[#31] Re: RetroArch AmigaOS

@BULI, post #29

Mogę potwierdzić, że Mame 2009 Core (0.135u4, nie 0.139u1, wcześniej miał złe numery) teraz działa na WarpOS. FBNeo wciąż wymaga testów.
1
[#32] Re: RetroArch AmigaOS

@MagicSN, post #31

SUPER OK
[#33] Re: RetroArch AmigaOS

@BULI, post #32

A tutaj video kolego pokazujące jak dobrze działa SNES i MAME u niego dzięki RetroArch ok, racjaOK
[#34] Re: RetroArch AmigaOS

@BULI, post #33

Ponieważ niektórzy na tym forum wydają się tym zainteresowani – zauważcie, że RetroArch Beta jest teraz dostępny również w wersji na MorphOS (natywny MOS, nie WarpOS) ode mnie. Osoby, które przekażą mi darowiznę
przez PayPal (około 10-15 EUR), mogą otrzymać wszystkie cztery wersje za jedną darowiznę – AmigaOS 4, AmigaOS 68k, WarpOS i MorphOS. Wersje finalne, kiedy będę gotowy do wydania,
oczywiście będą darmowe (na os4depot, aminet i MorphOS Storage).

Następna wersja RetroArch będzie (patrz poniżej) zawierać ważne poprawki błędów dla wersji AmigaOS 4, a wersja WarpOS będzie zawierać wersję zoptymalizowaną pod kątem G4, oprócz wersji G3.

Dla tych, którzy zastanawiają się, dlaczego wersja MorphOS ode mnie (która nie jest fanką MorphOS):

To znak, że uważam „wojnę czerwonych z niebieskimi” za zakończoną. I to jest fakt. Twórcy oprogramowania z obu stron pomagają sobie nawzajem już od dłuższego czasu! A same frakcje
są za małe.

Moje projekty komercyjne pozostaną "tylko dla AmigaOS" (gdyby wersje WarpOS były możliwe, WarpOS liczyłby się jako AmigaOS ).
Nawet gdybym chciał wspierać oba, kwestia licencji sprawiłaby, że licencja na oba systemy byłaby zbyt droga. Ale w przypadku RetroArch
nie ma płatnej licencji, ponieważ jest to OpenSource. Stworzenie wersji dla wszystkich czterech systemów nie stanowi więc problemu.

Jednym z powodów (pomimo stwierdzenia "wydaje mi się, że wojna się skończyła") było porównanie kompilacji OS4 z kompilacją dla innego, w pełni natywnego systemu operacyjnego PPC (nie chodzi o szybkość, chodzi o błędy).
Wersja MOS pozwoliła mi naprawić długotrwały błąd w wersji OS4 (błąd nie pojawił się w wersji MOS, a ja odkryłem, która różnica w kodzie spowodowała tę różnicę i przeniosłem to z powrotem do wersji OS4 – a następnie błąd zniknął również w wersji OS4 – obecnie przygotowuję nową wersję beta z poprawką – tym błędem był „Crash on Exit on NeoGeoCD Core”).

Jeśli chodzi o wersję ostateczną – jeszcze jej nie osiągnęliśmy. Ale może za 4-8 tygodni? Mam nadzieję, że wcześniej wpłyną jakieś darowizny (niezależnie od systemu operacyjnego ^^). Wersja AmigaOS4 będzie pierwsza, prawdopodobnie
potem MOS, a potem WOS. Wersja 68k prawdopodobnie będzie ostatnia, ponieważ nadal ma największe problemy.
5
[#35] Re: RetroArch AmigaOS

@MagicSN, post #34

W międzyczasie mam uruchomioną wersję beta Mame 2015. Do tej pory tylko na AmigaOS 4 (i z dwoma błędami – zawiesza się po uruchomieniu drugiej gry bez wyjścia, chyba już wiem, jak to naprawić, a dźwięk jest trochę cichy), ale spróbuję skompilować wersję również na pozostałe systemy.

Mame 2015 to w zasadzie Mame 0.160. Najnowszy Mame, jaki kiedykolwiek pojawił się na AmigOS (chyba przed moim portem na RetroArch mieliśmy 0.151 dla OS4, 0.148 dla MorphOS i 0.37 dla 68k, chyba 0.106 dla WarpOS – nie jestem pewien, czy kiedykolwiek wydałem port 0.106 dla WOS, który zrobiłem dekady temu).

Mame 2016 (Mame 0.174) i Mame latest (0.251) zostaną w końcu przetestowane, ale są nieco bardziej skomplikowane, ponieważ ich skrypty make opierają się na środowisku programistycznym opartym na MinGW, a ja mam tylko kompilatory krzyżowe oparte na WSL i Cygwin. Myślę jednak, że powinny być rozwiązywalne.
2
[#36] Re: RetroArch AmigaOS

@MagicSN, post #35

Dzięki RetroArch pod WarpOs'a i pracy Steffen Häuser (MagicSN)w końcu mogę zagrać na Amidze w najlepszą oficjalną odsłonę mojego ukochanego Mortal Kombat II OK
4
[#37] Re: RetroArch AmigaOS

@BULI, post #36

Udało mi się uruchomić Mame 2016 (Mame 0.174) jako rdzeń RetroArch (swoją drogą, wszystkie gry, które testowałem, działały z prędkością 60 kl./s na moim x1000). Wersja na WarpOS jest jednak trochę niepewna, zarówno ze względu na problemy z libpthread, jak i wymagania pamięci. Mame 2016 ma już plik wykonywalny o rozmiarze 227 MB ;.-) I tak, to jest wersja Nondebug.

Wersja MorphOS i OS4 zoptymalizowana pod kątem x1000 są obecnie kompilowane. Ale prawdopodobnie zajmie to kilka godzin, zanim zostaną ukończone... katalog z pełną kompilacją zawiera 25000 plików.
2
[#38] Re: RetroArch AmigaOS

@MagicSN, post #37

Mame 2016 ma już plik wykonywalny o rozmiarze 227 MB

[#39] Re: RetroArch AmigaOS

@BULI, post #38

W międzyczasie udało mi się skompilować Mame2010 dla WarpOS. Spodziewam się również, że przynajmniej Mame2015 również się skompiluje (miał ten sam problem, co ja z Mame2010, i rozwiązałem go w Mame2010, więc spodziewam się, że problem nie występuje już również w wersji 2015). Nie ma gwarancji dotyczących nowszych wersji. Co do awarii MorphOS-a w wersjach 2015 i 2016. Aktualnie badam głównie wersję 2016. Teraz liczę na więcej darowizn. Zwłaszcza od użytkowników WarpOS – na razie niewiele…
2
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem