[#31] Re: Tuner TV do pieca i Amiga

@Bagheera, post #30

http://allegro.pl/item348074179_zewnetrzny_tuner_tv_box_crt_lcd_encore_gw24_.html

ponawiam pytanie o opinię
Mam zamiar Amisię podłączyć przez s-video

[#32] Re: Tuner TV do pieca i Amiga

@Bagheera, post #31

O.K. Ze dwa tygodnie temu nabyłem drogą kupna bardzo podobny tuner. Właśnie oglądam przez niego obraz w Ami. Na monitorze LCD 15" to KOSZMAR! Mimo ustawiania różnych rozdzielczości i częstotliwości obraz w żaden sposób nie przestaje falować i drgać, co po kilku minutach bardzo męczy wzrok! Osobiście bardzo odradzam tego typu eksperymenty!

[#33] Re: Tuner TV do pieca i Amiga

@Kitech, post #32

fcuk, ja go już kupiłem.. (zapłaciłem, ale jeszcze nie mam w domu)

moze nie bedzie tak źle

Możesz napisać, jaki konkretnie model zakupiłeś?
Obraz przez scart, s-video, czy comp?

Ma ktoś jeszcze ami podłączoną przez tuner i może podzielić sie swoimi spostrzeżeniami?

[#34] Re: Tuner TV do pieca i Amiga

@Bagheera, post #33

Cześć

Mam amigę spiętą z Avermedia tvbox w9. Obraz z Amigi idzie przez: vga input z bivision i composite z composite. Composite jest wykorzystywany do gier i obraz jest taki sobie - w wormsy da się pograć ale np pisanie tekstu to już katorga dla oczu ( ale jeszcze 12 lat temu podpinałem Ami przez RF ;) ). Lepsze wyniki powinno dać svideo i już kombinuję "dongla" na ad725 do portu rgb. Wiem, że można svideo wyprowadzić z płyty amigi ale nie bardzo chce mi się ją wyciągać z towerki. Aha vga input niestety nie podwaja częstotliwości :(, jest tylko przelotowe.

[#35] Re: Tuner TV do pieca i Amiga

@Bagheera, post #33

Tuner: http://www.allegro.pl:80/show_item.php?item=339963433
Podłączenie: composite (Ami) - S-video (tuner).
Pozdro.

Ostatnia modyfikacja: 01.05.08 22:40

Ostatnia modyfikacja: 01.05.08 22:43
[#36] Re: Tuner TV do pieca i Amiga

@Bagheera, post #31

Ja mam A1200 z mediatorem, podłączony mam tani tuner zew. dokładnie takie coś:

http://allegro.pl/item350029483_tuner_tv_box_318l_sanyo_pl_instr_glosnik_k75.html

Do tunera podłączony jest monitor CRT 17", na wejściu sygnał z Voodoo i sygnał S-Video z urządzenia, zrobionego z modulatora A520.

Obraz z tunera jest ochydny, ale oglądam go tylko przy grach whdload i wtedy to nie jest jakoś bardzo denerwujące.
Całe podłączenie daje dużo wygody, ponieważ pomiędzy obrazem z voodoo i AGAty przełączam się pilotem od tunera.

Moim zdaniem warto wykonać to urządzonko, róznica między composite a s-video jest widoczna.

[#37] Re: Tuner TV do pieca i Amiga

@chewek, post #36

http://allegro.pl/item364531965_zewnetrzny_tuner_tv_box_crt_lcd_encore_gw24_.html

kupiłem to coś, i mogę powiedzieć, że to porażka -.-

obraz z composite/s-video na crt jest koszmarny

zobaczcie sami:

http://bagheera.fotosik.pl/albumy/439976.html

zakłócenia objawiają się głównie w tych krótkich kreseczkach niebiskich/czerwonych, napisałem o tym do sprzedawcy i do producenta, ciekawe, co odpiszą.

Chyba będę musiał sprzedać to g...o i kupić jakiś LCD z tunerem i podłączyć amigę przez scart

wyjście s-video co zrobiłem też nie działa.. i nie wiem, czy przez zwarcie, czy przez przegrzane elementy, czy co jeszcze

[#38] Re: Tuner TV do pieca i Amiga

@Bagheera, post #37

No rzeczywiście bubel.

A nie myślałeś o tunerze który ma wejście RGB ?

[#39] Re: Tuner TV do pieca i Amiga

@Hubez, post #38

bubel to mało powiedziane.
Owszem, myślałem o takim co ma scart, ale nie znalazlem

[#40] Re: Tuner TV do pieca i Amiga

@Roszak, post #26

do usunięcia.

Ostatnia modyfikacja: 28.05.08 14:45
[#41] Re: Tuner TV do pieca i Amiga

@Bagheera, post #39

po odłożeniu tematu na jakiś czas, postanowiłem wrócić do niego wczoraj, i co się okazało, zakłócenia, o którym mówiłem, objawiają się tylko w rozdzielczości 1024x768 przy 75 Hz odświeżania (przy 60 już nie). Nie wiem, jak mogłem to przeoczyć. We wszystkich innych trybach obraz jest OK!

Nawet obraz z composite jest w takiej jakości jak na zwykłym TV. Co za tym idzie, kupię sobie normalny LCD, żeby mieć miejsce na biurku na Amy. Potem walka z s-video. Dziś przelutowałem kabelki, no i krok dalej zrobiłem w porównaniu do ostatniego podejścia, mam już nawet obraz, co prawda, nie nadaje się do oglądania, jest jednak jest :D

Muszę chyba zrezygnować z lutowania na krzyż na uniwersalnych płytkach i zacząć robić normalne płytki ze ścieżkami.

PS, wiem, że treść postu jest blogerska, ale chciałem wyjaśnić sprawę, żeby osoby które rozważają kupno tuneru po przeczytaniu tego tematu nie zostały wprowadzone w błąd.

Jak wygram walkę z s-video, dam znać : ]

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem