[#1] Tuner TV do pieca i Amiga
Witam mam kilka pytań co do podłączenia amigi do monitora VGA przez tuner TV a wićc:
1. Czy tą kartą:
http://www.allegro.pl/item329263925_tuner_wintv_hauppauge_44805_pci.html podłącze Amige do monitora VGA przez pieca?
2. Skąd ściągnąć oprogramowanie do tej karty?
3. Czy obraz bćdzie kolorowy i czy uzyskam dźwićk przez tą kartć?
4. W jaki sposób uzyskuje sie obraz na monitorze VGA z takiej karty?
5. Czy takie podłączanie ma sens?
6. Jak to w praktyce działa?
Mam bardzo mały pokój i nie mam gdzie TV wsadzić wićc chcć Amige podłączyć do monitora VGA :)

[#2] Re: Tuner TV do pieca i Amiga

@Roszak, post #1

nie mogłeś lepszej karty wybrać ;)
jeżeli chodzi o tunery tv, to bierz tylko te od znanych i lubianych producentów, osobiście polecam Ati :)

[#3] Re: Tuner TV do pieca i Amiga

@Roszak, post #1

no z tą kartą da się chyba tylko tak, że podłączysz amige przez modulator, bo nawet nie wiem, czy przez composte sie da, napisane tam jest video-out (albo autor się pomylil, to raczej jest wejście), ale nawet jeśli, jaki jest sens tego?, musial byś mieć włączonego kompa, i odpalony jakiś program do TV (np ChrisTV), żeby zobaczyć obraz z Amigi, idealny to to on nie będzie

jak już, to trzeba szukać zewnętrznego tunera, z wyjściem vga, żeby podpiąć monitor vga, ja nad takim rozwiązaniem się aktualnie zastanawiam

scandubler z flicer fixerem to dość kosztowny wydatek, a sama przejściówka rgb->vga pozwala pracować tylko w trybach double, które nie wyglądają za ciekawie, zły screen ratio, "za wąsko", no i z tego co wiem, odpada granie

musze się tylko dowiedzieć szczegółów, o wiem, poproszę kogoś, żeby na Amiparty wziął takie coś, możę się dowiem, z czym to się je : )

btw, też mam bardzo mały pokój, ale są w nim 2 PCty, i jescze chce amigę upchnąć :D, myśle nad jakimś przełącznikiem, zeby amiga i 1 pc korzystaly z 1 monitora

Ostatnia modyfikacja: 23.03.08 21:59
[#4] Re: Tuner TV do pieca i Amiga

@arti4-92, post #2

Zależy mi na tym aby mało wydać i w dodatku koleś jest z mojego miasta :D ;)
EDIT
Wiem że PC musi być włączony. Nie przeszkadza mi to! Dlaczego niby tylko przez modulator? Przecież tam jest żółte wejście czincz.

Ostatnia modyfikacja: 23.03.08 22:00
[#5] Re: Tuner TV do pieca i Amiga

@Roszak, post #1

W pierwszej kolejności zobacz czy Twoja karta graficzna nie obsługuje trybu VIVO - jeżeli tak to wystarczy chyba podłączyć Amigę do "wyjścia" tv-out i skorzystać z opcji w sterownikach albo z zewn. programiku do zmiany wyjścia w wejście.
Ze starym tunerem TV Amiga powinna działać ale a) obraz będzie obiektywnie do dupy, w szczególności w trybach z przeplotem b) chipy w starych tunerach pracują w max rodzielczości 384x288.
Do podłączenia konsol typu PSX, PS2, Xbox do monitora VGA przy zachowaniu idealnej jakości obrazu wykorzystuje się (wykorzystywano) urządzenie pod nazwą "VGA Box" - jest to dosyć droga zabawka ale chyba warta uwagi - przy czym nie mam pojęcia czy w ogóle takie coś będzie współpracowało z Amigą, przynajmniej z Amigą bez Scandoublera :)
[#6] Re: Tuner TV do pieca i Amiga

@galu, post #5

Jak sprawdzić ten tryb VIVO? A taki tuner zewnętrzny http://www.allegro.pl/item329888579_modul_tv_do_monitora_viewsonic_vxp25_tv_module.html
będzie ok?
EDIT
Moja karta graficzna to ATI RADEON 9100 SERIES

Ostatnia modyfikacja: 23.03.08 22:11
[#7] Re: Tuner TV do pieca i Amiga

@Roszak, post #6

kup po prostu scandubler :P

[#8] Re: Tuner TV do pieca i Amiga

@arti4-92, post #7

Jak dasz mi kasę to se kupie! Nie mam tyle kasy człowieku! Mam tylko 50zł...

Ostatnia modyfikacja: 23.03.08 22:12
[#9] Re: Tuner TV do pieca i Amiga

@Roszak, post #6

VGA Boxy, z jakimi miałem do czynienia kosztowały 100-150zł i przede wszytkim umożliwiały podpięcie przez component lub RGB a nie composite jak w tym przypadku (composite sam w sobie oferuje słabą jakość obrazu) - nie wiem co to za wynalazek...

Może zaciekawi Cię ten artykuł (osobiście go nie czytałem):
http://atari.online.pl/v01/index.phtml?subaction=showfull&id=1184761564&archive=&start_from=&ucat=6&ct=wynalazki

Ostatnia modyfikacja: 23.03.08 22:14
[#10] Re: Tuner TV do pieca i Amiga

@Roszak, post #1

1. tak
2. z internetu (poszukaj na google jak ja dostaniesz)
3. obraz bedzie kolorowy (no chyba ze przez composite z a500, to sie nie da) a po co dzwiek do karty tv podalczac? ja podlaczalem do line in na karcie dzwiekowej w pc
4. normalnie, przez oprogramowanie, odpalasz i jest obraz
5. jesli nie masz innej opcji to ma sens
5. poprostu dziala, nawet wygodne bo jest szybki dostep do pc i amigi, ale obraz jest ladnie mowiac do dupy (taki byl przynajmniej na mojej karcie tv, a pierwszej mlodosci to ona nie jest, chociaz i tak lepsza od tej co na allegro jest wystawiona)

[#11] Re: Tuner TV do pieca i Amiga

@Banderas, post #10

To lepiej kupić tą kartę http://www.allegro.pl/item329263925_tuner_wintv_hauppauge_44805_pci.html
czy może tą http://www.allegro.pl/item329888579_modul_tv_do_monitora_viewsonic_vxp25_tv_module.html

Dzięki tej karcie http://www.allegro.pl/item329263925_tuner_wintv_hauppauge_44805_pci.html na PCI podłącze Amige przez czincz? Czy muszę mieć modulator?

Ostatnia modyfikacja: 23.03.08 22:45
[#12] Re: Tuner TV do pieca i Amiga

@Roszak, post #11

jaką masz kratę graf w pc??

[#13] Re: Tuner TV do pieca i Amiga

@arti4-92, post #12

Moja karta graficzna to ATI RADEON 9100 SERIES ;)

[#14] Re: Tuner TV do pieca i Amiga

@Roszak, post #13

sprzedaj ją, dołóż 50 zł i kup All In Wonder....

Klik 1
Klik 2
Polecam karty z tej serii :)

[#15] Re: Tuner TV do pieca i Amiga

@arti4-92, post #14

Mnie bardziej odpowiada ta karta za 10zł ;)
EDIT
Jeżeli Amige do tej karty http://www.allegro.pl/item329263925_tuner_wintv_hauppauge_44805_pci.html
podepnę prze tę złącze http://www.wgraj.net/img.php?mode=show&file=12312&height=480&width=640
to już dzisiaj ją kupuje :) A więc da sie przez tę złącze? Ktoś wcześniej powiedział że tylko przez modulator :(

Ostatnia modyfikacja: 24.03.08 08:22
[#16] Re: Tuner TV do pieca i Amiga

@Roszak, post #15

Composite ma paskudny obraz.

Poszukaj tunerów z wejściem RGB. Trochę niżej jest wątek o tym założony przezemnie.

[#17] Re: Tuner TV do pieca i Amiga

@Roszak, post #15

Mnie bardziej odpowiada ta karta za 10zł

Zobaczymy jak będzie ci odpowiadało oprogramowanie, sterowniki i jakość obraz tej karty, wala się u mnie teraz podobna karta, tyle że kupiona za 30(licytacja, nie kup teraz :) ), wszystko było, sterowniki, kable, instalowałem sterowniki według instrukcji, podłączyłem antenę, a program mówi że anteny nie ma, podłączyłem xboxa przez s-video(o to mi głównie chodziło, tuner tv to tylko taki bajer) i zobaczyłem, a raczej nie zobaczyłem obrazu.
Kupiłem wreszcie sobie x1300 all-in-wonder, problem znikł, sterowniki były idealne, nic nie zamulało mi systemu(zapomniałem o tym wspomnieć przy karcie za 30 zł), zero problemów z konfiguracją wejścia antenowego(analogowego w tym przydatku, bo ta karta miała tuner cyfrowy i analogowy), po podłączeniu xboxa przez s-video dosłownie mnie zamurowało, nie wiedziałem że mój monitor może tak ładnie coś wyświetlać :D.

Weź sobie do serca(a raczej do głowy) to co powiedziałem, przemyśl to, żeby nie zostało ci 40 zł do karty graficznej all-in-wonder :)

Ostatnia modyfikacja: 24.03.08 09:34

P.S. Zmień płytę gł na coś co ma pciex16 i poluj na x1900 pro all-in-wonder :D, flagowy produkt Ati, po prostu miażdży konkurencję :) :D

Ostatnia modyfikacja: 24.03.08 09:38
[#18] Re: Tuner TV do pieca i Amiga

@arti4-92, post #17

Kupuje jednak tą kartę za 10zł moje wymagania to kolorowy obraz przez czinci i już ;)
EDIT
Połączenia Composite używałem wiele lat już o początku posiadania przez brata A500 i taki obraz mi wystarcza ;)
EDIT 2
Najwyżej sobie zrobię kabel port VIDEO amigi => czincz

Ostatnia modyfikacja: 24.03.08 10:19
[#19] Re: Tuner TV do pieca i Amiga

@Roszak, post #18

rob jak chcesz, ale powiem ci tylko ze przez karte tv wyglada to duzo gorzej niz na tv podlaczonym przez chinch

[#20] Re: Tuner TV do pieca i Amiga

@Banderas, post #19

Ale da sie w ogóle przez ta kartę za 10zł uzyskać obraz z Composite?

[#21] Re: Tuner TV do pieca i Amiga

@Roszak, post #20

kup, to się dowiesz :), powiem tyle, będziesz miał lepsze wygładzanie krawędzi jak 8800ultra ;)

Ostatnia modyfikacja: 24.03.08 11:04
[#22] Re: Tuner TV do pieca i Amiga

@arti4-92, post #21

Lepiej żebym pierw się dowiedział a dopiero kupił ok, racja
Ma żółte gniazdo czincz więc chyba się da ok, racja Ale jak jest w rzeczywistości

[#23] Re: Tuner TV do pieca i Amiga

@Roszak, post #22

ale co za roznica czy przez chinch czy przez modulator? przeiez obraz bedzie tak samo ciulaty, a a600 ma modulator wbudowany.

[#24] Re: Tuner TV do pieca i Amiga

@Banderas, post #23

Nie lubię modulatora bo trzeba jakiś programów szukać itd... i nie mam do niego kabla ;) Więc da sie z tą kartą połączyć przez Composite czy nie?

[#25] Re: Tuner TV do pieca i Amiga

@Roszak, post #24

Nie lubię modulatora bo trzeba jakiś programów szukać itd.

Zupelnie niczego. Podlaczasz do tv i dziala lub podlaczasz do peceta z karta tv, tak jak zwykly kabel antenowy. Oczywiscie o yszukaniu kanalu nie ma co wspominac. Dokladnie tak samo musisz zrobic, chcac ogladac TV na pececie ;)

i nie mam do niego kabla

Zwykly "koncentryk". Z jednej strony (od Amigi) Chinch, natomiast z drugiej, zwykly antenowy.

Ogolnie do kazdej normalnej karty TV, na pececie, powinno dac sie podlaczyc cokolwiek pod komposite. Takim "cokolwiek" jest np. magnetowid. Czyli Amige tez mozna. Zdaje sie ze chyba A600, ma takze kolorowe komposite jak i A1200. W przeciwnym przypadku podlacz pod modulator.
[#26] Re: Tuner TV do pieca i Amiga

@Andrzej Drozd, post #25

Kurde ale ja mam złe wspomnienia z tym modulatorem...
Da się przez z Composite?

[#27] Re: Tuner TV do pieca i Amiga

@Roszak, post #26

Kurde ale ja mam złe wspomnienia z tym modulatorem...

A, poniewaz teaz jest era "uzywania pecetow", gdzie wszystko jest gotowe. A szczegolnie gdy przychodzi pan z kablowki i domownikom ustawia wszystkie programy. A gdy kablowka pozmienia nieco czestotliwosci, to telefon i pan znowu przychodzi.
Wlasciwie nie ma problemu z "automatycznymi" telewizorami, gdzie naciskajac odpowiedni klawisz, na pilocie, masz to jak od reki. Nie daj Boze jak to jest jakis analogiczny, czarnobialy tv...

Napewno da sie na compisite :)
[#28] Re: Tuner TV do pieca i Amiga

@Andrzej Drozd, post #27

Andrzeju i o to chodziło! W końcu normalnie ktoś odpowiedział dzięki! :D OK
EDIT
A tu sterowniki do tej karty http://www.hcwitalia.it/public/cd-analogue-pci-59g.zip
Daje bo może komuś się przyda :D

Ostatnia modyfikacja: 24.03.08 19:50
[#29] Re: Tuner TV do pieca i Amiga

@Roszak, post #28

No i już mam głośniki do Amigi :D Teraz tylko czekam na kartę ale do póki nie przyjdzie paczka to będę używał karty kolegi która dzisiaj pożyczę :D
Oto moje głośniki:
http://www.wgraj.net/img.php?mode=show&file=12467&height=480&width=640
Mają tyle lat co mój piec...
Przerobiłem je z miniJACKa na czincz dlatego mówię że nowe ;)

[#30] Re: Tuner TV do pieca i Amiga

@arti4-92, post #2

http://allegro.pl/item332856327_zewnetrzny_tuner_tv_box_crt_lcd_encore_gw24_.html

co myślicie o tym tunerze>?

jak doprowadzę w końcu amiją amigę do stanu urzyteczności, mam zamiar podłączyć ją do monitora LCD przez tuner

Jak to sie sprawuje?

Czy taki tunerek zapewnia dobra jakość obrazu?

rozumiem że przez composite idealnej sie nie osiagnie, i co z tym zrobić?

czy zbudować wyjście s-video zgdnie ze schematem w dziale hardware, czy tez mozna inaczej, bo zdaje sie, ze są przejścióki vga->s-video, a mam już przejścówkę rgb->vga

do tuneru podłączył bym sobie jeszcze PSXa przez composite, kupił rozdzielacze do audio, i miał bym podłaczoną amigę przez s-video, psxa przez composite, i PCta przez wejście cyfrowe do LCD : )

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem