[#1] P96 od iComp
Takie pytanko: czy cokolwiek zyskuje jeśli kupię P96 od iComp względem oryginalnego P96 z Aminetu Na stronie się chwalą, że ich wersja obsługuje Pistorma.
Added a board type for the PiStorm driver, and added support for its ToolTypes in P96Prefs.
1
[#2] Re: P96 od iComp

@QkiZ, post #1

najlepiej jakby ktoś z pistormem zapuscil p96speed na obu picassach96 to by bylo wiadome
1
[#3] Re: P96 od iComp

@QkiZ, post #1

Sporo ulepszeń jest. Stary P96 zatrzymał się w rozwoju daaaaawno temu. Musiałbyś przeglądnąć pliki opisujące zmiany, ale sporo było aktualizacji, to i sporo czytania będzie (większość to oczywiście drobne poprawki, niezbyt zauważalne dla użytkownika).
Na pewno więcej sterowników dostajesz w pakiecie, nie oznacza to oczywiście, że mając stary P96 jesteś odcięty od nowych kart (w tym RTG pod Pistormem). Pod starym P96 musisz najpierw go zainstalować z jakąś "normalną" kartą (której nie masz), a potem pliki jej sterowników wywalić (w zasadzie wystarczy tylko plik monitora) i wrzucić te od nowej karty. Pod nowym wszystko robi installer.
1
[#4] Re: P96 od iComp

@wali7, post #3

Czy muszę odinstalować stary sterownik przed instalacją nowego czy installer ogarnia to
[#5] Re: P96 od iComp

@QkiZ, post #4

Uruchom installer, zobaczysz, jakie opcje są dostępne.
[#6] Re: P96 od iComp

@wali7, post #3

Robiles może testy, które P96 jest szybsze? To że jest wiele ulepszeń nie oznacza że jest szybsze.
1
[#7] Re: P96 od iComp

@wali7, post #3

To ja napiszę z praktycznego doświadczenia:

Minusy:
- Nowy P96 zwalnia w aplikacjach korzystających z Warp3D prawie po połowę!
I to jest dla mnie największy minus i zarazem dyskwalifikacja, bo jak mogę grać w Quake GL w 60FPS zamiast 40FPS to wybieram stare P96
- Voodoo3/Radeon 9200 pod nowym P96 nie jest szybsze, a z reguły jest wolniejsze na ekranach 8/16bit ale są to minimalne różnice.
- W nowym P96 do poprawnej obsługi gadgetów pod Workbenchem dla Voodoo3/Radeon 9200 trzeba wyłączyć blitowanie odpowiedzialne za te gadgety (NoMaskedBlits=YES)

Plusy:
- Z nowym P96 pod Workbenchem w wysokich rozdzielczościach (FullHD) szybciej działają tryby 24/32bit na Voodoo3/Radeon 9200 OK
- Zdarzają się nowe, drobne programiki które wymagają nowego P96 (jest ich tyle co palców u drwala po wypadku, ale są).

Ostatnia aktualizacja: 20.11.2025 11:05:03 przez BULI
4
[#8] Re: P96 od iComp

@BULI, post #7

A probowales nowe P96 ze starymi sterownikami?
To sa chyba pliki .card.
1
[#9] Re: P96 od iComp

@Don_Adan, post #8

Nie ma "nowych" sterowników do Voodoo3 i Radeon 9200
[#10] Re: P96 od iComp

@BULI, post #9

A co to jest?
link
2
[#11] Re: P96 od iComp

@Drakon, post #5

Uruchom installer, zobaczysz, jakie opcje są dostępne.

Dziękuję za bardzo pomocną odpowiedź, ale nie mam jeszcze tego installera, bo go jeszcze nie kupiłem Jeszcze nie zebrałem potrzebnych informacji czy warto kupić.
1
[#12] Re: P96 od iComp

@Don_Adan, post #10

I to:

link
1
[#13] Re: P96 od iComp

@QkiZ, post #11

Ja kupiłem "na wszelki wypadek", wszystko mi działa. Łatwo się instaluje.

Plus jest, że zakup powoduje support i update'y, chyba do 12 miesięcy.

Moim zdaniem, gra warta świeczki, a cena jest tak niska, że chyba nie warto robić z tego doktoratu, tylko warto po prostu kupić lub nie.
2
[#14] Re: P96 od iComp

@_DiskDoctor_, post #13

Niech rozwiążą najpierw problem z Warpem3D (problem występuje również u innych użytkowników Warp3D) to kupię nawet 2 nowe licencje ok, racja
2
[#15] Re: P96 od iComp

@Don_Adan, post #12

Jak sam widzisz to są sterowniki dla OpenPCI, podsystem Thomasa Richter (tego między innymi od pakietu MMU).
Porzuciłem "poważne zabawy" z OpenPCI gdy okazało się, że może max obsługiwać jedną kartę PCI w Mediatorze (teraz jest już lepiej) i miał problem z inicjacją karty PPC (PCI-PMC).

Ostatnia aktualizacja: 20.11.2025 12:36:30 przez BULI
[#16] Re: P96 od iComp

@_DiskDoctor_, post #13

A minus, że to wygasa po tym czasie i zostaje się z wersją, którą się kupiło. Nie ma tańszej aktualizacji po tym czasie, tylko trzeba (by) kupować od nowa.
[#17] Re: P96 od iComp

@Jacques, post #16

A minus, że to wygasa po tym czasie i zostaje się z wersją, którą się kupiło. Nie ma tańszej aktualizacji po tym czasie, tylko trzeba (by) kupować od nowa.

Bo to dobry układ głównie dla Jensa :D Ale nie narzekam bo jednak w tych aktualizacjach jest dużo robione jak się patrzy na changelog więc i coś kosztować musi.
3
[#18] Re: P96 od iComp

@BULI, post #7

Tak, słyszałem o tym, że pod Warpem3D nowe P96 jest wolne. Niestety, póki co nie mam kart 3D pod Ami aby sprawdzić.
Inna sprawa, że słyszałem o tym problemie z prędkością pod 3D już dawno temu, więc może to ogarnęli? Trochę aktualizacji już było.
PS. co do 12 miesięcy update... oczywiście, wolałbym dożywotnio. Ale cóż, ilość nowych userów zapewne niezbyt byłaby w stanie pokryć rozwój pakietu, więc tak jest chyba lepiej. Ja już kupiłem chyba 3 razy :)

Ostatnia aktualizacja: 20.11.2025 12:25:52 przez wali7
2
[#19] Re: P96 od iComp

@BULI, post #15

Jaka jedna karte?
Chyba masz jakies stare dane.
Nie uzywam tego, ale sa tacy co uzywaja OpenPCI od Thora i im to dziala.
Jest caly watek na EAB o tym.
Wiec jak cos nie dziala to trzeba tam to zglosic.
Zakladam, ze trzeba miec P96 3.3+, MMULibs, OpenPCI 2.0+ i te sterowniki.
Zrob sobie mala partycje startowa z nizszym priorytetem startowym niz glowna startowa.
I baw sie na niej, dodajac po kolei poszczegolne skladniki.
1
[#20] Re: P96 od iComp

@QkiZ, post #1

Ja polecam. Mam kilka programów które zaczęły działać no i jest zawsze jakaś szansa że zgłosisz jakiś błąd i poprawią to. Tak było w moim przypadku, Music-x nie chciał działać na ZZ9000, teraz już działa.
[#21] Re: P96 od iComp

@Don_Adan, post #19

Pisałem kiedy ja przestałem traktować ten projekt poważnie, czyli ok rok temu od takiego NEWsa:
https://www.ppa.pl/aktualnosci/openpci-library-10-3.html
Jasne, teraz jest dużo lepiej, ale ja spokojnie poczekam na poziom nowości, które nie będą mnie cofać w amigowaniu, czyli kiedy np Warp3D zacznie działać z normalna prędkością
1
[#22] Re: P96 od iComp

@BULI, post #21

Tyko nie pisales na EAB, a na PPA, raczej Thor nie czyta PPA.
I jak uzywasz Mediatora to musisz prawidlowo skonfigurowac OpenPCI, zdaje sie ze trzeba wlaczyc jakìs tryb Mediator.
Wiec nie wiesz czy nowa wersja dziala z wieksza szybkoscia niz wczesniejsza.
Ogolnie to PCI mnie nie interesuje, ale wydaje mi sie ze OpenPCI dziala w miare porzadnie czytajac wpisy na EAB.

I musisz pamietac o jednym, Thor nie lubi Elbox-u, za to w jaki sposob wypuscil sterownik do P96, bo wedlug niego zrobil to nielegalnie.
Wiec byc moze nie ulatwia uzytkownikom Mediatora zycia.
Ale o ile nie spowolnil wersji dla Mediatora specjalnie to masz po prostu zle skonfigurowany sterownik.
A zeby to sprawdzic, to ktos z innym mostkiem PCI musialby przetestowac te sterowniki z tymi samymi programami i na podobnych konfigach.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem