko. Przeczyściłem i przedmuchałem styki w gniazdach kart i cpu. Zworkologia na płycie głównej dobra wg strony TF4060 i wg opisu na odwrocie karty.
[#32] Re: TF4060

@c64portal, post #31

Pewnie już próbowałeś, ale sprawdziłes tym programem do sdmaca czy wszystko ok?
No to po koleji:
- napięcia na zasilaczu
- pełna rozpiska zworek na płycie
- rewizja płyty, i rewizja układów, zwłaszcza układu SCSI. No i napisz jak sytuacja pod baterią.
[#33] Re: TF4060

@Ralpheeck, post #32

napięcia do sprawdzenia - dzięki za podpowiedź
ale zworki na pewno są dobrze bo jak z nimi eksperymentowałem to tylko w tkaim configu jak mam teraz amiga wstaje. zresztą opis zworek jest na stronie TF4060 i na odwrocie karty i tutaj nie da się w sumie pomylić.
ciekawe że amiga działa przez jakieś kilka minut. po tej zwisce albo już nie wstaje albo wstaje i zaraz się wiesza.
póki co obstawiam nadal brak chłodzenia, choć z drugiej strony w A4000 działa bez radiatora normalnie...

tutaj zdjęcie płyty link

[edit]
mam jeszcze kartę (dwie) A3660 ale muszę do nich chybam mieć kick 3.1.4 conajmniej więc jeszcze ich nie testowałem. Ale sprawdzę jak się te karty zachowują.

Ostatnia aktualizacja: 14.02.2026 09:16:13 przez c64portal
[#34] Re: TF4060

@c64portal, post #33

Sprobuj zwiekszyc stos, sa czasami bledne programy/procedury, ktore w jakiejs sytuacji tylko odkladaja na stos, a nigdy z niego nie pobieraja odlozonych wartosci lub nie wyrownuja stosu.
Wiec po pewnym czasie stos sie przepelnia.
Takim programem bylo bodaj intro do gry Perihelion.
Mozesz poprobowac z innym kickiem tez, moze tym od A4k?
Pewnie nie wszystko bedzie dzialalo wtedy, ale moze nie bedzie sie wieszalo.
Jesli to kwestia programowa to za pomoca LoadModule mozesz znalezc przyczyne.
[#35] Re: TF4060

@Don_Adan, post #34

Kwestie softwareowe czy kickstartowe raczej wykluczam bo
- to jest goły wb3.1 z dodatkiem BoingBall
- nie odpalam nic oprócz wygaszacza ekranu (ten z latającymi liniami z wb3.1)
czekam na kick 3.2.3. który wczoraj już kupiłem więc sprawdzę wtedy karty A3660 czy zachowanie będzie takie samo.
dodam jeszcze tylko że mam biblioteki mmu i 68060 dodane do libs:
[#36] Re: TF4060

@c64portal, post #35

Ale stosu nie powiekszyles, via np. stack 50000
Byc moze wtedy dluzej by dzialala.
Mozesz tez sprobowac wpisac "CPU nocache".
Niektore programy maja opcjonalny kod, i moze on byc blednie wykonany, jesli rozpoznanie zawiedzie.
I np. twoj konfig jest rozpoznawany jako AGA.
Ja np. jakies 20 lat temu nie myslalem, ze bedzie 68000 50 MHz w Amidze 500, i przez to na takim konfigu, beda gorsze osiagi, bo zle rozpoznanie konfigu zrobilem.
Sprawdzic stos i cache jest dosc prosto, choc oczywiscie mozesz zaczekac na A3660.
Mozesz jeszcze wylaczyc mmu.library i uzyc wersji 68060.library od Phase V.
[#37] Re: TF4060

@c64portal, post #31

obstawiam na zła wersje cpu speed dla tego firmware karty, bawilem co prawda tylko 1260 ale to byl najczesty problem, kazdy nowy firmware mial nowy soft i biblioteki
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem