[#1] Prośba o identyfikację karty od Amigi 1200
Witam, kilka lat temu zakupiłem Amigę 1200 i tak sobie leżała aż do teraz gdy postanowiłem ją uruchomić. Na dnie obudowy leżała taka karta, musiała od czegoś odpaść albo po prostu ktoś ją tam tak zostawił. Pomoże ktoś naprowadzić na właściwe tory z czym to się lączyło? Gniazdo było przykręcone na tyle obudowy
[#2] Re: Prośba o identyfikację karty od Amigi 1200

@Kenobi_Obi, post #1

To karta graficzna do turbo Blizzarda.
[#3] Re: Prośba o identyfikację karty od Amigi 1200

@Kenobi_Obi, post #1

Karta graficzna BVision podpinana do turbo z PowerPC.
1
[#4] Re: Prośba o identyfikację karty od Amigi 1200

@Kenobi_Obi, post #1

ktoś naprowadzić na właściwe tory z czym to się lączyło?

Podłącza się ją do tego:

Z drugiej strony karty masz gniazdo do podłączenia karty którą znalazłeś.

[#5] Re: Prośba o identyfikację karty od Amigi 1200

@Kenobi_Obi, post #1

Jeżeli ktoś ją tam zostawił przez pomyłkę, bo nieźle skwasił, bo te karty dzisiaj powoli stają się rarytasem i osiągają naprawdę kosmiczne ceny. szeroki uśmiech

Wręcz legendarna karta graficzna, która otworzyła przed Amigą świat prawdziwego akcelerowanego 3D (co nie udało się dostępnej wcześniej CyberVision 64 3D z 3S Virge).
Rzadko się zdarza, że kawałek elektroniki zmienia całkowicie czyjeś życie, a ja mogę powiedzieć, że BVision3D zmieniła moje życie diametralnie, pozwoliła spełnić wieloletnie marzenia, a to później wpłynęło dosłownie na każdy element życia. Kupno Atari 65XE w 1990 też miało równie duży wpływ na moje życie. Poza tymi dwoma przypadkami już nigdy jakikolwiek sprzęt w tak dużym stopniu nie wpłynął na moje losy. Na moim grobie powinno się położyć BVision3D i Atari 65XE. szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 23.01.2025 11:14:31 przez MDW
2
[#6] Re: Prośba o identyfikację karty od Amigi 1200

@MDW, post #5

Jam mam 2 sztuki fajne karty.
Ale bez bliz ppc tego nie sprawdzi

ionakcelerowanego 3D (co nie udało się dostępnej wcześniej CyberVis 64 3D z 3S Virge).
no tak nie do konica bo quake tam działa koślawię ale dział

Ostatnia aktualizacja: 23.01.2025 11:18:44 przez Dorian3d
[#7] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Prośba o identyfikację karty od Amigi 1200
[#8] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Prośba o identyfikację karty od Amigi 1200
[#9] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Prośba o identyfikację karty od Amigi 1200
[#10] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Prośba o identyfikację karty od Amigi 1200
[#11] Re: Prośba o identyfikację karty od Amigi 1200

@Kenobi_Obi, post #1

Karta BVision.
Nie do użycia bez Blizzard PPC w A1200.
Praktycznie nie do zdobycia, więc osiągająca kosmiczne ceny.
Ja przynajmniej nie widziałem jej w sprzedaży od długiego czasu.
[#12] Re: Prośba o identyfikację karty od Amigi 1200

@Gandalf, post #11

ja dałem w 2024 roku
250e
[#13] Re: Prośba o identyfikację karty od Amigi 1200

@Dorian3d, post #12

Ale za sprawną i testowaną.
A tu masz kawałek legendarnej pcb, z zapytaniem czy działa.
I wąskie gardło ludzi co mają BPPC.
[#14] Re: Prośba o identyfikację karty od Amigi 1200

@Kenobi_Obi, post #1

Fajny bonus. Z 2000 - 3000 zł możesz wziąć za tę kartę. Sprawdź czy jest dobra.

Ostatnia aktualizacja: 23.01.2025 17:33:04 przez amikoksu
[#15] Re: Prośba o identyfikację karty od Amigi 1200

@mwb113, post #13

Tak jako sprawna od kolegi.
Teraz tylko takie karty po znajomości tylko szukać
[#16] Re: Prośba o identyfikację karty od Amigi 1200

@Dorian3d, post #12

Gratuluję.
Może niezbyt intensywnie szukałem, bo sam ją mam, ale w ofertach na e-bay jakoś się nie przewijają. O Aledrogo i OLX nie wspominam. A ostatnią, jaką widziałem kosztowała gdzieś z półtora klocka złociszy.
Jak na kartę z takimi osiągami, to "ciut" drogo, nawet jeśli dorzucimy, że to retro.
Ale był czas przywyknąć.
[#17] Re: Prośba o identyfikację karty od Amigi 1200

@Kenobi_Obi, post #1

Jest też karta, była podpięta do dysku twardego

[#18] Re: Prośba o identyfikację karty od Amigi 1200

@Kenobi_Obi, post #17

No to za komplet 4-5 koła możesz wołać.
[#19] Re: Prośba o identyfikację karty od Amigi 1200

@amikoksu, post #18

jak sprawne
ale to 40 68k

Ostatnia aktualizacja: 23.01.2025 18:19:46 przez Dorian3d
[#20] Re: Prośba o identyfikację karty od Amigi 1200

@Kenobi_Obi, post #17

Ty nie masz czasami kanału na YouTube?
[#21] Re: Prośba o identyfikację karty od Amigi 1200

@Dorian3d, post #20

Nie, nie mam kanału na You Tube

Ostatnia aktualizacja: 23.01.2025 18:35:39 przez Kenobi_Obi
[#22] Re: Prośba o identyfikację karty od Amigi 1200

@Kenobi_Obi, post #17

Z tego, co widzę, ma złącze SCSI, co jest dodatkowym plusem. Masz do tego złącza przy procesorze na brzegu karty taśmę? Jeśli tak, to tym lepiej.
[#23] Re: Prośba o identyfikację karty od Amigi 1200

@Gandalf, post #22

Tak, był do niej podpięty dysk, taśma też jest z tym wtykiem.
[#24] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Prośba o identyfikację karty od Amigi 1200
[#25] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Prośba o identyfikację karty od Amigi 1200
[#26] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Prośba o identyfikację karty od Amigi 1200
[#27] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Prośba o identyfikację karty od Amigi 1200
[#28] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Prośba o identyfikację karty od Amigi 1200
[#29] Re: Prośba o identyfikację karty od Amigi 1200

@Kenobi_Obi, post #17

Jest też karta, była podpięta do dysku twardego

A nie na odwrót?

Dziwnie to brzmi.
[#30] Re: Prośba o identyfikację karty od Amigi 1200

@HOŁDYS, post #24

A dlaczego miałby mi skakać gul skoro swoją A1200 z 060, PPC, BVision3D dobrowolnie sprzedałem kilka lat temu, bo od wielu lat nie widziałem sensu jej włączania gdy obok stał Pegasos G3, później Pegasos II G4, a później PowerBook G4. Mogę mieć do tego sprzętu ogromny sentyment ale dzisiaj nawet za dopłatą bym tego nie używał, bo taki zestaw nie wytrzymuje konkurencji z kolejnymi ami-zabawkami, których używam od 22 lat prawie każdego dnia. Pod względem sprzętowym i programowym tego nawet nie da się porównać. I nawet nie chodzi tylko o osiągi ale też o kulturę rozwiązań, porządek, niezawodność.

Ostatnia aktualizacja: 24.01.2025 00:09:07 przez MDW
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem