[#31] Re: Prośba o identyfikację karty od Amigi 1200

@Kenobi_Obi, post #17

Masz mega fajne znalezisko, i w dodatku dość wartościowe w dzisiejszych czasach.
Jeśli chcesz powrócić do Amigowania, to ja zdecydowanie zostawił bym sobie ten sprzęt, wizualnie jest w super stanie.OK
[#32] Re: Prośba o identyfikację karty od Amigi 1200

@Kenobi_Obi, post #1

Panowie to nie chodzi o jakieś oszustwo, trollowanie czy żeby komuś skoczył gul. Kupiłem tą Amigę wiele lat temu, i odłożyłem na bok. Teraz mnie naszła ochota żeby się za nią zabrać, mimo że nigdy nie miałem 1200 to sentyment do Amigi po setkach godzin spędzonych przy a600 pozostał.

Nie czepiajcie się słówek że napisałem że karta była podłączona do dysku a nie odwrotnie, bo takim sprzętowcem nie jestem. Dysk jest w zatoce a karta leżała na nim owinięta w folię, pewnie do celów transportowych a łączyl je kabel a raczej taśma.

Nie chcę jej sprzedawać, dla mnie nie ważne czy jest warta 500zl czy 5tyś zł, chcę przywrócić ten komputer do stanu uzywalności i mam nadzieję że znajdę tutaj oparcie jeśli chodzi o sprawy techniczne.

Na razie chciałem sprawdzić czy płyta główna jest sprawna ale brak gniazda na zasilacz, są tylko jakieś kabelki przylutowane do niej ale w miejscu innym jak było gniazdo zasilacza. Nie widzę też wtyczki od zasilacza komputerowego na płycie więc pewnie tymi przewodami było to jakoś zdrutowane.
2
[#33] Re: Prośba o identyfikację karty od Amigi 1200

@Kenobi_Obi, post #32

Zrób zdjęcia płyty głównej A1200 i zapodaj je tutaj.
2
[#34] Re: Prośba o identyfikację karty od Amigi 1200

@Kenobi_Obi, post #32

Zdecydowanie zrób tak jak napisał amikoksu, i zapodaj fotki żeby ludzie widzieli z czym mają do czynienia. Obfotografuj cały sprzęt, a na pewno dostaniesz cenne podpowiedzi, bo tutaj jest masa osób obeznanych i chętnych do pomocy

Ostatnia aktualizacja: 24.01.2025 09:54:03 przez jaster
2
[#35] Re: Prośba o identyfikację karty od Amigi 1200

@jaster, post #34

Ok zrobię fotki jak będę coś działał. Zastanawia mnie jedna rzecz, w środku była karta SoundBlaster zawinięta z resztą przejściówek, a przecież tam nie ma jej do czego wsadzić więc pewnie to jakaś mieszanka części komputerowych które ktoś do środka wsadził
[#36] Re: Prośba o identyfikację karty od Amigi 1200

@Kenobi_Obi, post #32

Ogólnie to bardzo fajny i ciekawy sprzęt, kiedyś chciałem mieć taki konfig (prawie miałem, tylko BVision mi brakowało), dzisiaj raczej podzielam zdanie MDW.
Karty Blizzard słyną z niezawodności i jakości wykonania, powinieneś być zadowolony, niewiele lepszych rzeczy możesz włożyć do takiej A1200. Zapewne będziesz miał trochę "zabawy" ze skonfigurowaniem systemu PPC i ustawieniem BVision, ale jeśli tam jest dysk, to może poprzedni właściciel wszystko ustawił.
[#37] Re: Prośba o identyfikację karty od Amigi 1200

@Kenobi_Obi, post #35

Kartę Soundblaster możesz podpiąć za pomocą Mediatora, który wygląda np. tak (było kilka modeli trochę różniących się wyglądem): https://www.elbox.com/products/mediator_pci_1200_sx.html
Obok Soundblastera można tam zainstalować kartę graficzną (najlepiej Voodoo 3, bo obsługuje 3d lepiej od BVision), USB (ale tylko modele "pobłogosławione" przez Elbox), i jakieś inne, mniej przydatne karty.
Jeżeli masz tam Mediatora (wpięty równolegle do płyty A1200), to jest naprawdę fajny konfig. Ale dla początkującego trudny do poprawnego ustawienia.

Ostatnia aktualizacja: 24.01.2025 10:55:44 przez wali7
[#38] Re: Prośba o identyfikację karty od Amigi 1200

@wali7, post #36

Miałem jakiś czas PPC z BVision i miałem problem bo co jakiś czas trzeba było poprawiać połączenie karty z PPC oraz sama karta się grzała. Sprzedałem zestaw kart do DE za myślałem wtedy dobrą cenę :( trzeba było wsadzić do szafy i teraz byłoby warte w ciul kasy. Nie zamieniłbym Warpa na PPC + BVision :)
[#39] Re: Prośba o identyfikację karty od Amigi 1200

@KAN2000, post #38

Nie zamieniłbym Warpa na PPC + BVision

W latach 90 nie było Warpa.
[#40] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Prośba o identyfikację karty od Amigi 1200
[#41] Re: Prośba o identyfikację karty od Amigi 1200

@Kenobi_Obi, post #32

Zestaw maże amigowca a tak to wygląda graficznie
2
[#42] Re: Prośba o identyfikację karty od Amigi 1200

@amikoksu, post #39

Wtedy nie było - mówię o dzisiejszych czasach, gdybym miał oddać worek kasy za PPC+BVision. W tamtym czasie dla A1200 bez zorro albo w kanapce wyjścia nie było.
[#43] Re: Prośba o identyfikację karty od Amigi 1200

@wali7, post #37

Niestety nie ma mediatora, można to jeszcze gdzieś kupić?
[#44] Re: Prośba o identyfikację karty od Amigi 1200

@Kenobi_Obi, post #43

po co ci jak masz grafike to nie trzeba
a muzke na clok port i gra
ja mam taką

amiblaster

Ostatnia aktualizacja: 24.01.2025 17:03:28 przez Dorian3d
[#45] Re: Prośba o identyfikację karty od Amigi 1200

@Kenobi_Obi, post #43

Jest wciąż produkowany, to polski produkt, tu info z ich strony:
https://www.elbox.com/buy.html
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem