kategoria: A500
[#1] MIDI-amigowanie
Tak sobie zaplanowałem, że po przeprowadzce postawię sobie nowe amigowe stanowisko "pracowe" (bo Mini oczywiście stoi w salonie przy telewizorze, ale na tym nie ma realnych portów).

Gdzieś się te komputery pogubiły, została mi tylko A500+, ale nie chciała współpracować z ACA500.

Finalnie kupiłem kolejną A500, podpiąłem do ACA500 oraz do interface'u MIDI (myszkę dałem bezkablową, bo te drobiazgi też się gdzieś niestety zawieruszyły).

Podłączyłem swoje nowe CASIO CT-X5000 - oczywiście najpierw trzeba było skołować chiński konwerter z USB do MIDI.

No i wszystko perfekcyjnie działa! =8-0

Workflow z OctaMED-em 4.0 jest super przyjazny, wszystko sprawnie i ładnie funkcjonuje - PeCet po prostu wysiada.

Na razie mam pierwszy numer w całości trackowany na Amidze 500, wykonany na nowym stanowisku. ;-P

Wywaliłem z Peceta wszystkie sequencery (DAWy).

Swoją drogą Lotharek powinien sklonować ten interface MIDI, bo mój kupiłem 30 lat temu i _na razie_ działa, ale...…………
5
[#2] Re: MIDI-amigowanie

@YERZMYEY/HOOY-PROGRAM, post #1

https://sordan.ie/product/534/midi-interface-adapter-din5-serial-db25-amiga-500-600-1200-/

Z tym interface midi to chyba nie ma takiego problemu :)
[#3] Re: MIDI-amigowanie

Świetny numer!

Miło słyszeć, że ogarnąłeś temat i to w dodatku na A500. Szacun. Czy OctaMed ma jakieś ograniczenia np. jeśli idzie o ilość ścieżek?

Nigdy nie używałem MIDI na Amidze (choć mam interfejs od Krashana) - konieczość nauki OctaMeda czy Bars'n'Pipes skutecznie mnie do tego zniechęcały...

Pozdro dla pluszowego operatora!
1
[#4] Re: MIDI-amigowanie

Mirq:

No właśnie znalazłem chwilę potem nie tylko te, ale nawet i naszą rodzimą produkcję (staram się wspierać) https://allegro.pl/oferta/interface-midi-serial-do-komputera-amiga-17729990828 tak więc na 100% łyknę, ale już po powrocie z długiego weekendu.
Fajnie, że ludzie nadal produkują takie ustrojstwa, niektórym z nas to "ratuje życie". Albo - "rzyć".

Jazzcat:
Dzieeeeeęki, musiałem sobie powoli na bieżąco przypominać komendy MIDI, sposób obsługi itp. Ale jednak jest w tym przyjemność, kurczę.
OctaMED ma ograniczenie, które może się nie podobać, ponieważ na Cubase'sie "jedna ścieżka" może mieć np. dowolną ilość naciśniętych klawiszy (akord itp), a tu nie może, więc tracisz 3 kanały na akord (ale można się przyzwyczaić). W sumie jest 16 kanałów.
OctaMED jest mocno podobny jak Protrackera, więc nie jest aż tak źle, a przynajmniej jest do niego bardziej podobny, niż Cubase :) :) :) więc może być dobrym sposobem na przetestowanie MIDI dla trackerowców bez zbytniej 'bariery'.
No i można sobie wprowadzać nuty z klawiatury, więc można podłączyć zwykły moduł brzmieniowy (skrzynkę, nie keyboard) i też zadziała.

PS: No właśnie psy nie potrafią się przyzwyczaić, że siedzę i wydaję dziwne rytmiczne odgłosy, bo nie robiłem tego od 6 lat - i się dziwują. ;-P

Ostatnia aktualizacja: 13.08.2025 13:54:11 przez YERZMYEY/HOOY-PROGRAM
1
[#5] Re: MIDI-amigowanie

@YERZMYEY/HOOY-PROGRAM, post #4

Te co podesłałem też są 'nasze' :)
[#6] Re: MIDI-amigowanie

@YERZMYEY/HOOY-PROGRAM, post #4

Fajnie, że ludzie nadal produkują takie ustrojstwa
Ano wciąż je produkuję, zeszło mi już 875 sztuk. Pełna dokumentacja jest na licencji zezwalającej na użycie komercyjne. No i w końcu się komuś zechciało zrobić klona (ten z Twojego linku), pewnie dlatego, że ja sam nie sprzedaję na Allegro.
[#7] Re: MIDI-amigowanie

@Krashan, post #6

Podoba mi się ten wątek. Coraz bardziej chce mi się wyciągnąć z szafy swój interfejs MIDI i moje Casio
[#8] Re: MIDI-amigowanie

oczywiście najpierw trzeba było skołować chiński konwerter z USB do MIDI.

Czy mówisz o interfejsie z USB nowszych instrumentów czy z USB w PC? Jeśli to pierwsze to możesz podpowiedzieć co i gdzie warto kupić?
[#9] Re: MIDI-amigowanie

Fajny oldscholowy kawałek ..brzmi jak na samplach ST01 itd
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem