kategoria: A500
[#1] Konfiguracja Framethrower Pistorm A500 - Problem
Pomóżcie mi proszę z konfiguracją.
Przed zainstalowaniem Framethrower w /boot/cmdline.txt pod CaffeineOS miałem tak:
logo=purple dbf_slowdown move_slow_to_chip vc4.mem=16 sd.unit0=rw emmc.unit0=rw

Zainstalowałem Framethrower i dodałem w pierwszym wierszu linie z instrukcji na GitHub i mam tak:
unicam.boot unicam.smooth unicam.b=20 unicam.c=0 unicam.phase=60
logo=purple dbf_slowdown move_slow_to_chip vc4.mem=16 sd.unit0=rw emmc.unit0=rw

Framethrower przełącza między trybami RTG a Denise ale mam 0,5 MB Chip gdzie wcześniej było 1MB.
Gdy zamienię linie kolejnościami to Framethrower milczy i nie przełącza między trybami a 1MB Chip jest.
Chodzi mi o uzyskanie takiej konfiguracji by mieć 1MB Chip a po przełączeniu na Denise 720p lub 1080p ale koniecznie w 50Hz.
Jak to poprawnie skonfigurować?

Ostatnia aktualizacja: 05.12.2025 17:39:36 przez Sounder
[#2] Re: Konfiguracja Framethrower Pistorm A500 - Problem

@Sounder, post #1

Wykasuj move_slow_to_chip to chyba zabiera co. 0,5mb slow z chip.
[#3] Re: Konfiguracja Framethrower Pistorm A500 - Problem

@mwb113, post #2

Raczej na odwrót. daje dodatkowe 512k z Slow.

W dokumentacji jest coś nt. trzymania wszystkiego w jednej linii pliku, może to jest jakiś trop?
[#4] Re: Konfiguracja Framethrower Pistorm A500 - Problem

@alt_, post #3

Dzięki, też się dokopałem do tej wskazówki. Niepotrzebnie rozdzielałem enterem wiersze. Wszystko ma być w jednej linii i jest 1MB Chip i automatyczne przełączenie na Denise.
Rozdzielczość również rozkminiłem. Niepotrzebnie się zafiksowałem na pliku cmdline.txt.
Rozdzielczość ustawiłem w katalogu głównym, w pliku config.txt przez dodanie dla 1280X720/50Hz

hdmi_group=1
hdmi_mode=19

Zmiana parametru z 19 na 31 daje 1920X1080/50Hz.

Ciągnąc dalej temat.
1. Jak pozbyć się tego czarnego pionowego paska po prawej stronie? Obrazek
2. Jak usunąć scanlines? Wykasowanie wpisu unicam.smooth czy zmiany jego parametrów na 0 lub 1 niczego nie wnoszą.
[#5] Re: Konfiguracja Framethrower Pistorm A500 - Problem

@Sounder, post #4

Scanline to chyba tylko poprzez wrzucenie innego FW przez USB-C, możesz też zaczekać (jak ja) na odpowiedni anigowy soft do obsługu FW.

U mnie z powodu zastosowania kątowego Risera, PiStorm zasłania gniazdo USB-C, widać to na zdjęciu, a że nie chce mi się tego rozbierać to się męczę ze scanlines.

[#6] Re: Konfiguracja Framethrower Pistorm A500 - Problem

@waldiamiga, post #5

Soft do obsługi FW. Masz może na myśli przygotowywany Cmdline Editor pod CaffeineOS?
link
Też masz ten czarny pasek w obrazie po prawej stronie?

Ostatnia aktualizacja: 06.12.2025 13:34:00 przez Sounder
[#7] Re: Konfiguracja Framethrower Pistorm A500 - Problem

@Sounder, post #6

Nie wiem, szczerze mówiąc. Claudie pisał na discordzie o nowym sofcie do ustawień oraz obsługi FW, ale nie wiem czy to to.
Jako ze siedze na starszym Caffeine 92xx ( mam karte 32GB, poza tym poukładałem sobie system pod siebie) czy jesteś w stanie wrzucić ten program gdzieś na serwer plików?
[#8] Re: Konfiguracja Framethrower Pistorm A500 - Problem

@waldiamiga, post #7

Czyli wychodzi na to, że mówimy o tym samym, Claude Schwarz i Capt. LeChuck to ta sama osoba.
W komentarzach pod filmem jest link do Discorda, łap:
CmdlineEditor
Plik znajdziesz pod pinezką.
Możesz sprawdzić w wolnej chwili czy też masz ten czarny pasek po prawej?
Doskonale go widać np w Amiga Test Kit.
1
[#9] Re: Konfiguracja Framethrower Pistorm A500 - Problem

@Sounder, post #8

Claude Schwarz i Capt. LeChuck to dwie różne osoby. Claude stworzył Pistorma. LeChuck czyli Pedro CaffeineOS.
3
[#10] Re: Konfiguracja Framethrower Pistorm A500 - Problem

@Artur Jarosik, post #9

Może i tak, nie będę się upierał. Cały czas miałem wrażenie, że to ta sama osoba pod różnymi ksywkami.
[#11] Re: Konfiguracja Framethrower Pistorm A500 - Problem

@Sounder, post #10

Podłączę się pod wątek. Wyciągnąłem z szafy A500, podłączyłem Pistorma oraz framethrowera, wypaliłem Caffeine OS i jeśli chodzi o RTG to śmiga. Mam natomiast problem z artefaktami i tearingiem. Próbowałem następujące rzeczy:
- wymuszenie obrazu po HDMI w 50Hz;
- odłączenie wszystkich przejściówek HDMI po drodze i zostawienie tylko bezpośredniego kabla z RPI do Monitora;
- zmianę rozdzielczości dla RTG na 720p
- testowałem na różnych monitorach.

Obraz na "normalnym wyjściu" jest ok, nie rwie, wszystko jest ok. Poprzez framethrowera mam artefakty w postaci "czerwonych kropek", najbardziej są widoczne na szarym tle - załączam zdjęcie z Dungeon Mastera, gdzie są obecne w całej okazałości :)

Nie mam pojęcia co już dalej robić, patrząc na filmy na youtube obraz z framethrowerem jest bez zarzutu, u mnie nie ;) Zasilacz mam w miarę nowy, od A1200, więc to też jako przyczynę odrzuciłem.

Aha, Denise to 8362, może to jest problemem?
[#12] Re: Konfiguracja Framethrower Pistorm A500 - Problem

@Splavinho, post #11

Aha, Denise to 8362, może to jest problemem?

U mnie nie ma artefaktów na 8362.
Pokaż co masz w cmdline.txt, może tam coś jest przekombinowane.

Ostatnia aktualizacja: 27.12.2025 14:33:52 przez Sounder
[#13] Re: Konfiguracja Framethrower Pistorm A500 - Problem

@Sounder, post #12

cmdline u mnie wygląda tak:

logo=black vc4.mem=16 sd.unit0=rw emmc.unit0=rw enable_c0_slow dbf_slowdown unicam.boot unicam.smooth unicam.phase=60 unicam.mode=720,576,34,16
[#14] Re: Konfiguracja Framethrower Pistorm A500 - Problem

@Splavinho, post #13

Jeszcze tytułem uzupełnienia - po podłączeniu framethrowera mam też spowolnienie ruchu myszy w jednym kierunku (lewo), pozostałe działają ok. Mysz podłączona poprzez moustera, ale sprawdziłem na Tomie i jest to samo...
[#15] Re: Konfiguracja Framethrower Pistorm A500 - Problem

@Splavinho, post #13

Cześć.

Dosłownie kilka dni temu dorobiłem się framethrowera w mojej A500+. Mając monitor 4:3, jedyne co zrobiłem, to dopisałem w cmdline.txt do istniejącej sekwencji: unicam.boot unicam.smooth unicam.b=20 unicam.c=0 unicam.phase=60 i teraz cały wpis wygląda następująco:
unicam.boot unicam.smooth unicam.b=20 unicam.c=0 unicam.phase=60 logo=purple vc4.mem=16 sd.unit0=rw emmc.unit0=rw enable_c0_slow dbf_slowdown
(CaffeineOS 9317, Emu68 1.0.7).

Pozdrawiam.
[#16] Re: Konfiguracja Framethrower Pistorm A500 - Problem

@Kitech, post #15

Hej,

Dzięki za info. Skopiowałem Twój wpis i podmieniłem z moim w cmdline.txt i dalej mam te czerwone kropki. Też mam CaffeineOS 9317 z Emu68 1.0.7. Więc wychodzi na to, że nie jest to kwestia konfiguracji. Sprawdziłem w międzyczasie, czy wszystkie moduły są dociśnięte, dobrze połączone i nie widzę żadnych błędów (na tyle na ile potrafię je rozpoznać ;))

Poniżej zrzuty z sysinfo - jeden na monitorze na wyjściu RGB, drugi poprzez Framethrowera.

[#17] Re: Konfiguracja Framethrower Pistorm A500 - Problem

@Splavinho, post #16

Skoro przez RGB masz obraz OK to nie jest to wina wpisu w cmdline ani układu Denise. Z innym przewodem HDMI z RPI do monitora próbowałeś? Może tu coś się pierdzieli.

Ostatnia aktualizacja: 27.12.2025 16:01:59 przez Sounder
[#18] Re: Konfiguracja Framethrower Pistorm A500 - Problem

@Sounder, post #17

Próbowałem: różne przewody, różne monitory, z przejściówkami, bez przejściówek i nadal tak samo...

Ja się zastanawiam czy coś sprzętowo tam może niedomaga, zastanawia mnie ta myszka niedziałająca zbyt dobrze przy ruchu w lewą stronę. Tylko tam też nie ma większej filozofii, pistorm wpięty prawidłowo, framethrower też, taśmę sprawdziłem kilka razy czy na pewno jest dobrze dociśnięta.

Hmm, a może kondensatory? Bo od kilku lat leży w szafie, nic w niej nie grzebałem, leży taka, jak kupiona z 8-10 lat temu.
[#19] Re: Konfiguracja Framethrower Pistorm A500 - Problem

@Splavinho, post #18

Kondensatory raczej nie, po RGB też byś miał artefakty.
Niewątpliwie spowolniony ruch myszy w jedną stronę jest dziwny.
Ale... miałem raz tak po którejś tam aktualizacji online CaffeineOS, że po uruchomieniu systemu włączał się autoclick lewego przycisku myszy. Też miałem z tyłu głowy, że sprzętowo coś klękło. Po czystej instalacji do ostatniej wersji problemu nie ma. Ot taka ciekawostka.
Spróbuj może zaktualizować (na własną odpowiedzialność) firmware Framethrower'a.
link
U mnie rozwiązało to np. problem wkur.... efektu scanlines.
[#20] Re: Konfiguracja Framethrower Pistorm A500 - Problem

@Sounder, post #19

No właśnie mam praktycznie czystą instalację, tzn. wrzucone Caffeine OS 9317 na nową kartę, to co zrobiłem, to pod A1200 dograłem trochę softu, zrobiłem obraz karty i przerzuciłem do 500-ki.

Zobaczę, jak to firmware zaktualizować;)
[#21] Re: Konfiguracja Framethrower Pistorm A500 - Problem

@Sounder, post #19

Firmware zaktualizowane, problemy zniknęły. Dzięki!
[#22] Re: Konfiguracja Framethrower Pistorm A500 - Problem

@Splavinho, post #21

SuperOK Cieszę się, że mogłem pomóc.
3
[#23] Re: Konfiguracja Framethrower Pistorm A500 - Problem

@Sounder, post #22

Hmm, cały czas zastanawia mnie ta nie do końca dobrze działająca myszka - przesuwa się wolniej w lewo niż w pozostałych trzech kierunkach. Z kolei jak podłącze joystick do portu 2 to nie działa kierunek w prawo, pozostałe działają. Oczywiście myszka i joystick sprawdzone na innej Amidze, też z Pistormem i działają. Na A500 przed podłączeniem framethrowera też działały, co może być przyczyną?
[#24] Re: Konfiguracja Framethrower Pistorm A500 - Problem

@Splavinho, post #23

Tak jakby układ Denise niedomagał. Ale ja tylko zgaduję.
Załóż po prostu nowy wątek na forum żeby bardziej wyróżnić Twój problem.
Ktoś biegły w elektronice coś Ci podpowie.
[#25] Re: Konfiguracja Framethrower Pistorm A500 - Problem

@Splavinho, post #23

Zmierz może napięcie zasilające na Denise. Może dodatkowe obciążenie i spadki na stykach kanapki, powoduje niestabilność działania. W teorii powinieneś mieć tam 5V ale dolną granicą jest 4,75V.
Jeśli napięcie jest ok to winne mogą być kondensatory w zasilaniu. Krótkich spadków napięcia miernik ci nie wykaże. Oscyloskop by się przydał.

Ostatnia aktualizacja: 31.12.2025 23:32:09 przez mareq
[#26] Re: Konfiguracja Framethrower Pistorm A500 - Problem

@mareq, post #25

Dzięki, nie mam niestety ani miernika, ani oscyloskopu, ani wiedzy w tym zakresie ;) poszukam kogoś, kto potrafi i pewnie kondensatory pójdą do wymiany
[#27] Re: Konfiguracja Framethrower Pistorm A500 - Problem

@Splavinho, post #26

Dopiszę się tutaj, bo też mam problem z Framethrower-em.
Postawiłem świeżutki Emu68k (1.0.7). Tam nie ma cmdline.txt. Już rozpracowałem, że trzeba go ręcznie stworzyć i w config.txt dopisać linię, ze ścieżką do tego pliku. Niestety coś nie chce działać.
Boot Menu jest bez problemu wyświetlane przez HDMI. Niestety po starcie Caffeine i uruchomieniu gry obraz nie jest przerzucany na HDMI. Jest tylko standardowo na wyjściu video.
Macie jakieś pomysły?
[#28] Re: Konfiguracja Framethrower Pistorm A500 - Problem

@mareq, post #27

Jeśli masz najnowszy Caffeine z Emu68k w wersji 1.0.7 to plik cmdline.txt jest już gotowy na partycji emu68 w folderze boot. Masz dwie opcje:
1) tak jak napisał Kitech - wkleić w ostatniej linii przed logo taki fragment: unicam.boot unicam.smooth unicam.b=20 unicam.c=0 unicam.phase=60
wtedy całość będzie wyglądała tak: unicam.boot unicam.smooth unicam.b=20 unicam.c=0 unicam.phase=60 logo=purple vc4.mem=16 sd.unit0=rw emmc.unit0=rw enable_c0_slow dbf_slowdown
2) w CaffeineOS jest zakładka Pistorm, a w niej cmdline editor, jak klikniesz na niego to tam masz zakładkę Framethrower. I po kolei klikasz:
- Mount USERFAT: (podłączy Ci partycję z Emu68)
- Scaled 4:3
- Build Line
- Save

Obie metody powinny zadziałać
[#29] Re: Konfiguracja Framethrower Pistorm A500 - Problem

@Splavinho, post #28

No to boje zakończone.
Obstawiałem, że firmware Framethrowera był jakiś stary. Zaktualizowałem i.. nic to nie dało.
Dopiero aktualizacja Coffeine rozwiązała problem.
Dziwne to, bo działanie Ft powinno być niezależne od systemu. Docelowo w tym komputerze i tak będę zmieniał system na OS3 2. Mam nadzieję, że nie będzie problemów.
[#30] Re: Konfiguracja Framethrower Pistorm A500 - Problem

@Sounder, post #10

Nie 'może' tylko 'na pewno':) Jak napisał Artur, to Claude Schwartz stworzył Pistorma, a LeChuck (czyli Pedro Cotter) Caffeine OS (a także wczesne wersje Apollo OS oparte o Directory Opus'a).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem