[#1] Stacja ALPS DF354H090F przerabiana z PC - problem z odczytem
Witajcie,
ostatnio padła mi zewnętrzna stacja dyskietek (po wsadzeniu dyskietki nie było żadnej reakcji). Zmodyfikowałem sprawną (na PC robiłem testy NDD odczytu i zapisu na kilku dyskietkach) stację dyskietek z PC ALPS DF354H090F, a modyfikacji dokonałem zgodnie z opisem znajdującym się TU z tymże z użyciem diody prostowniczej -> katoda na pin 10.
Stację zewnętrzną podłączam do Amigi 600 (bez modyfikacji, klasyczna z 1mb ramu) i zaczyna czytać dyskietki lecz pojawiają się komunikaty o błędach odczytu na różnych blokach. Dyskietki sprawne bo uruchamiają się z wbudowanej stacji dyskietek Amigi. Posiadam jeszcze jedną zewnętrzną stację dyskietek DataLux SV-702 i podłączona do tej samej Amigi odczytuje i bootuje z dyskietek bez problemu.
Gdzie może leżeć przyczyna problemu z odczytem?
Załączam zdjęcia.

Pozdrawiam i dziękuję za sugestie.

PS podłączyłem stację bezpośrednio pod Amigę i ten sam objaw czyli coś jest nie tak z samą stacją.

Ostatnia aktualizacja: 25.06.2025 11:33:30 przez cj grass

Ostatnia aktualizacja: 25.06.2025 15:41:01 przez cj grass
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem