[#31] Re: A1200NG od AmigaKit

@waldiamiga, post #1

A czy na to bedzie mozna wgrac sobie swoj wlasny OS ? czy skazane to jest na system Amigakitu ?
[#32] Re: A1200NG od AmigaKit

@pawelini, post #13

Odtworzyli układy specjalizowane, czy dokopali się do jakiegoś magazynu na Filipinach/w Indiach? Gdyby to pierwsze to super wiadomość, jeśli to drugie to tylko dobra wiadomość.

Nie ma sensu rozwijać komputera tylko po to by działała na nim przeglądarka. Przeglądarki do aminetu i starannych stron w starym htmlu nam wystarczą :)

Zgadzam się.
[#33] Re: A1200NG od AmigaKit

@Kwiatki, post #31

Nie wiem, myślę że tak jak w przypadku A600GS będzie to tylko AmiBench V46.
[#34] Re: A1200NG od AmigaKit

@waldiamiga, post #33

No to niech sie hakna W takim wypadku pi500 dla mnie lepsze.
[#35] Re: A1200NG od AmigaKit

@Kwiatki, post #34

Tez mam takie wrażenie: to wydajnościowo bardzo kiepski emulator, to znowu tak jak w A600GS poziom RPI3, czyli jakieś 1/5 wydajności RPi5 czy RPI 500. Do tego brak licencji na kickstarty, więc będzie to działało na tym Amibenchu a w środku pewnie Aros.

Myślę, że Pi500 będzie znacznie lepszym wyborem
1
[#36] Re: A1200NG od AmigaKit

@waldiamiga, post #33

Przecież na stronie stoi jak byk - masz swój Kickstart, możesz se wrzucić, jaki system chcesz.
[#37] Re: A1200NG od AmigaKit

@_arti, post #36

Przecież na stronie stoi jak byk - masz swój Kickstart, możesz se wrzucić, jaki system chcesz.

Jak możesz podaj gdzie to wyczytałeś, ja tego nie widzę.
Sprzęt jest słaby. Według danych i jak pisałem rozwinięcie A600GS - o AmigaAMP możesz pomarzyć na tych wynalazkach.
2
[#38] Re: A1200NG od AmigaKit

@markusg, post #37

Ja myślałem kiedys ze to jest natywny AROS na Arma. I ma wbudowany emulator. Ale na jednym z filmików widziałem, że instaluje pakiet a600gs.deb, więc to jest debian z emulatorem? I on emuluje 68k? Czy ten aros natywnie chodzi. Na stronie a600gs jest to tak enigmatycznie napisane, że do tej pory nie wiem. Zakładam że 1200ng będzie działało tak samo.
[#39] Re: A1200NG od AmigaKit

@sand, post #38

Sterowniki oraz oprogramowanie jest pisane AmigaKit/A-EON (Trevor Dickinson jest udziałowcem Amiga Kit).
Nie mają praw oryginalnych kodu Kickstarta i części Workbench dla Amiga klasycznych - dlatego jest własne "GUI i AROS" i próba łatania błędów.
Ten sprzęt jest dydykowany dla osób z łatwym dostępem do Amigi klasycznej oraz ich częścią oprogramowania do których kiedyś kupili prawa.
[#40] Re: A1200NG od AmigaKit

@markusg, post #39

Nie o to się zupełnie pytałem. Pytałem się czy Aros działa natywnie pod arm64 ? Czy też mają linuxa pod spodem i emulują 68k? Co do bugów; jak to w każdym oprogramowaniu, jest ich pełno.

Ostatnia aktualizacja: 26.12.2024 02:06:44 przez sand
[#41] Re: A1200NG od AmigaKit

@sand, post #40

Emulują 68k i odpalają AROSa.
[#42] Re: A1200NG od AmigaKit

@_arti, post #30

A jest już dostępne w sprzedaży w ogóle?
[#43] Re: A1200NG od AmigaKit

@Hubez, post #42

Jako preorder jest link
HDMI to mogli dać na tylny panel, miejsca mają pod dostatkiem.
257 Mips również nie zachwyca, ciekawe czy na innym wsadzie np. Pimiga3 będzie więcej Mipsów czy ten wsad nie będzie działać.
Ostatnia aktualizacja: 02.01.2025 11:04:43 przez koczis

Ostatnia aktualizacja: 02.01.2025 11:09:40 przez koczis
[#44] Re: A1200NG od AmigaKit

@koczis, post #43

Lol... 257Mips to PiStorm ma jeszcze przed podaniem zasilania :P
1
[#45] Re: A1200NG od AmigaKit

@koczis, post #43

Cena to 163 Euro za preorder i 198 Euro przy regularnym zamówieniu. link
[#46] Re: A1200NG od AmigaKit

@waldiamiga, post #1

O nie, teraz dopiero na fotce zauważyłem, że to jakiś Orange Pi albo inny Banana wepchnięty ordynarnie na płytę w formacie A1200, z kilkoma scalakami rozszerzającymi jak USB czy jakiś interfejs równoległo-szeregowy do obsługi CF. Przecież to badziewie jest :).
7
[#47] Re: A1200NG od AmigaKit

@bfgmatik, post #46

Nie takie pieniądze płacono za większą padakę.
Sprzęt przeznaczony dla konformisty z padniętą MOBO.
3
[#48] Re: A1200NG od AmigaKit

@bfgmatik, post #46

Ok, ale jaka to będzie miało rzeczywista wydajność względem takiego pistorma? Bądź takiego dajmy na to 040?

W sumie kupiłbym :)
[#49] Re: A1200NG od AmigaKit

@KoLi, post #48

Nie wiem ale jedynym rozsądnym rozwiązaniem (jak ktoś już musi :) byłoby zrobienie takiej płyty bazowej dla najnowszego Pistorma. Bo to co widzę na zdjęciu to jest właśnie taka płyta tylko dla jakiegoś dużo słabszego mikrokomputera.
1
[#50] Re: A1200NG od AmigaKit

@bfgmatik, post #49

Chłopcy pistormowcy już o tym myślą od jakiegoś czasu, z czipsetem w fpga w roli głównej, ale raczej w formatce itx niż do budy amigowej. Pozostaje tylko kwestia takiego samego międzymordzia - albo opartym na gpio, albo pożenienia tego przez pcie.

Ostatnia aktualizacja: 03.01.2025 20:28:09 przez teh_KaiN
[#51] Re: A1200NG od AmigaKit

@bfgmatik, post #49

To wszystko zależy czego oczekujesz.
Jeżeli A1200NG reklamuje się jako szybka maszyna to nie jest i nie będzie.
Kwestia emulacji jaka jest w A1200NG to realnie dzielenie Mips przez 3 lub nawet 5… 6... aby to było wiarygodne przy "ciężkich" programach.
Jeżeli ktoś celuje w inne rzeczy - bardziej „koszerne” to przykładem jest to
https://www.8bits4ever.net/product-page/mistress-1200

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2025 00:23:32 przez markusg
2
[#52] Re: A1200NG od AmigaKit

@KoLi, post #48

257 Mips to całkiem sporo jak na Amigę. Taka 040 25 Mhz ma 20 Mips. Taki Pistorm32 RPI 4 ma w trybie koszernym (AGA) wydajność 240 Mips.
2
[#53] Re: A1200NG od AmigaKit

@koczis, post #52

Taki Pistorm32 RPI 4 ma w trybie koszernym (AGA) wydajność 240 Mips

oj chyba troszkę więcej ...
[#54] Re: A1200NG od AmigaKit

@koczis, post #52

Skąd 240 mips? Zdecydowanie więcej link
[#55] Re: A1200NG od AmigaKit

@MariuszK, post #53

Wszystko zależy od użytej aplikacji. W tym przypadku był to Frogger 2.0. Odtwarzany był plik wideo w rozdzielczości 640x352 w 16 klatkach na sekundę. (więcej klatek to 18 ale bez dźwięku). Czemu taki test, a nie inny? Ano ten najbardziej obciąża pamięć Chip. Przy programach, które mniej korzystają z pamięci Chip będzie szybciej.
1
[#56] Re: A1200NG od AmigaKit

@koczis, post #55

Ale po co używać pamięć chip, skoro Pistorm pozwala na użycie swojego układu graficznego.... szczególnie duże zyski powinny być przy odtwarzaniu filmów właśnie.
U mnie pistorm z RPi4 bez overclockingu (na minimigu, ale to detal, można uznać że to była A500) wg Sysinfo też wychodzi ciut ponad 1600 MIPS.
Przy używaniu chip ram oczywiście jest wolniej, ale właśnie dlatego trzeba tak sobie wszystko ustawić (m.in. przez odpowiedni dobór programów), aby jak najmniej soft odwoływał się do chipu.
2
[#57] Re: A1200NG od AmigaKit

@wali7, post #56

Ale po co używać pamięć chip, skoro Pistorm pozwala na użycie swojego układu graficznego.... szczególnie duże zyski powinny być przy odtwarzaniu filmów właśnie.

Bo można używać pamięć chip jak i wszelkie inne podzespoły Amigi i to jest fajne. Filmy na karcie graficznej, które pomijają bardzo wolną pamięć chip zyskują do 400% na szybkości i przy pomiarze w mipsach uzyskuje się ich aż 1000 (mpeg2video). Przy DivX jest mniej. Nie pamiętam dokładnie ile, ale jak bym strzelał to max 600.
[#58] Re: A1200NG od AmigaKit

@koczis, post #57

Kilka nowych zdjęć tego wynalazku

facebook
[#59] Re: A1200NG od AmigaKit

@amigachelm, post #58

Lepiej wrzuć zrzuty z tej grupy. Ja np. się tam nie mogę dostać po tym, jak kółko wzajemnej adoracji mnie zbanowało parę lat temu za spokojne zadawanie słusznych pytań dotyczących klawiszy od Phila. Ach, no tak, moderator był współorganizatorem tego przedsięwzięcia.

Ostatnia aktualizacja: 05.02.2025 07:01:07 przez Jacques
[#60] Re: A1200NG od AmigaKit

@amigachelm, post #58

Ja nie mam fezduka nie widzę
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem