kategoria: A600
[#31] Re: Karta Furia, kickstart 3.1

@Wankowicz, post #30

Ależ to była całkiem spokojna obserwacja OK, wyjaśnione.
Czekamy na akcje czyszczenia przez właściciela Amigi OK

Ostatnia aktualizacja: 08.11.2024 12:29:53 przez Jacques
[#32] Re: Karta Furia, kickstart 3.1

@Jacques, post #31

Ależ to była całkiem spokojna obserwacja OK, wyjaśnione.

W takim razie cofam co powiedziałem. Nie ma potrzeby abyś brał coś na uspokojenie. Również czekan na info od właściciela.
[#33] Re: Karta Furia, kickstart 3.1

@Wankowicz, post #30

Przestańcie się kłucić to jest tylko post o Furii i kickstart.Naprawde szkoda energii i życia na głupie sprzeczki.
Pozdrawiam i dziękuję bardzo za pomoc
[#34] Re: Karta Furia, kickstart 3.1

@Rysiek1908, post #33

Przestańcie się kłucić to jest tylko post o Furii i kickstart.Naprawde szkoda energii i życia na głupie sprzeczki.

to tylko potwierdza moją wcześniejszą hipotezę :)

od dawna wiadomo, że Furia doprowadza amigowców do furii
xD
[#35] Re: Karta Furia, kickstart 3.1

@Jacques, post #31

Tylko się teraz zastanawiam czy jest sens czyszczenia skoro kick 37.300 działa bez problemu.Tak mi ktoś podpowiedział na jednej grupie i na chłopski rozum to ma sens.
[#36] Re: Karta Furia, kickstart 3.1

@Rysiek1908, post #33

Myśmy nie zdążyli zacząć się kłócić.
[#37] Re: Karta Furia, kickstart 3.1

@Rysiek1908, post #35

dobre czyszczenie (nawet zwykłym spirytusem) nic nie zaszkodzi, a może ci pomóc
:)
[#38] Re: Karta Furia, kickstart 3.1

@Rysiek1908, post #35

Czy to nie jest tak, że przy kicku 3.x Amiga w trakcie boota robi dużo więcej rzeczy niż przy poprzednich wersjach. Z tego co popamiętam jest zawsze robiony fpu check. Ale lepiej niech ktoś mądrzejszy się wypowie.
[#39] Re: Karta Furia, kickstart 3.1

@Cezarykl, post #37

Zwykłym spirytusem to raczej zaszkodzi. On zostawia osad.
[#40] Re: Karta Furia, kickstart 3.1

@Rysiek1908, post #35

Tylko się teraz zastanawiam czy jest sens czyszczenia skoro kick 37.300 działa bez problemu.Tak mi ktoś podpowiedział na jednej grupie i na chłopski rozum to ma sens.

Dlatego też wspominałem wcześniej o czyszczeniu nóg Kicków (i CPU na płycie) Może to ten 3.x najbardziej tego wymaga w takim razie.
[#41] Re: Karta Furia, kickstart 3.1

@Wankowicz, post #39

On zostawia osad.
Osad z czego?
[#42] Re: Karta Furia, kickstart 3.1

@Jacques, post #40

Ale bez Furii kick 3.1 działa ok. wariat?
Zrobię tak jak poradziłeś.Może akurat się uda.
[#43] Re: Karta Furia, kickstart 3.1

@Jacques, post #40

Niestety, czyszczenie nie pomogło głową w mur
[#44] Re: Karta Furia, kickstart 3.1

@Krashan, post #41

Z po produkcyjnego syfu, który nie został dobrze odfiltrowany. Do czyszczenia elektroniki powinno się używać dedykowanych płynów.
[#45] Re: Karta Furia, kickstart 3.1

@Rysiek1908, post #43

No to miernik w dłoń i sprawdź jakie jest napięcie na pcb furii.
[#46] Re: Karta Furia, kickstart 3.1

@Wankowicz, post #45

Ło Panie do takich rzeczy to ja tutorial potrzebuję
[#47] Re: Karta Furia, kickstart 3.1

@Rysiek1908, post #46

Zdjęcie w prawym dolnym rogu.

Ja już nie pamiętam bo nie mam Furii ale tam chyba był opis na którym pinie jakie jest napięcie? Chodzi mi o miejsce gdzie wtyk wentylatora wchodzi w kartę.

Najpierw zrób dobre zdjęcie Furii od góry a ja Ci namaluje gdzie masz dać miernik.
[#48] Re: Karta Furia, kickstart 3.1

@Jacques, post #31

Jedna rzecz mnie zaciekawiła.A mianowicie jak odpalam amigę z podpiętym dyskiem (CF) na kicku 2.0 pojawia się tylko szary ekran.Ale jak włożę dyskietkę z workbenchem ,normalnie odpala system i pokazuje mi całego twardziela.Tyle że nic nie mozna zrobic.Nie dziala zadne demo zadna gra czy nawet amiga test kit.Czy trzeba coś zmienić w ustawieniach na dysku poprzez winuae?I tak czekam na czytnik kart SD więc nie chce mi się teraz bawić że stawianiem nowego systemu na CF.Ale chcę się dowiedzieć jak rozgryźć to rozgryźć.

Ostatnia aktualizacja: 08.11.2024 21:51:51 przez Rysiek1908

Ostatnia aktualizacja: 08.11.2024 21:52:20 przez Rysiek1908
[#49] Re: Karta Furia, kickstart 3.1

@Rysiek1908, post #48

Furia jest bardzo kapryśna jeśli chodzi o karty CF, lepiej używać szybkich kart SD (z tą przejściówką od lotharka). Wynika to z agresywnie ustawionych timingów dla IDE. Swego czasu dużo "walczyłem" z furią i najlepiej mi działa na romie cloanto 46.45 plus system 3.1.4. Zmaina na rom 3.2 powoduje że amiga nie odpala, więc zostałem już na tej konfiguracji na A600, a nowy 3.2 używam na A1200. Podobno po update firmware furii działa już z 3.2, ale nie mam możliwości samodzielnie tego zrobić. Zaobserwowałem jeszcze jedną rzecz odnośnie furii. Moja konfiguracja jest dosyć bogata, oprócz furii jest tam jeszcze rozszerzenie d 2 MB chip i indivision ECS. Mam zasilacz meanwell 65, i napięcie +5V było na poziomie 4,8V - nie działał mi wtedy prawidłowo dżojstik ("nie działał skok do góry"). Po podniesieniu napięcia do 5,2 V na zasilaczu, wszystko działa prawidłowo. Sprawa ta była opisywana na zagranicznych forach.
1
[#50] Re: Karta Furia, kickstart 3.1

@ramire74, post #49

Czy ktoś wie na czym ta poprawka kompatybilności z ROM 3.2 polegała? Pomogłoby to poprawić kompatybilność rodzimej A630 z ROM 3.2.
[#51] Re: Karta Furia, kickstart 3.1

@pong777, post #50

Przyczyną była zmiana w scsi.device w wersji 47. W porównaniu z wersją 46 zmienił się sposób wykrywania układu Gayle, szczegóły tu:

https://eab.abime.net/showpost.php?p=1489333&postcount=16
https://www.exxosforum.co.uk/forum/viewtopic.php?t=4393
[#52] Re: Karta Furia, kickstart 3.1

@ramire74, post #49

Niestety poczta poleciała w przysłowiowego chu.. I na przejściówkę do SD muszę poczekać.
[#53] Re: Karta Furia, kickstart 3.1

@Wankowicz, post #44

Spirytus spożywczy powstaje w procesie rektyfikacji, więc tam nie ma mowy o jakimkolwiek osadzie.
1
[#54] Re: Karta Furia, kickstart 3.1

@wali7, post #53

Nothing is perfect. Spirytus spożywczy to czystość 95%, więc reszta to woda plus inne substancje (zanieczyszczenia).
[#55] Re: Karta Furia, kickstart 3.1

@koczis, post #54

Te 5% pozostałości to praktycznie wyłącznie woda, no może trochę innych alkoholi (metanol, propanol...), może jakieś ketony w rodzaju acetonu, bo to wszystko może powstać w wyniku procesów życiowych drożdży (nawet jeśli mamy etanol z bezpośredniej syntezy, to tam też są jakieś lotne zanieczyszczenia). Tak czy inaczej, etanol potem jest czyszczony w procesie destylacji, najczęściej rektyfikowany. W wyniku tego procesu otrzymujemy produkt zawierający praktycznie WYŁĄCZNIE składniki lotne (jak wymienione w pierwszym zdaniu), a więc nie może być mowy o jakichś osadach.
Praktycznie każdy etanol (również do celów laboratoryjnych) ma 95-96%, a reszta to woda, bowiem etanol i woda tworzą właśnie taką mieszaninę azeotropową, i nawet etanol absolutny (100%), gdzie wody pozbyto się metodami chemicznymi, pozostawiony sam sobie będzie łapał wodę z powietrza i dążył do tych 96%. Ale to co złapie to czysta woda... a ona osadów nie tworzy.
4
[#56] Re: Karta Furia, kickstart 3.1

@Rysiek1908, post #1

Problem rozwiązany.Odesłalem kartę wraz z kickiem do sprawdzenia i okazało się, że problem leżał po stronie kickstartu.Gosciu wymienił mi Kicka i wszystko działa ok.
Teraz czas zacząć nierówną walkę z kartą SD (instalacją workbencha i konfiguracją karty cf)
3
[#57] Re: Karta Furia, kickstart 3.1

@Rysiek1908, post #56

dzięki za info o rozwiązaniu problemu, bo każdy tu wiesza psy na Furi a jak widać nie zawsze to jej wina
ja tam sobie Furie bardzo chwaliłem za stabilność pracy, dopracowanie softu... teraz brak takich kart do A600
1
[#58] Re: Karta Furia, kickstart 3.1

@RokiS, post #57

Jak brak, jak jest w sprzedaży u Lotharka
A A630 u Archi-Techa.
[#59] Re: Karta Furia, kickstart 3.1

@Jacques, post #58

niom, mam, ale jej brakuje trochę do Furi

Ostatnia aktualizacja: 20.11.2024 19:47:31 przez RokiS
[#60] Re: Karta Furia, kickstart 3.1

@RokiS, post #59

Ja też nie narzekam na Furię ale może miałem szczęście z CFką bo poszło od strzała...i firmware też był najnowszy. W drugiej A600 myślałem, że gryzie się z RGB2HDMI bo wieszały się gry ale wygląda, że to zewnętrzny Gotek jest winny. Zobaczymy z nową CFką bo właśnie uwaliłem starą podczas prób.

@RokiS

Sorki za OT...widzę, że też masz IndiECS v4. Ja zamówiłem do tej pierwszej A600 i dostałem z adapterem na CIA do A500. Przeoczyłem gdzieś w trakcie zamówienia, że trzeba było zaznaczyć, że to do A600? Wiem, że jeszcze nie działa ustawianie z klawiatury ale zanim uderzę do Jensa chcę wiedzieć czy to mój błąd...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem