[#1] Stacja 5.25 i Amiga
Krótkie pytanko, bo ostatnio zafascynowały mnie dyskietki 5.25
Da się, wzorem PC-towej stacji 3.5" przerobić tę, w wersji 5.25" tak by działała z Amigą?
Zależy mi na dyskietkach HD.

Ostatnia aktualizacja: 24.03.2025 11:39:59 przez _arti
[#2] Re: Stacja 5.25 i Amiga

@_arti, post #1

Ja sie nigdy nie spotkalem w Amidze ze stacja 5,25" dzialajaca jako stacja HD.
Za to przerobione PC-towe stacje 5,25" HD dzialaly pod Amiga jako stacje DD i C64.
[#3] Re: Stacja 5.25 i Amiga

@Don_Adan, post #2

Za to przerobione PC-towe stacje 5,25" HD dzialaly pod Amiga jako stacje DD i C64.

masz może jakąś instrukcję? how to?
[#4] Re: Stacja 5.25 i Amiga

@Cezarykl, post #3

Podpinam się do prośbę. OK, skoro HD nie da rady, to DD/C64 też wystarczy do zabawy.

Ostatnia aktualizacja: 24.03.2025 11:52:49 przez _arti
[#5] Re: Stacja 5.25 i Amiga

@Cezarykl, post #3

Tu http://aminet.net/docs/hard/PCFloppy2Amiga.lha masz kompendium opisujące podpięcie do Amigi pecetowego flopa. Jest opisane jak podpiąć flopa PC 3.5 HD aby działał jako amigowe DD (czyli standard), jak również jak przerobić flopa PC 3.5 HD aby działał jako amigowe HD.
Opisane jest również jak podpiąć pecetowego flopa 5,25 cala.
W archiwum masz opisane dosyć sprzętowe aspekty komunikacji amiga<>fdd, jak również gotowe opisy wspomnianych powyżej przeróbek.
Polecam.
2
[#6] Re: Stacja 5.25 i Amiga

@Cezarykl, post #3

Stacje mam tylko.
2 firmy bodaj w Warszawie robily i sprzedawaly takie stacje.
TOMS i jakas druga.
Jedna uzywala napedow TEAC-a, druga nie pamietam.
Chyba nawet mam obie stacje, bo jedna dostalem od znajomego.
Ta jego miala urwane kable przylaczeniowe.
[#7] Re: Stacja 5.25 i Amiga

@Don_Adan, post #6

Taka stacje chyba mam:

link

Albo to jest ta druga.
Bo kabel mam inny.

Ostatnia aktualizacja: 24.03.2025 12:58:25 przez Don_Adan
[#8] Re: Stacja 5.25 i Amiga

@Don_Adan, post #7

Taka stacje dostalem
link

Wyglada na to, ze ja kupilem ta druga.
Wedlug mnie lepsza, ale nazwy firmy nie pamietam.
Chyba w MA byla recenzja obu stacji 5.25".
[#9] Re: Stacja 5.25 i Amiga

@Don_Adan, post #8

Poogladalem troche neta, i o ile dobrze pamietam, to kupilem ta druga.
Ma naped TEAC-a i zielona diode:

link

A stacje TOMS-a maja czerwone diode i to sa bodaj Chinon-y.

Wizualnie, to o ile pamietam ta moja ma czarny kabel (koszulke) na przewodzie podlaczajacym do Amigi.
Metalowa obudowe pomalowana na kolor A500.
Wylacznik on/off z tylu obudowy stacji
Zlacze disk drive na nastepna stacje z tylu obudowy stacji.
Przelacznik 40/80 trakow do obslugi C64, z tylu obudowy stacji.
[#10] Re: Stacja 5.25 i Amiga

@_arti, post #1

Temat na czasie :)

https://www.youtube.com/watch?v=tPc5dtcuoEE
[#11] Re: Stacja 5.25 i Amiga

@Don_Adan, post #9

Ja mam jedną kupioną w DE i nie wiem jaki jest w niej napęd ani czy jest "produkcji PL czy DE. Może dziś ją znajdę to wrzucę fotki
[#12] Re: Stacja 5.25 i Amiga

@snifferman, post #11

Jeśli ktoś chciałby się pozbyć takiej sprawnej stacji to chętnie odkupię. Mam trochę gier na amigę na dyskietkach 5,25 ale stacji brak. Kiedyś sprzedałem stację Toms wraz z Promodule.
[#13] Re: Stacja 5.25 i Amiga

@Hubez, post #10

No ten film mnie właśnie nakręcił
[#14] Re: Stacja 5.25 i Amiga

@snifferman, post #11

Odkurzylem to co dostalem od znajomego, i to jest wersja A880S.
Model taki jak tutaj (czarne pudelko):

link

Ale stacja jest bez obudowy i z uszkodzonym kablem.
W srodku byla dwustronicowa instrukcja/gwarancja.
Pobieznie ja przejrzalem.
TOMS niby robil trzy modele stacji 5.25" do Amigi.
A880, A880S i jakas wersje dualna, gdzie jeszcze byla dodatkowo stacja 3,5" w zestawie.
Nie robil przelacznika 40/80 trakow, bo niby dyskietki 360 KB na PC to byl juz zabytek.
Oczywiscie nie wspomniano, ze na C64 to byl standard.
Raczej chodzi o to, ze to byly dodatkowe koszty po prostu.
No i zalecaja uzywanie na Amidze dyskietek 5.25" DD a nie HD.
Piszac, ze dyskietki HD sa slabsze niz dyskietki DD, czy cos w tym rodzaju.
[#15] Re: Stacja 5.25 i Amiga

@Don_Adan, post #14

Ja mam stacje 1020 do a1000 jesli to ma jakos pomoc.
[#16] Re: Stacja 5.25 i Amiga

@Don_Adan, post #14

Ja mam cała w obudowie z wtykiem db23. Jak ją znajde to otworze i porobie fotki
[#17] Re: Stacja 5.25 i Amiga

@Ralpheeck, post #15

Ta stacja ma tylko 40ścieżek, z tego co kojarzę. Więc tak średnio Amigowe dyski na tym nagrywać, zrobiono ją z myślą o emulatorze w czasach zanim PC zaczęły używać 80 ścieżek.
[#18] Re: Stacja 5.25 i Amiga

@Don_Adan, post #2

Byłoby to możliwe, aczkolwiek chyba nie byłoby zbyt stabilne skoro na PC maksymalna ich pojemność wynosiła 1.2MB, więc biorąc pod uwagę stosunek 720kb do 880kb, bezpieczna pojemność wynosiłaby około 1.5MB. Trudno sprawdzić w praktyce ze względu na wymagane przeróbki.
[#19] Re: Stacja 5.25 i Amiga

@Don_Adan, post #14

No i zalecaja uzywanie na Amidze dyskietek 5.25" DD a nie HD.
Piszac, ze dyskietki HD sa slabsze niz dyskietki DD, czy cos w tym rodzaju.

Raczej chodzi o to, że dyskietki HD wymagają innego prądu magnesowania, już to przerabiałem i dostosowanie stacji do dyskietek HD wymaga grzebania w elektronice stacji jeśli nie ma zworek na napędzie, bo w trybie HD stacja zaczyna kręcić dyskietką szybciej (360rpm zamiast 300). Próbowałem kiedyś dyskietek HD, ale żądnej mi się nie udało sformatować, gdy stacja była w trybie DD. Widocznie w przypadku dyskietek 3.5" różnica w tych prądach nie jest tak duża, skoro na stacji DD dało radę formatować dyskietki HD, choć pewnie były słabiej przemagnesowywane, ale nie na tyle słabo, że nie dało się ich odczytać.
[#20] Re: Stacja 5.25 i Amiga

@_arti, post #13

Wiele lat temu przerobiłem sobie stacje 5,25" 1,2Mb od PC i wpakowałem ją do mojej A1200 Tower z interfejsem zewnętrznej stacji. Działa jako D1: jak zwykła stacja DD 80 ścieżek ale bez problemu obsługuje dyskietki 5,25" HD. Mam sporo takich dyskietek i nadal ich używam z Amigą. Z tego co pamiętam to jest to napęd TEAC. W zeszłym roku zacząłem przerabiać druga stację ale z braku wolnego czasu jest nie dokończona. Jeśli będzie potrzeba to mogę porobić zdjęcia mojej działającej stacji i udostępnić.
1
[#21] Re: Stacja 5.25 i Amiga

@Marcin74, post #20

Temat nazywał się dokładnie odwrotnie niż ten...

Amiga stacja 5.25"
1
[#22] Re: Stacja 5.25 i Amiga

@Marcin74, post #20

Jak dasz radę to wrzuć te fotki, ja mam 4szt zewnetrznych 5,25 jak znajdę chwilę też posprawdzam co tam siedzi i wrzuce fotki układów, może uda sie stworzyć taki interfejs na przyszłość.
1
[#23] Re: Stacja 5.25 i Amiga

@Don_Adan, post #2

Za to przerobione PC-towe stacje 5,25" HD dzialaly pod Amiga jako stacje DD i C64

C64? Jak?
[#24] Re: Stacja 5.25 i Amiga

@zilog, post #23

Nigdy nie mialem C64, ale zdaje sie ze niektore emulatory C64 na Amidze potrafily odczytywac bezposrednio dane z dyskietki C64, o ile to byla stacja Amigowa 5,25" w trybie 40 trakow.
Tak przynajmniej to pamietam, byc moze blednie.
Ale na pewno znajomy posiadacz C64 uzywal mojej stacji 5.25" i X-Copy w trybie Nibble do kopiowania polskich oryginalow z C64, do zlamania ich pozniej.
Pytalem sie go po co mu to. Odpowiedzial, ze do zlamania gry C64 to wystarczy.
A lamal ktos (jakas grupa) zagranica.
[#25] Re: Stacja 5.25 i Amiga

@Don_Adan, post #24

Był taki program - przeglądarka plików graficznych z C64 na A500, który posiadał funkcjonalność odczytu dyskietek z C64.

Niestety jego nazwy sobie już raczej nigdy nie przypomnę. Może ktoś kojarzy? W pakiecie były też przykładowe grafiki z C64.
[#26] Re: Stacja 5.25 i Amiga

@Jacques, post #25

Na aminecie jest program o nazwie 1541 (+ GUI) który umożliwia odczyt i zapis dyskietek c64 na stacji dyskietek 5 1/4

A program do obrazków to ShowVic
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem