kategoria: Sprzęt
[#1] Chukstick - mój analogowy joystick do Amigi / C64
Na stare lata postanowiłem, że zostanę królem joystick'ów. 😁 Ponieważ w swoim czasie nagrałem się już na QuickShot'ach i QuickJoy'ach, a ostatnio sprawdziłem jaką "radość" daje rodzimy Matt, powstał projekt który w założeniu ma być alternatywą. Założenia były następujące:
- coś innego niż konstrukcja falliczna
- maksimum komfortu
- dwa przyciski
- estetyka
- wykonanie na bazie ogólnodostępnych elementów

Prototyp wygląda i działa tak: https://imgur.com/a/chukstick-DoYxnDu Wybaczcie jakość ale nie mam akurat nic lepszego pod ręką.

Po kilkunastu zmianach PCB i niekończących się modyfikacjach wsadu Chukstick ma takie opcje:
- 4 lub 8 kierunkowy tryb pracy
- regulowana czułość / martwa strefa joystick'a (8 stopni)
- konfigurowalny autofire dla pierwszego przycisku (2, 4, 5, 8, 10, 15, 20, 25 strzałów na sekundę)
- drugi przycisk może działać jako skrót dla kierunku góra lub jako drugi, niezależny fire dla Amigi lub C64
- można zamienić funkcje przycisków miejscami
- emulacja Amigowej myszy
- konfiguracja w każdym momencie bez restartu urządzenia
- zapis ustawień

Jak widać całość można sobie dowolnie personalizować w zależności od rodzaju gry. Zastosowanie analoga było doskonałym pomysłem ale... dopiero od momentu gdy na potrzeby projektu napisałem własny sposób translacji położenia. Nie wiem jak to robią inni ale u mnie jest na tyle dobrze, że spokojnie robię bonusy w Bomb Jack'u, w Arabian Nights dochodzę do leśnego boss'a i zaraz uda mi się przejść pierwszy etap w Rick Dangerous. Lub inaczej, skosy nie wchodzą przypadkowo tylko wtedy gdy powinne!

Wątek tworzę dla samomotywacji. Na chwilę obecną jestem w fazie grania i szukania ewentualnych problemów, co jest dla mnie najtrudniejszym wyzwaniem - prościej było to wymyśleć i złożyć niż grać. 😂 Postaram się aktualizować na bieżąco. Co będzie dalej, zobaczymy.
8
[#2] Re: Chukstick - mój analogowy joystick do Amigi / C64

@majster, post #1

Czyli teoretycznie można złapać po jednym Chuksticku do każdej dłoni i grać na dwóch graczy w Battle Squadron, albo Franko? pomysł
7
[#3] Re: Chukstick - mój analogowy joystick do Amigi / C64

@recedent, post #2

Czyli teoretycznie można złapać po jednym Chuksticku do każdej dłoni i grać na dwóch graczy w Battle Squadron, albo Franko?

Haha, odkryłeś nową, nieplanowaną funkcjonalność. 😁
[#4] Re: Chukstick - mój analogowy joystick do Amigi / C64

@majster, post #1

Długo kolega pracował nad nim?

Wiemy z autopsji, że opracowanie Joysticka i wprowadzenie do produkcji to co najmniej kilka lat i problemy na każdym kroku
1
[#5] Re: Chukstick - mój analogowy joystick do Amigi / C64

@majster, post #1

Podoba mi się to rozwiązanie. Jak przerabia się ten manipulator, bo mam dwa i leżą, a fajne były. Czy będzie jakiś kit do samodzielnego montażu, czy trzeba będzie wysłać stika pod wskazany adres do przeróbki?
[#6] Re: Chukstick - mój analogowy joystick do Amigi / C64

@Hubez, post #4

Wiemy z autopsji, że opracowanie Joysticka i wprowadzenie do produkcji to co najmniej kilka lat i problemy na każdym kroku

Nie korzystam z mediów społecznościowych i nie umiem w zbiórki... więc raptem kilka miesięcy bez większego ciśnienia. Byłoby znacznie szybciej ale musiałem się przeszkolić w kilku nowych dla mnie tematach, a najwięcej czasu straciłem na takie detale, upraszczanie i debug'owanie. No i granie... w celach testowych oczywiście. 😂
[#7] Re: Chukstick - mój analogowy joystick do Amigi / C64

@majster, post #1

Joystick joystickiem, ale jaka piękna ta Twoja Amiga OK
[#8] Re: Chukstick - mój analogowy joystick do Amigi / C64

@majster, post #1

A umie to działać jako analogowy joy? Przydałoby się to w takim jednym twin stick shooterze... ;)
[#9] Re: Chukstick - mój analogowy joystick do Amigi / C64

@koczis, post #5

Podoba mi się to rozwiązanie. Jak przerabia się ten manipulator, bo mam dwa i leżą, a fajne były. Czy będzie jakiś kit do samodzielnego montażu, czy trzeba będzie wysłać stika pod wskazany adres do przeróbki?

Temat jest otwarty. Jeśli chciałbyś przerobić to oczywiście mogę zrobić kit. Z oryginalnego Nunchuk'a potrzebna będzie tylko obudowa z przyciskami i gumki pod nie oraz mała płytka z trzema przewodami. Jak tutaj:

Kit składałby się wtedy z polutowanego PCB z zaprogramowanym mikrokontrolerem, paroma komponentami oraz analogiem ALPS i przewodem z DB9 albo bez. :)

Z tego co patrzyłem to moje PCB pasuje do oryginalnego Nunchuk'a więc można będzie i tak to załatwić.
1
[#10] Re: Chukstick - mój analogowy joystick do Amigi / C64

@teh_KaiN, post #8

Joystick joystickiem, ale jaka piękna ta Twoja Amiga

Dzięki ale to efekt zdjęcia. :) W rzeczywistości nie jest taka biała ale trzyma się nieźle.

A umie to działać jako analogowy joy? Przydałoby się to w takim jednym twin stick shooterze... ;)

Nie kuś, bo nigdy tego nie skończę. Jak coś mi wpadnie do głowy to potem ciężko mi z tego zrezygnować. 😂
A tak na poważnie to wymagałoby to całkowitej zmiany obecnego projektu tak więc nie w tej wersji.
[#11] Re: Chukstick - mój analogowy joystick do Amigi / C64

@vojo, post #7

Joystick joystickiem, ale jaka piękna ta Twoja Amiga

Do A600 jeszcze trochę brakuje, ale faktycznie nie wygląda źle.
[#12] Re: Chukstick - mój analogowy joystick do Amigi / C64

@majster, post #9

No to ja jestem chętny, chyba że cena będzie "kolekcjonerska" to mogę wymięknąć szeroki uśmiech
[#13] Re: Chukstick - mój analogowy joystick do Amigi / C64

@koczis, post #12

No to ja jestem chętny, chyba że cena będzie "kolekcjonerska" to mogę wymięknąć

OK! Ceną będziemy się martwić jak już będę miał 100% pewność, że wszystko działa bezbłędnie. Postaram się aby była akceptowalna, zwłaszcza w przypadku kit'a. Od Matt'a droższy nie będzie. szeroki uśmiech
1
[#14] Re: Chukstick - mój analogowy joystick do Amigi / C64

@majster, post #1

zajebiscie gdyby co to pisze sie na 4 sztuki :)
[#15] Re: Chukstick - mój analogowy joystick do Amigi / C64

@francdt, post #14

O, skubany. Stopami będzie jeszcze grał!
3
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem