kategoria: A500
[#1] Konfiguracja Framethrower Pistorm A500 - Problem
Pomóżcie mi proszę z konfiguracją.
Przed zainstalowaniem Framethrower w /boot/cmdline.txt pod CaffeineOS miałem tak:
logo=purple dbf_slowdown move_slow_to_chip vc4.mem=16 sd.unit0=rw emmc.unit0=rw

Zainstalowałem Framethrower i dodałem w pierwszym wierszu linie z instrukcji na GitHub i mam tak:
unicam.boot unicam.smooth unicam.b=20 unicam.c=0 unicam.phase=60
logo=purple dbf_slowdown move_slow_to_chip vc4.mem=16 sd.unit0=rw emmc.unit0=rw

Framethrower przełącza między trybami RTG a Denise ale mam 0,5 MB Chip gdzie wcześniej było 1MB.
Gdy zamienię linie kolejnościami to Framethrower milczy i nie przełącza między trybami a 1MB Chip jest.
Chodzi mi o uzyskanie takiej konfiguracji by mieć 1MB Chip a po przełączeniu na Denise 720p lub 1080p ale koniecznie w 50Hz.
Jak to poprawnie skonfigurować?

Ostatnia aktualizacja: 05.12.2025 17:39:36 przez Sounder
[#2] Re: Konfiguracja Framethrower Pistorm A500 - Problem

@Sounder, post #1

Wykasuj move_slow_to_chip to chyba zabiera co. 0,5mb slow z chip.
[#3] Re: Konfiguracja Framethrower Pistorm A500 - Problem

@mwb113, post #2

Raczej na odwrót. daje dodatkowe 512k z Slow.

W dokumentacji jest coś nt. trzymania wszystkiego w jednej linii pliku, może to jest jakiś trop?
[#4] Re: Konfiguracja Framethrower Pistorm A500 - Problem

@alt_, post #3

Dzięki, też się dokopałem do tej wskazówki. Niepotrzebnie rozdzielałem enterem wiersze. Wszystko ma być w jednej linii i jest 1MB Chip i automatyczne przełączenie na Denise.
Rozdzielczość również rozkminiłem. Niepotrzebnie się zafiksowałem na pliku cmdline.txt.
Rozdzielczość ustawiłem w katalogu głównym, w pliku config.txt przez dodanie dla 1280X720/50Hz

hdmi_group=1
hdmi_mode=19

Zmiana parametru z 19 na 31 daje 1920X1080/50Hz.

Ciągnąc dalej temat.
1. Jak pozbyć się tego czarnego pionowego paska po prawej stronie? Obrazek
2. Jak usunąć scanlines? Wykasowanie wpisu unicam.smooth czy zmiany jego parametrów na 0 lub 1 niczego nie wnoszą.
[#5] Re: Konfiguracja Framethrower Pistorm A500 - Problem

@Sounder, post #4

Scanline to chyba tylko poprzez wrzucenie innego FW przez USB-C, możesz też zaczekać (jak ja) na odpowiedni anigowy soft do obsługu FW.

U mnie z powodu zastosowania kątowego Risera, PiStorm zasłania gniazdo USB-C, widać to na zdjęciu, a że nie chce mi się tego rozbierać to się męczę ze scanlines.

[#6] Re: Konfiguracja Framethrower Pistorm A500 - Problem

@waldiamiga, post #5

Soft do obsługi FW. Masz może na myśli przygotowywany Cmdline Editor pod CaffeineOS?
link
Też masz ten czarny pasek w obrazie po prawej stronie?

Ostatnia aktualizacja: 06.12.2025 13:34:00 przez Sounder
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem