Ponieważ niektórzy na tym forum wydają się tym zainteresowani – zauważcie, że RetroArch Beta jest teraz dostępny również w wersji na MorphOS (natywny MOS, nie WarpOS) ode mnie. Osoby, które przekażą mi darowiznę
przez PayPal (około 10-15 EUR), mogą otrzymać wszystkie cztery wersje za jedną darowiznę – AmigaOS 4, AmigaOS 68k, WarpOS i MorphOS. Wersje finalne, kiedy będę gotowy do wydania,
oczywiście będą darmowe (na os4depot, aminet i MorphOS Storage).
Następna wersja RetroArch będzie (patrz poniżej) zawierać ważne poprawki błędów dla wersji AmigaOS 4, a wersja WarpOS będzie zawierać wersję zoptymalizowaną pod kątem G4, oprócz wersji G3.
Dla tych, którzy zastanawiają się, dlaczego wersja MorphOS ode mnie (która nie jest fanką MorphOS):
To znak, że uważam „wojnę czerwonych z niebieskimi” za zakończoną. I to jest fakt. Twórcy oprogramowania z obu stron pomagają sobie nawzajem już od dłuższego czasu! A same frakcje
są za małe.
Moje projekty komercyjne pozostaną "tylko dla AmigaOS" (gdyby wersje WarpOS były możliwe, WarpOS liczyłby się jako AmigaOS

).
Nawet gdybym chciał wspierać oba, kwestia licencji sprawiłaby, że licencja na oba systemy byłaby zbyt droga. Ale w przypadku RetroArch
nie ma płatnej licencji, ponieważ jest to OpenSource. Stworzenie wersji dla wszystkich czterech systemów nie stanowi więc problemu.
Jednym z powodów (pomimo stwierdzenia "wydaje mi się, że wojna się skończyła") było porównanie kompilacji OS4 z kompilacją dla innego, w pełni natywnego systemu operacyjnego PPC (nie chodzi o szybkość, chodzi o błędy).
Wersja MOS pozwoliła mi naprawić długotrwały błąd w wersji OS4 (błąd nie pojawił się w wersji MOS, a ja odkryłem, która różnica w kodzie spowodowała tę różnicę i przeniosłem to z powrotem do wersji OS4 – a następnie błąd zniknął również w wersji OS4 – obecnie przygotowuję nową wersję beta z poprawką – tym błędem był „Crash on Exit on NeoGeoCD Core”).
Jeśli chodzi o wersję ostateczną – jeszcze jej nie osiągnęliśmy. Ale może za 4-8 tygodni? Mam nadzieję, że wcześniej wpłyną jakieś darowizny (niezależnie od systemu operacyjnego ^^). Wersja AmigaOS4 będzie pierwsza, prawdopodobnie
potem MOS, a potem WOS. Wersja 68k prawdopodobnie będzie ostatnia, ponieważ nadal ma największe problemy.