kategoria: A500
[#1] Amiga 500/500+ rev8a 2mb chip + 1mb slow
Witam wszystkich, moja historia jakich wiele na tym forum, za młodu miałem Amigę, później PC, a teraz z sentymentu postanowiłem postawić na półce trochę sprzętu z danej epoki. Kiedyś miałem Amigę 500 rev6A z 1MB chip, a obecnie jestem szczęśliwym posiadaczem A1200 z Blizzardem 1230 MK3/64MB oraz A500 Rev8A.1 0.5MB chip + 0.5MB slow i A500+ Rev8A 1MB chip. Chciałbym obie 500-tki maksymalnie rozbudować w pamięć. I stąd moje pytanie, czy ktoś wie, ma jakiś schemat do rozszerzenia 2MBchip + 1MB slow? Znalazłem link http://www.boobip.com/hardware/A500_2MB niestety brak schematu, a twórca zaprzestał produkcji.

pozdrawiam serdecznie,
Gajovy
[#2] Re: Amiga 500/500+ rev8a 2mb chip + 1mb slow

@gajovy, post #1

Tego typu rozszerzenia zawsze potrzebują dodatkowej elektroniki pod Gary'ego, które są budowane w oparciu o jakiś GAL - każdorazowo z innym wsadem.

W przypadku plusa na rev.8 najprostsze co można zrobić to wstawić brakujące 0.5MB RAM na płytę oraz wstawić rozszerzenie "pod klapkę" 1MB (w pewnym momencie miałem zrobione tak, że wziąłem proste rozszerzenie 0.5MB, dolutowałem drugie 0.5MB na barana (plus kabelki sygnałowe bodajże CS dla tych dodatkowych kości) i to działało bezproblemowo), przestawić zworki na płycie, żeby pamięć była traktowana jako chip i masz już 2MB chip. Do tego jakiekolwiek rozszerzenie fast pod procesor (masz np. u Lotharka 8MB+IDE ale są inne opcje) i jesteś urządzony.
[#3] Re: Amiga 500/500+ rev8a 2mb chip + 1mb slow

@perinoid, post #2

Jest jeszcze SOJ-MOD ale nie wiem czy adapterki nadal dostępne.

Nie warto robić SLOW na rev8, bo są karty z fastem gdzie część jest adresowana jako slow i będzie kolizja adresów.

Najprościej jest dolutować pamięć na płytę, żeby mieć 1MB a drugi 1MB włożyć pod klapkę. Płytki są w otwartych projektach. Można sobie polutować. Albo tak jak piszesz dolutować na barana pod klapkę. Można też to zrobić na mobo, ale w moim osobistym odczuciu trochę to szpeci. Trzeba to ładnie polutować, żeby jakoś wyglądało. Z takich modów bezpośrednio na płycie najbardziej podoba mi się SOJ-MOD, ale to trzeba mieć już trochę skilla, żeby wyglądało i działało😁.

Ps. Czy ktoś na forum ma rev8 z 2MB CHIP i samym slow? W teorii możliwe, w praktyce nie widziałem.
[#4] Re: Amiga 500/500+ rev8a 2mb chip + 1mb slow

@snifferman, post #3

Najlepiej kupić u Lotharka 2MB chipu w module i wlutować w płytę.
[#5] Re: Amiga 500/500+ rev8a 2mb chip + 1mb slow

@nekroskop, post #4

Ale ta płytka z 2 MB chipu nalutowana na wierzch mobo A500 jest potwornie brzydka. Chociaż oczywiście działa.
Ja preferuję rozszerzenie mobo do 1 MB czterema dodatkowymi kostkami plus 1 MB pod klapkę. Jak ojciec Commodore przykazał.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem