kategoria: A1200
[#121] Re: ACA 1240/1260

@waldiamiga, post #120

No na filmiku, który wczesniej wkleiłem wygląda nieźle. Nie wiem czy taka wydajność jest możliwa na 060 z akceleratorem 3D. To jest też na RPI 3A+. Są już szybsze wersje. Pistorm ma duży potencjał rozwojowy. Karty 060 raczej doszły juz do ściany. ACA1260 ma więcej kości pamięci aby zoptymalizować dostęp do ramu. Nie wiem ile to da względem Warp1260 z DDR.

Mi raczej ACA1260 nie dałaby nic więcej, co już mam. Jedyne zastosowanie jakie widzę u mnie, to zdobienie pułki z innymi turbosami.

Może to tylko ja jestem marudny, ale nie ma u mnie ekscytacji jak wychodziły ACA1233, TF536, 68030TK, Warp1260, A630.
To nie jest też tak, że ACA1260 jest jakas zła, tylko za późno i za drogo i jak było w jakimś filmiku:

[#122] Re: ACA 1240/1260

@prz, post #118

bo właśnie każdy PRAWDZIWY AMIGOWIEC już dawno przerobił swoją Amigę na zasilacz do PISTORMA i gra w gry z pc...

swoją drogą co za głupek wymyślił w latach 80 taki wolny komputer na którym teraz "AMIGOWIEC" musi męczyć z jego powolnoscią...

naprawdę nie bądźcie masochistami i nie męczcie się z Amigami, sprzedajcie je.. niech nie leżą pudłach...

NIECH ŻYJE PSISTORM !!!!!
... aaa i WAMPIR też
PRECZ Z POWOLNĄ AMIGĄ
... na której nie da się grać w gry i to nie tylko w gry z pc ba nawet Amigowy lotus się wlecze, super frog nie skacze a biedne lemingi giną bo 68000 nie wyrabia...
3
[#123] Re: ACA 1240/1260

@snifferman, post #121

W sumie ten wątek jest odpowiedni do tego pytania.

Czy ktoś z tu obecnych rozważa zakup ACA1260? Jeśli tak to dlaczego i czy ma już inne karty 060. Jestem właśnie ciekawy opini za, bo przeciw już słyszałem a nawet sam wygłosiłem🤣

Ostatnia aktualizacja: 21.12.2024 16:45:14 przez snifferman
[#124] Re: ACA 1240/1260

@snifferman, post #121

Warp1260

U mnie wręcz przeciwnie. Kartę mam za free od chłopaków z CS Lab jako że wygrałem ją w konkursie ogłoszonym przez twórców karty w stosownym wątku na ppa (jeszcze raz dzięki Cizar!).
Mogłem ją od raz sprzedać za gruby kwit, ale tego nie zrobiłem, pomny tego jak sprzedałem BlizzaPPC za 450 pln a dzięki Mokremu (Dzięki Stary!) mam wypaśną A1260/100 z WarpedVision, Gotekiem OLED.

Jak już będzie w sprzedaży karta ACA1260, ta mam nadzieję że ktoś porówna ją do TF1260, Warp 1260 i Trinity 1260, robiąc dłuuuugi film, bo raczej nikt z moich znajomych nie przymierza się do zakupu... No chyba że Mokry.

Ostatnia aktualizacja: 21.12.2024 17:15:05 przez waldiamiga
[#125] Re: ACA 1240/1260

@waldiamiga, post #124

Ja się nastawiałem na zakup, bo bardzo sobie chwalę produkty z IComp, a karta ACA1233n/56, którą obecnie używam, jest wg mnie doskonała. No ale cena niestety studzi trochę zapał, prawie 6500 złotych za wersję 060/100 to jednak dużo. A przecież to tylko karta turbo...

Mnie zastanawia różnica pomiędzy najsłabszą wersja 040/25 a najmocniejszą 060/100. Skoro karta jest ta sama i automatycznie wykrywa procesor, to różnica prawie 1100 euro jest szokująca. Ponad 1000 euro za sam procesor 060 rev6? WOW.

No nic, i tak trzeba poczekać na recenzje a najlepiej to na rev2 i poprawę błędów z pierwszej partii. A moze trafi się też jakaś okazja z drugiej ręki.

Ostatnia aktualizacja: 21.12.2024 18:43:21 przez vojo
[#126] Re: ACA 1240/1260

@vojo, post #125

kiedyś była taka edycja aca 1230/ 55 albo na 60
cena była kosmiczna nie sprzedawały się to zjechał z ceny
Zobacz na aca 1221 on je sprzedaje taktowane na 25 i za dopłata masz taktowanie na 40 i dodatkowy 64 mb ramu a normalnie masz 16.

To na 1221 z 16 ramu zarabiał bo tak naprawdę sprzedawał karty taktowane na 40 i 64 ramu tylko ukryte programowo .

albo aca 630 z 32 mb ramu i była edycja o wiele droższa z 64 mb ramu
a kości ram takie same tylko inny soft.
Bo każda aca 630 miała w sobie 64 ramu tylko inny soft
to jego techniki pompowania euro od ludzi

Ostatnia aktualizacja: 21.12.2024 19:04:50 przez Dorian3d
1
[#127] Re: ACA 1240/1260

@RokiS, post #122

Dziwne jest to co piszesz. Niby kim jest ten mityczny "prawdziwy amigowiec"?

Sam masz w stopce wpisaną kartę turbo więc sam swojej nie pozostawiłeś na domyślnej prędkości. Czy jest coś złego w tym, że inni do przyspieszenia używają czego innego niż Motorola i chcą większej prędkości niż oferuje 060? Grzech jakiś?

Przecież Amiga nie musi tylko służyć - jak może wynikać z Twojego postu - do gry w Lotusa i Super froga. To bardzo płytkie traktowanie tego komputera.

Wiesz, obiektywnie patrząc to całe retro jest bez sensu. Dlatego krytykowanie tego, że ktoś do 25-letniej Amigi wetknął akurat pistorma jest śmieszne i przypomina nieco fanatyzm religijny .

Ostatnia aktualizacja: 21.12.2024 19:05:50 przez prz
[#128] Re: ACA 1240/1260

@vojo, post #125

ACA1233n/56

Jak ja kupiłem ACA1233 40MHz to wersja 55MHz była dużo droższa. Różnica była 12.5Mips vs 9.5Mips. Później sobie ją podkręciłem do 50Mhz i ma 11.98Mips więc posiadanie wersji 55Mhz dla 5% wydajności nie miało sensu.

Trochę ludzi tak sobie podkręciło i wyszła nowa wersja 1233n. Mam jedną i przy 45Mhz z wymienionym CPU co działa na 60Mhz karta się wiesza. Można oczywiście odesłać kartę na zmiane firmware na 55Mhz (wtedy zegar oscylatora nie jest dzielony przez 2 tylko jest 1:1), ale wychodziło to chyba drożej niż sprzedaż karty i kupno wersji 55Mhz.

Później wyszła wersja 1234 która dawała slot CF i wersja 50Mhz kosztuje 400€. Ja kto mówią w De... Nein !

No i te licencje na odblokowywanie funkcji. Dla mnie to były takie sygnały "płać naiwniaczku"

To na 1221 z 16 ramu zarabiał bo tak naprawdę sprzedawał karty taktowane na 40 i 64 ramu tylko ukryte programowo .

albo aca 630 z 32 mb ramu i była edycja o wiele droższa z 64 mb ramu
a kości ram takie same tylko inny soft.
Bo każda aca 630 miała w sobie 64 ramu tylko inny soft
to jego techniki pompowania euro od ludzi

Te techniki są też w innych sprzętach. Maszyny CNC gdzie softowo odblokujesz dodatkowe funkcje. Oscyloskop Rigola gdzie soft kosztuje kilka tysięcy euro. Niestety taki jest trend. Opcje i abonamenty. Płać i płacz.

Ostatnia aktualizacja: 21.12.2024 19:28:45 przez snifferman
[#129] Re: ACA 1240/1260

@RokiS, post #122

Tak realnie, to po co ci 060 w Amidze? Produkcje w większości są pisane dla max 030. Nikt już na poważnie nie używa Amigi.
Więc ta 060 ma takich sam sens jak PiStorm, choć najczęściej ma większe ograniczenia. Co możesz na 060 robić poza oglądaniem dem pisanych pod ten procesor?

Ostatnia aktualizacja: 21.12.2024 19:34:20 przez bobycob
1
[#130] Re: ACA 1240/1260

@RokiS, post #122

NIECH ŻYJE PSISTORM !!!!!

Psistorm to wunder waffe swiata amigowego. Taką kartą amigowiec
odwojuje teren stracony na rzecz niebieskiego.
1
[#131] Re: ACA 1240/1260

@bobycob, post #129

Co możesz na 060 robić poza oglądaniem dem pisanych pod ten procesor?

Pograć w Dooma
Pograć w Q1
Zrobić render 3D
Modlić się do czerwonego paska w Sysinfo
Dodac sobie 060 w podpisie pod postami na PPA, żeby ci co nie mają zazdrościli.

I najważniejsze..

Zadzwonić do autora Sysinfo, bo w starszych wersjach przy mocnych 060 był komunikat "Phone me NOW!!!"

5
[#132] Re: ACA 1240/1260

@snifferman, post #128

Te techniki są też w innych sprzętach. Maszyny CNC gdzie softowo odblokujesz dodatkowe funkcje. Oscyloskop Rigola gdzie soft kosztuje kilka tysięcy euro. Niestety taki jest trend. Opcje i abonamenty. Płać i płacz.

Oczywiście masz dużo racji. Tylko ja trochę rozumiem to oburzenie użytkowników Amigi bo jednak jest różnica między nią, a "maszynami CNC". Te drugie używane są do produkcji w firmach i te dodatkowe koszty - jeżeli są uzasadnione produkcją - wliczane są w cenę sprzedawanego gotowego produktu. Producenci takich maszyn mogą zresztą konkurować o klienta również ceną tych dodatkowych funkcji. Klient kupi to, co lepiej mu się wkalkuluje w koszt jego produktu.

W przypadku Amigi jest inaczej. Trudno mówić, że służy do jakiegokolwiek zarabiania. Jest to sprzęt do swego rodzaju zabawy czysto hobbistycznej i to dość specyficznej. Dodatkowe opłaty za różne funkcje może i nie są czymś złym (występują w różnych hobbistycznych rozwiązaniach), ale wartość tych dodatkowych opłat w stosunku do tego co one oferują to w tym przypadku może już być takim nieco cwaniakowaniem. W przypadku tej karty ta drabinka dopłat powoduje, że za kartę z pełnym 060 trzeba zapłacić 6,5 tys. zł, a jak widać niekoniecznie wynika to z ceny procesora. Ale tak jak pisałem wcześniej - może być to również wynikiem złudnego przeświadczenia producenta o monopolu. Którego jednak w tym momencie już nie ma.
[#133] Re: ACA 1240/1260

@prz, post #132

W przypadku tej karty ta drabinka dopłat powoduje, że za kartę z pełnym 060 trzeba zapłacić 6,5 tys. zł, a jak widać niekoniecznie wynika to z ceny procesora. Ale tak jak pisałem wcześniej - może być to również wynikiem złudnego przeświadczenia producenta o monopolu. Którego jednak w tym momencie już nie ma.

Możliwe, że jest to taka pseudo sprzedaż ratalna. Możesz sobie rozłożyć cene zakupu. Są tacy, którzy lubią raty i może się na to skuszą. Może są jacyś fani marki ACA i kupią, bo to dobre niemieckie produkty? Ja tam w tym sklepie nie widzę już spektakularnych produktów, których nie ma gdzie indziej, bo to by mógł być czynnik decyzyjny przy zakupie. Ja raczej wpisuję ACA1260 na listę razem z AmigaONE. Cena nie adekwantna do możliwości
[#134] Re: ACA 1240/1260

@RokiS, post #122

bo właśnie każdy PRAWDZIWY AMIGOWIEC już dawno przerobił swoją Amigę na zasilacz do PISTORMA

Nic nie musiałem przerabiać. Wpinasz PiStorma jak każde inne turbo.
i gra w gry z pc...

Jak oglądam filmy, które są wyświetlane przez AGA i słucham dźwięku przez PAULA, a PiStorm odwala czarną robotę to dalej "Amiga" służy za zasilacz?
[#135] Re: ACA 1240/1260

@RokiS, post #122

A co jest złego w graniu w gry z PC, skoro są fajne?
[#136] Re: ACA 1240/1260

@_arti, post #135

No ja też lubię pierwszą część GTA i składać retro PC. Taki Pentium MMX to fajny.... zaraz zaraz to nie to forum

Arti. Jako władca tego forum powinieneś ignorować takie zaczepki a nie dawać się jeszcze wciągać w dyskusję. Też czasami poobrażam fanów tych pecetów Aone czy jak tam się nazywają, ale tutaj jest dyskusja o ACA1260 i dlaczego nie warto jej kupować
[#137] Re: ACA 1240/1260

@RokiS, post #122

superfrog na pc to syf
[#138] Re: ACA 1240/1260

@_arti, post #135

A co jest złego w graniu w gry z PC, skoro są fajne?

No to skoro gry są fajne, to najlepiej grać w nie w ich oryginalnej
pecetowej wersji niż w porty amigowe.
[#139] Re: ACA 1240/1260

@Marcin27411, post #138

pecetowej wersji niż w porty amigowe.

Fajnie jest zobaczyć, pograć na Amidze. To jest bardziej satysfakcjonujące. Na PC to sobie każdy wioskowy głupek może pograć, a na Amidze to już trzeba się wysilić.
2
[#140] Re: ACA 1240/1260

@koczis, post #139

To jest bardziej satysfakcjonujące.

Niekoniecznie. Są osoby, które składają sobie retro pecety i mają
masę frajdy z tego.
[#141] Re: ACA 1240/1260

@Marcin27411, post #138

pecetowej wersji niż w porty amigowe

Gdyby nie te porty amigowe bardziej wymagających gier z PC sprzed lat, to pewnie nie byłoby dzisiaj nie tylko pistormów, ale także tak rozwiniętej oferty kart 68060. No bo jeśli nie grać na Amidze w porty gier pecetowych to pewnie dla 99,5% użytkowników Amigi wystarczyłby 68030. I jak tu już ktoś stwierdził (z czym - jak tam odpowiedziałem - nie zgadzam się) że Amiga = gry pokroju Lotusa lub Super froga.

A z drugiej strony, to oferta szybkich kart może spowodować rozwój nowocześniejszych gier i bardziej wymagających innych programów. Owszem, w przypadku Amigi w większości będą to porty z uwagi na czasochłonność napisania nowej gry.

Ale brak szybszego sprzętu będzie tylko hamulcem rozwoju platformy. Tak było z PC - to rozwój sprzętu napędzał oprogramowanie, które z kolei napędzało rozwój sprzętu.

Więc ideologiczne narzekania na wszelkie pistormy są bardzo dziwne. Gdyby teoretycznie coś takiego pojawiło się w latach '90 to Amiga jeszcze długo by żyła i nikt nie traktowałby tego jako grzech lub zamach na Amigę.

Chyba, że ktoś chce w kółko grać w Super froga i do tego jest mu Amiga potrzebna .
[#142] Re: ACA 1240/1260

@Marcin27411, post #140

Niekoniecznie. Są osoby, które składają sobie retro pecety i mają
masę frajdy z tego.

Mowa była o PC współczesnych, retro graty typu PC to już jest inny poziom rozrywki, nawet bym powiedział, że jest trudniej niż na Amidze, bo system jest do bani.
1
[#143] Re: ACA 1240/1260

@prz, post #141

Gdyby teoretycznie coś takiego pojawiło się w latach '90 to Amiga jeszcze długo by żyła i nikt nie traktowałby tego jako grzech lub zamach na Amigę.

No tak, gdyby tylko w I połowie lat '90 pojawiła się technologia z już nie najwcześniejszego XXI w. i w dodatku nie otrzymał tej wydajności też PC Baju baju, byłbyś w amigowym raju
To co było, to 040/060/PPC, tyle, że dla 99% amigowców nieosiągalne i wtedy nieopłacalne w porównaniu z PC, ale przynajmniej technologicznie jeszcze jako tako przystające do "bazy"
Teraz przynajmniej można zrealizować te marzenia, dość zabawne, że wcześniej nazwałeś Amigę z 060 "powolną".
Nie, to jest nadal superszybka Amiga, tylko Vampire czy Pistorm to już prędkość nadświetlna, co nie każdego musi pociągać, ani mieć zastosowanie większe niż niszowe pośród softu.
3
[#144] Re: ACA 1240/1260

@Jacques, post #143

No tak, gdyby tylko w I połowie lat '90 pojawiła się technologia z już nie najwcześniejszego XXI w. i w dodatku nie otrzymał tej wydajności też PC Baju baju, byłbyś w amigowym raju

Dlatego celowo napisałem "teoretycznie". I był to jedynie przyczynek do reszty tezy

...dość zabawne, że wcześniej nazwałeś Amigę z 060 "powolną".

Bo są rzeczy, dla których 060 jest za wolna. Granie w Q1 to granica możliwości i część rzeczy trzeba powyłączać. O Q2 można zapomnieć. Programy 3D i inne obliczeniowe, Shapeshifter itd. itp. Zaraz pewnie pojawi się kolejny mądry ktoś, co "błyskotliwie" zauważy, że Q2 to tylko port, a programy liczące można puścić na PC. Ale przy takim podejściu Amiga do niczego nie byłaby potrzebna. A tak jak już pisałem, sprowadzanie Amigi do konsoli dla Superfroga to spłycanie sensu Amigi jako komputera.
[#145] Re: ACA 1240/1260

@prz, post #144

No co Ty, emulacja klasycznego Maca zapiernicza na 060 (włącznie z grami), pod warunkiem posiadania RTG
Jak dla mnie granica leży właśnie w Q1, jeśli to działa sensownie (a działa na Warpie 1260 z RTG), to więcej mocy mi nie trzeba z klasyka, bo to już potem nie jego epoka.
Bo gdzie ma być ta granica: Q3, Q4? Pojawienie się takiego Metal Sluga czy Carmaggedona, choć miłe, to z całym szacunkiem nie rozwój platformy, bo ten nadal pozostał po stronie NG, a w 68k na sterydach wykorzystuje się te MIPSy głównie do zabawy.

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2024 14:55:58 przez Jacques
[#146] Re: ACA 1240/1260

@Jacques, post #145

No co Ty, emulacja klasycznego Maca zapiernicza na 060 (włącznie z grami), pod warunkiem posiadania RTG

"Pod warunkiem" .

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2024 14:54:06 przez prz
[#147] Re: ACA 1240/1260

@prz, post #146

Oczywiście, karty graficzne istniały już w epoce, prawda? Tam jest większy problem niż w rzekomej "powolności" 060
Niech sobie każdy amiguje jak chce, tylko nie wymyśla, że Amiga z 060 jest powolna, bo wszystko trzeba odnosić do realiów komputera z epoki - chyba nie konkurujemy i klasykiem nie gonimy PC?

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2024 14:57:16 przez Jacques
[#148] Re: ACA 1240/1260

@Jacques, post #143

W moim przypadku nie pogoń za prędkością światła jest znacząca, ale ekonomia.
Tak jak kiedyś uważałem, że karta PPC w cenie 4 dobrych PCtów to przesada, tak samo dziś cena karty z 060 na pokładzie to jest cena dla mnie zaporowa. Mało tego, to uruchamiania starszych gier 030 by wystarczył. Tylko PiStorm nadal jest dużo tańszy oferując więcej.
[#149] Re: ACA 1240/1260

@bobycob, post #148

No i OK OK
Gdybym się wcześniej nie zaopatrzył w 060 rev6 za około $100, pewnie skończyłoby się podobnie, albo na 040 lub LC060.
[#150] Re: ACA 1240/1260

@Jacques, post #147

Niech sobie każdy amiguje jak chce, tylko nie wymyśla, że Amiga z 060 jest powolna, bo wszystko trzeba odnosić do realiów komputera z epoki

A może raczej do potrzeb? Chcę aby to co robię robione było sprawnie i szybko i dla mnie w zakresie tego co robię 060 jest za wolny. Mnie średnio obchodzi "odnoszenie do komputera z epoki", bo epoka dawno minęła i żyjemy w innych realiach.

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2024 15:08:46 przez prz
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem